Dodaj do ulubionych

Projekty bez dotacji. Fiasko starań miasta o mi...

22.10.12, 07:22
to może dacie te tramwaje zbudowac Kulczykowi? nam i tak jest obojętne komu bedziemy te 3 złote za przejazd płacić. a przynajmniej ktoś konkretny zarobi a w Poznaniu będzie w końcu porządek. a nie ładować się w kolejne kredyty, tłumacząc że połowa jest z UE. ale druga połowę trzeba spłacić bankom a Poznań jest umoczony na kilkadziesiąt lat.
Obserwuj wątek
    • von_seydlitz ALe progi na Biskupińskiej są... 22.10.12, 07:27
      Miasto i powiat wydały kupę pieniędzy na nikomu niepotrzebne elementy infrastruktury drogowej.
      • kamraabc I bardzo dobrze, że są 22.10.12, 08:39
        A ty pewnie chciałbyś zapierdzielać po tej wąskiej drodze bez pobocza ile fabryka dała - nie patrząc na ograniczenie prędkości.
        Tam powinny być nie tylko progi, ale w ogóle powinien być wprowadzony ruch jednokierunkowy.
    • Gość: skiba Niezły pomysł. IP: *.ip.netia.com.pl 22.10.12, 08:33
      Chociaż boję się, że mogłoby być jak na A2 i cena byłaby wtedy 10 zł.
      Swoją drogą, warszawka jak zwykle wali nas w rogi. Dla bogatej W-wy są zawsze pieniądze na tramwaj, metro, lotnisko itd. My mamy robić za własne.
      • Gość: Alex Re: Niezły pomysł. IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.12, 08:37
        Cóż, po to wprowadzono w Polsce centralizm...
    • kamraabc Kryteria wyboru 22.10.12, 08:43
      "Jakie kryteria zadecydowały, że poznańskie plany budowy tramwajów nie zyskały uznania w oczach urzędników ze stolicy?"

Kryterium jest proste - barany z Poznania (czyt. wyborcy) i tak zagłosują na PO !!!
      Więc trzeba się przychlebiać gdzie indziej ...
      • Gość: POparcie 100% Trójmiasto(Tusk) i Wa-wa(cały rząd) dostały,Pń nie IP: 62.29.160.* 22.10.12, 09:28
        no i wsyzstko jasne,skąd to zdziwienie? przecież od lat wiadomo,jak PO i warszawka kocha Poznań.to klasyczny przykład altruistycznego zauroczenia POznaniaków partią, która ma ich w... wielkim POważaniu,obcinając wszelkie środki (patrz zachodnia obwodnica Poznania,kolej wielkich prędkości itp.).
        ale to nic,i tak POznaniacy na nich zagłosują w kolejnych wyborach, bo "miłość jest ślepa":/
      • Gość: . Re: Kryteria wyboru IP: *.as13285.net 22.10.12, 11:01
        Za czasów PiSu oczywiście do Poznania płynęły miliardy na infrastrukturę, prawda? Jakoś tego nie pamiętam, ale zaraz przedstawisz listę poznańskich projektów sfinansowanych w okolicach roku 2005 z budżetu centralnego... będzie długa i imponująca, więc pewnie sobie przypomnę wszystko :)
      • Gość: charlee Re: Kryteria wyboru IP: *.play-internet.pl 22.10.12, 11:52
        Popieram. Dokładnie tak jest i z tego powodu już mnie PO zaczyna wk..... Wrocław Schetyna, Trójmiasto i Wawa jak wspomniał przedmówca. Poznań ma się w dupie ale to się zemści. Najchętniej z tego powodu zorganizowałbym jakąś akcję np pod tytułem POPoznaniu i uświadomił wyborcom z Poznania co jest nie tak. Że nas władza olewa i jak może gdzieś obciąć to obetnie w Poznaniu. obwodnice, mosty, teraz te inwestycje co w artykule. A o ilu mniejszych nie wiemy.
      • raven50 Re: Kryteria wyboru 22.10.12, 14:20
        no na pewno nie zagłosujemy teraz na PO tylko na PiS
    • tomyorke Projekty bez dotacji. Fiasko starań miasta o mi... 22.10.12, 08:43
      Bardzo proszę pilnujcie Państwo tego tematu. Mam nadzieję, że nie okaże się, że projekty przepadły bo były niewłaściwie przygotowane. Już pan były poseł Stuligrosz obiecywał pieniądze unijne i skończyło się źle ... również dla niego.
      PS. Pomysł z Kulczykiem naprawdę niezły. A może Developerzy dołożyliby się do budowy tramwaju na Naramowice ?
    • tom_gaz Projekty bez dotacji. Fiasko starań miasta o mi... 22.10.12, 09:01
      Po pierwsze: pieniądze unijne, ale rozdzielają warszawiacy (z małej litery) - bez komentarza !!!
      Po drugie: Naramowice: budowa tramwaju - nie rozwiąże problemu korków, dlaczego: największy problem to godzina 7:00-8:00 - zawozi się dzieci do szkoły, przedszkola, żłobka - których w tych rejonach brakuje i trzeba się przeciskać, aby najmłodszych zawieźć.
      Po trzecie: Zima - nie będę stał na przystanku i marzł z dzieciakami i tłoczył się z osobami - zarówno w tramwaju czy autobusie - jak większość zrezygnuje z MPK, to tłok ...
      Po czwarte: Naramowice: problem nie polega na liczbie mieszkańców w tych rejonach, - proszę zwrócić uwagę na liczbę rejestracji PZ i z sąsiednich gmin - jest ich mnóstwo.
      Po piąte: można wybudować tramwaj, ale jazda samochodem zajmuje mi 30 min. do pracy. Zawożę dzieci i w nosie mam MPK.Tylko do pracy autobusem: dojście 10 min, czekam 5 min, jadę 40min, idę do miejsca pracy 10 min = 65 min.
      Ja wolę samochód. Do centrum owszem, tramwaj - ale nie każdy pracuje w centrum.
      Po szóste: gdyby mieszkańcy naramowic nie protestowali wcześniej - ulica by już była, a teraz może i tramwaj zaczęto by budować . A tak nie ma nic.
      • knowacki10 Re: Projekty bez dotacji. Fiasko starań miasta o 22.10.12, 09:12
        po siódme: nie każdy mieszkaniec Naramowic to ojciec 2ki dzieci, który ma do pracy 30 min.
        po ósme: studenci chętnie wybrali by tramwaj, bo szybciej i bez korków
        po dziewiąte: jak ja dojeżdżałem do pracy to jechałem o 7 przez godzinę do centrum, tramwajem bym miał max 30 min, więc wybrałbym tramwaj
        po dziesiąte: nie jesteś pępkiem świata, wokół którego zbudowano osiedla na Naramowicach.
        po jedenaste: już widze, jakby nie było tramwaju Pestka? też by sie jeden znalazł, co jedzie samochodem o 7 przez 30 min. ale między 7-8 tramwaje jeżdżą co 3 min i są zapchane do oporu.
        więc nie chrzań głupot.
        • wlodzimierz_nowak Re: Projekty bez dotacji. Fiasko starań miasta o 22.10.12, 09:57
          knowacki10 napisał:

touche!

tom_gaz napisał:
          > Po pierwsze: pieniądze unijne, ale rozdzielają warszawiacy (z małej litery) - b
          > ez komentarza !!!

Poznań z dużych miast chyba najmniej wydawał na transport publiczny w poprzedniej dekadzie. UE nie finansuje budowy dróg w miastach, gdyż z reguły to zmarnowane pieniądze. Może w tym byś poszukał przyczyn małego dofinansowania?

> Po drugie: Naramowice: budowa tramwaju - nie rozwiąże problemu korków, dlaczego
          > : największy problem to godzina 7:00-8:00 - zawozi się dzieci do szkoły, przeds
          > zkola, żłobka - których w tych rejonach brakuje i trzeba się przeciskać, aby na
          > jmłodszych zawieźć.

Nowonaramowicka też nie rozwiąże tego problemu. Budowa dróg promieniście prowadzących do centrum przyczynia się jedynie do zwiększenia zaludnienia poza miastem na tym kierunku i zwiększenia korków. Problem może pomóc rozwiązać tramwaj oraz północna obwodnica miasta, z którą wciąż są problemy.
          poznan.gazeta.pl/poznan/1,36037,6694176,Awantura_o_obwodnice__wiecej_samochodow_na_Lechickiej_.html
          > Po trzecie: Zima - nie będę stał na przystanku i marzł z dzieciakami i tłoczył
          > się z osobami - zarówno w tramwaju czy autobusie - jak większość zrezygnuje z M

To już Twój problem i Twoich dzieci, których rodzic podejmuje utopijną walkę z wiatrakami o nieziszczalne marzenia.
          www.my-poznaniacy.org/index.php/nasze-idee/zrownowazone-miasto/671
          Na Zachodzie zmiany, które postulujemy zachodziły tak długo (lata 70 do 90tych), gdyż całe pokolenie musiało zrozumieć ich niezbędność oraz utopijność wygodniejszych alternatyw. Dopiero dzieci rodziców zmuszonych do zmiany nawyków podołały zadaniom i dzisiaj stanowią pokolenie wybierające mieszkanie koło tramwaju zamiast domku na przedmieściach. W Polsce zmiany idą szybciej i mieszkańcy zdecydowanie wyprzedzają władze miast. W Warszawie suburbanizacja nie galopuje już tak jak w Poznaniu. Warszawa zatkała się jednak już dziesięć lat przed Poznaniem.
          poznan.gazeta.pl/poznan/1,36037,8031360,Poznan_sie_rozlewa__Jak_poradzila_sobie_z_tym_Haga_.html

> Po czwarte: Naramowice: problem nie polega na liczbie mieszkańców w tych rejona
          > ch, - proszę zwrócić uwagę na liczbę rejestracji PZ i z sąsiednich gmin - jest
          > ich mnóstwo.

I żadna Nowonaramowicka nie pomoże, a wręcz pogorszy. Tu rozwiązaniem jest tylko północna obwodnica.

> Po piąte: można wybudować tramwaj, ale jazda samochodem zajmuje mi 30 min. do p
          > racy. Zawożę dzieci i w nosie mam MPK.Tylko do pracy autobusem: dojście 10 min,
          > czekam 5 min, jadę 40min, idę do miejsca pracy 10 min = 65 min.
          > Ja wolę samochód. Do centrum owszem, tramwaj - ale nie każdy pracuje w centrum.

Oczywiście jest bardzo wiele osób, dla których samochód w mieście jest niezbędny. Ale zapewnienie przejezdności w mieście możliwe jest tylko przez zachęcenie tych, którzy jadą do centrum do przesiadki na tramwaj, a nie przez budowę dróg.

> Po szóste: gdyby mieszkańcy naramowic nie protestowali wcześniej - ulica by już
          > była, a teraz może i tramwaj zaczęto by budować . A tak nie ma nic.

Mylisz się i to bardzo. To taka urban legend. Mnie zaś bardzo cieszy, że gwałtownie wzrasta świadomość mieszkańców Naramowic, że tramwaj będzie pomocą. Nowonaramowicka bez tramwaju to będzie tylko szerszy pas postojowy dla rosnącego korka.
          • tom_gaz Re: Projekty bez dotacji. Fiasko starań miasta o 22.10.12, 10:33
            Napiszę krótko: w tym rejonie, powinien być już teraz tramwaj i nowonaramowicka.
            Mieszkańcy powinni mieć alternatywę wyboru. Jeśli tramwaj , rozładował by korki - jestem za, wtedy ja będę jeździł nadal samochodem - bez korków.

W zachodniej europie - pomimo inwestowania w komunikację publiczną - nadal są korki - i to b. duże.
            Dyskusja, dyskusja - a życie mija. Ja omijam Naramowicką już od roku. I jadę 30 min do pracy.
            Jakbym jechał NAramowicką - 50 min.
            W tym rejonie długo się nic nie zmieni - mieszkańców tylko przybedzie.
            • lukask73 Logika blondynki 22.10.12, 11:10
              > Jeśli tramwaj , rozładował by korki
              > - jestem za, wtedy ja będę jeździł nadal samochodem - bez korków.

Niech każdy tak „pomyśli” i zrobi. Na pewno korków nie będzie, a do centrum dojedziecie szybciej niż dziś.
              • wlodzimierz_nowak Re: Logika blondynki 22.10.12, 13:37
                Nie ma miasta bez korków. Rzecz w tym, że korki przestały być priorytetem planowania miejskiego właśnie przez ich nieuniknioność. Jakakolwiek będzie zabudowa, to zawsze będą korki. Do tematu podchodzi się od 30 lat od tyłu. Skoro nie da się miasta to się czyni zabudowę bardziej zwartą i zmienia sposoby poruszania się tak w mieście, jak i w aglomeracji, skłaniając np. firmy do powrotu do miasta z biurowymi miejscami pracy. I tak cały czas trwa dyfuzja mieszkańców. Na przedmieścia przestali przenosić się zamożni, przenoszą się pracownicy fabryk podmiejskich. Natomiast pracownicy biur wracają od 25 lat do miast z domków na przedmieściach, gdyż do miast wracają ich biura. I dalej część decyduje się jeździć samochodami jeśli mają np. zarezerwowane miejsce parkingowe w biurowcu. I oni w godzinach szczytu stoją w korkach, ponieważ przepustowość ulic śródmiejskich nie jest podwyższana (troska o jakość życia), a często zgoła obniżana, by uczynić jazdę po odległych obwodnicach bardziej atrakcyjną czasowo. I tak mieszkaniec Monachium nie jechałby z Ławicy na do IKEA po Hetmańskiej, tylko cofnąłby się do S-11, a potem po A-2 zjechałby w Krzesinach nadrabiając mnóstwo kilometrów, ale oszczędzając czas. I to jest normalny kierunek działania.
        • tom_gaz Re: Projekty bez dotacji. Fiasko starań miasta o 22.10.12, 10:24
          Na początek proponuję relanium 5.
          Studenci mają pestkę i UAM. Po co na Naramowice.
          Jedziesz godzinę : wstań prędzej, uważaj na światałch, nie śpij podczas zmiany biegów, itd.
          Jedz objazdami - omijaj Naramowicką. Już od roku tam nie jeżdzę. Jak - pomyśl.

W takim rejonie powinno być jedno i drugie - mieszkańcy wybiorą sami, czym lepiej dojechać.
          Mam inne zdanie - jeśli nie potrafisz panować nad emocjami - zrób sobie dobrze.

• knowacki10 Re: Projekty bez dotacji. Fiasko starań miasta o 22.10.12, 10:40
            wiem jak. ja też tak jezdziłem. żaden myk że jechałes po krzakach i chodniku (co teraz zablokowali) albo przez dziury na cmentarzu i Batorego. ale to żadna alternatywa.

teraz jeżdże o 6 i mam spokój. ale inni nie mają.

a dobrze to mi żona robi. Ty widocznie wolisz sobie sam robić.
          • Gość: . Re: Projekty bez dotacji. Fiasko starań miasta o IP: *.as13285.net 22.10.12, 11:04
            "W takim rejonie powinno być jedno i drugie - mieszkańcy wybiorą sami, czym lepiej dojechać. "
            Dokładnie. Póki co jest tylko droga. Teraz kolej na tramwaj.
      • Gość: kiepski Re: Projekty bez dotacji. Fiasko starań miasta o IP: 46.227.243.* 22.10.12, 10:02
        He he
        30 min Nramowicką
        Godzine sie jedzie do centrum!!!
        Tylko tramwaj jest w stanie rozładowac te korki .Misiaczek nie bedzie stał i marznął...
        No popatrz jaki wrazliwy
        Twój samochód tam potrzebny jest jak dziura w asfalcie
      • Gość: kuba Re: Projekty bez dotacji. Fiasko starań miasta o IP: *.operator.enea.pl 22.10.12, 10:46
        Po siódme warszawiacy tak jak poznaniacy i mieszkańcy innych miast pisani małą literą to jest właśnie poprawna polska pisownia.
        :)
      • Gość: warszawiak Re: Projekty bez dotacji. Fiasko starań miasta o IP: *.internettv.atman.pl 23.10.12, 07:31
        ojej, ale się przejęliśmy...
    • mmmmmm000 Ależ zaskoczenie!!! 22.10.12, 09:20
      "Warszawa dostanie ponad 100 mln zł dotacji na nowe tramwaje i podobną kwotę na nowe pociągi dla Szybkiej Kolei Miejskiej. A 28 mln zł na pociągi przyznano też SKM Trójmiasto."

Brakuje tylko jeszcze info ile przyznano Wrocławiowi!
      • Gość: binio Re: Ależ zaskoczenie!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.12, 13:51
        ZTCW to stawiający na rozwój komunikacji miejskiej Wrocław nie ma planów rozbudowy komunikacji miejskiej, więc pewnie nie występował.
        • wlodzimierz_nowak Re: Ależ zaskoczenie!!! 22.10.12, 15:45
          Tam też dużo mówią i planują, ale dopiero jak zbudują obwodnicę śródmieścia za 2 mld ;-)
    • wlodzimierz_nowak propozycje zmian, na które nas stać 22.10.12, 09:43
      Cóż... Poznań postanowił w latach 90tych być miastem zorganizowanym na wzór szwajcarskich, gdzie system transportu opiera się na tramwaju i kolei miejskiej. Wszystko ładnie zapisano, inwestycje szły powoli, ale pilnowano by miasto nie było za mocno zadłużone. Potem zadłużyliśmy się mocno, 80% pieniędzy na system transportu wydaliśmy na drogi, a teraz... Trzymam kciuki za te projekty na listę rezerwową i czekam na informację o przyczynach wypadnięcia z listy.

Przyznam, że w tej sytuacji uważam, że nie stać nas na przebudowę Ronda Rataje z jakimkolwiek chowaniem torów pod ziemię, czy chowaniem pieszych pod ziemię. Zwyczajnie szkoda pieniędzy. Rataje trzeba przemyśleć od nowa.
      Trzeba zredukować rolę Trasy Katowickiej i w żadnym razie nie marnować ok. 150 mln na Estakadę. Za 50 mln zbudować jezdnię o przekroju 2x2. Na więcej nas nie stać.
      Odpowiednio przebudowa Ronda Rataje powinna skoncentrować się na ułatwieniach dla pasażerów MPK. Ruch samochodowy się zmniejszy, gdyż przez zamknięcie Estakady kierowcy przyzwyczają się do używania Baraniaka i Hetmańskiej-Żegrza. Wobec tego na rondzie trzeba zredukować liczbę pasów z 3 do 2, a w środku zbudować przystanek centralny dla tramwajów i autobusów. Przez powyższe zwężenie pasów, zmianę kształtu ronda na elipsę i zmianę ustawienia torowiska jest to możliwe do wykonania (w Szwajcarii nietypowe kształty skrzyżowań dostosowane do wygody pasażerów tramwajów są na porządku dziennym).

Jednak prawdziwe oszczędności i zyski wciąż leżą w organizacji ruchu. Tu pokazaliśmy (trzy stowarzyszenie Sekcja Rowerzystów, My-Poznaniacy i Inwestycje dla Poznania) pakietami ok. 100 usprawnień jak wiele oszczędności operacyjnych mogą przynieść.
      www.my-poznaniacy.org/index.php/nasze-tematy/komunikacja-i-transport/87-aktualnosci-komunikacyjne/738-jak-usprawnic-komunikacje-miejska-bez-kosztow
      Ile wdrożono przez 9 miesięcy z naszych propozycji? 5. Słownie pięć:
      - na Grochowskiej przy Bukowskiej jazda autobusu na wprost,
      - na Połabskiej skręt autobusu w lewo po wydzielonym pasie,
      - na Pułaskiego przy al. Wielkopolskiej wypuszczenie autobusu przed samochodami,
      - na Hetmańskiej przy Kolejowej przerobiono program i tramwaje nie stają tam teraz długo na czerwonym, ale wciąż czasem się zatrzymują.
      - na Dąbrowskiego równolegle z MPK postulowaliśmy pas autobusowo-tramwajowy, ale wykonano go w standardzie ZDM ("nie zdenerwować kierowców"), czyli z pełną tolerancją dla łamania przepisów (podobnie jak przed rokiem buspas na Grunwaldzkiej), zamiast zastosować proste i funkcjonalne rozwiązania krakowskie.
      Jednocześnie wdrożono jeszcze 4 zmiany sygnalizacji, które zgłosił ZDM, czyli wypuszczanie autobusów jadących nad PST w kierunku wschodnim lekko przed samochodami, gdzie w żaden sposób nie utrudnia to ruchu samochodów, gdyż autobusy ruszają z własnego pasa, na własny pas...
      Kluczowe dla zmiany priorytetów transportowych (pardon, wprowadzeniu priorytetów dla transportu publicznego uchwalonych przez radę miasta w 1999...) jest przeniesienie stanowiska Inżyniera Ruchu z całym zespołem z ZDM do ZTM i danie nowej dyrekcji ZTM okazji do wykazania się.

W Poznaniu bardzo źle się dzieje z transportem. Wczorajsze informacje o co trzecim opóźnionym kursie są zatrważające, gdyż marka poznańskiego MPK - najlepszego w kraju - powstawała wysiłkiem tysięcy ludzi przez lata, a teraz wali się z dnia na dzień.
      Podkreślają to pasażerowie, którzy kupują coraz mniej biletów. Mówiliśmy przed rokiem, że podwyżka cen nie przyniesie zwiększonych wpływów. Większy wpływ z biletu zostanie "zjedzony" przez spadek liczy sprzedanych biletów. Okazało się, że jest jeszcze gorzej - spadek liczby pasażerów (pasażerów kupujących bilety) okazał się tak duży we wrześniu, że podwyżka przyniosła spadek wpływów!
      Teraz konsument otrzymał sygnał - zauważyliście, że jest źle, ale pogarszacie jakość, to żeby mnie przyciągnąć trzeba obniżyć cenę. W marketingu nazywa się to dewaluacją marki. Podwyższając cenę przed spodziewanym pogorszeniem jakości usług popełniamy klasyczny błąd marketingowy.

Tym się kończy myślenie, że transport publiczny usługa socjalna w czasach, gdy prawie każdy pracujący ma samochód, choć wciąż mniejszość używa go na co dzień. Teraz trzeba zacząć od zatrzymania destrukcyjnych działań ZDM opóźniających ruch tramwajowy. Wewnątrz II ramy tramwaje muszą otrzymać natychmiast 100% priorytet. Nie ma na co czekać.
      • Gość: Gwidon Re: propozycje zmian, na które nas stać IP: *.centertel.pl 22.10.12, 10:10

Wasze propozycje są w większości do d... Widać to choćby w twoich postach. Czytanie tego co wymodziłeś to dla większości strata czasu.
        • Gość: . Re: propozycje zmian, na które nas stać IP: *.as13285.net 22.10.12, 11:07
          Te propozycje to coś, co od 20-30 lat z powodzeniem funkcjonuje w miastach Europy Zachodniej. A to, że niektórzy nie dorośli mentalnie do życia w europejskim mieście i na siłę chcą się pchać wszędzie autem, jak w zapadłej wiosce bez zorganizowanego transportu, to już inny problem.
          • tom_gaz Re: propozycje zmian, na które nas stać 22.10.12, 14:00
            Masz rację. To w jakich miastach europy zachodniej byłeś i widziałeś niezakorkowane ulice ?

• emissarius Re: propozycje zmian, na które nas stać 22.10.12, 15:15
              Korki są niemal wszędzie i długo będą, bo pewna część osób nigdy nie zrezygnuje z własnego auta - nawet jeśli komunikacja będzie darmowa i luksusowa. Mam tu na myśli także część mieszkańców Naramowic, którzy nie po to opłacają miejsca w podziemnych garażach, by jeszcze płacić za przejazdy tramwajem. Chodzi o to, by oprócz korków była też alternatywa w postaci skutecznej komunikacji zbiorowej.
      • Gość: leon Re: propozycje zmian, na które nas stać IP: *.man.poznan.pl 22.10.12, 13:15
        roli trasy katowickiej nie da się tak po prostu "zredukować" - będzie wręcz przeciwnie!
        • Gość: Kamil właśnie IP: *.centertel.pl 22.10.12, 18:51
          Propozycja redukowania roli trasy katowickiej świadczy, że nie mamy do czynienia z poważnym ugrupowaniem. Dla mnie to błazny.
          • wlodzimierz_nowak Re: właśnie 22.10.12, 20:24
            To bardzo proszę o wyjaśnienie jaką ona pełni rolę.

Znane mi wyliczenia pokazują, że jest ona całkowicie zbyteczna, a jej odbudowa jest rozrzutnością. Znana mi jej historia pokazuje, że miała ona być częścią wysoce szkodliwego projektu budowy trasy niemal ekspresowej przecinającej centrum. Znany mi sposób dofinansowywania z Unii Europejskiej pokazuje, że przy inteligentnym zagraniu na 150 mln na pociągnięcie tramwaju do Dworca Wschód [który umożliwiłby dużej części mieszkańców wschodniego Poznania - także w PZ - swobodną podróż wpierw szynobusem, apotem tramwajem bez potrzeby jazdy do Głównego] będzie trzeba wydać 40-50 mln, a resztę można zdobyć z Unii. Za to na wybudowanie od nowa estakady, która nie daje kierowcom samochodów nic więcej niż ulica klasy Mieszka I mamy szansę dostać 0 PLN dofinansowania, czyli zapłacimy całe 200-250 mln. To ja wolałbym zbudować tam ulicę taką jak Mieszka I za 50-60 mln. Nie podjęliśmy jako stowarzyszenie jeszcze stanowiska w sprawie, nie mniej do takiego właśnie ja będę przekonywał, gdyż także obciążenia dla mieszkańców przy drodze klasy Głównej będą mniejsze.
            • Gość: Kamil Nie zmieniłem o was zdania IP: *.centertel.pl 22.10.12, 22:23
              Jesteście błaznami. Wasze propozycje są niepoważne i dla miasta szkodliwe. Opowiadacie bajeczki o szynobusach itp. bzdury. Chcecie cofnąć czas, ale to się nie może udać i... nie uda.

Estakadę o której mowa TRZEBA ODBUDOWAĆ w takim kształcie jak jest. Im szybciej, tym lepiej.
              • Gość: q71 Re: Nie zmieniłem o was zdania IP: *.icpnet.pl 23.10.12, 00:24
                Sam jesteś błaznem. Po co taka autostrada prosto do centrum?
                A jak tak bardzo zależy ci na jej odbudowywaniu to zasponsoruj to, miasto ma dużo ważniejszych potrzeb.
    • kwolana ułomni poznańscy politycy 22.10.12, 09:57
      To że Poznań jest miastem drugiej kategorii, wg Warszawki, to wiadomo. Ale jest to wina polityczków na których my sami głosujemy.

Nasi poznańscy politycy są ułomni. Szczególnie ci których wybraliśmy do roboty w Warszawce. Nie potrafią załatwić prawie nic. Przepychane są projekty, dofinansowania, na inwestycje o które walczy się dekadę lub więcej, albo które i tak klepnął już dawno poprzedni rząd, albo jeszcze wcześniejszy :)

Może zrzucimy się my, poznaniacy, i opłacimy kilku profesjonalnych zawodowych lobbystów, może coś się wtedy w Poznaniu zmieni, a kierunkowskazy którędy do Poznania zaczną pojawiać się już na drodze wylotowej z Warszawy, a nie tylko w promieniu 10 km od naszego miasta.
      • Gość: Mieszkaniec Urzędasy z Wawy nie dali kasy IP: 62.159.77.* 22.10.12, 10:52
        Artykuł powinien mieć inny tytuł. Z tekstu jasno wynika, że to nie Unia nie dała pieniędzy, ale urzędasy z Warszawki. Unia te pieniądze już dawno przyznała Polsce, ale ponieważ Polak jest Polakowi wilkiem, dlatego jeszcze z dziesięć razy sprawdzi, czy te pieniądze warto wydać. I do tego jeszcze w Poznaniu, tak blisko Berlina. A co będzie jak zechcą się odłączyć od "wspaniałej" Warszawki? Poznaniacy nie mogą mieć przecież lepszego i ładniejszego miasta niż stolyca.
        • Gość: broda Geremka Dziekujemy wyborcom Platformy Oszustow. IP: 95.108.126.* 22.10.12, 11:44
        • Gość: Herta Re: Urzędasy z Wawy nie dali kasy IP: *.icpnet.pl 22.10.12, 14:29
          następnym razem będziemy optować za Berlinem a nie za Warszawą
    • onefoks Projekty bez dotacji. Fiasko starań miasta o mi... 22.10.12, 13:03
      wystarczy PST-e przedłużyć do Radojewa i tam zrobić parking duży
    • raven50 Projekty bez dotacji. Fiasko starań miasta o mi... 22.10.12, 14:18
      wygląda, że znowu Poznań przestał być potrzebny Warszawie, juz my sobie to zapamiętamy przy następnych wyborach i za karę zagłosujemy na PiS
    • Gość: Wilhelm Zdobywca Re: Projekty bez dotacji. Fiasko starań miasta o IP: *.icpnet.pl 22.10.12, 14:24
      PO MASZ U NAS PRZESRANE!!!!!
    • Gość: Tratatata Sprzedać Stadion i kasa będzie IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.12, 15:26
      Na co nam ten stadion? Tylko go trzeba opłacac i dawać ulgi najemcy.
      Pieniądze w Poznaniu są bo to bogaty region tylko władz te pieniądze trwonią na potęgę. Odszkodowania dla deeloperów, przepłacane inwestycje, niepotrzebne inwestycje. Mam wymieniać dalej?
      Chętnie wymienię ale najpierw wymieńcie tę całą ferajnę która nami nieudolnie rządzi.
    • 22billabil33 Sprawa jest prosta... 22.10.12, 19:15
      Sprawa jest prosta, macie w przyszłych wyborach wybrać na prezydenta miasta kogoś z PO, głupie lemingi. Partia i rząd nie będą ładować w prezydenta, który nie jest z Frontu Jedności Narodu. Popierajcie Partię i rząd, bo to przodująca siła narodu i rękojmia sukcesu Polski. Żadnego wsparcia dla prywatnego komitetu Jeża, tylko z Platformą, w Platformie i na Platformie.
      • Gość: negrar LEMING jesteś IP: *.icpnet.pl 22.10.12, 21:12
        Nie rozumiesz, że Grobelas z PO teraz udaje że nie jest z PO i podburza lud bo spartolił sprawę? To samo robił Dutkiewicz jak mu udowodnili partactwo jego urzędników.
    • Gość: g Re: Projekty bez dotacji. Fiasko starań miasta o IP: *.itime.pl 22.10.12, 20:02
      niech teraz ci urzędnicy, którzy tysięczne nagrody dostali za tzw. organizację Euro w Poznaniu się głowią. W końcu przyznawać nagrody za nic można, a oszczędzać na oświetleniu ulic trzeba.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka