Dodaj do ulubionych

Taksówka w Warszawie lepsza niż w Poznaniu. Dla...

23.04.13, 08:42
Kiedy kilka lat temu studiowałem w Poznaniu i po imprezie nie było problemu znaleźć taksówki, w której dałoby się umówić na cenę za kurs. Tyle tylko, że wtedy kierowca taksometru nie włączał:) Nie wiem jak to wygląda dziś:)
Obserwuj wątek
    • Gość: taksówkarz Re: Taksówka w Warszawie lepsza niż w Poznaniu. D IP: *.icpnet.pl 23.04.13, 11:09
      Jakość idzie w parze z ceną. Mam stawkę taką jaką uchwaliła RM w Poznaniu. Jeżdżę tylko w nocy. Dzienna taryfa jest nieopłacalna. Jadąc z przykładowo z Dworca PKS na Lotnisko po godz.22 taksometr wskazuje mi około 38 zł. I to jest uczciwa cena. Nie jest to cena zaniżona. Pracuję do 9 godzin dziennie. U mechanika jestem mile widziany. Pomimo, że jestem taksówkarzem. Wszystkie naprawy przeprowadzam regularnie. Na samochodzie nie mam rdzy. Jeśli ktoś jeździ za 1,80 zł za kilometr i daje klientom dojazd za darmo to jego sprawa. Niech nie narzeka, że nie ma pieniędzy na opony i naprawy. Potem w mediach biadoli, że z taksówki nie idzie wyżyć!
      • Gość: BANAN TAXI - POZNAŃ IP: *.icpnet.pl 23.04.13, 11:17
        Jeśli tak dalej będzie to taksówkarze w POZNANIU będą jeździć po16 godzin. To doprowadzić może do wypadków. Już były wypadki śmiertelne spowodowane z winy taksówkarzy. Stres i przemęczenie może spowodować również próby samobójcze wśród osób, które uczciwie z pracy na taksówce nie mogą wyżyć. Ale kogo to obchodzi?!
        • Gość: pasandżer Re: TAXI - POZNAŃ IP: *.play-internet.pl 23.04.13, 11:50
          Taksówka powinna jeździć 24h/7d z wyłączeniem czasu potrzebnego na serwis i sprzątanie, czyli jedną taksówką powinny jeździć 4-5 kierowców, a opłacalność powinno zapewniać wykorzystanie jednego samochodu przez 2 kierowców, czyli min. 80 godzin pracy auta w tygodniu.
          A gdy jedną taksówką jeździ 1 kierowca, to taki biznes nie może się opłacać.

Odnośnie cen - to w Poznaniu wcale nie są one niskie, zwłaszcza, że miejscowości stanowiące aglomerację (Suchy Las, Swarzędz, Luboń, Komorniki, Plewiska, Baranowo) są poza strefą i w przypadku dojazdu do nich rachunek za półgodzinną przejażdżkę podchodzi często pod 100 zł. Te miejscowości powinny być w cenie miasta Poznania.
          Ale i tak największym przegięciem jest taryfa nocna, którą taksówkarze naliczają sobie od godziny 22:00. Taryfa nocna niczym nie jest uzasadniona, zwłaszcza, że ze względu na mniejszy ruch, nocą można w tym samym czasie zrobić więcej kursów.
          • Gość: TAXI Re: TAXI - POZNAŃ IP: *.play-internet.pl 24.04.13, 21:49
            A dlaczego nie może się opłacać?Mi się opłaca.Tylko nie jeżdżę na dziadowskiej stawce.
    • Gość: SMS Powiadamianie SMSem IP: *.play-internet.pl 23.04.13, 11:57
      W Warszawie któraś z korporacji potwierdzała SMSem, że taksówka przyjechała pod wskazane miejsce, a w Poznaniu??
      W Poznaniu taksówkarz przyjeżdża, załącza licznik na oczekiwanie/postój i czeka, a licznik bije. I gdy klient wsiądzie, ma już parę złotych nabite.
      Poza tym czas dojazdu - nigdy na 100% nie wiadomo, czy taxi będzie za 5 min, czy za 15 min .
      • Gość: Kolo Re: Powiadamianie SMSem IP: *.play-internet.pl 24.04.13, 21:52
        W Warszawie powiadamianie SMS-em to już chyba norma.Jest przyjęte, że pierwsze 5min po umówionym czasie jest za darmo.Potem taksówkarz włącza licznik , co jest akurat uczciwe.Czas to pieniądz.10 kursów dziennie i każdy spóźnia się 10 min.100 minut dziennie za darmo.
    • Gość: dobreTaxi Re: Taksówka w Warszawie lepsza niż w Poznaniu. D IP: *.dynamic.chello.pl 24.04.13, 21:10
      Zapraszam do oceniania i komentowania korporacji taxi na stronie www.dobre-taxi.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka