Dodaj do ulubionych

Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych prod...

11.01.13, 18:21
Nie sądzę, aby rodzina mieszkająca w swoim domu produkowała więcej śmieci (wagowo i ilościowo) jak ta z bloków. Wszyscy kupujemy i wyrzucamy to co niepotrzebne.
Obserwuj wątek
    • kosztorysik Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych prod... 11.01.13, 18:21
      Tylko skąd takie mniemanie, że w domkach "produkuje" (powinno być użyte słowo: GENERUJE) więcej śmieci niż w blokach?! Niby dlaczego?
      • Gość: . Re: Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych pr IP: *.as13285.net 11.01.13, 18:33
        Bo za komuny ci z domków to byli źli prywaciarze, a ci ze spółdzielni - dobrzy pracownicy gospodarki uspołecznionej. Widocznie niektórzy nadal mentalnie tkwią w latach 80-tych XX w, stąd takie irracjonalne przekonania.
        • mijus76 Re: Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych pr 11.01.13, 18:41
          nic dodać nic ując tylko skok na kasę -
          • kazek100 Re: Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych pr 12.01.13, 11:38
            To prawda, dlatego trzeba to wreszcie jakoś uregulować, bo to jest w interesie także tych z bloków, bo oni też w końcu chodzą na spacery i też spacerują w podmiejskich lasach/śmietniskach.
            mało to śledzę, więc się nie będe wymądrzał, ale wiem, że rozpaczliwie potrzeba coś z problemem zrobić. A tłumaczenie, że kto mieszka w domku produkuje więcej śmieci od tego, co w bloku jest po prostu groteskowe. To chyba bardziej od stylu życia zależy?
            • Gość: _ Re: Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych pr IP: 195.114.161.* 12.01.13, 21:12
              kazek100 napisał:

> A tłumaczenie, że kto mieszka w domku produkuje więcej śmieci od tego,
              > co w bloku jest po prostu groteskowe. To chyba bardziej od stylu życia zależy?

Tak, nawet w artykule "obok", o sortowni śmieci... jest tego potwierdzenie

"...jak patrzę na taśmę, to śmieci z poszczególnych osiedli bym nie rozróżniła, ale prywatne domki już tak. Tam śmieci z całego miesiąca, obierki i popiół. Nie ma możliwości odzyskania, uboższe..."

http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35055,13178751,__Pierwszego_dnia_w_pracy_bylam_przerazona__Jak_widze_.html
      • Gość: spółdzielca Re: Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych pr IP: *.centertel.pl 11.01.13, 18:37
        W śmietnikach spółdzielnianych na ogół są kontenery do segregacji i spółdzielcy są od dawna przyzwyczajeni do segregacji śmieci, a więc "śmieci właściwych" wyrzucają do pojemnika mniej. Makulatura, szkło, czy plastik nie jest już śmieciem, lecz tworzywem do wykorzystania, na którym ktoś później zarobi. Jeden śmietnik spółdzielniany zbiera śmieci z 2 - 3 pobliskich bloków liczących po sto kilkadziesiąt mieszkań (mieszkańców nie policzę), zatem 1 śmieciarka za 1 "zamachem" zabiera śmieci ilu mieszkańców? Kto policzy?
        • Gość: iii Re: Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.13, 21:09
          ale ty człowieku bzdury wypisujesz, spódzielcy przyzwyczajeni do segregacji śmieci - to dlaczego pojemniku na makulaturę są np. butelki ? Bo to "ksiązka" z dawnego dowcipu ??
        • Gość: Zenon Re: Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych pr IP: *.40.28.194-rev.hti.pl 11.01.13, 21:19
          Mieszkałem we wspólnocie, teraz mieszkam w domu jednorodzinnym, jak mieszkałem we wspólnocie to nie segregowałem śmieci, wrzucałem do wspólnego kubła i tyle i płaciłem zawsze tyle samo, w domu segreguje żeby nie przepełniać kubła, Remondis odbiera posegregowane śmieci raz na miesiąc. Więc argument że w domu jednorodzinnym produkuje się więcej śmieci jest bez sensu.
          Zgadzam się natomiast że koszt obsługi w przypadku domu jednorodzinnego jest większy.
          • tom_gaz Re: Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych pr 12.01.13, 08:08
            W końcu sensowny komentarz
          • Gość: tomek Re: Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych pr IP: 109.232.25.* 12.01.13, 09:41
            Zmienię twoje słowa na bardziej dosadne, ale sens podtrzymam:
            "Kiedy mieszkałem we wspólnocie, to było mi dobrze, że inni ponoszą koszty mojego niechlujstwa (a co! jestem z tego dumny!), teraz mieszkam w domu jednorodzinnym i dopiero widzę ile inni musieli do mojego niechlujstwa dokładać, więc zacząłem dbać o pieniądze (ale tylko o swoje, sąsiadów tak jak miałem, tak nadal mam w d...). W dodatku uważam, że w blokach mieszkają tylko takie prostaki jak ja, więc na pewno nie segregują."
          • Gość: prezes Re: Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych pr IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.13, 10:21
            > we wspólnocie to nie segregowałem śmieci, wrzucałem do wspólnego kubła i tyle i
            > płaciłem zawsze tyle samo, w domu segreguje żeby nie przepełniać kubła,

W mojej wspólnocie stoi kontener 6 m3 i trzy kontenery 0,5 m3 na sortowane odpady (szkło, papier, plastik). Ludzie ze wspólnoty śmieci sortują i wyrzucają osobno. Większość sąsiadów oprócz kubła na śmieci ma w mieszkaniach 3 dodatkowe worki, do których od razu wrzucają śmieci do sortowania. A tacy jak ty na zebraniu wspólnoty się piętnuje, a ostatnio została podjęta uchwała wspólnoty, żeby karać dodatkowymi opłatami tych co śmieci nie sortują. Wbrew pozorom ludzie widzą kto i co wyrzuca do śmietnika !!!!
            Za wywóz odpadów posortowanych wspólnota nie płaci, dlatego oszczędza na wywozie kontenera, który jest wywożony teraz nie co tydzień, a co 2-3 tygodnie.
            • tom_gaz Re: Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych pr 12.01.13, 11:22
              Gość portalu: prezes napisał(a):

> >
              >. Większość sąsiadów oprócz kubła na śmieci ma w mieszkaniach 3 dodatkowe wo
              > rki, do których od razu wrzucają śmieci do sortowania.

Ale smród, no chyba że myjecie we wspólnocie surowce wtórne, ale w ten sposób zwiększy się zużycie wody. hi hi
              • Gość: gość portalu Re: Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych pr IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.13, 15:07
                ryli ?
                :p
      • Gość: Iktorn Re: Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych pr IP: *.icpnet.pl 11.01.13, 18:38
        Domki mają np. ogródki, a niektóre także kotły węglowe lub np. na drzewo. Tu są dodatkowe odpady. Natomiast co do zasady tereny wiejskie produkują mniej niż miasta (tak mówi statystyka). No i najważniejsze gminy liczą wyprodukowane odpady przez gospodarstwa domowe, a nie wyrzucane do kosza w tej chwili. To taka drobna różnica rzędu min. 20-30% masy odpadów.
        Problemem jest fatalna akcja informacyjna samorządu oraz państwa za co w tej chwili płacimy, a za co od 1.07 będziemy płacić. Poza tym jest jeszcze przetarg na odbiór odpadów i tu dopiero będzie ciekawie.
      • Gość: poz Re: Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych pr IP: *.icpnet.pl 11.01.13, 18:41
        W pełni się zgadzam. Przyczyna jest prosta, chociażby mieszkańcy bloków nie mają ogródków, gdzie masa śmieci jest produkowana. Kolejna sprawa, mniejsza powierzchnia mieszkalna = mniej śmieci. Zwłaszcza jeśli chodzi o zwykłe sprzęty, dekoracje, które się zużywają. Pomijając kwestie ogrzewania, garaży itp. A, że teraz wielu mieszkańców domków wywozi śmieci do osiedlowych kubłów to inna sprawa. Zupełnie się nie dziwię, że mieszkańcy osiedli mają tego dosyć.
        • Gość: Zenon Re: Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych pr IP: *.40.28.194-rev.hti.pl 11.01.13, 21:21
          Co ma powierzchnia mieszkalna do ilości śmieci ? Oświeć mnie bo nie rozumiem.
        • Gość: poznaniak Re: Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych pr IP: 95.108.105.* 11.01.13, 22:31
          a tereny zielone należące do spółdzielni to się same obrabiają i degradują...
          • tom_gaz Re: Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych pr 12.01.13, 08:10
            O właśnie, w bloku nikt nie ma ogródka, ale wokół są tereny zielone - i to trzeba obrobić itd.
        • Gość: pp Re: Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych pr IP: 95.108.105.* 11.01.13, 22:32
          ja mam kompostownik i nie produkuje biosmieci, a Ty ?
        • alfalfa Re: Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych pr 12.01.13, 08:41
          No jasne, właściciele domków palą śmieciami w piecu, wywalają do lasu oraz podrzucają do kubłów na osiedlach. Jak im na to wszystko zabraknie własnych, to podbierają śmieci sąsiadom i do lasu czy na osiedle! Tacy są niedobrzy ci w tych domkach. Tak nas wrobili ci cholerni rządzący, ze się o śmieci teraz będziemy kłócić. Zamiast protestować przeciw kolejnemu złodziejskiemu podatkowi będziemy się żreć, już nie tylko powcy przeciw pisowcom ale nawet blokowi przeciw domkowym, ja pierniczę co za goowniany rząd.
          A.
          • kazek100 Re: Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych pr 12.01.13, 11:42
            No OK, ale jaki masz pomysł na śmietniska w lasach?
            • tom_gaz Re: Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych pr 12.01.13, 12:10
              1. Straż miejska niech ruszy tyłki
              2. Monitoring
              3. Umowy z firmą wywozową
              4. Edukacja

a nie kara dla wszystkich.
              • kazek100 Re: Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych pr 13.01.13, 10:08
                Monitoring w podmiejskim lesie? Strażnik na każdej leśnej drodze?
                Nie wierzę.
      • Gość: radca Re; trochę racjonalizmu i sprawiedliwości proszę IP: *.icpnet.pl 12.01.13, 22:36
        @ "leszekes" i "kosztorysik"
        Nie wydziwiajcie, zacznijcie myśleć.
        Mieszkańcy domków generują śmieci podobnie jak mieszkańcy bloków, ale koszt ich zbiórki, zwózki jest dużo wyższy. Każdy domek ma swój mały kibelek, do którego trzeba podjechać i dla opróżnienia którego trzeba włożyć sporo pracy ekipy oczyszczającej.
        Koszty są wysokie, wiele kilometrów, wiele start-stopów generujących przepał, do tego sporo ręcznej roboty. Do tego raz kibelek pełny, a raz prawie pusty.
        W blokach śmieci są skoncentrowane w większych pojemnikach , posegregowane wstępnie, w miarę rytmicznie powtarzalnie dostarczane ( w "16"- właściwie odbiór codziennie) . To zdecydowanie niższe koszty na 1 kg, na 1 m3 odpadów.
        To tak jakby detal porównywać z hurtem. Hurt jest tańszy te 50%.
        Osobny problem , w ogóle nie poruszany w dyskusji to wartość śmieci.
        Kto kupi nasze puszki po piwie czy pet-y po wodzie ?
        W blokowiskach mamy tego tony.
        Jaka jest tego wartość najlepiej świadczy liczba osób utrzymująca się , ze śmietników.
        Idzie wszystko, od starej kuchenki (dobra do gotowania pyrów dla tuczników) , po stare okna (dobre na inspekty) czy meble (dobre na opał).
        Tak na marginesie :
        1. Mieszkańcy bloków w cenie cieplika mają opłaty za emisję CO2, mieszkańcy domków nie podłączonych do cieplika nie wnoszą takich opłat, a smrodzą jak cholera, co właśnie teraz jak podjeżdża się w zabudowania domków jednorodzinnych czuć, aż w nosie kręci.
        2. Tak uczciwie, struktura śmieci w domkach jest jednak nieco inna niż w blokach, najlepiej pogadajcie ze zbieraczami czy śmieciarzami. Oni wskażą wam różnice.
        Tak czy siak właściciele domków muszą więcej płacić za wywóz śmieci (wyższa stawka podatku śmieciowego).

• alfalfa Re: Re; trochę racjonalizmu i sprawiedliwości pro 13.01.13, 21:01
          > Tak czy siak właściciele domków muszą więcej płacić za wywóz śmieci (wyższa sta
          > wka podatku śmieciowego).
          >

Przecież już płacą więcej. Bezpośrednio firmom wywożącym śmieci. Możesz mi wyjaśnić dlaczego teraz wszyscy mają płacić więcej i to w formie podatku w którego części będzie trzeba zawrzeć koszt "redystrybucji"?
          A.
          • Gość: radca Re: łopatologia i gierki pośredników IP: *.icpnet.pl 13.01.13, 23:10
            Teraz płacą więcej lub mniej (nie płacą wcale). ;o)
            Wprowadzenie podatku (opłaty śmieciowej) spowoduje, że nie będą płacili więcej niż mieszkańcy bloków, chociaż wszyscy będą płacili więcej.
            Ja osobiście (wg projektu (za)radnych) ponad dwukrotnie więcej.
            Tak to jest jak życiowe sprawy obywatele powierzą urzędnikom, politykom.
            Może być tylko drożej.
            Idiotyzmem z naszej strony jest to, że ciepło, śmieci i rozgrzeszenie oddajemy obcym.
            Pozbywamy się najpewniejszych biznesów.
            Prosiłeś o wyjaśnienie "dlaczego drożej".
            Bo dopuszczamy urzędników, polityków by decydowali za nas.
            Bo sami nie potrafimy się zorganizować.
            Po prostu dosadnie : "ryje kosztują".
            Kto śmieci wrzucał do lasu ? Nie wiemy? Czy nie chcemy wiedzieć?
            To skasować dzielnicowych i straż miejską, jęśli nie wiemy.
            Sami nie potrafimy zagospodarować naszych śmieci?
            Przecież pisałem jaki to majątek.
            Skoro jest spółka i nowy prezes od EURO to dlaczego nie spółki miejskiej od śmieci, od spalarni? A jeszcze lepiej nie spółka miejska , ale nasza , mieszkańców Poznania.
            • alfalfa Re: łopatologia i gierki pośredników 14.01.13, 01:31
              > Skoro jest spółka i nowy prezes od EURO to dlaczego nie spółki miejskiej od śmi
              > eci, od spalarni? A jeszcze lepiej nie spółka miejska , ale nasza , mieszkańców
              > Poznania.

Z większością się zgadzam ale skoro jest spółka, która przewala kasę to stwórzmy drugą? Nie, dziękuję. Płacę firmie i tak mi pasuje.
              A.
    • agnieszka.coma Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych prod... 11.01.13, 18:45
      Mieszkam w domu jednorodzinnym. Sortuję śmieci, mam kompostownik na który wyrzucam wszystkie odpady organiczne (nawet wkład do kocich kuwet wybrałam pod tym kątem), makulaturę spalam w piecu. Dla dwóch dorosłych osób starcza nam wywóz 120l kosza co dwa miesiące. Ciekawe w jaki sposób mogłabym ograniczyć "produkcję" śmieci do minimum mieszkając w bloku i wrzucając wszystko jak leci do jednego kosza, a potem do jednego wspólnego kontenera. Tym bardziej, że widzę, jak wiele pojemników do śmieci sortowanych na tych naszych polskich osiedlach jest niemal pusta...
      • Gość: spółdzielca Re: Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych pr IP: *.centertel.pl 11.01.13, 19:09
        @agnieszka.coma
        pojemniki na śmieci sortowane są na osiedlach często opróżniane.... A sortuje się śmieci na osiedlach - już w mieszkaniach. Wychodzi się do śmietnika z 4 pakunkami, każdy zawiera co innego. To względnie proste.
        Mnie na przykład bardzo drażni widok najróżniejszych "paskudztw" pozostawianych w lasku na rogu ul. Winogrady i Piątkowskiej (dawniej Obornickiej), w okolicy hotelu. Ten kawałek lasu jest schronieniem dla rzadkich gatunków ptaków. Kiedyś traktowano go jak mini-rezerwat. Teraz leżą tam szkielety telewizorów, stare cegły z rozbiórki, potłuczone butelki i inne śmieci... Jak się tam znalazły? Wystarczy rozejrzeć się po okolicy.
      • Gość: Pawel Re: Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych pr IP: 95.108.126.* 11.01.13, 19:15
        Spalasz makulaturę w piecu???Brawo, kolejny zatruwacz powietrza. Potem nasze dzieci są alergikami, ludzie chorują na płuca przez takich spalaczy śmieci.
        • Gość: Gość Re: Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych pr IP: *.icpnet.pl 11.01.13, 19:23
          Akurat spalanie makulatury nie jest groźne. Bardzo niebezpieczne i szkodliwe jest spalanie plastiku. I to trzeba piętnować. Niebezpieczne jest wyrzucanie baterii i zużytej elektroniki, bo zawiera wiele niebezpiecznych materiałów, które powinny być składowane a nie zatruwać glebę.

Makulatura nie jest niebezpieczna. Trzeb się było o tym nauczyć w szkole. Zły jest plastik i baterie oraz zużyta elektronika.
          • Gość: nineave Re: Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych pr IP: *.izacom.pl 11.01.13, 19:59
            Na dzisiejszą makulaturę składają się głównie kolorowe gazety i reklamy - spalasz nie tylko papier ale i i farby , których użyto do nadruku. Trzeba się było o tym nauczyć w szkole ;-)
        • agnieszka.coma Re: Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych pr 11.01.13, 19:23
          > Spalasz makulaturę w piecu???Brawo, kolejny zatruwacz powietrza.

Tak, spalam. Choćby dlatego, że używam papieru do rozpalenia w piecu.
          Nie uważam, żebym spalając papier szkodziła środowisku bardziej niż setki śmierdzących, trujących nas na ulicach palaczy, którzy nie tylko produkują szkodliwy dym to jeszcze rzucając pety na ulice zaśmiecają je.
          Zresztą - sporadycznie kupuję gazety czy czasopisma, szkoda mi na nie pieniędzy. Wolę internet i książki - taki OT.
      • Gość: nineave Re: Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych pr IP: *.izacom.pl 11.01.13, 20:12
        Ja bardzo rzadko trafiam na puste kontenery do segregacji, puste są chyba tylko w dniu opróżnienia, najczęściej plastiki w siatkach trzeba ustawiać pod kontenerem i tworzą sporą stertę zanim znowu przyjedzie transport. I to nieprawda że potem wrzucają to wszystko do jednego kontenera. U nas pojemniki na różne surowce są opróżniane w różne dni, więc nie jest to robione jednocześnie. Mieszkanie w bloku nie oznacza automatycznie wrzucania śmieci do jednego kosza, umiejętność sortowania nie jest pochodną posiadania działki
      • Gość: orka Re: Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych pr IP: *.dynamic.lte.plus.pl 11.01.13, 20:17
        Agnieszka.coma, masz całkowitą rację - nie produkujemy w domkach więcej, ale daję głowę, że nawet MNIEJ śmieci, zwłaszcza, że oprócz makulatury, szkła i plastików dodatkowo segregujemy odpady organiczne!
        Nam starcza wywóz 120l 2 x w miesiącu, często pojemniki mamy zapełnione nie po sam brzeg...
        Też nie chcemy dopłacać do dzikich wysypisk...
        • tom_gaz Re: Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych pr 12.01.13, 08:20
          Jak najbardziej się zgadzam 2*120l/miesiąc + segregacja +kompostownik = 17,50 za kubeł 120l
          miesięcznie 35 zł, nie wyrzucam do lasu itd.
          Takimi niech się zajmie i ruszy 4 litery straż miejska, policja , straż leśna itd.

Podatek śmieciowy to jest dal wszystkich kara, a powinni być ukarani winni
          • alfalfa Re: Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych pr 12.01.13, 08:51
            tom_gaz napisał:

>
            > Podatek śmieciowy to jest dal wszystkich kara, a powinni być ukarani winni

Święte słowa!! O to chodzi, o odpowiedzialność zbiorową jak za komuny i jak za komuny syfiarskie działanie służb, którym (z podatków) płacimy a oni udają, że pracują. I to niby naprawi kolejny podatek? Jak można w takie bzdury wierzyć?
            A.
    • Gość: prezes Wywóz śmieci z osiedli jest tańszy IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.13, 19:26
      Chodzi o to, ze wywóz jednego dużego kontenera śmieci (np.6 m3), do którego śmieci wyrzuca kilkadziesiąt/kilkaset osób z bloków jest dużo tańszy (śmieci są zabierane jednym kursem), niż zebranie śmieci z kilkudziesięciu/kilkuset mniejszych pojemników na śmieci takich po 160 czy 250l z osiedli domków jednorodzinnych, zwłaszcza gdy te domki są dość rozproszone i śmieciarka musi kręcić konkretne km.
      A opłata za wywóz od osoby taka sama, czyli mieszańcy bloków, osiedli i wspólnot mieszkaniowych będą pośrednio refinansować wywóz śmieci z domków jednorodzinnych, gdzie ten wywóz po prostu jest droższy.
      • Gość: orka Re: Wywóz śmieci z osiedli jest tańszy IP: *.dynamic.lte.plus.pl 11.01.13, 20:23
        OK, wywóz jest droższy, dlatego my nie płacimy 8 zł/os., ale 38 zł/mies.!
        Od 1/07/13 będziemy płacić 75 zł dokładnie za to samo. Chory kraj!
        • Gość: radca Re: porównój porównywalne. IP: *.icpnet.pl 13.01.13, 23:21
          W domku rodzinka 2+2 płaci ok. 35 zł/m-c, w bloku ta sama rodzinka płaci (2+2) x 8 zł/os/m-c = 32 zł/m-c.
          Bardzo mała różnica biorąc pod uwagę spore różnice kosztów wywozu i wartość śmieci.
          (patrz mój wpis wyżej).
          • Gość: orka Re: porównój porównywalne. IP: *.dynamic.lte.plus.pl 14.01.13, 08:40
            Nie wiem, dlaczego, ale najwyraźniej Remondisowi się opłaca odbierać śmieci za 38 zł/mies. od mojej 5-osobowej rodziny, a jak już wcześniej pisałam, produkujemy często mniej, niż te 2 kubły 120 l/miesiąc.
            Koszty wywozu odbiorca ustala sobie sam, więc nie widzę problemu.
            Problem w tym, że od lipca mam płacić ponad 2x tyle za TO SAMO!
      • Gość: Maximus Segregatus Żałosny jest ten prezes... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.13, 20:39
        Żałosny jest ten prezes, który napisał: "Wywóz śmieci z osiedli jest tańszy"... A gdzie selektywna zbiórka Panie Prezesie? Jest sposób aby odzyskując śmieci do recyklingu mniej płacić za odpady - ale niemal żadnej rady gminy, rady nadzorczej spółdzielni i grup trzymających władzę nie interesuje to aby było tanio i dobrze - patrzeć tutaj i słuchać co mówi minister środowiska - tutaj... Może być tak patrz - a nie tak - patrz
        • Gość: prezes Re: Żałosny jest ten prezes... IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.13, 22:35
          Mniej jadu, więcej rozsądku
          Na osiedlach też jest selektywna zbiórka.
          A to nie mieszkańcy bloków podrzucają śmieci do pojemników przy domkach jednorodzinnych, tylko odwrotnie - nowobogaccy podrzucają do kontenerów na osiedla, a tutaj wypisują farmazony jak to oni oszczędzają bo sortują.
          A że płacimy 8, 10 czy 15 zł/os - właśnie dlatego, że jednorazowy wywóz kontenera jest tańszy (na osobę) niż jednego pojemnika. Dzisiaj na wolnym rynku to jest jasne i oczywiste - u urzędasów za biurkami już nie.
          Aha - i nie każda wspólnota mieszkaniowa ma zarząd, radę nadzorczą i grupę trzymającą władzę, a często rządzi się sama dzięki osobom zarządzającym wspólnotą społecznie.
          • alfalfa Re: Żałosny jest ten prezes... 12.01.13, 08:56

> Mniej jadu, więcej rozsądku
            > Na osiedlach też jest selektywna zbiórka.
            > A to nie mieszkańcy bloków podrzucają śmieci do pojemników przy domkach jednoro
            > dzinnych, tylko odwrotnie - nowobogaccy podrzucają do kontenerów na osiedla, a
            > tutaj wypisują farmazony jak to oni oszczędzają bo sortują.

No właśnie, mniej jadu, więcej rozsądku - skoro tak powszechnie "nowobogaccy podrzucają" to za rękę złapać i ukarać a nie pierniczyć farmazony i na tej podstawie budować jakieś "wnioski".
            A.
            • Gość: prezes Re: Żałosny jest ten prezes... IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.13, 10:31
              A co - prawda zabodła? Uderz w stół - itd...
              Kto ma ukarać tych co podrzucają śmieci? Są zdjęcia, są nagrania z kamer - a policja sprawy odrzuca, bo to sprawa cywilna i mamy się z takimi "zaradnymi" nowobogackimi ciągać po sądach z powództwa cywilnego. A to znowu koszty i lata ciągnących się spraw bez gwarancji jakiegokolwiek zadość uczynienia. Polska nie jest państwem prawa .....
              • tom_gaz Re: Żałosny jest ten prezes... 12.01.13, 11:24

> bo to sprawa cywilna i mamy się z takimi "zaradnymi" nowo
                > bogackimi ciągać po sądach z powództwa cywilnego. A to znowu koszty i lata ciąg
                > nących się spraw bez gwarancji jakiegokolwiek zadość uczynienia. Polska nie jes
                > t państwem prawa .....

Bzdura
              • alfalfa Re: Żałosny jest ten prezes... 13.01.13, 22:53
                Jeśli to taki powszechny problem, to dlaczego na Piątkowie pojemniki są ogólnie dostępne? Skoro łapać się nie da to jedyne rozwiązanie. Wszędzie indziej są pod kluczem. Problem z niczego tudzież Twoja bajeczka, nie wiem. Dawno nie byłem na Piątkowie.
                A.
                • Gość: radca Re: Żałosni podrzucacze. IP: *.icpnet.pl 13.01.13, 23:27
                  Złapałem i nawet straż miejska nie chciała przyjechać.
                  Śmietniki są zamykane i to nie pomaga, do 8.00 jest co najmniej 5 podrzutek, (dziecko do przedszkola, śmieci pod śmietnik).
                  Trzeba by osiedle zamknąć , ogrodzić tak jak deweloperzy.
                  • alfalfa Re: Żałosni podrzucacze. 14.01.13, 01:39
                    Gość portalu: radca napisał(a):

> Śmietniki są zamykane i to nie pomaga,
                    ?
                    do 8.00 jest co najmniej 5 podrzutek, (d
                    > ziecko do przedszkola, śmieci pod śmietnik).
                    > Trzeba by osiedle zamknąć , ogrodzić tak jak deweloperzy.
                    Jak Wy tam macie zamknięte te kubły, że Wam wrzucają??
                    A.
                    • Gość: radca Re: Żałosni podrzucacze. IP: *.icpnet.pl 15.01.13, 00:25
                      Wyraźnie dużymi literami : POD ŚMIETNIK, a nie do kubła.
    • Gość: madzia Re: Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.13, 20:18
      Poznań, Piątkowo, niejednokrotnie jestem świadkiem jak pod osiedlowy śmietnik podjeżdża elegancki samochód, wysiada całkiem elegancki pan czy pani i z bagażnika wywalają po 2, 3 worki śmieci. Wniosek nasuwa sie sam: jadą z obrzeży Poznania i śmieci podrzucaja komuś tam na okolicznych osiedlach. Dodam, że osiedlowe śmietniki sa otwarte i niestrzeżone, nawet jak jest sie świadkiem takiego zajścia nikt nie będzie toczył utarczek słownych z kimkolwiek, nikt nie chce byc obrażany przez tzw. kulturalnych ludzi. Inna sprawa - mieszkania na osiedlach sa wynajmowane i tak np. pode mną w mieszkaniu 4-pokojowym mieszka 8 studentów a oficjalnie do spółdzielni zgłoszona jest 1 osoba ... czyli ilośc śmieci nie zgadza się z ilością mieszkańców ... Cóż, ręce opadają ... I za taką nieuczciwość "zaradnych" płacimy my wszyscy.
      • Gość: ___ Re: Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych pr IP: 195.114.161.* 11.01.13, 22:21
        A zauważyłeś, że mieszkańcy bloków wrzucają do śmietników, resztki swoich remontów... gruz, farby, płytki... itp.
        I oczywiście, obstawiają śmietniki starymi drzwiami oraz meblami różnymi...
        Dlaczego nie wykupują osobnych kontenerów, jak ludzie prowadzący remonty w domach?
      • alfalfa Re: Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych pr 12.01.13, 08:57
        Gość portalu: madzia napisał(a):
        > Dodam, że osiedlowe
        > śmietniki sa otwarte i niestrzeżone,

Gdzie takie jeszcze są? Na Piątkowie nie zamykają jak na pozostałych osiedlach?
        A.
        • Gość: madzia Re: Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.13, 21:19
          tak, są otwarte - konkretnie to pierwsze osiedle za Plaza
    • l.george.l A dlaczego nie wg zużycia wody? 11.01.13, 20:44
      Czy zużycie wody nie jest najbardziej precyzyjnym parametrem wskazującym na liczbę domowników i poziom konsumpcji?
      • Gość: abc Re: A dlaczego nie wg zużycia wody? IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.13, 10:25
        1. nie każdy ma wodomierz w mieszkaniu
        2. nie ma narzędzi, żeby aqunet (spółka prywatna) zmusić do tego, żeby nakazał ludziom montaż wodomierzy
        3. gmina również nie ma narzędzi, żeby kogoś zmusić do założenia wodomierza
        4. w 21 wieku nie każdy ma w domu bieżącą wodę - wiele osób korzysta wciąż ze studni.

Skala powyższego wcale nie jest jednostkowa.
        • tom_gaz Re: A dlaczego nie wg zużycia wody? 12.01.13, 11:27
          Gość portalu: abc napisał(a):

> 1. nie każdy ma wodomierz w mieszkaniu
          > 2. nie ma narzędzi, żeby aqunet (spółka prywatna) zmusić do tego, żeby nakazał
          > ludziom montaż wodomierzy
          > 3. gmina również nie ma narzędzi, żeby kogoś zmusić do założenia wodomierza
          > 4. w 21 wieku nie każdy ma w domu bieżącą wodę - wiele osób korzysta wciąż ze s
          > tudni.
          >
          > Skala powyższego wcale nie jest jednostkowa.

Bzdura - wystarczy dać możliwość wyboru sposobu rozliczania, a ludzie sami zrozumieją co się bardziej opłaca.

• Gość: madzia Re: A dlaczego nie wg zużycia wody? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.13, 21:20
        zawsze ktoś powie, że bierze po kilka kapieli dziennie ...
    • Gość: . zniesienie obowiązku meldunkowego IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.01.13, 21:29
      Czy to nie czasem od 1 stycznia 2014? I jak potem policzą liczbę mieszkańców? Będzie ktoś chodził od drzwi do drzwi i deklaracje zbierał?
      • Gość: Hyży Ruj zniesienie obowiązku meldunkowego - wybawienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.13, 21:54
        Tak więc proszę Państwa szykujemy, że już wkrótce zniknie obowiązek meldunkowy - a więc kolejny anachroniczny zbędny haracz zniknie... Nie będzie już potrzeba policji, sądów, komorników bo nie będzie już nic... Będziemy wolni - kliknąć
      • Gość: abc Re: zniesienie obowiązku meldunkowego IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.13, 10:27
        obowiązek zgłoszenia liczby mieszkańców będzie ciążył na zarządcy/administratorze osiedli/bloków/wspólnot/spółdzielni.
        I znowu największe pole do "popisu" będą mieli mieszkańcy domów jednorodzinnych, bo kto ich tam skontroluje ?
        • Gość: madzia Re: zniesienie obowiązku meldunkowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.13, 21:22
          a kto skontroluje mieszkanców bloków? pisałam wcześniej, pode mną mieszka 8 studentów, oficjalnie jest zgłoszona 1 osoba - i nie pytaj skąd to wiem
          • prykon Re: zniesienie obowiązku meldunkowego 13.01.13, 12:00
            Obowiązek meldunkowy zniknie dopiero w 2016.

Co do studentów w wynajętym mieszkaniu - jaki to problem? Dopóki jest obowiązek meldunkowy, dopóty gdzieś za nich ktoś będzie płacić. A że nie będzie to pieniądz dla gminy Poznań, to już zmartwienie Poznania i jego głowa w tym żeby jakoś temu zaradzić. Podobnie jak w przypadku płacenia PIT itp.
          • Gość: abc Re: zniesienie obowiązku meldunkowego IP: *.adsl.inetia.pl 13.01.13, 21:09
            Skoro wiesz, że mieszka tam 8 studentów, to już tylko wystarczy to zgłosić administratorowi i właściciel mieszkania będzie musiał płacić podatek za 8 osób.
            A kto sprawdzi ile osób mieszka w domu jednorodzinnym i za ile osób jest tam odprowadzany podatek, jak tam nie ma żadnych administratorów?
    • Gość: west Re: Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych pr IP: *.izacom.pl 12.01.13, 00:05
      Spółdzielcy porównywali także stawki w okolicznych gminach, które nie należą do "poznańskiego" związku, ale do związku Selekt. - Rokietnica i Kórnik będą płacić za śmieci 10 zł, a nasi spółdzielcy 15? Nie możemy się na to zgodzić, musimy obronić naszych mieszkańców - dodał Waldemar Witkowski, prezes Spółdzielni Mieszkaniowej im. Cegielskiego.

Towarzyszu Witkowski

Nie tylko Rokietnica i Kórnik należą do Selectu:

selekt.czempin.pl/asp/pl_start.asp?typ=8&menu=35&strona=1
      • Gość: greg Re: Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych pr IP: *.icpnet.pl 12.01.13, 00:15
        towarzyszu west- a gdzie on powiedział że tylko one?
        • Gość: poznanianka Re: Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych pr IP: *.icpnet.pl 12.01.13, 08:47
          Sprawa jest prosta. Wywóz śmieci z osiedli jest tańszy. Na osiedlach śmieci są segregowane i ludzie pilnują się na wzajem. Cały czas spółdzielnie płaciły też za wywóz śmieci z domków, których lokatorzy wywożą swoje odpady właśnie do takich osiedlowych kontenerów - i tak dobrze bo inni wywożą do lasów. Brawa dla dyrektorów spółdzielni, nie widzę powodu żeby płacić za wywóz śmieci oszustów.

i prosty rachunek:
          Wieżowiec - 120 mieszkań = 1 śmietnik = 1 wywóz każdego surowca. Domki - 20 domków = 20 śmietników = 20 wywozów + brudne lasy i podrzucane śmieci. Proste.
    • pyrazgzikiem Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych prod... 12.01.13, 08:42
      Co za bzdura! Mamy na ogół wywóz co dwa tygodnie, więc ograniczamy ilość śmieci, zeby się zwyczajnie zmieściło a resztki organiczne (wiele osób ma taką możliwość) kompostujemy. Skąd więc takie rewelacje "wyszarpali" w tej spółdzielni?
      • tom_gaz Re: Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych pr 12.01.13, 09:47
        Powinni "blokowcy" z "domowcami" protestować przeciw podatkowi śmieciowemu.

Ale dalej kłóćmy się. To jest bez sensu.
        Ale jeśli się kłócimy to:
        proszę podać zużycie (produkcję śmieci/osobę = osobośmiecia, hi hi nowa jednostka) (no ci co ustalili kwotę podatku śmieciowego) jak go obliczyli.

Czyli : poniedziałek śniadania: jajko, kanapki, wędlina , herbata, jogurt itd. i teraz produkcja śmieci : skorupka (na kompostownik w domku, na wsi kurki zjedzą, w bloku do śmieci - wniosek produkcja w bloku większa hi hi), skórka od wędliny (naturalna - może zje piesek lub kotek - może to zmniejszy zużycie odpadków nieskonsumwanych), saszetka do zaparzonej herbaty, kubeczek po jogurcie (do plastików) i można by wymieniać.

To mieszkańcy powinni żądać podstaw merytorycznych na podstawie których urzędnik to wyliczył. A nie bo tak ....
        Absurd.
      • Gość: ekolog Re: Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych pr IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.13, 10:37
        A wiesz, że takie kompostowanie na własną rękę jest nielegalne ?
        Zgłosiłeś ten fakt do ochrony środowiska? Zostały przeprowadzone badania oddziaływania na środowisko twojego kompostownika?
        Niestety, ale nie wolno tak sobie odpadków organicznych kompostować jak się komu podoba, bo nie każdy odpad organiczny jest obojętny dla środowiska.
        To samo palenie papierów w piecach. Gazety i inne druki zadrukowane są bardzo toksycznymi farbami drukarskimi. Podczas spalania te toksyny uwalniają się do atmosfery i najnormalniej na świecie ją zatruwają. Palenie śmieci w piecach TO PRZESTĘPSTWO - a papier to śmieci !!!!
        • tom_gaz Re: Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych pr 12.01.13, 12:04
          Po pierwsze, czytaj ze zrozumieniem (może kilka razy)

po drugie

dziecisawazne.pl/domowa-ekologia-czyli-jak-oszczedzac/
          www.tipy.pl/artykul_2143,jak-zrobic-kompost.htmlhttp://www.moj-ogrodnik.pl/ekologia/Celowosc-kompostowania-w-gospodarowaniu-odpadami-w-ogrodzie-6-a/str0
          I kto mi zabroni (nie ma takiego prawa) wyrzucić produkt ekologiczny np. skorupka od jajka, obierki, w moim ogródku
          (oczywiście na kompostownik, bo napiszesz, że może przed taras)

• tom_gaz Re: Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych pr 12.01.13, 12:07
          Gorzej jest z resztkami żywności, bo te należy kompostować w szczelnie zamkniętych pojemnikach czy skrzynkach z dżdżownicami kalifornijskimi - ale z tym też nie ma problemu.

• Gość: inżynier Re: Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych pr IP: 95.108.107.* 12.01.13, 12:27
            tom_gaz napisał:
            > Gorzej jest z resztkami żywności, bo te należy kompostować w szczelnie zamknięt
            > ych pojemnikach

Tom-gaz - Ty też nie pisz głupot na forum jak ekolog.
            Kompostowanie jest procesem rozkładu TLENOWEGO i nie wolno prowadzić go w szczelnie zamkniętych pojemnikach - bo wtedy są warunki do fermentacji (czyli rozkładu beztlenowego), a produkt końcowy - w odróżnieniu od kompostu - cuchnie jak nieszczęście.
            • tom_gaz Re: Bunt spółdzielni. W domach jednorodzinnych pr 12.01.13, 15:26
              inzynier - przeczytaj sobie - podałem linki

dziecisawazne.pl/domowa-ekologia-czyli-jak-oszczedzac/
              www.tipy.pl/artykul_2143,jak-zrobic-kompost.htmlwww.moj-ogrodnik.pl/ekologia/Celowosc-kompostowania-w-gospodarowaniu-odpadami-w-ogrodzie-6-a/str0

było napisane w pojemnikach z dżownicami kalifornijskimi
              Ale
        • Gość: inżynier kłamliwy ekologu - posłuchaj! IP: 95.108.107.* 12.01.13, 12:24
          Gość portalu: ekolog napisał(a):
          > A wiesz, że takie kompostowanie na własną rękę jest nielegalne ?
          > Zgłosiłeś ten fakt do ochrony środowiska? Zostały przeprowadzone badania oddzia
          > ływania na środowisko twojego kompostownika?

Ty kłamliwy ekologu - nie wprowadzaj ludzi w błąd, niedoinformowany durniu!
          Każdy MOŻE kompostować na własne potrzeby!
          Poczytaj sobie ustawę o odpadach, a konkretnie artykuł 13 punkt 2!
          • Gość: EkoEuroEdukator Kodeks Postępowania Śmieciowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.13, 13:52
            Na szczęście - można (jeszcze) indywidualnie kompostować - a tu czytać jak można być codziennie przyjaznym dla środowiska w swoim postępowaniu z odpadami - czytać tutaj
          • Gość: ekolog kto kłamie ???? IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.13, 15:18
            Takie kompostowanie byle gdzie powoduje, że do gruntu przedostaje się mnóstwo różnych zanieczyszczeń z siarkowodorem włącznie (w niższych warstwach kompostu gdzie nie ma dostępu powietrza siarkowodór się wytwarza). Jeśli w rejonie znajdują się wody gruntowe to są one zagrożone bo te zanieczyszczenia do nich się przedostają. Dlaczego nie wszędzie pola można nawozić gnojowicą - np. w sąsiedztwie zbiorników wodnych i ujęć wody?
            Oczywiście jeden przydomowy kompostownik wielkim zagrożeniem nie jest, ale jak już w rejonie jest kilkadziesiąt/kilkaset domków i każdy ma w ogródku kompostownik , to już zagęszczenie robi się duże.
            A to obojętne dla środowiska nie jest - zwłaszcza gdy na ten kompostownik są wyrzucane resztki jedzenia i jakieś inne odpadki wstępnie przetworzone.
            Spalanie papieru z farbą drukarską - tutaj ewidentnej szkodliwości dla środowiska nikt podważyć nie może !!!
            • Gość: EkoEuroEdukator Panie - chroń nas przed nieukami pseudoekologami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.13, 20:07
              Już dawno większej bzdury nie czytałem - to tacy niedouczeni pseudoekolodzy jak dojdą do żłobu to każą nam wymagać "analiz uciążliwości" na ogrodowe przydomowe kompostowniki i zezwolenia na zakup kompostownika. A kompostowanie przydomowe jest dowodem troski o środowisko - czytać tutaj
              • tom_gaz Re: Panie - chroń nas przed nieukami pseudoekolog 14.01.13, 08:00
                Zgadza się, ale ciężko jest rozmawiać z niedouczonymi pseudoekologami
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka