mark6 26.01.13, 18:12 Pon nieznanej proweniencji i podupadła "hrabina" ??? Panie Niemczycki / ojcze/ pada Panu na mózg jak wnukowi agenta bezpieki niejakiemu Kolczykowi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qwardian Niemczycki odremontuje pałac w Konarzewie? Mies... 26.01.13, 18:28 - Mój tata jest najmłodszy z ósemki rodzeństwa. ().Odkąd jest na emeryturze, zaczął pasjonować się kolekcjonerstwem, historią naszej rodziny. Sprowadza tony rodzinnych pamiątek, książek, wszystko w dwóch egzemplarzach. Dla mnie i dla brata - opowiadała niedawno aktorka w jednym z wywiadów. - Konarzewo budzi we mnie trudne emocje. Miejsce, którego ostatnim przedwojennym właścicielem był mój dziadek, jest tak zaniedbane, że serce się ściska. To przecież nasza historia. Chciałoby się, żeby przynajmniej ktoś ten kawałek ziemi kochał - dodaje Powszechnie mówi się, że młodzi są nic nie warci, że pop kultura zabija w nich szlachetność i uczucia. Ale to jest nieprawda. Wprawne oko i dusza wychwyci gdzie zawarte jest piękno, kunszt i walory estetyczne. Ten pałac to znacznie więcej niż mury, to kawał historii, bezcenny zabytek, którego wartość zapisana jest w dziejach. Cieszę się, że wartościowa tkanka naszego społeczeństwa docenia rolę ziemiaństwa w dorobku kulturowego naszego narodu. Po sukcesach finansowych jest zupełnie naturalnym, że z wiekiem nasza uwaga kieruje się na prestiż mniej związany z dorobkiem materialnym i dryfuje w nurt profilu wbogacenia się duchowego. Gratuluję tej parze. Wydają się bardzo dobrani i szczęśliwi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fornal z Konarzewa Re: Niemczycki odremontuje pałac w Konarzewie? Mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.13, 22:54 Gratuluję tej parze. Wydają się bardzo dobrani i szczęśliwi... Na pewno mają ślub kościelny, no bo jakże by to inaczej...? Pałac w Konarzewie - perła, zabytek, kawał historii Polski, dziedzictwo po prostu. I ten dzwoneczek - sygnaturka z kościołka opodal pałacu... dzwoniąca: "daj mi też, daj mi też". Niech zgadnę, kogo to nie zabraknie (na sicher!), na uroczystości otwarcia odnowionego pałacyku...? Ale to już "łabędzie śpiewy". Idźcie, ofiara spełniona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asha Re: Niemczycki odremontuje pałac w Konarzewie? Mi IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.13, 20:11 O boszszsz to w tej wsi są NORMALNI ludzie???? Ujawnij się bo nie mam z kim pogadać!:DDD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fornal z Konarzewa Re: Niemczycki odremontuje pałac w Konarzewie? Mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.13, 21:31 Ni moge się ujawnić, bo przyjdzie "PON" i bedzie mnie po plecach batem napier...ać! Jo jest zwykły fornal z majątku i najbardziej mnie niepokoi zabieranie głosu przez niejakiego "qwardiana", bo czuć mi tu bezkarnością ks. proboszcza - dobrodzieja i losowi naszemu grozi utylizacja nas, niezależnych od KK. A ten wesołek jeszcze teoryjkę dorobi, że całe dobro świata tej sekcie zawdzięczamy... Co masz z religii, wnuczku? - Trzy "szóstki", babciu. Odpowiedz Link Zgłoś
tsuranni mieszkańcy wsi się zdziwią jak im ludzki pan 26.01.13, 21:07 każe pańszczyznę odrabiać :> Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: mieszkańcy wsi się zdziwią jak im ludzki pan 26.01.13, 23:28 to wywalczyli "szlachcice" w 1863, w styczniu się zaczęło... A. Odpowiedz Link Zgłoś
mona_3 Niemczycki odremontuje pałac w Konarzewie? Mies... 26.01.13, 22:22 W Wielkopolsce jest wiele pałaców które popadają w ruinę.. Jeżeli ktokolwiek wyremontuje pałac w Konarzewie, przyczyni się do odzyskania wspaniałego zabytku, w dodatku ze świetną lokalizacją. Można życzyć wyłącznie powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
pinola Niemczycki odremontuje pałac w Konarzewie? Mies... 26.01.13, 22:57 Jesli to prawda to bardzo się cieszę. Żal patrzeć na tą ruinę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dfghjhgfd Re: Niemczycki odremontuje pałac w Konarzewie? Mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.13, 23:21 Żal patrzeć na tą ruinę. na TĘ ruinę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N Re: Niemczycki odremontuje pałac w Konarzewie? Mi IP: *.ip.netia.com.pl 27.01.13, 00:07 No cóż PRL-bis zaczyna oddawać zagrabione właścicielom mienie? A 23 lata co się działo?Spójrzmy na tą naszą rzeczywistość przez pryzmat reprywatyzacji, a zobaczymy kto nami rządzi i kto manipuluje poprzez media. Odpowiedz Link Zgłoś
22lullaby33 O la boga! 27.01.13, 00:47 O la boga, niechze wielmozny pun Niemczycki wyremuntuje pałac, a my bydymy tam za słuzbę i "Gazytę Wyborczom" bydziem kupowali. A dyć o nas napisoła. Jak wielozny pun Niemczycki wyremuntuje pałac, to naryszcie bydzie miało oko nasze na czym spoczunć, bo tero nasze poczucie estetyki narażune jest na szwank. A dyć bez porzundnego pałacu żyć się tu nie do. A jak pani hrabionka Cartorysko tu do nos przyjedzie, to bydymy ją po rynkach całować. Panie Boże, że tyż nam spuściłeś pana Niemczyckiego! Ziściły się nasze modlitwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość M Re: O la boga! IP: *.play-internet.pl 27.01.13, 09:58 Takiego prostaka - idioty nikt nie przyjmie do służby, nie bój się! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .... Re: Niemczycki odremontuje pałac w Konarzewie? Mi IP: *.icpnet.pl 27.01.13, 01:21 zamknij się zakompleksiony polaczku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc... Re: Niemczycki odremontuje pałac w Konarzewie? Mi IP: *.pools.arcor-ip.net 27.01.13, 01:34 Mozesz go w dupe pocalowac - oczywiscie jak ci pozwoli.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulu Re: Niemczycki odremontuje pałac w Konarzewie? Mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.13, 09:04 Panie Hrabio, do fornala i stangreta mowilo sie w trzeciej osobie: czyli prawidlowo jest "on moze nas w doope pocalowac " Z powazaniem Graf von Kuperduperschwantz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yogee Re: Niemczycki odremontuje pałac w Konarzewie? Mi IP: *.icpnet.pl 27.01.13, 09:28 komuniści na wierzchu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karoka hrabia IP: *.icpnet.pl 27.01.13, 09:30 kiepska lokalizacja... niech Agencja wypuści z łap dworki i pałace w Wielkopolskim Parku Narodowym... wielka ruina czekająca na kapitał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N Re: hrabia IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.13, 14:51 Dlaczego nie oddano dworów ich prawowitym właścicielom? Czy to pytanie jest za trudne? Odpowiedz Link Zgłoś
maniakon Niemczycki odremontuje pałac w Konarzewie? Mies... 27.01.13, 15:36 wraca polska feudalna - ziemia bedzie tylko dla Panow, KK i obcych ktory po cichu kupuja na potege - polskie chlopstwo wroci do panszczyzny i dziesieciny a w miastach beda w fabrykach pracowac 6letnie dzieci - taki maly europejski skansen gdzie obywatel to gowno, wybory sa na niby bo nie ma kogo wybierac, bieda ogolu i bogactwo nielicznych kwitna jedno przy drugim - III swiat tam zmierza polska rozwojowo i spolecznie Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Niemczycki odremontuje pałac w Konarzewie? Mi 27.01.13, 21:45 Razem z mózgiem ktoś Ci rąbnął polskie znaki. A. Odpowiedz Link Zgłoś
22lullaby33 Paru idiotów z tego forum! 27.01.13, 22:58 Paru idiotów z tego forum nie zrozumiało mojej ironii, po prostu za małe rozumki. Otóż parodystyczny styl nie dotyczył Niemczyckiego, i nie z niego kpiłem, tylko z Wyborczej, która na kolanach - jak dworska gazeta - informuje w tonie apologetycznym, co Niemczycki - być może - zamierza uczynić na - być może - jego nieruchomości. Przecież to śmieszne, po pierwsze jak zrobi, to się ew. poinformuje, a po wtóre - co to czytelnika obchodzi, co Niemczycki zrobi na swoim terenie. Zrobi, co uważa, to jego sprawa, i Czartoryskich. Co innego gdyby pałac chcieli przeznaczyć na użytek społeczeństwa lub część pałacu na tego rodzaju użytek (co np. we Francji nie jest ewenementem), to byłby sens pisać, ale jeśli zrobią tam sobie prywatną rezydencją lub biznesową, to wyłącznie ich sprawa. Ale Wyborcza, jak widać, chce być dworską gazetą, więc musi wielbić inwestora. Zresztą za cóż tu chwalić Niemczyckiego, że chce majątek rodziny synowej podnieść z ruiny? I bardzo dobrze, niech podnosi, ale jaki z tego nius? Co to gazetę obchodzi? Może pismak myśli, że nie będzie przez ozdobny parkan oglądał wyremontowanego pałacu, ale go wpuszczą na posadzki, a wraz z nim paru idiotów z forum? Odpowiedz Link Zgłoś
zojek2 Niemczycki odremontuje pałac w Konarzewie? Mies... 29.01.13, 15:51 Czartoryscy zamieszkali w willi wdowy po prezydencie miasta Poznania Cyrylu Ratajskim, żyli bardzo skromniie. No tak. Willa po prezydencie Poznania to oczywiscie ponizej stanu polskiej szlachty. Ciekawie, w których warunkach wtedy mieszkali ich chlopi. A upadke ciag dalszy trwa. Teraz ta mloda Czartoryjówna oddaje serce i nazwisku nuworyszowi, ktoremu tata kupuje ten palac jako prezent slubny. Ach, wy czortowe ryje (bo oryginalna pisownia nazwisko to "Czortoryj", wioska na Wolyniu niedaleko Sarn jeszcze istnieje). Z feodalizmem juz kuniec. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś