Dodaj do ulubionych

W szpitalu pomylili grupę krwi. 45-letni pacjen...

24.10.12, 13:44
Ja juz znam wyniki: Zawiniła dyspozytorka
Obserwuj wątek
    • miko11111 W szpitalu pomylili grupę krwi. 45-letni pacjen... 24.10.12, 13:44
      tym się zajmij Arłukowicz

anarchią w polskich szpitalach
      i brakiem pieniędzy na leczenie

!
      • mordred Re: W szpitalu pomylili grupę krwi. 45-letni pacj 24.10.12, 14:16
        Tak jest, tym się zajmij Arłukowicz. I niech tym się zajmie twój szef - Tusk.
        Niech obydwaj jeżdżą od szpitala do szpitala i nadzorują transfuzje, operacje, dyspozytorki. Potem od przedszkola do przedszkola i niech sprawdzają czy czysto. A potem na uczelnie, niech słuchają wykładów i dbają o poziom. A wieczorem do łopaty i niech drogi reperują.
        Bo to wszystko głównie wina Tuska, a nie niewinnych ludzi. To Tusk rozsyła polecenia lekceważenia obowiązków i bylejakości.
        Tak tak, drodzy Obywatele, winienie "szefów" za błędy zwykłych ludzi, to pozostałość socjalizmu. Ogarnijcie się trochę i zacznijcie ponosić odpowiedzialność za swoje czyny.
        • Gość: racja Re: W szpitalu pomylili grupę krwi. 45-letni pacj IP: *.itsa.net.pl 24.10.12, 14:30
          +1

podpisuję się ręcami i nogami ;)
        • alfalfa Re: W szpitalu pomylili grupę krwi. 45-letni pacj 24.10.12, 15:34
          Szef nie odpowiada za działania podwładnych??? Kompletna bzdura.
          A.
          • mordred Re: W szpitalu pomylili grupę krwi. 45-letni pacj 24.10.12, 16:06
            Minister odpowiada z podanie złej krwi przez lekarza i pielęgniarkę? Nie wiem nawet jak skomentować twój wpis, bo świadczy o kompletnej głupocie.
      • Gość: gosc Re: W szpitalu pomylili grupę krwi. 45-letni pacj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.12, 17:44
        Pieknie sie buduje tylko jeden budynek w Katowicach .................... budynek NFZ .............. złodzieje
      • q-ku tym ma sie zajmować minister? 24.10.12, 18:10
        a nie wystarczy prokurator?

Nie chcę żeby za moje podatki minister latał po szpitalach w jakichś dziurach i interweniował w pojedynczych przypadkach
    • kapitan_marchewa Re: W szpitalu pomylili grupę krwi. 45-letni pacj 24.10.12, 14:09
      Dokładnie o tym samym pomyślałem. Dyspozytorka zawiniła bo trzymała się procedur..
    • zdzislawzakalec W szpitalu pomylili grupę krwi. 45-letni pacjen... 24.10.12, 14:11
      Ostrów Wielkopolski to siedlisko największej patologii w kraju. Dochodzi tam do dużo gorszych rzeczy
      • Gość: sfp Re: W szpitalu pomylili grupę krwi. 45-letni pacj IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.10.12, 18:28
        rozwin prosze mysl
      • Gość: Punisher To wymien te gorsze zjawiska IP: *.dynamic.mm.pl 24.10.12, 19:54
        a co moze byc gorsze od usmiercenia pacjenta? Wez głeboki oddech pod wodą czlowieku...
      • Gość: ostrowianin Re: W szpitalu pomylili grupę krwi. 45-letni pacj IP: 85.218.74.* 24.10.12, 20:43
        zamilcz Kaliszaku w obliczu tragedii
    • kornel-1 Pech Gazety 24.10.12, 14:12
      Autor tekstu gg napisał:
      "Zmarły za niecały miesiąc skończyłby 46 lat.
      Wyjątkowy pech"

Moim zdaniem, Gazeta miała pecha zatrudniając takiego "dziennikarza".

Kornel
      • satirre Re: Pech Gazety 24.10.12, 14:32
        Niegodziwość ludzka, bagatelizowanie życia - może ojca, męża - czyjegoś bliskiego... pech??? Popieram przedmówcę.
        • uniwr Owszem - właśnie pech. 24.10.12, 20:45
          Żadnej niegodziwości ludzkiej ani bagatelizowania życia w tej śmierci nie było. Gość zmarł w wyniku splotu niesprzyjających okoliczności, a to właśnie się nazywa pech.

Dziennikarz to opisał i (wyjątkowo jak na dziennikarza :) błędów rzeczowych nie popełnił, więc trzeba go pochwalić a nie ganić.
          • chavez666 Re: Owszem - właśnie pech. 25.10.12, 09:57
            gadasz jak lekarz który uczestniczył w zdarzeniu i w ramach krycia swojej 4-literówki, spychologii i efektu "rozmycia odpowiedzialności" próbuje się zrobić z pomyłki lekarskiej zdarzenie losowe na który personel nie miał wpływu... tymczasem w cywilizowanym kraju rodzina denata dostałaby z dnia na dzień wielomilionowe odszkodowanie, a to potem szpital i lekarze/pielegniarze mieliby problemy z prokuratorem, podwyższoną składką na ubezpieczenie za popełnione błędy... jeżeli szpital jest tak bezczelny, by unikać odpowiedzialności, to rodzina zmarłego ma pełne prawo wystrzelać personel, w ramach państwowej anarchii i zasady oko za oko
            • uniwr Re: Owszem - właśnie pech. 02.11.12, 18:40
              chavez666 napisał:

> gadasz jak lekarz który uczestniczył w zdarzeniu i w ramach krycia swojej 4-lit
              > erówki, spychologii i efektu "rozmycia odpowiedzialności" próbuje się zrobić z
              > pomyłki lekarskiej zdarzenie losowe na który personel nie miał wpływu...

Gdzie twierdziłem że nie miał wpływu? Broniłem dziennikarza a nie szpitala, czytaj ze zrozumieniem.

> i szpital jest tak bezczelny, by unikać odpowiedzialności,

"Jak się okazuje, to sam szpital złożył zawiadomienie", "z uwagi na możliwość popełnienia błędu w sztuce medycznej powiadomiono również Prokuraturę Rejonową w Ostrowie oraz rzecznika odpowiedzialności zawodowej Wielkopolskiej Izby Lekarskiej i Okręgową Izbę Pielęgniarzy i Pielęgniarek w Kaliszu - mówi Dariusz Bierła, dyrektor ostrowskiego szpitala".
              To już nie jest brak rozumienia z twojej strony, ale zła wola. Nie zazdroszczę podejścia do świata i życia, bo strasznie się musisz męczyć.
    • ostryw W szpitalu pomylili grupę krwi. 45-letni pacjen... 24.10.12, 14:12
      nowa grupa krwi O! chyba chodziło o 0
      • Gość: pyrzyk Re: W szpitalu pomylili grupę krwi. 45-letni pacj IP: 193.46.186.* 24.10.12, 14:47
        Jesteś pojeb..ny czepiasz się, że ktoś zamiast zera wklepał literę O
        problem nie dotyczy ortografi tylko pomyłki w podaniu odpowiedniej grupy krwi.
        Następnym razem czytaj ze zrozumieniem i zastanów sie co piszesz
        • watersnakes2 Re: W szpitalu pomylili grupę krwi. 45-letni pacj 24.10.12, 14:55
          > Następnym razem czytaj ze zrozumieniem

Ależ przeczytał. A swoją drogą, to uwielbiam ten oklepany argument namiętnie używany przez forumowych erystów;)

>i zastanów sie co piszesz

Przyganiał kocioł garnkowi...
          Naprawdę nie rażą Cię takie głupie błędy wynikające z czystego niechlujstwa?
    • satirre ukatrupili człowieka 24.10.12, 14:13
      to było życie ludzkie...
    • satirre facebook, komorki itp. 24.10.12, 14:14
      sa przyczyna wielu pomylek...
    • hipo_krates1 W szpitalu pomylili grupę krwi. 45-letni pacjen... 24.10.12, 14:15
      Może ktoś uświadomi zorientowanego Pana Dyrektora ostrowskiego szpitala, iż nie ma w Polsce takiej instytucji jak Okręgową Izbę Pielęgniarzy i Pielęgniarek w Kaliszu - jest Okręgowa Izba Pielęgniarek i Położnych w Kaliszu! Jeśli osoba zarządzająca placówką nie ma takiej świadomości, to niezbyt dobra oznaka.
      • satirre racja 24.10.12, 14:28
        jak ktoś się nieustannie myli, to w grupach krwi też się pomylił - smutne...
      • refleksyjny Te dziennikarz się pomylił. 24.10.12, 14:38
        Gupku.
      • Gość: qqq Re: W szpitalu pomylili grupę krwi. 45-letni pacj IP: *.dynamic.chello.pl 24.10.12, 14:39
        Pan Dyrektor jest politycznie poprawny i uwzględnił grupę pielęgniarzy dyskryminowaną przez pielęgniarki i położne.
    • sceptyk31 W szpitalu pomylili grupę krwi. 45-letni pacjen... 24.10.12, 14:26
      MNie nie podali nieodpowiedniej krwi, bo nie było takiej potrzeby. Ale po zabiegu chirurgicznym w swojej karcie wypisowej ze zgrozą stwierdziłem, że mam wpisana inną grupe krwi niż w rzeczywistości. Gdy interweniowałem na oddziale, pielegniarka oddziałowa przekonywała mnie że przez lata grupa krwi mogła mi się zmienić . Okazało się że laboratorium właściwie wyznaczyło mi grupe, taka jaka miałem jeszcze za Gomułki, ale w dokumentacji wpisali grupe kogos innego.
      • satirre Re: W szpitalu pomylili grupę krwi. 45-letni pacj 24.10.12, 14:30
        to miał Pan szczęście, że nadal żyje... O ludzie, otrząśnijcie się... Apel do wszystkich. Olewanie swojej pracy kosztować może czyjeś życie.
      • znow_ja Re: W szpitalu pomylili grupę krwi. 45-letni pacj 24.10.12, 16:14
        Dlatego nie dziw się w przyszłości, że grupa krwi na karcie wypisowej nie jest dla lekarza żadnym miarodajnym i wiarygodnym wpisem. Takie pomyłki zdarzają się dość często; pisze sekretarka, ma 15 wypisów, spieszy się.
        Jedynym wiarygodnym dokumentem, potwierdzającym grupę krwi, jest oryginalne badanie z Punktu/Stacji Krwiodawstwa. Akceptowane są również wpisy w starych dowodach osobistych (o ile są czytelne).
        A tymczasem pacjenci wciąż się dziwią, że my oznaczamy tę grupę, a przecież na karcie wypisowej jest, dlaczego nie wierzymy ...
    • amoremio W szpitalu pomylili grupę krwi. 45-letni pacjen... 24.10.12, 14:31
      Mimo wszystko: mój respekt dla Kierownictwa za próbe ratoania i przede wszystkim fairplay i poprawnosc - tzn. za szczere przyznanie sie i rzetelne poinformowanie.

Ze tak powiem: za profesjonalny/rzetelny crisis management a nie cwaniaczenie, przemilczenie, manipulacja, dezinformacja, mataczenie itp., co byloby w tym kraju normalniejsze, nie tylko, ale tez w "srodowisku lekarskim"....... przynajmniej z miejsca wypadku (przy pracy) nie "uciekli". Wprawdzie katastrofa, ale przynajmniej ta reakcja na ich korzysc.
    • zalep W szpitalu pomylili grupę krwi. 45-letni pacjen... 24.10.12, 14:51
      Twettery, Facebooki, nasze klasy, sympatie i smsy i bezmyślność to dobry kierunek do tragedii.
      • satirre Re: W szpitalu pomylili grupę krwi. 45-letni pacj 24.10.12, 14:55
        właśnie - higiena pracy - brzmi jak za komunizmu, ale to nie jest bez sensu... W "moim powiatowym" szpitalu wiszą wspaniałe tabliczki edukujące, informujące o profesjonalizmie kadry, a na tym samym korytarzu siostra czekała 2 godziny na lekarza, bo nie mógł się obudzić...
        • Gość: ed Re: W szpitalu pomylili grupę krwi. 45-letni pacj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.12, 22:38
          miała ukrytą kamerę którą wpuściła przez dziurkę od klucza w drzwiach pokoju w którym lekarz spał? bo skąd wiedziała?
    • satirre dlaczego doszło do pomyłki 24.10.12, 14:53
      Życia się nie przywróci, ale trzeba zastanowić się, dlaczego do tego doszło. Nie mówi się już nic o higienie pracy. Ludzie nie są w stanie się koncentrować na swoich obowiązkach należycie. Stres, nadmiar pracy, niedouczenie... To jest pytanie.
    • hydrograf Wytatuujćie sobie grupę krwi... 24.10.12, 14:59
      Zamiast tatuować sobie pierdoły - ładne lub nie (rzecz gustu) - lepiej wytatuować sobie grupę krwi... to może ocalić wam życie.
      • Gość: Johnny Re: Wytatuujćie sobie grupę krwi... IP: *.dynamic.chello.pl 24.10.12, 15:14
        G... Prawda. Krew i tak musi być pobrana na krzyżówkę. Możesz wytatuować sobie cokolwiek zechcesz, ale i tak nie będzie to wiążące.
        • hydrograf Jasne, ale... 24.10.12, 15:28
          Gdy pielęgniarka która będzie podawać ci krew zobaczy wytatuowaną grupę krwi inną niż na opakowaniu to się zastanowi i może jeszcze raz sprawdzi, zanim poda ci złą grupę krwi....
          Taki tatuaż na pewno nie zaszkodzi.
          • tygrysio_misio Re: Jasne, ale... 24.10.12, 15:42
            w takim razie musisz ją sobie wytatuować na czole...
        • q-ku Re: Wytatuujćie sobie grupę krwi... 24.10.12, 18:11
          ale zwróci uwagę i sprawdzą
      • satirre tatuaż a medycyna... 24.10.12, 15:25
        z tatuażem nie możesz oddawać krwi ani być dawcą, a jeśli w potrzebie będzie Twój bliski (dziecko)?
        • hydrograf tatuaż nie przeszkadza... 24.10.12, 15:31
          To nie prawda, że nie możesz oddawać krwi lub być dawcą. W Polsce, jest karencja pół roku po zrobieniu tatuażu... W innych krajach nawet tego nie ma.
      • Gość: karina Re: Wytatuujćie sobie grupę krwi... IP: 91.224.236.* 29.07.13, 19:26
        Też o tym myślałam! Tylko czy taki tatuaż jest honorowany przez służbę zdrowia?
    • judas1 W szpitalu pomylili grupę krwi. 45-letni pacjen... 24.10.12, 15:16
      Skandal!
      Do pudła winnego takiej zamiany - na długie lata!!!
    • Gość: as Re: W szpitalu pomylili grupę krwi. 45-letni pacj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.12, 15:24
      Właśnie z powodu takich pomyłek (nie jest ich mało) oraz innych zagrożeń związanych z transfuzją krwi lekarze są grupą zawodową najczęściej korzystającą z metod alternatywnych w stosunku do transfuzji krwi. Są to metody tańsze (tak tak, pozyskiwanie, przechowywanie i transport krwi kosztują bardzo dużo pieniędzy - mimo, że jest ona od honorowych dawców), bezpieczne i pozwalają na skrócenie czasu rekonwalescencji.
      Unika się pomyłek związanych ze złym doborem grupy po za tym krew jak każda tkanka może zostać odrzucona.
      No i jest jeszcze okno immunologiczne. Pobieramy krew i badamy. Jest ok. Ale przed podaniem biorcy nie ma powtórnego badania a krew może być zarażona. Okno immunologiczne to właśnie czas gdy we krwi nie są wykrywane wirusy.
      Jeśli zarażoną krew podano po postrzale jednemu z najlepiej leczonych ludzi na świecie - Janowi Pawłowi II to co tu mówić o polskiej służbie zdrowia.
    • albrecht_kalba W szpitalu pomylili grupę krwi. 45-letni pacjen... 24.10.12, 15:27
      Do grona parainstytucji (parabanków, parapolicji, paraprokuratury itd.) dołączyły też paraszpitale :/
    • Gość: eee Lecznictwo w Ostrowie ma złą sławę od lat.... IP: *.dynamic.chello.pl 24.10.12, 15:31
      Niedawno mieliśmy w ostrowskiej stacji dializ 48. pacjentów zakażonych wirusowym zapaleniem wątroby typu C, ponieważ personel nie umiał obsługiwać jonometru. Teraz mamy śmierć w wyniku podania złej grupy krwi, ale zła sława ostrowskiego lecznictwa siega nawet z 30 lat wstecz, kiedy to w szpitalu jak muchy padali pacjenci operowani na wyrosytek. Zapalenie wyrostka, to był wyrok. Ludzie dawali w łapę (jak mieli co dać) i uciekali do Poznania czy Wrocławia. Wszędzie był to rutynowy zabieg, a tam umieralnia. Nie wiem na ile sie zmienił personel, ale zazwyczaj to był "rodzinny interes"... . Zdecydowanie to miejsce omijać. Przepraszam fachowców, którzy może czasami też się tam pojawiają, ale jedna jaskółka wiosny nie czyni.
    • ptr0 Moja krew każdemu się przyda 24.10.12, 15:32
      0 Rh -. Rządzę.
    • divak2 Re: W szpitalu pomylili grupę krwi. 45-letni pacj 24.10.12, 15:56
      Mieli pewnie gimnazjalistów na bezpłatnym stażu.
    • jurus08 W szpitalu pomylili grupę krwi. 45-letni pacjen... 24.10.12, 15:58
      Prawda jest taka ze szok przetoczeniowy wystepuje zawsze nawet gdy grupa krwi sie zgadza.
      Wystarczy zapytac sie lekarzy czy to oni zdecydowali sie na transfuzje gdyby byla taka koniecznosc?!
      Polecam: pl.wikipedia.org/wiki/Transfuzja_krwi
      Tak czy inaczej krew jako taka nie jest srodkiem ratujacym zycie!
      Wazna jest tylko ilosc plynu w krewiobiegu, nawet gdy gdy zawartosc hemoglobiny jest nizsza niz 8-9 g/dl.
      • znow_ja niekoniecznie 24.10.12, 16:20
        W medycynie rzadko są 100% pewniki :)
        Jestem lekarzem i gdybym musiał mieć transfuzję, zgodziłbym się. Krew czasem nie może być niczym zastąpiona, jej niepodanie oznacza śmierć.
        Wszystko zależy od:
        - czasu utraty krwi
        - procentu utraconej krwi
        - wyjściowej wartości hemoglobiny
        - chorób wspólistniejących
        - zapotrzebowania na tlen
        - płci
        itp. itd.
        Nikt nie szafuje krwią bez potrzeby - oprócz innych zagrożeń jest po prostu cholernie droga.

Czy mając hemoglobinę 4,0 przy krwotoku tętniczym też odmówiłbyś transfuzji ? ;)
        • Gość: greg Re: niekoniecznie IP: *.toya.net.pl 24.10.12, 23:21
          Daruj sobie! Oni nie wiedzą co to krwotok tętniczy ani hemoglobina 4,0!
      • Gość: gottlicher Hammer Re: W szpitalu pomylili grupę krwi. 45-letni pacj IP: *.szpital.gorzow.pl 25.10.12, 12:48
        krew się podaje wyłącznie ze wskazań zagrożenia życia

a skoro pytasz, czy lekarz zgodziłby się na przetoczenie krwi
        zacytuję ci Biblię

skoro Bóg stworzył leki
        to głupotą byłoby z nich nie korzystać
        • Gość: as Re: W szpitalu pomylili grupę krwi. 45-letni pacj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.12, 14:12
          W wielu szpitalach krew podaje się rutynowo zamiast zastosować inne leki.
          Nie zacytowałeś Biblii.
          Bóg nie wymyślił leków.
          Wielu lekarzy woli leczenie bez krwi.
          Są leki lepsze i gorsze.
          Są leki których ktoś nie przyjmuje bo np.jest uczulony lub woli wybrać inna metodę leczenia.
          Głupotą byłoby tego nie uszanować (podstawowym prawem pacjenta jest prawo do samostanowienia).
    • byrcyn11 Można długo, a ja króciutko. 24.10.12, 16:31
      Znowu zawiodły zwykłe procedury ! Z tym, że na stadionie przesunęli mecz na następny dzień, a tu gościa,- czyli Tatusia - syna - brata - męża - szwagra i kim dla kogo on tam jeszcze był - już nie ma !!! Oto Polska właśnie.
      "... tu jest taka tradycja ja to wszystko dziedziczę ..."
    • bena1209 W szpitalu pomylili grupę krwi. 45-letni pacjen... 24.10.12, 16:57
      może trochę zaciśnijmy pasa szpitalom, pewnie za dużo personelu mają, ech
      jakby pielęgniarki nie musiały brac po 500 dyżurów miesięcznie, bo nie ma kim obsadzić zmian, to byłyby przytomniejsze
      powinno sie zaskarżyć Min. Zdrowia, które ciągle obcina szpitalom fundusze (skąd ciągłe cięcia etatów), o świadome narażanie zdrowia i życia pacjentów
    • walkaklas Czy w końcu morderca poniesie odpowiedzialność 24.10.12, 17:07
      Zabójstwo jest nieumyślne, kara jednak musi być, w przeciwnym przypadku, pomyłek będzie coraz więcej i następnym razem może być to każdy z nas.
    • jare_jare W szpitalu pomylili grupę krwi. 45-letni pacjen... 24.10.12, 17:35
      Wyjątkowy pech? Czyli co - mieli obok 100 worków z krwią: 99 z dobrą i wylosowali 1 ze złą? Co to za pech niby? To jest wyjątkowe zaniedbanie, z pechem nie ma nic wspólnego, chyba, że mówimy o pacjentach, których leczyli - Ci nie mogli wiedzieć, z kim mają do czynienia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka