Dodaj do ulubionych

ZBURZYC POMNIK DZIECI WRZESIŃSKICH

02.07.04, 21:04
ZBURZYC POMNIK DZIECI WRZESIŃSKICH!!!
WYRÓWNAĆ KOPIEC W SOKOŁOWIE!!!
ZAMKNAĆ MUZEUM DZIECI WRZESIŃSKICH!!!!
ZMIENIC PATRONÓW SZKÓŁ!!!
ZMIENIĆ CYTATY PRZY KONOPNICKIEJ!!!!
Obserwuj wątek
    • jackowrzesnianin GŁUPI ŻART??? 02.07.04, 21:17
      GŁUPI ŻART???
      Może, a może nie.
      Wszystkie te pomniki, są pomnikami walki o polskość.
      A my co??
      A my straciliśmy 80% Polskiego przemysłu w tym mieście. Tak. Z przemysłem, to
      nie do końca wina miejscowych.
      A my stramy się stracic Polski handel, przyjmując kolejne hipermarkty. No tak,
      to też nie do końca nasza wina.

ALE MY STRACILIŚMY PEC!!! A to już całkiem nasza wina. Z obiecywanych
      inwestycji guziki, z obiecanej kontroli Gminy mżonki.
      A TERAZ NA SIŁĘ CHCEMY POZBYĆ SIĘ SZPITALA!!!!

No dobra. OK. Ale to może szkoda było tych zrywów. dziś bylibyśmy solidnymi
      Niemcami w 5, czy 6 pokoleniu.

NO WIĘC PO CO NAM TE POMNIKI???
      PO CO HIPOKRYZJA WŁADZ SKŁADAJĄCYCH KWIATKI I WYGŁAZAJACYCH NADĘTE PRZEMÓWIENIA?
      mOŻE CZAS SKOŃCZYC Z ZAKŁAMANIEM???
      • janmaria5 Re: GŁUPI ŻART??? 03.07.04, 16:16
        Może jest to głupi żart, a może nie jest?

Na pewno jest w tym Pana rozważaniu trochę defetyzmu, ale i również dużo
        prawdy. Bo tak właściwie wszystkie, jakiekolwiek działania naszych lokalnych
        decydentów polegają głównie na sprzedaży naszego majątku obcemu kapitałowi.
        Brakuje tutaj naszej rodzimej myśli, która by pozwoliła zachować go w naszym
        posiadaniu chociażby większościowego udziału. Zaczynam się zastanawiać, co
        będzie obiektem sprzedaży po szpitalu? Może szkoły? Może stadion ? Może
        cmentarz? A może nasi „uwielbiani władcy” zechcą niedługo sprzedać Ratusz i
        Starostwo?

Ludzie, którzy rządzą naszą Małą Ojczyzną zaczynają tracić zdrowy rozsądek.
        Zupełnie nie wiedzą, co to jest dobro wspólne i dla kogo sprawują władzę.
        Niektórzy z nich tylko podczas wyborów przypominają sobie o wyborcach. Po nich
        rozpoczynają wyprzedaż naszego majątku, tylko w czyim interesie? Unia nie jest
        tutaj żadnym argumentem.
        Wspomaga ich bardzo dzielnie w tym wszystkim lokalna gazeta.
        • euglena_pl Re: GŁUPI ŻART??? 03.07.04, 19:59
          Przecież oni mają tylko cztery lata, dlatego muszą się spieszyć.
          Wiesz gdzie oni mają swoje małe ojczyzny? W swoich posiadłościach.
          A kwiaty pod pomnikami, to składają tylko dla publiki i „fotoreporterów”
          wiadomości.
          • jackowrzesnianin Re: GŁUPI ŻART??? 03.07.04, 23:09
            > A kwiaty pod pomnikami, to składają tylko dla publiki i „fotoreporterów

Czyli tak jak napisałe "HIPOKRYZJA".

No, ale po co nam zakłamanie????

I jeszcze dwie uwagi
            1. W sprawie szpitala
            Popieram zdanie Pani D Mikołajewskiej.
            A przynajmniej chciałby wiedzieć, jakie pilne potrzeby budowlane i sprzętowe ma
            nasz szpital. I chciałbym, aby niezależni specjalisci lekarze ocenili, na ile
            to "dyrektorskie zapotrzebowanie" jest uzasadnione.
            A jeżeli firma austiacka planuje budowę oddziału opieki terminalnej, czy
            rehabilitacji dla Niemieckich i Austriackich pacjentów, to fajnie, ale
            niezależnie od szpitala, jako odrębną firmę.

2. Jeżeli chodzi o szpital, Pec itd. To już nawet nie chodzi o wielki
            patriotyzm. Dokładnie tak samo byłbym zbuntowany, gdyby inwestor był np z
            Białegostoku. Dlaczego?? Bo to są firmy użytecznosci lokalnej i zarządzanie
            nimi powinno pozostać w gestii władz lokalnych, które znaja potrzby tutejszych
            mieszkańców i którym zależy na ich jak najlepszym zaspokojeniu.

POZDRAWIAM
    • barnabawielki Re: ZBURZYC POMNIK DZIECI WRZESIŃSKICH 04.07.04, 18:48
      Myślę, że za bardzo się emocjonujecie. Ja również bym chciał, żeby w naszym
      mieście rozwijał się lokalny przemysł, usługi i handel. Ale jeżeli takiego nie
      ma, albo jest ale w bardzo kiepskiej kondycji finansowej i technologicznej to
      lepiej jest chyba sięgać po tych, którzy mają kasę, lepsze zarządzanie i o
      wiele lepszą myśl techniczną. Chyba wszystkim nam zależy na rozwoju naszego
      miasta .

Nie zgadzam się z poglądem, że Unia Europejska nie jest argumentem. Jest i to
      bardzo poważnym, ponieważ istnieje możliwość zdecydowanie większej konkurencji,
      a przez to wybranie najlepszego i najkorzystniejszego finansowo rozwiązania.
      Żeby nie było podejrzenia korupcji, to powinno się to wszystko dziać w „świetle
      jupiterów” i pod nadzorem osób z zewnątrz. Wszyscy miejscowi decydenci powinni
      być wyłączeni z wszelkich postępowań przetargowych.
      • jackowrzesnianin Re: ZBURZYC POMNIK DZIECI WRZESIŃSKICH 04.07.04, 20:00
        EMOCJONALNIE TAK, BO PROBLEM OPRÓCZ WYMIARU EKONOMICZNEGO MA WYMIAR EMOCJONALY.
        W KOŃCU NIE SAMYM CHLEBEM CZŁOWIEK ŻYJE, MA JESZCZE EMOCJE.

1. Nikt rozsądny nie jest przeciwny obcym inwestycją w naszym mieście. (temat
        technologii, to sprawa na dłuższą dyskusję i proponuję go odpuścić).
        Inwestycje tak, ale prawdziwe, a nie spekulacyjne.

2. Problem, który mnie zbulwersował to śmieszna (żeby nie powidzieć idiotyczna)
        wyprzedaż naszych usług lokalnych.
        ODPOWIEDZ UCZCIWIE:
        Co zyskaliśmy na sprzedaży PEC?? Jakąż to super nowoczesną technologię???
        A co stracimy?? Stracimy kontrolę I ZYSKI.
        Co mamy zyskać na sprzedaży szpitala???
        Czy nie można szpitala rozwijac własnymi siłami???
        Za chwilę szpital powie, ale my nie chcemy leczyć "głupich wrześnian, nam się
        to nie opłaci, wolimy podcierać dupy niemców, bo lepiej płacą".

I powtórzę
        Moje zdanie jest zbieżne ze zdaniem Pani Mikołajewskiej. Tak niech obcy
        inwestor buduje we Wrześni oddział rehabilitacji, ale jako odrębna placówkę.
        Bez zawłaszczania naszej powiatowej własności.
        A chyba po 15 latach transformacji, po nauczce z PEC, wiesz jaki jest mechanizm
        przejmowania kontroli nad firmą? Wiesz jak położyć "5zł" za majątek milionowy i
        ten majątek przejąć.

Czy UE jest argumentem?? Na co?? Na pozbywanie się lokalnego majątku i wpływu
        na niego??
        Jeżeli tak, to powtórzę tezę.
        ZBURZYĆ POMNIK DZIECI WRZESIŃSKICH

POZDRAWIAM

• hanasz Re: ZBURZYC POMNIK DZIECI WRZESIŃSKICH 22.07.04, 00:18
      Jestem oburzona Twoim podejściem do historii. Jeśli chciałes wywołać emocje
      związane z oceną dzisiejszego wizerunku, rozwoju rodzinnego miasta, to może
      można było inaczej, czy tylko na taka prowokacje cie stać. W czym ci
      przeszkadzają "Dzieci Wrzesińskie" i cała historia Wrześni? Gdzie Twój
      patriotyzm?
      • jackowrzesnianin TAK CHCIAŁEM WYWOŁAĆ EMOCJE!!! 22.07.04, 09:30
        TAK CHCIAŁEM WYWOŁAĆ EMOCJE!!!
        Chciałem sprowokować do myslenia, nad teraźniejszością i nad historią.

"> można było inaczej, czy tylko na taka prowokacje cie stać."
        Inaczej, czyli jak?? Gładkimi słówkami. Ileż juz takich gładkich słówek zostało
        powiedzianych i płyna one po nas jak woda po kaczkach.

> przeszkadzają "Dzieci Wrzesińskie" i cała historia Wrześni?
        Nie przeszkadzają mi ani "Dzieci Wrzesinskie", ani historia, nie tylko Wrześni.
        Ale historia ma być mi. nauczycielką. No, to czego ta nauczycielka nauczyła
        naszych zarówno lokalnych, ja i wyższych decydentów??
        Czy historia ma służyć zakłamanemu składaniu kwiatków??
        Na marginesie. Kilka lat temu, jeszcze za poprzedniej wrzesińskiej ekipy byłem
        na uroczystościach 15 sierpnia, pod pomnikiem Pułku Piechoty. Widok, był
        żałosny. Decydenci nie przybyli. Było kilku przypadkowych przechodniów.
        No cóz tam nie zapłacili diet, a szkoły miały wakacje. Ciekawe jak, to będzie
        wyglądało w tym roku??
        No to gdzie był wtedy "patriotyzm" naszych decydentów??

> Gdzie Twój patriotyzm?
        No tu mam problem. Ja wychowany, na literaturze romantyzmu, wychowany na
        Sienkiewiczu, Konopnickiej, wychowany na patosie Strajku Dzieci Wrzesińskich (w
        końcu chodziłem do SP nr 2 im. ....), wychowany na tradycji Powstania
        Wielkopolskiego kiedy patrzę na naszą rzeczywistość (zarówno lokalną, jak i
        państwową) mam problem!!!
        A ty nie masz???
        No to albo jesteś szczęśliwym człowiekiem, żyjącym w innej przestrzeni, albo
        jesteś, "starej daty", "naiwnym patriotą".
        A SWOJĄ DROGĄ!!
        CO TO JEST PATRIOTYZM???
        CZY PATRIOTYZM, TO BAŁWOCHWALSTWO POMNIKÓW???
        CZY PATRIOTYZM, TO WYPRAWA Z "KIJAMI" NA WROGA???
        CZY PATRIOTYZM, TO RZETELNA PRACA NA RZECZ SPOŁECZNOSCI, ZARÓWNO LOKALNEJ, JAK
        I SZERSZEJ???

______________________________________________________--POZDRAWIAM

• jackowrzesnianin PATRIOTYZM??? a CO TO!!! 25.07.04, 19:52
        Poczytaj wypowiedzi naszego Starosty i Dyrektora Szpitala.
        Dla mnie szok!!!!!!!!!
        A ty mi mówisz o patriotyźmie????
    • jackowrzesnianin WRZESIŃSKI SZPITAL, CZYLI KOMU NA CZYM ZALEŻY 17.08.04, 20:08
      WRZESIŃSKI SZPITAL, CZYLI KOMU NA CZYM ZALEŻY

czy już widzicie państwo świadomą politykę naszego rządu (nierządu)???
      Zadłużyć, blokujac kasę, sprzedać i niech inni zarabiają.
      Przemysł sprzedany, lub zrujnowany, banki "sprzedane", handel w rozsypce, zostały PGR, służba zdrowia, a potem??? Aha jeszcze szkolnictwo

Sprzedaż szpitali

Złota żyła w służbie zdrowia

Koncerny medyczne walczą o rynek usług zdrowotnych w Polsce. Zapowiadają wielomiliardowe inwestycje w upadające szpitale i zapewniają, że będą leczyć wszystkich pacjentów.

Inwestorzy zamierzają zarobić na polskim rynku usług medycznych. Duńska firma Falck chce wykupić jak najwięcej szpitali. Głównie w najbiedniejszych rejonach kraju. - Szukamy w Polsce północno-wschodniej, południowo-wschodniej i południowej. Startujemy w przetargach, składamy oferty - wyjaśnia Dariusz Dudarewicz, dyrektor medyczny polskiego oddziału firmy - Teraz możemy kupić szpitale za bezcen. Są zadłużone, niedofinansowane, więc siłą rzeczy naszym propozycjom sprzyjają ich załogi. Liczą na stabilną i przede wszystkim lepiej płatną pracę.

Dudarewicz zapewnia, że polskie placówki zdrowotne są w stanie - przy odpowiednim zarządzaniu - za pieniądze z Narodowego Funduszu Zdrowia, same się utrzymywać, a nawet generować zyski. To dlatego Falck, który nie ma jeszcze żadnego szpitala, chce kilka przejąć do końca roku.

- Zdrowie zawsze się opłaca. A teraz, kiedy służba zdrowia w Polsce jest w takim katastrofalnym stanie, to naprawdę może być interes życia - tłumaczy. - Samorządy nic nie ryzykują, bo będą miały pakiet większościowy szpitala-spółki.

Jak na razie Falck inwestuje w oddziały ratunkowe i sukcesywnie powiększa bazę karetek. Część z takich oddziałów istnieje we współpracy z samorządami lokalnymi i z założenia ma pomagać zwykłym pacjentom.

Obietnice bogatych

Samorządowcy i szpitale są skazani na współpracę z wielkimi koncernami, bo tylko te koncerny stać na remontowanie i inwestowanie w zrujnowane placówki zdrowotne. Zbudowanie nowego bloku operacyjnego, sterylizatorni, wyremontowanie kilku oddziałów oraz sprowadzenie tomografu komputerowego obiecały lekarzom w Ostródzie działające w Stanach Zjednoczonych i Europie zachodniej Kliniki St. Paul. To kolejny wielki inwestor łakomie spoglądający na polskie szpitale. W Polsce, według planów Klinik St. Paul, może powstać sieć blisko 100 klinik diagnostycznych. Doskonałą podstawą do stworzenia sieci klinik są istniejące już placówki.

Gdyby nie deklaracja zachodniej spółki ostródzki szpital przestałby istnieć, bo budowa bloku operacyjnego i sterylizatorni, za łączną kwotę 10 mln. zł, była warunkiem przedłużenia kontraktu z warmińsko-mazurskim oddziałem NFZ.

Powiat ostródzki - właściciel szpitala już od dawna chciał przekazać kłopotliwą spółkę jakiejś grupie kapitałowej. W zamian za inwestycje i opiekę zaproponował odsprzedanie 74 proc. akcji, zostawiając sobie jedynie minimum niezbędne do udziału w podejmowaniu strategicznych decyzji dotyczących szpitala.

Jerzy Ostrowski, prezes Klinik St. Paul sp. z o. o., założonej przez spółkę matkę działającą w Europie Zachodniej zapewnia, że zainwestowanie kilku milionów euro się opłaci. - My na tym szpitalu nie stracimy - wyjaśnia. - To wciąż będzie placówka publiczna, czyli dostępna dla zwykłych pacjentów. Ale z czasem zaczniemy na tym szpitalu zarabiać, tak, że w ciągu kilku lat nasza inwestycja się zwróci.

Ostrowski zapewnia również, że w tym, ani prawdopodobnie w żadnym innym szpitalu przejmowanym przez Kliniki St. Paul nie zmieni się stan zatrudnienia. Spółka nie będzie również oszczędzała na płacach.

Szans na rozwój w przejęciu przez prywatny kapitał widzą również sami dyrektorzy szpitali. Specjalistyczny Szpital w Radomiu im. dr Tytusa Chałubińskiego poszukuje inwestora, który sfinansuje restrukturyzację laboratorium centralnego. Potencjalny inwestor ma pomóc w wyremontowaniu i skomputeryzowaniu laboratorium. Przewidywany koszt to ok. 1,2 mln zł. Mieszczą się w tym wydatki na remont oraz wyposażenie laboratorium w komputery i analizatory. Według deklaracji Andrzeja Cieślika, dyrektora radomskiego szpitala, na badaniach zewnętrznych szpital zarabiał ok. 250 tys. zł rocznie. Remont laboratorium nakazał Sanepid. W przeciwnym razie może ono zostać zamknięte.

I nadzieje biednych

Grupa ekspertów z Uniwersytetu Szczecińskiego przygotowała plan restrukturyzacji szczecińskiego szpitala miejskiego. Zgodnie z tym planem, jedyną szansą dla szpitala jest znalezienie inwestora i utworzenie z nim spółki. Na razie pracownikom szpitala grożą zwolnienia. Gdyby placówką zainteresowała się któraś z wielkich firm medycznych, zostaliby na swoich stanowiskach, zaś w samym szpitalu zmodernizowano i powiększono by nie najnowszy już blok operacyjny.

Szansą dla szpitali jest także wyprzedawanie nieruchomości. W lipcu br. NZOZ Centrum Dializa sp. z o. o. należący do koncernu Hurtofarm, hurtowni środków farmaceutycznych i artykułów sanitarnych z Sosnowca kupił od Zespołu Szpitali Miejskich w Chorzowie jeden z budynków. Powstająca tam stacja dializ razem ze znajdującym się nieopodal Śląskim Centrum Urologii ma stworzyć nowoczesny ośrodek urologiczno-nefrologiczny.

Za:
      www.zycie.com.pl/gospodarka.php?id_tekst=38230
      Czy już widzicie państwo świadomą politykę naszego rządu (nierządu)???
      Zadłużyć, blokując kasę, sprzedać i niech inni zarabiają.
      Przemysł sprzedany, lub zrujnowany, banki "sprzedane", handel w rozsypce, zostały PGR, służba zdrowia, a potem??? Aha jeszcze szkolnictwo.
    • jackowrzesnianin Wracamy na WW??? 17.08.04, 20:11
      Jako lokalny patriota proponuje powrót na forum WW.
      Zobaczymy jak będzie funkcjonować.

Dla naszych "obcych przyjaciół" podaje link

www.wrzesnia.info.pl/html/forum/lista.php
      www.wrzesnia.info.pl/index.php

POZDRAWIAM

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka