Dodaj do ulubionych

Tną stare drzewa przy Żorskiej. Mieszkańcy: por...

16.01.13, 18:13
Porażające, a przy tym aż nadto wymowne.

Hipokryzja i partykularyzm w postaci najczystszej.

Co to za miasto, w którym wycina się 80 starych, zdrowych drzew pod ulice, a jednocześnie buduje się park na miejscu betonowego gruzowiska za cenę trzech parków w innym miejscu. A to Poznań właśnie. Brawo.
Obserwuj wątek
    • Gość: Eva Re: Tną stare drzewa przy Żorskiej. Mieszkańcy: p IP: *.centertel.pl 16.01.13, 18:29
      Jakie miejsce masz na myśli?
      • emissarius Re: Tną stare drzewa przy Żorskiej. Mieszkańcy: p 16.01.13, 19:27
        Gość portalu: Eva napisał(a):

> Jakie miejsce masz na myśli?

Moje pytanie dla Ciebie jest takie:

Przejedź sobie trasę od ronda Rataje - do ronda Starołęka, potem do ronda Żegrze, dalej ulicą Żegrze do ulicy Charowo - aż do ulicy Baraniaka, gdzie nastąpi koniec wycieczki.

Po drodze będziesz miała okazje podziwiać architekturę osiedli Spółdzielni Mieszkaniowej Osiedle Młodych. Sporo tego. Niemal wszystkie bloki jakie napotkasz w czasie wycieczki - powstały w technologii wielkiej płyty - co oznacza, że zostały wyprodukowane w... fabryce domów, a następnie przewiezione na miejsce budowy. Innymi słowy - żelbetonowe ściany nieomal wszystkich bloków jakie zobaczysz po drodze - powstały w jednym, ściśle określonym miejscu, na niewielkim obszarze.

Moje pytanie brzmi: gdzie znajduje się to miejsce.
    • Gość: Eva A co z wycinką starych drzew w parku JP II ? IP: *.centertel.pl 16.01.13, 18:33
      Zdaje mi się, że byłeś bardzo za. Dobrze pamiętam? A może się mylę? Byłabym wdzięczna za wyjaśnienie dlaczego w parku trzeba drzewa wycinać a przy drodze nie. Chyba czegoś tu nie rozumiem.
      Czy to nie jest partykularyzm i hipokryzja?
      • emissarius Re: A co z wycinką starych drzew w parku JP II ? 16.01.13, 19:57
        Gość portalu: Eva napisał(a):

> Chyba czegoś tu nie rozumiem.

To oczywiste, że nie rozumiesz. Zawsze byłem przeciwny nieuzasadnionemu wycinaniu drzew. Zarówno w parku, jak i wszędzie tam, gdzie można tego uniknąć.

Jednak jest jeszcze kwestia hierarchii dóbr. A dla mnie dobrem wyższego rzędu jest dobro dzieciaka rozjechanego na drodze, którego nie można przetransportować do szpitala śmigłowcem ratunkowym, bo żaden poznański szpital dla dzieci nie ma lądowiska, a na lądowisko w parku - mieszkańcy dwukrotnie nie wyrazili zgody.

Takie lądowisko mogłoby powstać kosztem niewielkiej ilości drzew, które można by odtworzyć w trójnasób w innym miejscu. Ale co tam - mnie ono do niczego potrzebne nie jest, najwyraźniej Tobie też.

> Czy to nie jest partykularyzm i hipokryzja?

Hipokryzją nazywam sytuacje, w której bez zmrużenia oka zgadzamy się na wycinkę drzew wszędzie tam, gdzie nam to akurat pasuje - a to na Żorskiej pod budowę drogi, a to na Wiankowej pod parking, a to na Junackiej czego zdaje się również brutalnie domagała się część mieszkańców. Powszechnie wycina się drzewa na prywatnych posesjach - czasem z bardzo błahych powodów - bo liście zapychają rynny, albo potrzebne jest miejsce parkingowe. W obrębie miasta i w jego okolicy niemal każdy zielony zagajnik wprost tonie w śmieciach - które masowo wyrzuca się gdzie popadnie, by uniknąć opłat. Wystarczy wybrać się na spacer - zwłaszcza wczesną wiosną. A jednocześnie będziemy budować park na totalnym gruzowisku, za grube miliony, bo hasło park stało się świętym symbolem walki z decyzjami władzy.
    • Gość: abc Developer w POZnan*iu wszechmogący IP: *.adsl.inetia.pl 16.01.13, 19:04
      Jestem pewien, że gdyby nie to, że kawałek dalej deweloper ma budować bloki, to miasto w życiu by się nie zgodziło na wycinkę tych drzew.
      A tak dla dewelopera i kanalizę da się nową położyć i drogę nową wybudować, o drzewach nie wspominając.
      A tym mieszkańcom Żorskiej, którym wydaje się że wielkie dobrodziejstwo dla nich się dzieje życzę, żeby powstało tam całe osiedle bloków, a pod ich domami ruch jeżdżących w tą i z powrotem aut po 70km/h tak dał do wiwatu, żeby te wycięte drzewa wyszły im bokiem.
      • Gość: kitewinger Re: Developer w POZnan*iu wszechmogący IP: *.183.167.86.dsl.dynamic.t-mobile.pl 16.01.13, 19:54
        Jest to faktycznie absurd, pomijając już to, że za budowę ulicy nie zapłaci de facto miasto ale mieszkańcy Żorskiej, którzy za rok zapłacą po kilkanaście tysięcy PLN podatku od nieruchomości - wzrośnie wartość działek w związku z budową ulicy i chodników, dodatkowo ktoś zarobi na sprzedaży ściętego jesiona - 800 PLN za 1m3 - łącznie około 1mln złotych. Generalnie nie dosyć, że wytną drzewa to za wycinkę i budowę drogi zapłacą mieszańcy Żorskiej ( w większości nieświadomi) a miasto będzie miało jeszcze wpływy ze sprzedaży jesiona. Dziwnym trafem dodatkowo deweloper ma zadziwiająco mało miejsc parkingowych w projekcie na terenie inwestycji - nie dziwne, że nagle pojawi się ulica gdzie będą miejsca do parkowania?
        • Gość: gość M Re: Developer w POZnan*iu wszechmogący IP: *.play-internet.pl 16.01.13, 20:13
          Do kogo trafiają wycięte drzewa? Warto to sprawdzić bo słyszałem że zabiera je firma wycinająca. Przy 80 jesionach trafi się ogromny zarobek - jesion to cenne drzewo, o unikalnym usłojeniu. Tym chętniej je wytną!
          Czy redakcja mogłaby sprawdzić, co dokładnie stanie się z wyciętymi jesionami?
        • Gość: _|^|_ Re: Developer w POZnan*iu wszechmogący IP: 195.114.161.* 16.01.13, 21:29
          Będących za wycięciem drzew, i budową drogi... zachęcam żeby zapoznali się z hasłem "opłata adiacencka" oraz przeliczyli swoje oszczędności...

http://pl.wikipedia.org/wiki/Opłata_adiacencka
        • pyrazgzikiem Re: Developer w POZnan*iu wszechmogący 17.01.13, 08:27
          Racja, racja. Patelnia latem , wzmożony ruch- ale odwrotu nie ma. Chyba, że mieszkańcy zamierzają mieć drogę ale potem oprotestować budowę blokowiska, niestety wątpię czy się uda coś wskórać.
          • Gość: iga Re: Developer w POZnan*iu wszechmogący IP: *.adsl.inetia.pl 17.01.13, 09:23
            a wiesz gdzie leży ul. Żorska??? Jaka patelnia ?? Tu każdy na ogrodzie ma tyle drzew ile rośnie na całej ulicy,.. żenada
            • pyrazgzikiem Re: Developer w POZnan*iu wszechmogący 17.01.13, 10:34
              Żorska leży w zasięgu mojego wzroku, jeżdżę nią, spaceruję i widzę, obserwując nie tylko czubek własnego nosa, że można przeprowadzić odpowiednio budowę drogi z zachowaniem drzewostanu-przynajmniej w większości - ale miastu się nie chciało. Ulica na której mieszkam jest pozbawiona drzew i mimo, że setki drzew rosną w ogrodach , to nadal jest patelnia i wzbijają się z niej tumany kurzu latem - chociaż jest asfaltowa.
      • pyrazgzikiem Re: Developer w POZnan*iu wszechmogący 17.01.13, 08:21
        I wyjdą im bokiem, bo mieszkają tam od lat i nie mają chyba zielonego pojęcia czym "śmierdzi" blokowisko...nie mają przy tym pojęcia, że dali się "wydymać" na własną prośbę.
    • Gość: c Re: Tną stare drzewa przy Żorskiej. Mieszkańcy: p IP: *.xdsl.centertel.pl 16.01.13, 19:52
      Zmieńcie tego L, dyra co-sie-nie-pokazuje.
    • Gość: Roman Re: Tną stare drzewa przy Żorskiej. Mieszkańcy: p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.13, 20:40
      Mieszkańcy inaczej by zaczęli śpiewać, gdyby im kanalizacja, rozsadzona przez korzenie, zalała posesje. Tak, bo to właśnie stałoby się lada chwila. Tuż obok tych drzew leży w ziemi cała infrastruktura, bo kiedyś te drzewa były malutkie i nikt sobie nie zawracał głowy myśleniem co będzie dalej. To jest miasto, jego system krwionośny składa się z kabli i rur, które się zużywają, psują, trzeba je konserwować. Niedaleko Żorskiej jest od groma terenów zielonych. Jako smaczek należy dodać, że najgłośniej protestowały osoby wcale tam nie mieszkające, które z Żorskiej zrobiły sobie spacerniak dla psów.
      • Gość: abc Re: Tną stare drzewa przy Żorskiej. Mieszkańcy: p IP: *.adsl.inetia.pl 16.01.13, 20:47
        Kanalizę można było wymienić bez wycinania drzew, więc nie pitol.
        Dla tych paru domków i ich mieszkańców ta jezdnia też jest wystarczająco szeroka.
        Wystarczyło wymienić rury, położyć nową nawierzchnię na jezdni, zrobić chodnik - i drzewa mogły zostać.
        Za to głównym argumentem mieszkańców było to, że muszą sprzątać liście.
        A tak na prawdę chodzi tylko i wyłącznie o interes dewelopera.
        Oj jeszcze mieszkańcy zapłaczą jak tylko osiedle powstanie i będą mieli pod domami trasę dojazdową.
        • Gość: magda Re: Tną stare drzewa przy Żorskiej. Mieszkańcy: p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.13, 20:58
          No nie bardzo - kanalizacja jest nowa i nie jest problemem tylko to, że korzenie rozsadzają chodniki a zaraz domy.
          • Gość: Roman Re: Tną stare drzewa przy Żorskiej. Mieszkańcy: p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.13, 21:31
            Nowa czy stara, to nie kanalizacja jest problemem. Chyba nie widzieliście, co potrafią zrobić korzenie.
            A swoją drogą co z tego, ze deweloper stawia osiedle? A na tym osiedlu to kto będzie mieszkać, kosmici z Marsa? Fajnie się protestuje mając własny dom, ale przydałoby się czasem spojrzeć dalej niż czubek własnego nosa. Inni też chcą mieć swoje cztery kąty i bezpieczny i wygodny dojazd do nich. To jest miasto, to naturalne, że się rozrasta i pojawiają się nowe inwestycje.
            • Gość: VA Re: Tną stare drzewa przy Żorskiej. Mieszkańcy: p IP: 195.114.161.* 16.01.13, 21:48
              "...a swoją drogą co z tego, ze deweloper stawia osiedle? A na tym osiedlu to kto będzie mieszkać, kosmici z Marsa?"

Kto będzie mieszkać, i rozjeżdżać drogi (też Żorską)?
              Może nikt...
              Bo mieszkań już wiele, sporo z nich jest wystawiona na sprzedaż przez deweloperów od wielu lat!
              A pustych (nowych) w samych Poznaniu jest ponad 4 000
              • Gość: Roman Re: Tną stare drzewa przy Żorskiej. Mieszkańcy: p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.13, 21:54
                Rozjeżdżać drogi? Aha, czyli dotychczasowi mieszkańcy okolicy lewitują i niczego nie rozjeżdżają?
                • Gość: VA Re: Tną stare drzewa przy Żorskiej. Mieszkańcy: p IP: 195.114.161.* 16.01.13, 22:56
                  Dotychczasowi mieszkańcy... Domów jednorodzinnych, w liczbie niewielkiej... Generują też stosunkowo niewielki ruch, i są to głównie "ich" samochody, i rozkłada się to na spory teren, bez intensywnej zabudowy itd. A co będzie kiedy, nowi... tam się sprowadzą, pomyśl ile BLOKÓW zostanie wybudowanych? Widzisz, liczba mieszkańców/aut wzrośnie, i to znacznie... A wpierw, ciężarówki, i inny ruch związany z dużą budową, zdziała wiele... I nie będzie to miło i przyjemnie...
                  A później... Ludzie z bloków, odkryją... (bo mając doświadczenie z innymi budowami "apartamentów" mam prawie pewność, że tak będzie...) że deweloper "zapomni" o wystarczającej liczbie miejsc parkingowych/garaży... I zacznie się... podrzucanie aut, ludziom z domów... Obym się mylił, ale szykuje się w tamtej okolicy standardowy konflikt, na styku dwóch różnych społeczności... Ludzi z domów, i bloków... Nie będzie drzew, ale wióry konfliktów będą tam leciały...
      • Gość: kitewinger Re: Tną stare drzewa przy Żorskiej. Mieszkańcy: p IP: *.183.167.86.dsl.dynamic.t-mobile.pl 17.01.13, 06:05

A to zabawne - drzewa mają ponad 80 lat a kanalizacja została położona kila lata temu- system korzenny tych drzew już się nie rozwija.
        • Gość: iga Re: Tną stare drzewa przy Żorskiej. Mieszkańcy: p IP: *.adsl.inetia.pl 17.01.13, 09:20
          nie .. drzewa przestają rosnąć bo Ty tak chcesz.-) z tego co pamiętam z lekcji biologii system korzeniowy drzewa jest porównywalny z wielkością korony więc proszę sobie wyobrazić co dzieje się pod powierzchnią
      • pyrazgzikiem Re: Tną stare drzewa przy Żorskiej. Mieszkańcy: p 17.01.13, 08:23
        Tak więc tnijmy wszystko co zielone, każde drzewo "raus" a nowych nasadzeń nie róbmy, bo nam infrastrukturka podziemna padnie...proste i praktyczne.
    • bimota Tną stare drzewa przy Żorskiej. Mieszkańcy: por... 16.01.13, 21:09
      OH.. ZIEMIA SIE TERAZ ZAPADNIE W CZARNEJ DZIURZE, JAK NIC...

WIEC NOWYCH NIECH JUZ NIE SADZA..
    • szmecierecie Re: Tną stare drzewa przy Żorskiej. Mieszkańcy: p 16.01.13, 22:17
      emissarius napisał:

> Porażające, a przy tym aż nadto wymowne.
      > Hipokryzja i partykularyzm w postaci najczystszej.

To mieszkańcy nie mają prawa już się wypowiadać czego chcą? Chcieli wyciąć drzewa z jakiegoś powodu, to ok, ich sprawa!

Żorska wyglądała ładnie, ale jechało się tamtędy paskudnie. Ot co.
      • Gość: ukryty Re: Tną stare drzewa przy Żorskiej. Mieszkańcy: p IP: *.mtp.com.pl 17.01.13, 07:32
        "To mieszkańcy nie mają prawa już się wypowiadać czego chcą? Chcieli wyciąć drzewa z jakiegoś powodu, to ok, ich sprawa!"

To mieszkańcy mają jakieś prawa?
      • pyrazgzikiem Re: Tną stare drzewa przy Żorskiej. Mieszkańcy: p 17.01.13, 08:19
        Jechało się paskudnie ale są sposoby na to by jeździło się dobrze, ale nikt się nie pokwapił,żeby przemyśleć inny wariant budowy ulicy z zachowaniem drzewostanu. Teraz będzie się jeździło fantastycznie a spacerowało paskudnie. No coś za coś. Szkoda, że kosztem drzew i komfortu mieszkających tam ludzi.
        • Gość: iga Re: Tną stare drzewa przy Żorskiej. Mieszkańcy: p IP: *.adsl.inetia.pl 17.01.13, 09:27
          teraz jechało się paskudnie A SPACEROWAĆ SIĘ NIE DAŁO!! Latem można było nabawić się pylicy , a wiosną i latem trudno przepłynąć..
          • pyrazgzikiem Re: Tną stare drzewa przy Żorskiej. Mieszkańcy: p 17.01.13, 10:46
            Ale wycięcie drzew jest najłatwiejsze i najtańsze a drewno o ile zostanie uczciwie sprzedane sfinansuje część budowy...albo pójdzie na premie dla wierchuszki. NIc nie jest czytelne. Droga będzie piekna i ruchliwa, wspaniale się będzie na niej parkowało, no same zalety. Zwracam igo honor Tobie- całkowitą masz rację, będzie wspaniale. Niepotrzebnie się czepiam drążę temat i poszukuję dziury w całym, ich drzewa na ich ulicy mnie nie obchodzą, bo ma mnie obchodzić tylko moje własne (wg aktu notarialnego) podwórze a co dzieje się poza nim , mimo, że łożę na to moje podatki, ma mnie nie interesować. I tak trzymać, fantastyczna postawa, niech jej uczą w szkołach! Precz z drzewami - kocham beton! Amen.
            • Gość: iga Re: Tną stare drzewa przy Żorskiej. Mieszkańcy: p IP: *.adsl.inetia.pl 17.01.13, 11:09
              aby uczyć innych jak żyć trzeba samemu żyć ... a tu widzę rano komp, w południe komp, wieczorkiem zamiast spaceru komp.... a potem konfabulujemy: spacerki, sport, grono przyjaciół.. pozdrawiam idę odśnieżać ulicę.
              • Gość: pyrazgzikiem Re: Tną stare drzewa przy Żorskiej. Mieszkańcy: p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.13, 15:35
                Cóż - dokładnie to samo widzę u Ciebie, skoro odpowiadasz na moje odpowiedzi- a teraz konfabulujesz, że idziesz odśnieżać ulicę:) Szypy nie złam na tych "żorskich" dziurkach;)
    • nietakmabyc Tną stare drzewa przy Żorskiej. Mieszkańcy: por... 16.01.13, 23:22
      Wycinka tych drzew jest kompromitacją dla miasta! Oznacza, że miasto nie rozumie swojej roli. Osoby zarządzające miastem powinny każdą prośbę rozważyć w kontekście wartości wyższych. Wycinać tak piękne drzewa, bo komuś liście przeszkadzają?! Absurd! A na rozsadzające chodnik korzenie są sposoby. Dlaczego Paryż czy Berlin mają piękne aleje? Czy ich drzewa są bez korzeni? To, co zrobiono na ul. Zorskiej to BARBARZYNSTWO!!!!!
      • Gość: piotr Re: Tną stare drzewa przy Żorskiej. Mieszkańcy: p IP: *.superkabel.de 17.01.13, 09:22
        no wiesz, Berliniem (i zapewne Paryżem) rządzili kiedyś nie głupi i myślący perspektywicznie ludzie - aczkolwiek biorąc pod uwagę ostatnie osiągnięcia władz Berlina, jak na przykład lotnisko BER, to era ta już, raczej, przemija, ale Lip z Unter den Linden nie wytną - społeczeństwo by ich zlinczowało

Poznaniem rządzi nierozgarnięty kibol, któremu się wydaje, że najlepsze co może spotkać miasto, to nastawianie wszędzie betonowych blokowisk (żeby chociaż chętnych na te klitki przybywało), ale jak by się kopnął do rzeczonego Berlina i zamiast podziwiać Potsdamer Platz, przejechał się na północny wschód miasta (można się też kąpnąć do Drezna czy Lipska) i pooglądał jak puste, niezamieszkane, okiennice przydają miastu blasku, to może by mu coś do tego pustego łebka trafiło - chociaż wątpie
        • Gość: ja Re: Tną stare drzewa przy Żorskiej. Mieszkańcy: p IP: *.icpnet.pl 17.01.13, 20:38
          W Berlinie można sadzić nowe i dbać o stare.....

www.stadtentwicklung.berlin.de/umwelt/stadtgruen/stadtbaeume/index.shtml
          • Gość: ja Re: Tną stare drzewa przy Żorskiej. Mieszkańcy: p IP: *.icpnet.pl 17.01.13, 20:40
            www.stadtentwicklung.berlin.de/umwelt/stadtgruen/stadtbaeume/index.shtml
    • pyrazgzikiem Tną stare drzewa przy Żorskiej. Mieszkańcy: por... 17.01.13, 08:12
      Wycinają, bo zielony dwór czy jak mu tam kilkadzisiąt metrów dalej powstanie, więc w środku osiedla domków jednorodzinnych powstanie blokowisko (nowoczesne czy nie - to nadal blokowisko) i koniecznie developer musi sprzedać swoje mieszkanka -lekko nie jest a z kiepską drogą dojazdową będzie jeszcze trudniej. Piękna aleja pooszła w drzazgi...ale jak się zaczną narzekania już nie na błoto , dziury ale na ruch, zastawione samochodami i zawalone psimi kupami chodniki, nie będzie się komu pożalić...nad głowami F-16, za plecami A-2 a przed domem droga "szybkiego" ruchu...bezmyślność nie boli-przynajmniej na razie.
      • Gość: iga Re: Tną stare drzewa przy Żorskiej. Mieszkańcy: p IP: *.adsl.inetia.pl 17.01.13, 09:34
        taaak wszędzie tylko knowania i spisek.. a ziemią chcą zawładnąć Marsjanie którzy koczują w blokach .." ludzie dajcie żyć ludziom i Marsjanom" Ciekawe, że zawsze najchętniej robimy porządki na cudzych podwórkach
        • pyrazgzikiem Re: Tną stare drzewa przy Żorskiej. Mieszkańcy: p 17.01.13, 10:30
          Jakie cudze? To moje miasto i moje podwórko!
          • Gość: notariusz Re: Tną stare drzewa przy Żorskiej. Mieszkańcy: p IP: *.pools.arcor-ip.net 17.01.13, 10:36
            Masz akt wlasnosci..??
            • pyrazgzikiem Re: Tną stare drzewa przy Żorskiej. Mieszkańcy: p 17.01.13, 10:49
              Kawałka - mam, a na resztę płacę. Masz 'notariuszu' pomysł jak zrobić, żeby reszta miasta, która ma akty własności - płaciła też za użytkowanie mojego własnego?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka