Dodaj do ulubionych

MPK-skandal

IP: *.icpnet.pl 07.07.04, 11:41
to co robi, a raczej zrobiło MPK na wakacje to skandal!! ja jeżdże PST,
gdzie nie tylko - tak jak wszystkim - zmieniono 10 minut na 12, a dodatkowo
wycofano 16, i mamy tłok zawsze i bez względu o której jedziemy - może czas
zauważyć, że w wakacje nie każdy leży pod palmą przez 3 miesiące, ale też
ludzie pracują! skandal!!
Obserwuj wątek
    • yashoo Re: MPK-skandal 07.07.04, 12:02
      Gość portalu: alex napisał(a):

(...) to co robi, a raczej zrobiło MPK na wakacje to skandal!! ja jeżdże PST,
      gdzie nie tylko - tak jak wszystkim - zmieniono 10 minut na 12, a dodatkowo
      wycofano 16, i mamy tłok zawsze i bez względu o której jedziemy - może czas
      zauważyć, że w wakacje nie każdy leży pod palmą przez 3 miesiące, ale też
      ludzie pracują! skandal!!

Pierwszy rok mieszkasz w Poznaniu? Przecież od lat komunikacja funkcjonuje w
      lipcu i sierpniu wg rozkładu letniego, charakteryzującego się 12'
      częstotliwościa kursowania tramwajów. Nie ma w mieście uczniów i studentów - a
      to min. sto kilkadziesiąt tysięcy pasażerów mniej. I utrzymywanie
      częstotliwości 10' byłoby nonsensem.
      • Gość: mała mi Re: MPK-skandal IP: *.icpnet.pl 07.07.04, 12:33
        Co ty wiesz o trudnościach komunikacyjnych...Spróbuj się przedzierać codziennie
        przez Rondo Starołęka.
        • the_dzidka Re: MPK-skandal 07.07.04, 12:36
          Gość portalu: mała mi napisał(a):

> Co ty wiesz o trudnościach komunikacyjnych...

Noo, akurat yashoo to wie na ten temat dość dużo :)
          Nawiasem mówiąc, tramwajem do pracy nie jeżdżę, ale to niemożliwe, żeby nie dał
          się odczuć letni ubytek x uczniów i studentów dojeżdżających z Piątkowa.
          • yashoo Re: MPK-skandal 07.07.04, 12:41
            the_dzidka napisała:

(...) Noo, akurat yashoo to wie na ten temat dość dużo :)

:-D

(...) to niemożliwe, żeby nie dał się odczuć letni ubytek x uczniów i studentów
            dojeżdżających z Piątkowa.

Ano dokładnie. Dla przykładu - linia 87 jeżdżąca na Morasko (UAM) w roku
            obsługiwana jest przegubowymi Ikarusami, a w wakacje - o ile się nie mylę -
            tymi najmniejszymi busikami, które potocznie nazywamy "pszczółki".
            • Gość: LC Re: MPK-skandal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 15:35
              Niestety póki co na 87 widzę wciąż Ikarusy przegubowe (może ma to związek z
              okresem egzaminów wstępnych), ale z drugiej strony pływalnia nieczynna
              na "geologii" dużej auli nie ma, a do maksimum jest 98. Choć może od połowy
              lipca dadzą tam tabr 12 metrowy, ten co jeździ w weekendy.
      • Gość: alex Re: MPK-skandal IP: *.icpnet.pl 07.07.04, 14:43
        tak się akurat składa,że wiem jak jeżdzą tramwaje latem,nie zmienia to tego,że
        studenci nie wszyscy wyjechali, bo 1
        1) nie wszyscy są spoza Poznania
        2) nawet jak nie są to często zostają bo pracują w Poznaniu, a nie w miastach z
        których ppochodzą

a to,że "zawsze tak jest" albo "że inni mają gorzej" nie zmienia faktu,że jeśli
        zamiast 12 pestek na 30 minut jest 7 to różnica jest znaczna, wejśćdo tramwaju
        nie można

• Gość: młody Re: MPK-skandal IP: *.icpnet.pl 07.07.04, 14:47
      alex ma rację i to w 100%
      nie chodzi o to, że tramwajów nie może być mniej, ale o to,by nie był to jakiś
      drastyczny spadek - przy Słowiańskiej nie można wejść do PST, a w roku szkolnym
      można..., to że MPK świętuje wszelkie dni wolne nie świadczy o tym, że wszyscy,
      mają tak dobrze...., choć by się chciało...
      ktoś musi pracować...
      • yashoo Re: MPK-skandal 07.07.04, 15:01
        Gość portalu: młody napisał(a):

(...) alex ma rację i to w 100% nie chodzi o to, że tramwajów nie może być
        mniej, ale o to,by nie był to jakiś drastyczny spadek -

OK, OK... Ja tylko przedstawiam racjonalne argumenty za zmniejszeniem
        częstotliwości. Co do 16 to osobiście uważam że powinna kursować zarówno latem,
        jak i w weekendy w roku szkolnym. Ale to nie zależy od MPK tylko do Miasta.

(...) to że MPK świętuje wszelkie dni wolne nie świadczy o tym, że wszyscy,
        mają tak dobrze...., choć by się chciało...ktoś musi pracować...

Tzn co konkretnie masz na myśli? Że w niedziele i święta nie kursują autobusy i
        tramwaje? Chyba kursuja. A że wg innych rozkładów - no to wybacz ale nie
        uważasz chyba że w niedziele i święta ilośc uczących sie i pracujących jest
        taka sama jak w dni nomen omen robocze.
        • Gość: alex Re: MPK-skandal IP: *.icpnet.pl 07.07.04, 15:32
          co do tzw. niedziel i świąt, tzn. jakieś luki między Bożym Ciałem a weekendem
          itp. (a nie konkretnie sobota/niedziela)- MPK nie wiem czemu wtedy daje rozkład
          świąteczny, a nie każdy wyjeżdża na długi weekend i ktoś też pracuje, ja lubię
          chodzić po sklepach..., efekt tego jest taki, że w dni normalne komunikacja
          jest ok!, a w takie różne wakacje itp.są korki, pchanie się do tramwaju itp.
          a na wakacje, proponuję puścić 16 trasą dawnego D, czyli : trasa PST - Fredry -
          Gwarna - Marcinkowskiego - pl Wolności - Fredry - trasa PST, to rozładowałoby
          korki i ułatwiłoby dojazd do miasta.
          • yashoo Re: MPK-skandal 08.07.04, 08:15
            Gość portalu: alex napisał(a):

(...) co do tzw. niedziel i świąt, tzn. jakieś luki między Bożym Ciałem a
            weekendem itp. (a nie konkretnie sobota/niedziela)- MPK nie wiem czemu wtedy
            daje rozkład świąteczny, a nie każdy wyjeżdża na długi weekend i ktoś też
            pracuje,

Owszem - ale nie świąteczny tylko sobotni. A w zwykłe soboty też sporo osób
            pracuje. Tylko wydaje mi się że komunikacja miejska powinna dostosowywać ofertę
            przewozową do ogółu potrzeb komunikacyjnych mieszkańców wyrażanych w formie
            tzw. potoków pasażerskich - a nie do potrzeb pojedynczych osób. Te potrzeby
            realizują korporacje taksówkowe. Nie ma takiego dnia w roku żeby nie
            funkcjonowała komunikacja miejska - a że raz częściej a raz rzadziej - to
            wynika z badań natężenia ruchu i napełnień pojazdów. Dziwi cię że Miasto nie
            chce płacić za puste przebuegi? Mnie nie - bo sam bym za takie nie płacił będąc
            na jego miejscu.

(...) a na wakacje, proponuję puścić 16 trasą dawnego D, czyli : trasa PST -
            Fredry - Gwarna - Marcinkowskiego - pl Wolności - Fredry - trasa PST, to
            rozładowałoby korki i ułatwiłoby dojazd do miasta.

Nic nie stoi na przeszkodzie żebyś złożył taki wniosek czy to do Urzędu Miasta
            czy do MPK (zostanie do UM przekazany).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka