Dodaj do ulubionych

nieścisłości u dewelopera

13.02.13, 16:17
Jeszcze raz po przeczytaniu wszystkich opinii . Jeszcze nic nie podpisałem z deweloperem, ale muszę przyznać że negatywne się potwierdzają w początkowej fazie rozmów : sprzeczne informacje, musiałem prosić o formalne wersje dokumentów, formalne dokumenty różnią się od nieformalnych które dostaliśmy wcześniej, jedna z pań z obsługi mówi takie głupoty ( ciemne włosy) jakby miała potencjalnego klienta za idiotę który nie sprawdzi podawanych informacji, obsługa ogólnie miła ale to chyba tylko dodatek do tego co powinni robić a nie podstawa obsługi, ponadto próbują wmówić że wychodząca wilgoć na ścianach to normalne i że trzeba przez dwa lata suszyć mieszkania ( bez komentarza ), umowa rezerwacji za 5.400-co to w ogóle ma być ? !
Jestem na etapie wyboru dewelopera, ale tymi działaniami to mnie raczej zniechęcają, bo zaczynam się zastanawiać co będzie dalej jeśli w początkowej fazie jest już tyle nieścisłości…
Proszę o opinie jakie macie państwo doświadczenia.
Obserwuj wątek
    • urbanek_ana Re: nieścisłości u dewelopera 15.02.13, 16:11
      Nie wiem o czym piszesz z wilgocią, bo u mnie takich problemów nie było. Co do samych doświadczeń w biurze to ja byłam bardzo zadowolona z poziomu obsługi. Otrzymywałem rzeczowe odpowiedzi na moje wszystkie pytania, a uwierz mi było ich sporo. Mi udało się jeszcze załapać na program rodzina na swoim, w sumie dzięki sugestii pani z Family.
      • rysiu_11 Re: nieścisłości u dewelopera 16.02.13, 21:53
        urbanek_ana
        Dziękuje za odpowiedź. A z którego etapu mieszkanie nabyłaś ?
        • urbanek_ana Re: nieścisłości u dewelopera 18.02.13, 13:23
          Nie ma za co. Przeprowadzaj się do Czapur, myślę że nie będziesz żałować.

Mieszkam Osiedle Leśne IV etap II

Pozdrawiam
    • biurofh Re: nieścisłości u dewelopera 18.02.13, 13:54
      rysiu_11 napisał(a):

> Jeszcze raz po przeczytaniu wszystkich opinii . Jeszcze nic nie podpisałem z de
      > weloperem, ale muszę przyznać że negatywne się potwierdzają w początkowej fazie
      > rozmów : sprzeczne informacje, musiałem prosić o formalne wersje dokumentów, f
      > ormalne dokumenty różnią się od nieformalnych które dostaliśmy wcześniej, jedna
      > z pań z obsługi mówi takie głupoty ( ciemne włosy) jakby miała potencjalnego k
      > lienta za idiotę który nie sprawdzi podawanych informacji, obsługa ogólnie miła
      > ale to chyba tylko dodatek do tego co powinni robić a nie podstawa obsługi, po
      > nadto próbują wmówić że wychodząca wilgoć na ścianach to normalne i że trzeba p
      > rzez dwa lata suszyć mieszkania ( bez komentarza ), umowa rezerwacji za 5.400-c
      > o to w ogóle ma być ? !
      > Jestem na etapie wyboru dewelopera, ale tymi działaniami to mnie raczej zniechę
      > cają, bo zaczynam się zastanawiać co będzie dalej jeśli w początkowej fazie jes
      > t już tyle nieścisłości…
      > Proszę o opinie jakie macie państwo doświadczenia

Witam Pana serdecznie,
      Jako Kierownik działu marketingu i jedyna osoba w dziale sprzedaży mieszkań firmy Family House posiadająca "ciemne włosy", pragnę ustosunkować się do zarzutów, które znalazły sie powyżej.
      Jesli dobrze przypominam sobie Pana osobę, a myślę że nie popełnię w tej kwesti pomyłki, ponieważ jest Pan jedyną osobą jaka wymagała odbioru dokumentów przed podpisaniem ewentualnej rezerwacji - nie mogę potwierdzić, iż odbyliśmy handlową rozmowę.
      Odpowiedziałam Panu jedynie na kilka zapytań jako użytkownik mieszkania kupionego od Spółki, co wtrącając uważam działa na plus- bowiem jeśli większość pracowników wybiera mieszkania dla siebie i swojej rodziny właśnie z oferty pracodawcy- świadczy to o tylko o pewnosci ich wysokiego standardu i jakości idącej w parze z atrakcyjną ceną. Poinformowałam Pana o tym jak wygląda mieszkanie przy odbiorze kluczy oraz wydałam prywatną opinię na temat zakupionego przeze mnie lokalu w inwestycji w Poznaniu. Zadał mi Pan również pytanie dotyczace wilgoci - czy faktycznie pojawia się ona w mieszkaniach.
      Odparłam, ze jesli takie problemy się pojawiają czesto ich przyczyną jest niewiedza klientów i nie zastosowanie sie do zasad jakie okreslamy w dokumencie " Instrukcja użytkowania" przekazywanym podczas odbioru kluczy. Jasno informujemy tam, ze mieszkania należy wietrzyć, nie należy zakrywać przewodów wentylacyjnych, utrzymywać odpowiednią temperature powietrza itd. Jesli zatem moja odpowiedź wydała sie Panu tak strasznie nie kompetentna - bardzo mi przykro.
      Dodatkowo pragnę się odnieść do Pana wypowiedzi odnośnie opłat rezerwacyjnych. 5400 zł jest to opłata stała, która z zgodnie z zasadami naszej firmy jest zaliczane na poczet całości wpłaty.
      Pragnę zaptać w której z części naszej rozmowy (dodam, że odpowiedziałam Panu na dwa-trzy pytania) uznał Pan, że traktuję Pana jako cytuję " idiotę"?
      Pragnę również zapytać jakie dokumenty formalne różnią się od nieformalnych? i co rozumie Pan pod pojęciem dokumentów nieformalnych?
      Zasady zakupu mieszkania są w naszej Spółce jasne, równe dla każdego klienta, zatem nie rozumiem Pana zarzutów i liczę, że zajwi się Pan osobiście w naszej Spółce i wyrazi swoje niezadowolenie również podczas spotkania - a nie tylko anoniomowo na forum.
      Dodam, ze podczas odbywających się targów mieszkań w miniony wekend zostaliśmy nagrodzeni przez Zwiedzająch targi ludzi nagrodą " Przyjazny Wystawca" - tym bardziej dziwi Pana skrajna opinia.
      Pozostajac w kontakcie, licząc na spotkanie
      Magdalena Kopystecka
      Kierownik działu marketingu
      • rysiu_11 Re: nieścisłości u dewelopera 20.02.13, 15:32
        Magdalena Kopystecka

Witam.
        Na wstępie powiem, że cieszę się iż dotarła Pani do mojej wypowiedzi, ale muszę przyznać że była niefortunna, nieelegancka i niewłaściwa w formie. Za to chcę przeprosić wszystkich czytających, Panią również, ponieważ mogłem zdecydowanie bardziej właściwie dobrać słowa i skonstruować wypowiedź.
        Również na wstępie uprzejmie Panią poproszę o to,by gdzie i kiedy się wypowiadam pozostało moją decyzją.Jako kierownik może Pani takowe sugestie kierować w pracy,jeśli wystąpiłyby anonimowe wypowiedzi pracowników na forach.
        .
        " nie mogę potwierdzić, iż odbyliśmy handlową rozmowę" -jestem zaskoczony iż rozmowy w biurze firmy uważa Pani za luźną konwersację nie mającą większego znaczenia.Uważam,że jako przedstawiciel firmy rozmawiający z klientem, w jakiejkolwiek formie,ma Pani obowiązek podawać tylko sprawdzone informacje.
        Nie można udzielać informacji która nie jest pewna.Nie można też nieświadomie lub świadomie podawać informacji które mogą być nieprawdziwe,bo później rozmówca może potraktować to jako traktowanie go,jak to niefortunnie sformułowałem w mojej wypowiedzi,za idiotę.
        .
        !!!
        "ponieważ jest Pan jedyną osobą jaka wymagała odbioru dokumentów przed podpisaniem ewentualnej rezerwacji " -Czy chce mi Pani powiedzieć,że ludzie kupujący mieszkania za cenę ok 200 000 PLN,przeznaczając na to często oszczędności swojego życia lub biorąc kredyt na 30 lat,NIE PRZEGLĄDAJĄ OFICJALNYCH dokumentów zawierających Państwa ofertę sprzedaży, umów jakie będą podpisywali, i jakie mają gwarancje w razie jeśli pójdzie coś nie tak, tylko wpłacają kwotę 5400 PLN i dopiero później badają sprawę?
        .
        Nie chcę wnikać w kwestie pracowników kupujących mieszkania od pracodawcy.To ich suwerenna decyzja na którą może wpłynąć np. korzystna oferta cenowa,ale jeśli taką dostają to tylko się cieszyć.Są to sprawy wewnątrz-firmowe,które mnie nie dotyczą.
        .
        Co do formalności dokumentów,to chyba osobą które sprzedają mieszkania,gdzie formalności jest relatywnie dużo,nie trzeba tego tłumaczyć.
        .
        !!!
        Porusza Pani bardzo ciekawą kwestię :
        "...jesli takie problemy się pojawiają czesto ich przyczyną jest niewiedza klientów i nie zastosowanie sie do zasad jakie okreslamy w dokumencie " Instrukcja użytkowania" przekazywanym podczas odbioru kluczy....".
        Czy Państwa rolą nie jest udostępnienie całej formalnej dokumentacji przed jakimkolwiek podpisaniem,bez proszenia o to przez petentów, tak by, jak to Pani określiła " niewiedza klientów " była jak najmniejsza?
        Czy taka instrukcja jak i inne dokumenty nie powinny być udostępnione przed podpisaniem jakichkolwiek umów tak, by potencjalny kupujący miał pełną świadomość na co się decyduje przed podpisaniem rezerwacji kosztującej 5400 PLN? Kwota ta jest bezzwrotna w przypadku rezygnacji z podpisania umowy deweloperskiej.
        .
        Proszę zwrócić uwagę, że jeden z forowiczów porusza kwestię przeciągania podpisania aktu notarialnego, a dodatkowo w umowie rezerwacyjnej nie ma paragrafu mówiącego, że jesteście Państwo zobligowani do podpisania tegoż aktu w terminie rezerwacji albo do zwrotu 5400 pln wraz z odsetkami ustawowymi, jeśli odstąpicie od podpisania takiego aktu.
        !!!
        .
        Proszę również zwrócić uwagę, że mój post powstał po przeczytaniu innych komentarzy i w tym świetle nie wydaje się skrajny (jego skrajność polega na nieeleganckiej formie i z tego powodu wyraziłem już ubolewanie powyżej i wystosowałem przeprosiny). Przytaczam kilka cytatów tylko z jednego forum:
        .
        "39. Krzych(06/12/2012, 10:01
        To, czego nie mówią potencjalnym mieszkańcom nieruchomości TOPAZ to fakt, że zgodnie z prawem każdy właściciel będzie co rok musiał płacić 1% wartości mieszkania za użytkowanie wieczyste.
        Do tego dochodzi pierwsza opłata za użytkownie wieczyste wynosząca 15-20% wartości nieruchomości i okazuje się, że ztaniego mieszkania za 4800/m2 robi się konkretna cena + coroczna opłata za grunt. Nie polecam."
        .
        "37. keygonia(30/11/2012, 23:52
        Wojtas, też ci mówili że przez 200 dni nie możesz się wprowadzić?"
        .
        "35. klient(24/11/2012, 17:06
        Topaz może i fajny, ale na razie to jeszcze nawet pozwolenia na budowę nie ma, a deweloper zarabia na pieniądzach, które głównie młodzi ludzie wpłacają, żeby zarezerwować wielką niewiadomą. Firma niepoważna a obsługa bardzo niekompetentna. Uwaga na wszelkie umowy zawierane z FH! Już niejedna osoba się nacięła, a reklamę w internecie i moderowanie równych forów mają bardzo dobrze opanowaną ? wystarczy trochę popytać ludzi, którzy kupili u nich mieszkanie? i pamiętajcie? użytkowanie wieczyste to nie jest własność (a głównie na tym firma bazuje).Pozdrawiam!"
        .
        "22. Bruno(22/04/2012, 22:19
        Dokładnie przeciągaja, obiecują. Beznadzieja!!"
        .
        "21. Anna(04/04/2012, 13:14
        Kupiłam mieszkanie w Czapurach. Niestety developer jest nieterminowy. Do 30 grudnia 2011 miałam mieć drogę, oświetlenie a do dnia dzisiejszego nie jest zakończone to co rozgrzebali. Na planach co innego, w akcie notarialnym co innego i w realizacji co innego. Kontakt z biurem żaden. Nie odpisują na maile, mają mieszkańców w nosie. Zapis w umowie o standardzie, że 5lat nie można zmieniać a jednym robią furtki na ogród za 500zł innym nie każą nic płacić albo w ogóle nie montują. Jaja sobie robią z ludzi i tyle. Jak już wpłacicie całość za mieszkanie będą Was mieli głęboko w ?D?. Jedyne co mnie pociesza to to, że mam cudownych sąsiadów i kawałek ogródka przed domem. Acha zapomniałam dodać, że na pisma za potwierdzeniem odbioru również nie odpisują. Olew totalny!! Także życzę miłej bezowocnej walki z ala developerem"
        .
        "6. Ja(29/03/2011, 12:34
        Średnio polecam, mają klienta gdzieś, żadnych udogodnień pomocy, sprzeczne informacje."
        .
        "3. Ja(28/10/2010, 15:56
        Popieram Mala
        Przeciągają jak mogą każdą sprawę która powinna być ich obowiązkiem, zachowują się jak by byli jedyni niezastąpieni i nieomylni Jeżeli się z nimi zgadzasz są mili jeśli wytykasz im ich błędy stają się nie do pogadania."
        .
        "1. mala(30/08/2010, 16:32
        Szczerze odradzam, ociągają się w podpisywaniu aktów notrialanych nawet o kilka miesięcy ( dojdzie pewnie do kilkunastu ) zgłoszonych fuszerek, niedoróbek nie poprawiją bo zawsze znajdą jakieś wyjasnienie. Nastwieni są na to by tylko kasę dostać, a potem klienta mają w 4 literach"
        /
        .
        Zgadzam się ze skrajnością mojej opinii,ale tylko w formie,a nie z braku merytorycznych przesłanek.Nie wymyśliłem sobie problemów i nie wpisałem ich na forum, żeby zdyskredytować Pani osobę.Może zrobiłem to w niewłaściwy sposób,ale gdy do tego doszedłem,niemożliwym było usunięcie tak niefortunnie sformułowanej wypowiedzi i umieszczenie w zamian właściwie skonstruowanego postu.
        Mimo wszystko spodziewałbym się, że pochyli się Pani profesjonalnie nad problematyką i zechce wyjaśnić wątpliwości tak, żebym zmienił zdanie.
        .
        Rozumiem, że mogła to Pani odebrać osobiście,lecz nie było moim celem w Panią "uderzyć",ale uzyskać opinie ludzi którzy mieli do czynienia z procesem kupna mieszkania.
        Nie chodzi mi również o personalny atak na jakąkolwiek osobę, ale rzetelną i spójną informację jaką chciałbym uzyskać od dewelopera.

Gratuluję nagrody " Przyjazny Wystawca",jesteście wszystkie Panie,bez wyjątku miłe podczas rozmowy.
        Jeśli chciałaby Pani bardziej szczegółowych informacji na temat zastrzeżeń,możemy się spotkać,chyba że woli Pani kontynuować polemikę na forum? Co jest ciekawe dla innych,bo mogę dotrzeć do informacji o których istnieniu mogli być nieświadomi.
        .
        Mam nadzieję, że jeśli zdecyduję zakupić mieszkanie w Waszej firmie(ponieważ liczy się cel, a nie przeszkody występujące w jego realizacji ),to dołoży Pani wszelkich starań,bym uznał problemy w początkowej fazie za "wypadek przy pracy", a nie codziennością.Abym po całym procesie kupna(przez który Państwo powinniście mnie przeprowadzić,tak bym nie miał żadnych wątpliwości,ponieważ m.in. Pani zna się na kupnie/sprzedaży mieszkań,nie ja )mógł zamieścić post na forum,że moje początkowe uwagi zostały pozytywnie rozwiązane i w dalszej części wszystko przebiegło bezprobl
        • biurofh Re: nieścisłości u dewelopera 20.02.13, 16:15
          Szanowny Panie,
          Zgadzam sie z Panem, że pierwsza wypowiedź jaką Pan zamieścił na forum jest niefortunna i nieelegancka. Zapraszam Pana do biura sprzedaży w godzinach naszej pracy od poniedziałku do piatku 9.00-18.00 oraz w soboty od 10.00 do 14.00 gdzie wyjaśnimy wszelkie Pana watpliwości.
          Magdalena Kopystecka
          • rysiu_11 Re: nieścisłości u dewelopera 25.02.13, 16:01
            Witam.
            Szanowna Pani,
            Nie chodzi tu o ekspresję mojej pierwszej wypowiedzi tylko o to, że ta wypowiedź mogła powstać na bazie tego jakie informacje uzyskałem i w jaki sposób oraz czego też nie otrzymałem.
            Chodzi też o to że z klienta chcącego zakupić mieszkanie w Czapurach, po tym co usłyszałem i czego nie otrzymałem, stałem się klientem który ma mnóstwo obaw, wątpliwości i widzi ryzyko w dokonaniu tej transakcji.
            Niestety nie przekonała mnie Pani swoimi wypowiedziami, że jest / będzie inaczej niż było.
            Jeśli tak to ma wyglądać, to proszę wybaczyć, ale nie jest to w moim stylu...
    • darioz100 Re: nieścisłości u dewelopera 18.02.13, 14:30
      Witaj Rysiu. Kupilem mieszkanie u tego dewelopera i takich przygod jak ty nie mialem. Opłate rezerwacyjna maja w zasadzie wszyscy deweloperzy, wiec dla mnie nie bylo to nic dziwnego. Tym bardziej, ze wiedzialem jakim zainteresowaniem ciesza sie te mieszkania. Co do wilgoci to wystarczylo tylko dobrze wywietrzyc mieszkanie. Daj znac gdybys mial jakies pytanie to chetnie pomoge, bo jestem juz po tym wszystkim madrzejszy.
      • rysiu_11 Re: nieścisłości u dewelopera 20.02.13, 16:46
        darioz100

Dziękuje za chęć pomocy, jeśli się będę decydował to z chęcią skorzystam z Twojej pomocy i rady. chyba że już teraz chciałbyś mi udzielić jakiś cennych wskazówek ?

P.s.
        Co do wpłat rezerwacyjnych,to jednak muszę zauważyć że gdzieś indziej, nie wiem czy u wszystkich, ale u części deweloperów rezerwacje są zakładane bezpłatnie.
        • michal_urban81 Re: nieścisłości u dewelopera 28.02.13, 21:17
          rysiu darioz100 ma rację. u 4 na 5 deweloperów z którymi rozmawiałem była opłata rezerwacyjna, więc nie jest to nowosc. mnie do family house przekonaly pozytywne doswiadczena kuzyna, ktory mieszka na drugim etapie w czapurach. generalnie bylem na osiedlu lesnym i pytalem mieszkancow o watpliwosci zwiazane z jakims tam pojedynczymi negatywnymi komentarzami. mowili mi, ze sa zadowoleni, a te komentarze pojawily sie w jednym okresie tylko i w jednym miejscu wiec raczej pisal je ktos na zlosc. generalnie polecam rozmowe w biurze family i z mieszkancami bo to najlepsze zrodla informacji. mi osobiscie wydaje sie, ze oferta family poz wzgledem stosunku jakosci do ceny jest najlepsza na rynku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka