Dodaj do ulubionych

Zapłacimy po 20 zł od osoby za śmieci? Drogo!

03.12.12, 08:47
Moja czteroosobowa rodzina płaci 28 zł miesięcznie za śmieci.
80 zł to TRZY RAZY WIĘCEJ!

Dlaczego mamy aż tyle dopłacać? Przecież to jakieś totalne popierdomylenie! Wyciąganie pieniędzy na urzędników, którzy będa dyktować nam kto ma nasze śmieci wywozić.

Pilnuję wydatków na rachunki, kiedy mogę to ścinam każde kilka złotych, przykręcam kaloryfery i zmniejszam pakiet kablówki. Teraz przychodzi urzędowy walec i robi mi w rachunkach jesień średniowiecza.
Komuś tam główka choruje!
Obserwuj wątek
    • Gość: um Re: Zapłacimy po 20 zł od osoby za śmieci? Drogo! IP: *.xdsl.centertel.pl 03.12.12, 09:07
      Dzięki tej ustawie. R.G "zasypie" stworzoną przez swoją ksieżycową ekonomię "dziurę" w budżecie miasta.
      Dziwię się że oszacowano opłatę tylko po 20 złotych od osoby.
      Znów pewnie "miasto" źle to obliczyło, in minus, i za jakiś czas będą podnosić te opłaty o kolejne jakieś 5-10 PLN.
      Ponieważ wzrosną koszty "obsługi" śmieci tzn koszty pracy sortowni, koszty zakupu parku maszyn, no i najważniejsze koszty obsługi pewnie nowych zarządów.
      Tak się dzieje teraz od lat z wodą i biletami MZT
      • Gość: Jo Skoro płacimy składujny na pl Kolegiackim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.12, 15:13
        Mamy płacić 20 zeta od osoby to wywóz jest z obojętnie jakiego miejsca. Zanieśmy śmieci na pl. Kolegiacki. najlepiej do urzędu.........
    • Gość: hehe Re: Zapłacimy po 20 zł od osoby za śmieci? Drogo! IP: *.icpnet.pl 03.12.12, 09:10
      No bo teraz bedzie trzeba wszystkich posrednikow w transakcji oplacic. Urzedasow znaczy sie. Nie rozumiem co bylo zle dotychczas ze musieli to zj*bac.

No i jeszcze to ze sciagalnosc bedzie slaba. Jak juz ma byc jakis podatek to niech durnie sciagaja od WSZYSTKICH, chocby im braklo na chleb. A nie ze jak z psiarskim podatkiem jest, kazdy psem sra po okolicy ale nikt nie placi. Za takie cos to ja dziekuje.
    • Gość: Plewiszczanin Re: Zapłacimy po 20 zł od osoby za śmieci? Drogo! IP: *.holicon.pl 03.12.12, 09:15
      W Plewiskach za 3 osobową rodzine po upustach płaciłem 14.85 teraz będzie 30zł
      Czyli 10 zł od osoby jeśli zadeklaruję sie segregowac odpady ,jeśli nie to 14zł.
    • 2re-k Zapłacimy po 20 zł od osoby za śmieci? Drogo! 03.12.12, 09:20
      Pod czyje dyktando parlamentarzyści uchwalili tę ustawę? Pytam, gdyż myślę, że z własnej woli nie potrafiliby wysmażyć takiego bubla. Mieszkam na osiedlu, gdzie śmieci (segregowane mniej lub bardziej skrupulatnie) wywozi się zawsze na czas, a za tę usługę płaci się około 8 zł miesięcznie od osoby. Teraz, jak czytam, mam za tę samą dobrze dotychczas wykonywaną usługę, płacić dwa i pół raza więcej! To znaczy, że będę płacił za kogoś, kto albo nowego podatku nie będzie płacił (!), albo produkuje więcej niż przeciętnie śmieci. To jest bubel, a nie prawo. I znowu obciążeni zostaną przede wszystkim ci, którzy rzetelnie opłacają wywóz śmieci, gdyż mieszkają na przykład w blokach lub kamienicach czynszowych. Bo z nich najłatwiej ściąga się wszelkie opłaty.
      PS. To jest tak samo bublowate prawo, jak to, które z pomocą rąk parlamentarzystów wywalczyli sobie współcześni biznesmeni, a według którego kontrole w ich przedsiębiorstwach można przeprowadzać dopiero po uprzedzającej zapowiedzi!!! Przecież to jest chore. Dlaczego jednak nieuleczalnie?
      • Gość: pyra314 Re: Zapłacimy po 20 zł od osoby za śmieci? Drogo! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.12, 10:31
        Jasne, a potem tacy mieszkańcy bloków jadąc na działkę wyrzucają do lasu wory ze śmieciami. I wiem co mówię, mieszkam na obrzeżach Poznania codziennie jadę przez kawałek lasu gdzie leżą te wory ze śmieciami (to są te, za które dzisiaj nikt nie płaci i dlatego jest taniej).
        • lukask73 jadą na działkę 03.12.12, 10:37
          Gość portalu: pyra314 napisał(a):

> Jasne, a potem tacy mieszkańcy bloków jadąc na działkę wyrzucają do lasu wory

Jesteś pomylony. Kto, mając pod nosem śmietnik opróżniany przez administrację, targałby śmieci samochodem do lasu?
        • Gość: piotr Re: Zapłacimy po 20 zł od osoby za śmieci? Drogo! IP: *.superkabel.de 03.12.12, 11:01
          to raczj mieszkańcu 'domków' podrzucają śmieci - mieszkam na świerczewie, to wiem o czym pisze; np. moja sąsiadka: jest jedyną zameldowaną i ma jeden mały kubeł, ale że wynajmuję mieszkania 2 młodym parom, to jej główne zajęcie nocne, to pielgrzymowanie po okolicy w poszukiwaniu miejsca na podrzucenie śmieci - jak by się woziła samochodem, to na bank by wszystko lądowało w lesie

pomijam już fakt, że w tym nowym systemie, będzie jej (im) nadal dobrze: jeden zameldowany, czyli 2 dychy, a gmina odbierze odpadków za 5-cioro - zapłacą ci frajerzy, któzy są jeszcze w Poznaniu zameldowani

jedynym sprawiedliwym kryterium, byłoby zużycie wody - ci którzy nie oszczędzają wody, raczej nie chodzą ze swoją torbą do sklepu i nie wybierają świeżych, nie pakowanych prodkuktów (o sortowaniu śmieci nie wspominajac) - czyli produkują najwięcej odpadków
          • bimota Re: Zapłacimy po 20 zł od osoby za śmieci? Drogo! 03.12.12, 12:14
            I myslisz, ze jak ktos kombinuje, to tylko ze smieciami, a z woda to juz nie... :)
      • lukask73 pod czyje dyktando? niczyje 03.12.12, 10:35
        2re-k napisał:

> Pod czyje dyktando parlamentarzyści uchwalili tę ustawę? Pytam, gdyż myślę, że
        > z własnej woli nie potrafiliby wysmażyć takiego bubla.

Zapomniałeś, że istnieją tzw. pożyteczni idioci, którzy nieświadomie popierają rewolucję (mam na myśli oczywiście całokształt ustroju równości i sprawiedliwości, a nie tylko tę szczególną, śmieciową) i co by nie uczynili, zawsze przypadkowo zrobi się na korzyść partii.
    • Gość: autor co ma metraż mieszkania lub zużycie wody do śmieci IP: *.man.poznan.pl 03.12.12, 09:21
      się pytam, się?????
      A po co zmieniać skoro to co jest działa?
      Teraz to wygra przetarg jeden ten co miał go wygrać i podpisze umowy z podwykonawcami, którym nie zapłaci na czas lub wcale. To u nas zostaną śmieci. Jak tak się stanie zacznę wynosić śmieci na parking urzędu miasta.
      Inną sprawą jest dlaczego w mieście know how nie ma wprowadzonego systemu segregacji śmieci? W centrum, się pytam, gdzie?
      • Gość: Zenon Re: co ma metraż mieszkania lub zużycie wody do ś IP: *.static.icpnet.pl 03.12.12, 11:26
        Niestety to co jest teraz nie działa, zobacz ile śmieci wyrzuca się w lesie, dotyczy to przede wszystkim właścicieli domków jednorodzinnych którzy nie mieszczące się śmieci wyrzucają do lasu albo podrzucają na osiedla. Często wielu nie ma podpisanych żadnej umowy na wywóz śmieci.
        Jeżeli nie będą mieli motywacji finansowej to nie będą tego robić. Oczywiście kwestia wielkości opłaty czy sposobu jej pobierania jest do dyskusji, natomiast popieram to że przejmą to samorządy.
        • alfalfa Re: co ma metraż mieszkania lub zużycie wody do ś 03.12.12, 11:32
          Ok, nie działa ale myślisz, że to, że sprawą zajmą się samorządy poprawi sytuację? Poważnie myślisz, że wzrost ceny i przekazanie sprawy urzędnikowi to sposób na problem?
          A.
          • Gość: Zenon Re: co ma metraż mieszkania lub zużycie wody do ś IP: *.static.icpnet.pl 03.12.12, 12:03
            Nie wiem, ale jeżeli ktoś nie będzie miał motywacji żeby wywozić do lasu, bo tak płaci stałą opłatę w podatku to chyba nie będzie tego robił. A samorządy chyba mają mechanizmy żeby kontrolować czy firmy z którymi podpisały przetargi nie wywożą śmieci do lasu.
            Jeżdżę czasami do Puszczy Noteckiej i jak chodzę po lesie to jestem przerażony ilością śmieci które tam napotykam, więc akceptuje każdy krok który pomoże ten problem rozwiązać.
            Oczywiście liczę na to że koszty będą sensownie wyliczone i samorząd tego nie potraktuje jako dodatkowe źródło przychodów łatające dziury w budżecie.
            • alfalfa Re: co ma metraż mieszkania lub zużycie wody do ś 03.12.12, 14:15
              Wybacz ale "chyba" to dla mnie za mało, za zbyt dużą opłatę. Gdyby samorządy chciały, to już by dawno problemu nie było - wystarczyłoby sprywatyzować poszukiwanie śmiecących i dawać "działkę" z odpowiednio wysokiego mandatu.
              A.
        • bimota Re: co ma metraż mieszkania lub zużycie wody do ś 03.12.12, 12:16
          CZYLI TRADYCYJNIE W NASZYM KRAJU - DOWALIC UCZCIWYM. BO NP. PODNIESC 10-KROTNIE KAR SIE NIE DA...
        • Gość: ? Re: co ma metraż mieszkania lub zużycie wody do ś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.12, 09:13
          Mieszkańcy "domów wielorodzinnych" prowadzący firmy na 38 m2 też potrafią podrzucać śmieci!
          Jestem właścicielem domu jednorodzinnego i umowę na wywóz śmieci mam podpisaną od 1984 r. (kiedyś to była firma SANITECH a teraz z jej następcą prawnym. Poprzedni właściciel tego domku też miał podpisaną umowę na wywóz śmieci.
          Była tylko drobna różnica - my, znienawidzenie przez Was - blokowców - burżuje mieliśmy 4 razy większe stawki - na śmieci, na wodę i na ścieki. Wam "blokowcom" Ludowe Państwo dotowało usługi komunalne a z nas "burżujów" ściągało dodatkowe opłaty, aby starczyło na dotacje dla "blokowców".
          Wam, mieszkającym "NA KOMORNYM" łatwo rzuca się oskarżenia bo mentalnie nic się nie zmieniliście.
    • tom_gaz Zapłacimy po 20 zł od osoby za śmieci? Drogo! 03.12.12, 09:25
      Ja płacę w Poznaniu 34 zł/miesiąc + segregacja śmieci. (rodzina 4 osobowa).
      Pojemnik 120l. Co dwa tygodnie. I czasami nie jest wypełniony.

Czasami wyrzucam nawet odpady z ogrodu - i pilnuję tego.
      Chciałbym zobaczyć kalkulację, w jaki sposób oni to naliczają.

Po prostu - to są złodzieje, i napiszę jeszcze raz - ta opłata jest opłatą lichwiarską.
      A lichwiarzy ponoć się ściga.
      Urzędasy to złodzieje i jeszcze raz, złodzieje.
      Absurd i jeszcze raz absurd.
      Teraz w nosie będę miał segregację, ciekawe jaki pojemnik za 20 zł. 50 litrów na/tydzień hi hi hi.
      • Gość: lukasz Re: Zapłacimy po 20 zł od osoby za śmieci? Drogo! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.12, 10:27
        Mam podobną sytuację jak tom_gaz : 4 osoby, pojemnik 120L sortuję odpady (makulatura, plastik, szkło + własny kompost) , opłata 36zł/mc - wywóz odpadów co 2 tyg a w pojemniku zaledwie 1/3 objętości śmieci. Jeśli opłata wzrośnie nie będzie mi się opłacało sortować śmieci a do tego może dadzą mi kontener 1m3 to i gruz wyrzucę do nie go, liście z ulicy z ogrodu itd - w końcu niektórzy bedą mieli na 4os 120L do dyspozycji a inny w bloku kilka kontenerów i wyrzuci do nich np rozebrany tapczan i dostawią kolejne kontenery bo stwierdzą w osiedlu że skoro mieszkaniec ma 20zl to niech stoi 20 kontenerów i najwyżej będą puste bo za operację wywozu nic więcej nie zapłacą. System naliczania opłat powinien być od objętości pojemnika dzielony przez ilość mieszkańców korzystających z niego, a to jak rozliczy miasto tą kasę między poszczególne spółki wywożące śmieci to już praca urzędników.
      • Gość: ale Re: Zapłacimy po 20 zł od osoby za śmieci? Drogo! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.12.12, 20:44
        to kalkulacja na "dzień dobry"...Każdego roku można spodziewać się jej zwiększania w ramach "wzrostu kosztów obsługi". Kwota wyliczona tak, by zarobili ci, którzy maja zarobić. Przypuszczam, że dla ok.75% mieszkańców podniesienie większych kosztów wywozu śmieci jest obojętne - moje okna wychodzą na kubły i mogłabym książkę napisać...
    • grzegorz499 Zapłacimy po 20 zł od osoby za śmieci? Drogo! 03.12.12, 09:37
      Nie rozumiem całego tego zamieszania. Mieszkam w domu jednorodzinnym w Poznaniu i do tej pory płacę miesięcznie 86,52 zł firmie Remondis przy 4 osobach zameldowanych (a 3 mieszkających). Dodatkowo plastiki składam osobno i są one wywożone za darmo raz w miesiącu. Gdybym tego nie robił nie starczyłoby mi miejsca na zwykłe śmieci.
      Dlaczego pan radny Lewandowski porównuje ściągalność za wywóz odpadów do podatku od psa czy kar za jazdę bez biletu? To zupełnie coś innego. Lepiej porównać to do ściągalności za podatek od nieruchomości lub z tytułu użytkowania wieczystego, które również ściąga miasto. Czyli jak zwykle chodzi o populizm panie radny z SLD?
      • lukask73 ściągalność 03.12.12, 10:43
        > rady porównuje ściągalność za wywóz odpadów do podatk
        > u od psa czy kar za jazdę bez biletu? To zupełnie coś innego

Nie widzę tu różnicy jakościowej. Jedno, drugie i trzecie to opłaty, które formalnie są należne. Jak wiemy, nawet ucieczka w alimenty nie chroni już dziś przed długami.

Dziwię się, że zaległości podatkowe i mandaty z policji można skutecznie ściągać wchodząc na konto czy wysyłając komornika, a z podatkiem kejtrowym albo opłatą karną za ‘niemanie’ biletu jest jakiś kłopot. Komuś zwyczajnie się nie chce. Pani skarbniczka, jeśli mówi uczciwym ludziom, że będą płacić więcej, bo ona umie ściągnąć tylko 70% należności, powinna natychmiast być wsadzona na taczkę.
      • tom_gaz Re: Zapłacimy po 20 zł od osoby za śmieci? Drogo! 03.12.12, 11:08
        A ja płacę 35 zł/m-c i mam 120/l raz na dwa tygodnie do wyrzucenia. A propos firma ORDO.
        Segreguję odpady itd. Liczba osób 2+2 (małe dzieci).
        Zdarzało się , że maiłem pełen kubeł. Ale gdybym miał 240 l to płaciłbym za pusty pojemnik i...
        idąc tym tropem.... czy coś się zmieni u mnie .... nie , ale ja swoich dzieci nie będę już uczył segregacji, dlaczego - proszę odpowiedzieć sobie samemu. Jak mam pusty pojemnik to wrzucam wszystko (to co można oczywiście).
        Dlatego, uważam że pomysł dobry, ale jego realizacja - jak zwykle - zła.
        Ja zapłacę te 80, ale śmieci w moim przypadku nie będę segregował - bo po co mi worki w domu, garażu, na zewnątrz - estetykę psują.
        W ten sposób nie zachęca się do ....itd.
        Dlatego system , który istniał, był dobry , zmuszał do segregacji itd - a teraz ?
        Zatrudnią na wysypisku i tam za tą kasę będą segregować hi hi .
        Prosta metoda hi hi.
        Idąc dalej tym tropem, trochę głupie ale: jak płacę za wywóz to po co wrzucać do kosza - na ulicę - nich zbierają, do lasu - niech zbierają - płacę za to. Nie zgadzam się z ta tezą, ale z głupotą urzędasów należy walczyć ich bronią.
      • Gość: ? Re: Zapłacimy po 20 zł od osoby za śmieci? Drogo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.12, 09:28
        grzegorz499 ŁŻESZ! Też płacę za wywóz śmieci z domku jednorodzinnego firmie RETCHMANN i płacę 526,34 zł rocznie.
        Czyli 43,86 PLN/mies.
        Twoje wyliczenia są pomnożone przez 2.
        Nie jesteś Ty czasem pracownikiem UM Poznań oddelegowanym do mącenia na forum?
        • grzegorz499 Re: Zapłacimy po 20 zł od osoby za śmieci? Drogo! 05.12.12, 12:01
          Mam tobie przesłać kopię rachunku? Nie bądź śmieszny człowieczku.
          Mam kubeł 120 litrowy i wywóz co tydzień. Tak jak pisałem segreguję też plastiki ale robię to z musu bo w innym przypadku nie zmieściłbym wszystkich śmieci.
          A ty może zakopujesz część śmieci, wyrzucasz do lasu, palisz w ogródku lub podrzucasz komuś!!!
          • bimota Re: Zapłacimy po 20 zł od osoby za śmieci? Drogo! 05.12.12, 12:22
            NO O TYM WLASNIE MOWIMY, ZE USTAWA SPRZYJA TAKIM SMIECIARZOM JAK TY... MI BY 1 KUBEL NA 2 MIESIACE WYSTARCZYL...
            • Gość: herbatnik Re: Zapłacimy po 20 zł od osoby za śmieci? Drogo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.12, 14:27
              Jako samotny facet, mieszkający bez kobity i dzieci, produkujesz tych śmieci o wiele mniej niż przeciętna rodzina
              • bimota Re: Zapłacimy po 20 zł od osoby za śmieci? Drogo! 05.12.12, 14:50
                UMIESZ LICZYC ?
    • wp55 Zapłacimy po 20 zł od osoby za śmieci? Drogo! 03.12.12, 10:31
      Proponuję od lipca w ramach protestu obywatelskiego WYRZUCAĆ ŚMIECI NA ULICĘ. Jak coś funkcjonuje normalnie to trzeba to spieprzyć. Skończmy z dyktaturą urzędasów!!!
    • bimota Zapłacimy po 20 zł od osoby za śmieci? Drogo! 03.12.12, 10:44
      ROCKY CO CHWILE TU RZUCAL POMYSL O PODATKU DOLICZANYM DO RACHUNKU NA PRAD. KAZDY SIE Z TEGO SMIAL, A TU PROSZE... MAMY JUZ REALIZACJE TEGO. Z MODYFIKACJAMI, BY NIKT SIE NIE CZEPIAL, CZYLI INNA NAZWA I 3X WYZSZA STAWKA...
      • rockville Re: Zapłacimy po 20 zł od osoby za śmieci? Drogo! 03.12.12, 14:41
        bimota napisał:

> ROCKY CO CHWILE TU RZUCAL POMYSL O PODATKU DOLICZANYM DO RACHUNKU NA PRAD. KAZD
        > Y SIE Z TEGO SMIAL, A TU PROSZE... MAMY JUZ REALIZACJE TEGO. Z MODYFIKACJAMI, B
        > Y NIKT SIE NIE CZEPIAL, CZYLI INNA NAZWA I 3X WYZSZA STAWKA...
        ________________________________________________________________________________________ A wyzywali mnie od glupiego !!! Ciekawe co powiedza po 20PLN dodanych do rachunkow za wode !!!!
    • Gość: mieszkaniec a może od koloru oczu? IP: *.ip.netia.com.pl 03.12.12, 11:15
      albo wiekości stopy?
    • tsuranni komuna wraca 03.12.12, 14:08
      do tej pory moje śmieci dawały utrzymanie kilku śmieciarzom. Jesli firma mi sie nie podobała, to ją zmieniałem.
      Teraz moje smieci będą utrzymywały kilku śmieciarzy plus kilku urzędników, na których pracę nie będę miał żadnego wpływu.
      Ta ustawa to skandal!
    • fred_die Zapłacimy po 20 zł od osoby za śmieci? Drogo! 03.12.12, 15:21
      Skoro miasto zbudowało składowisko odpadów przy Bułgarskiej no to trzeba za ten śmietnik zapłacić. Starczy na dziesiątki lat.
      • Gość: N Re: Zapłacimy po 20 zł od osoby za śmieci? Drogo! IP: *.adsl.inetia.pl 03.12.12, 19:08
        Przecież to było jasne od początku! Naiwność ludzka nie zna ...
    • czarnyhs Zapłacimy po 20 zł od osoby za śmieci? Drogo! 03.12.12, 22:00
      aktualnie płacę 46 zł/mies. za wywóz 2 x w miesiącu zawartości pojemnika ze śmieciami o poj. 120 l - obojętnie czy są pełne czy puste. Dodatkowo - odpady - tzw. "biodegradowalne" składam na kompost w ogrodzie, a tworzywa sztuczne czy makulaturę i szkło odkładam do odrębnych worków. Mam rodzinę 3 osobową. W tej sytuacji CZEGO MA DOTYCZYĆ te 60,-zł/mies - za wywóz śmieci raz czy dwa razy w miesiącu?? "MĄDRZY" PROJEKTODAWCY NIE INFORMUJĄ CZY TO BĘDZIE OPŁATA OD POJEMNIKA, CZYLI OD KAŻDORAZOWO ODBIORU ODPADÓW STAŁYCH CZY NADAL ZA TĘ NOWĄ OPŁATĘ BĘDZIE ODBIÓR ODPADÓW 2 X/M-C , ILE RAZY W MIESIĄCU BĘDĄ TE ODPADY ZABIERANE, ITP. MOŻE SIĘ OKAZAĆ, ŻE TE 20,-ZŁ OD OSOBY BĘDZIE OD POJEMNIKA ( ODBIÓR 2 X M/-C ) - W ZWIĄZKU Z TYM BĘDĘ MUSIAŁ PŁACIĆ NIE 60,-ZŁ/M-C A 120,ZŁ/M-C. WÓWCZAS W "D-U-P-I-E" MAM SEGREGACJĘ ODPADÓW RAZEM Z TYMI "MĄDRYMI"

[u]CHORE PAŃSTWO, CHORA WŁADZA, CHORE PRAWO - MÓWIĄC KRÓTKO - DZIKI, ZŁODZIEJSKI KRAJ!!!!
      [/u]
    • Gość: ? Re: Zapłacimy po 20 zł od osoby za śmieci? Drogo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.12, 09:02
      KOMUNO WRÓĆ!
      Dlaczego w tym porąbanym kraju nie może być normalnie?
      W XXI wieku płacić jakiś DEBILNY RYCZAŁT?
      W moim domu są de facto zameldowane 4 osoby ( w tym 90 letnia babcia i syn od 4 lat częściej przebywający za granicą niż w TYM KRAJU, którzy żadnych śmieci nie produkują.
      I co mam płacić za "martwe dusze"?
      Mam podpisaną umowę na wywóz śmieci z Sanitechem (Rethmann). I jak się domyślam firma ta ZARABIA na swojej działalności.
      W tej firmie potrafią zliczyć ile śmieci odebrali, pomnożyli to przez swoją, prawidłowo skalkulowaną, cenę jednostkową i wystawili fakturę. I tak powinno być czyli UCZCIWIE.
      Znowu te śmierdzące lenie i hieny - POLITYCY - uszczęśliwiają nas na siłę.
      Nie OTAKE POLSKE my walczyli od 1980 do 1989 roku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • grzegorz499 Re: Zapłacimy po 20 zł od osoby za śmieci? Drogo! 05.12.12, 12:19
        A dlaczego twoja babcia niby nie produkuje śmieci? Tzn. nie je, nie pije, nie choruje???
        A tak na marginesie nie ma już dawno firmy Rethmann. Jest Remondis za to.
      • czarnyhs Re: Zapłacimy po 20 zł od osoby za śmieci? Drogo! 05.12.12, 15:09
        Gość portalu: ? napisał(a):

> KOMUNO WRÓĆ!

> Znowu te śmierdzące lenie i hieny - POLITYCY - uszczęśliwiają nas na siłę.
        > Nie OTAKE POLSKE my walczyli od 1980 do 1989 roku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

I na jaką cholerę walczyliście?!?!? O koryta i stołki dla kanalii?!?!?!?!?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka