Dodaj do ulubionych

"Zagraża bezpieczeństwu ludzi". Nadzór budowlan...

07.05.13, 20:35
ale ruina w środku nawet nie przypuszczałam że aż tak źle to wygląda i pomyśleć że kiedyś tam był fajny sklep Moda Polska, super ciuchy i kosmetyki francuskich firm nawet nie tak drogo, był tam jeszcze PEWEX
Obserwuj wątek
    • mefisto55 "Zagraża bezpieczeństwu ludzi". Nadzór budowlan... 07.05.13, 21:35
      I choooj!!! Niech się to zwali na łeb tym pie...nym nygusom. Jak będę tamtędy przechodził to niech tylko jakiś obszczany rozbratowiec poprosi mnie o drobne. Dostanie w kły. W centrum miasta banda śmierdzących meneli zajmuje cudzą kamienicę i wszystko jest ok! Ciekawe ku...!
      • Gość: Zieliniec_99 Re: "Zagraża bezpieczeństwu ludzi". Nadzór budowl IP: *.icpnet.pl 07.05.13, 21:46
        Racja!

Ale najśmieszniejsze, jest to, że gdy Świtalski tę ruinę chciał odremontować, to urzędnik musiał pokazać kto jest panem i zabronił. No to Świtalski sprzedał nowemu właścicielowi. I teraz popada to w ruinę :-D A nadzór budowalny ściga obecnego właściciela, pod zarzutem NIE DBANIA. A typa nie ma pewnie nawet w Polsce. Urzędnicy górą!
        • lukask73 inspektor z PRL-u 08.05.13, 09:58
          Gość portalu: Zieliniec_99 napisał(a):

> Ale najśmieszniejsze, jest to, że gdy Świtalski tę ruinę chciał odremontować, t
          > o urzędnik musiał pokazać kto jest panem i zabronił.

Inspektor nadzoru najwyraźniej uważa się za Najwyższego Pana Poznania, bo decyduje łaskawie o tym, że ktoś może w budynku przebywać i czy należy szukać właścicieli, czy bardziej opłaci mu się poczekać cicho jeszcze parę lat. Pan Inspektor najpewniej marzyłby o jeszcze większej władzy, np. nie tylko o możliwości opróżniania wybranych budynków ale i zabierania niewygodnym ludziom paszportów albo odłączania im telefonu.

O tym, że cała ta inspekcja to farsa świadczy informacja, że inspektorzy nie skończyli jeszcze kontroli, gdy na ścianie budynku przybijano już żółtą tablicę z jej wynikiem.

A ja sądzę, że to wszystko ma jakiś cel, o którym się niedługo dowiemy. Gdyby to była normalna praca inspektora, budynek byłby od dawna oznakowany i odgrodzony lub wręcz wyremontowany w ciężar długu hipotecznego. Sprawnie działająca gmina potrafiłaby taką nieruchomość przywrócić do właściwego stanu technicznego, po uprzednim legalnym nabyciu prawa własności.
      • Gość: kiepski Re: "Zagraża bezpieczeństwu ludzi". Nadzór budowl IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 07.05.13, 22:27
        Debil ?
      • czechy11 Re: "Zagraża bezpieczeństwu ludzi". Nadzór budowl 08.05.13, 08:02
        Jak na razie to te nygusy robia dużo wiecej dla otoczenia i dla innych niż ty. A teraz prosimy o twoje osiągniecia prawy obywatelu - dorobkiewiczu. JUż sobei kupiłeś nowego blachosmorda i nową plazme na pół ściany. Jak nie to pędź masz cel w życiu.
        • Gość: xyz Re: "Zagraża bezpieczeństwu ludzi". Nadzór budowl IP: *.31.237.0.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.05.13, 08:26
          śmierdzący nygusie, złodzieju, nie tobie decydować o czyiś celach życiowych
          • czechy11 Re: "Zagraża bezpieczeństwu ludzi". Nadzór budowl 08.05.13, 08:40
            Co prawda zabolała? Ja na razie to nie ja wyzywam innych ludzi bo chcą żyć inaczej lecz ty i ten wyżej uwazajacy, ze ma prawo ocenaić kto jak i w jaki sposób żyje. W moim poscie nie zabrobniłem takim dorobkiewiczom jak ty biegac za plazma i nowym blachosmrodem nie wiem dlaczego tacy jak ty uwazaja, ze maja prawo wyzywac innych dlatego, ze nie chca żyć jak wy?. To się chyba faszyzmem nazywa prawy obywatelu wyzywaczu.
            • Gość: xyz Re: "Zagraża bezpieczeństwu ludzi". Nadzór budowl IP: *.180.60.177.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.05.13, 09:09
              żyj sobie jak chcesz nygusie tylko za swoje na swoim
              • Gość: do nygusa Re: "Zagraża bezpieczeństwu ludzi". Nadzór budowl IP: *.ip.netia.com.pl 08.05.13, 09:38
                Te, nygus, a ty tak zawsze na swoim? Bo podobno pod latarnią najciemniej...
              • czechy11 Re: "Zagraża bezpieczeństwu ludzi". Nadzór budowl 08.05.13, 11:23
                Anonoimowość w internecie nie daje ci prawa do obrażania innych i nazywania ich nygusami. Wbij sobie w to w tę główkę. Nie potrzebuję ani ja ani nikt inny twojego pozwolenia na to jak mam żyć. Poniewaz jesteś nikim możesz rozkazywać sobie co najwyżej w domu twojej plaźmie i kwaitkom a także sobie. Do tego jedynie masz uprawnienie. Rozumiem, ze przy twoim rozdętym ego to zbyt mało ale to już wyłacznie twój problem i tewoich wydumanych wyobrażeń na temat tego co możesz. Tyle w tym temacie.
                • Gość: xyz Re: "Zagraża bezpieczeństwu ludzi". Nadzór budowl IP: *.147.238.189.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.05.13, 12:51
                  misiu złocisty, dla amatorów cudzej własności takich jak ty jest tylko jedno miejsce, we wronkach
                  • Gość: do nygusa Re: "Zagraża bezpieczeństwu ludzi". Nadzór budowl IP: *.ip.netia.com.pl 08.05.13, 13:42
                    na stadionie lecha?
                  • czechy11 Re: "Zagraża bezpieczeństwu ludzi". Nadzór budowl 08.05.13, 15:06
                    Już Ci napisałem co możesz. Musisz się z tym pogodzić mimo tego, że złość frustrata cię rozpiera. A mozesz zero. Możesz sobie pobluzgać na innych tutaj na forum bo w realu pewnie nie masz odwagi i jesteś grzeczny jak trusia (typowe dla forumowych rozbójników i życiowych tchórzy). I na tym kończy się twoja moc.
                    • Gość: xyz Re: "Zagraża bezpieczeństwu ludzi". Nadzór budowl IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.05.13, 15:16
                      zmykaj odrabiać lekcje bo mamusia da ci parówkę golonkę na kolacje
                      • czechy11 Re: "Zagraża bezpieczeństwu ludzi". Nadzór budowl 09.05.13, 07:45
                        Powinni cię dać do Sevre pod Paryżem jako wzorzec mistrza ciętej riposty.
        • Gość: POZtrach Re: "Zagraża bezpieczeństwu ludzi". Nadzór budowl IP: *.205.17.183.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.05.13, 09:27
          Pogonić brudasów i złodziei, amatorów cudzej własności. Można przenieść nygusów do fary, niech tam rozrabiają.
          • Gość: do nygusa Re: "Zagraża bezpieczeństwu ludzi". Nadzór budowl IP: *.ip.netia.com.pl 08.05.13, 09:39
            nygus, zapraszasz do konfesjonału?
            • Gość: POZtrach Re: "Zagraża bezpieczeństwu ludzi". Nadzór budowl IP: *.205.34.122.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.05.13, 09:44
              Możesz nielegalnie zająć i puścić plebanowi w dzierżawę. Wreszcie zrobisz coś pożytecznego.
              • Gość: do nygusa Re: "Zagraża bezpieczeństwu ludzi". Nadzór budowl IP: *.ip.netia.com.pl 08.05.13, 13:44
                plebanowi w dzierżawę to będzie pożytecznie? tak głosisz z konfesjonału?
      • Gość: poznańska pyra Re: "Zagraża bezpieczeństwu ludzi". Nadzór budowl IP: *.icpnet.pl 08.05.13, 10:24
        Tak wg wyborczej wygląda rewitalizacjia starego miasta, meneli na ściągają. Jak czemu nie piszecie o zagrożeniu zycia jak ze stadionem?
    • bob.19 "Zagraża bezpieczeństwu ludzi". Nadzór budowlan... 07.05.13, 21:46
      a ciekawe, że na Stolarskiej mieszkać się NIE DAŁO! I woda musiała być. I prąd. A jednak okazuje się, ze można sobie mieszkać bez prądu,wody....a ciekawe jak tam z kanalizą....czyżby biedni anarchiści byli zmuszeni załatwiać sie do reklamówek jak to było w innej poznańskiej kamienicy?
      • qwardian Re: "Zagraża bezpieczeństwu ludzi". Nadzór budowl 07.05.13, 22:07

bob.19 napisał(a):

> ...czyżby biedni anarchiści byli zmuszeni załatwiać sie do rekla
        > mówek jak to było w innej poznańskiej kamienicy?

Niczym się nie różnią od ekskrementów. W jakiś misterny sposób była Moda Polska nie zyskała na zamknięciu ulicznego ruchu przy Paderewskiego...
        • Gość: KC ONR Re: "Zagraża bezpieczeństwu ludzi". Nadzór budowl IP: *.ip.netia.com.pl 08.05.13, 09:43
          to na pewno wnuki Stalina, panie komendancie qwardian, należy ich rozstrzelać
    • etykieta.zastepcza już prześladują biednych anarchistów 07.05.13, 22:08
      "- Dennis, Dennis! Tu jest ładny gnój. Och... dzień dobry.
      - Witam Cię, dobra kobieto. Jestem Artur, król Brytyjczyków. Czyj jest ten zamek?
      - Król kogo?
      - Brytyjczyków.
      - Co to za jedni?
      - Wszyscy jesteśmy Brytyjczykami, a ja jestem waszym królem.
      - Nie wiedziałam, że mamy króla. Myślałam, że jesteśmy niezależnym kolektywem.
      - Nie wygłupiaj się... Żyjemy pod dyktaturą samoumacniającej się autokracji, według której klasa robotnicza...
      - Znowu zaczynasz o tej klasie.
      - Bo tak właśnie jest, gdyby tylko lud zrozumiał...
      - Proszę was dobrzy ludzie. Śpieszę się. Kto mieszka w tym zamku?
      - Nikt tam nie mieszka.
      - Więc kto jest waszym panem?
      - Nie mamy pana.
      - Co?!
      - Powiedziałem, że żyjemy w anarchistyczno-syndykalistycznej komunie. Każdy z nas po kolei przez tydzień sprawuje obowiązki organu zarządzającego.
      - Tak.
      - Lecz każda decyzja zarządcy musi zostać ratyfikowana na specjalnym głosowaniu.
      - Rozumiem...
      - ...i zatwierdzona większością głosów. W sprawach wewnętrznych...
      - Bądź już cicho.
      - ...musi być dwie trzecie głosów. W sprawach starszych kobiet...
      - Zamknij się! Rozkazuje ci milczeć!
      - Rozkazuje? Za kogo on się uważa?
      - Jestem twoim królem!
      - Ja na ciebie nie głosowałam.
      - Na królów się nie głosuje.
      - Tak? To jak zostałeś tym królem?
      - Pani Jeziora, której ramię zdobiła szata z najczystszego brokatu, uniosła miecz Excalibur z głębin wodnych, co było znakiem Świętej Opatrzności, że ja Artur mam go nosić przy sobie. Dlatego jestem waszym królem!
      - Słuchaj. Dziwne kobiety pływające w stawach i rozdające miecze nie mogą decydować o władzy. Najwyższą moc i potęgę daje mandat mas, a nie jakaś groteskowa wodna ceremonia.
      - Zamknij się!
      - Nie myślisz chyba, że posiadasz najwyższą władzę, bo jakaś wodna zdzira rzuciła Ci miecz?
      - Stul dziób!
      - Równie dobrze, mógłbym powiedzieć, że jestem cesarzem, bo jakaś mokra lafirynda podniosła na mnie bułat? Wylądowałbym u czubków!
      - Czy zamilkniesz wreszcie?! Zamknij się!
      - Teraz widzimy przemoc w tym systemie!
      - Zamilcz!
      - Chodźcie i zobaczcie na jakim gwałcie opiera się ten system. Ratunku! Ratunku jestem prześladowany!
      - Cholerny wieśniak!
      - O właśnie! Słyszeliście to? Słyszeliście? Tak właśnie jest! Widzieliście jak mnie prześladował? Widziałeś, prawda?"
    • Gość: ABC Re: "Zagraża bezpieczeństwu ludzi". Nadzór budowl IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.05.13, 22:26
      "rozdawali wegańskie jedzenie" w budynku bez bieżącej wody, prądu i być może kanalizacji - ciekawe co na to Sanepid?

• Gość: kiepski Re: "Zagraża bezpieczeństwu ludzi". Nadzór budowl IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 07.05.13, 22:29
        Biegnij cieciu donies .biegusiem raz !
        • Gość: Zieliniec_99 Re: "Zagraża bezpieczeństwu ludzi". Nadzór budowl IP: 80.231.97.* 08.05.13, 13:54
          debil?
      • Gość: AAA Re: "Zagraża bezpieczeństwu ludzi". Nadzór budowl IP: *.play-internet.pl 07.05.13, 22:51
        Wagańskie jedzenie ? Czy to jest takie specjalne jedzenie dla bezdomnych ?
        • czechy11 Re: "Zagraża bezpieczeństwu ludzi". Nadzór budowl 08.05.13, 08:00
          Wegańskie jesli juz a nie wagańskie. Co do reszty twojego komentarza nie warto strzepić języka. powiem tylko tyle, z eto takie jedzenei po kórym ludzie mają więcej witalności i energii, są zdrowsi i ogólnie najczesciej maja więcej oleju w głowie niż ty. To jedzenie to przeciwieństwo tłustego mięsnego pseudożarcia nafaszerowanego antybiotykami i sterydami, któe tak ochoczo wcinasz i któe powoduje u ciebie kompletne zlasowanie mózgowe prowadzące do tego, ze nie stać cię nawet na odrobinę tolerancji i uznania, ze inni mogą chciec życ inaczej niż ty. No ale to już twój problem.
          • Gość: POZtrach Re: "Zagraża bezpieczeństwu ludzi". Nadzór budowl IP: *.205.41.237.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.05.13, 09:41
            Nać marchwi, obierki od ziemniaka, szczaw no i mech to pyszna wegańska sałatka. Jak ktoś lubi może przygryzać szyszkami.
        • Gość: POZtrach Re: "Zagraża bezpieczeństwu ludzi". Nadzór budowl IP: *.205.106.205.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.05.13, 09:37
          Brzmi tak kosmicznie, WEGAŃSKIE żarcie.
          • Gość: autor Re: "Zagraża bezpieczeństwu ludzi". Nadzór budowl IP: *.icpnet.pl 09.05.13, 21:05
            Gość portalu: POZtrach napisał(a):

> Brzmi tak kosmicznie, WEGAŃSKIE żarcie.

Dobrze, że nie wagińskie żarcie, hehe
      • lukask73 sanepid 08.05.13, 10:09
        Gość portalu: ABC napisał:

> "rozdawali wegańskie jedzenie" w budynku bez bieżącej wody, prądu i być
        > może kanalizacji - ciekawe co na to Sanepid?

W Krakowie na terenie całego miasta stoją kramiki na kółkach, z których persony, które można łatwo pomylić z żulami, sprzedają (!) obwarzanki. Jak łatwo się domyślić, kramiki nie są wyposażone ani w wodę bieżącą ani kanalizację, a towar podawany jest gołą brudną ręką, która przed chwilą inkasowała należne złoty siedemdziesiąt.

Może niektórych to zdziwić, ale jeszcze w latach 80. powszechny był zwyczaj sprzedawania surowego mięsa i wędlin przez jedną ekspedientkę, ważenia ich na tej samej wadze itd. Ludzkość od tego nie wymarła, choć nie twierdzę, że nikomu to nie zaszkodziło. Jeśli uważasz, że takie warunki ci nie odpowiadają, nie jedz u nich.

Zresztą do dzisiaj w wielu sklepach pieczywo podawane jest tą samą brudną ręką, która przed chwilą liczyła pieniądze. Nawet w McDonaldsie przydarzyło mi się dostać loda w wafelku, który został wyposażony w śmieszny skrawek serwetki do trzymania (ca. 4×10 cm), ale już  p o  wyjęciu z opakowania zbiorczego.

Od czasu ostatnich głośnych afer z udziałem sanepidu i jeszcze jego angażowania się w powszechny przymus szczepień moje zaufanie do tej instytucji jest mniejsze niż kiedyś miałem do rzecznika rządu Urbana.
    • organizator_org.domow_inc "Zagraża bezpieczeństwu ludzi". Nadzór budowlan... 07.05.13, 23:05
      gdyby, nadzór budowlany wiedział w jakich warunkach na terenie miasta mieszkają lokatorzy..kamienic czynszowych, ale kogo to obchodzi.!
    • poz25 Re: "Zagraża bezpieczeństwu ludzi". Nadzór budowl 08.05.13, 07:18
      A to anarchiści doprowadzili kamienicę do takiego stanu? Czy może jednak kapitaliści?
      • alfalfa Re: "Zagraża bezpieczeństwu ludzi". Nadzór budowl 08.05.13, 11:22
        Pan Świtalski był zaledwie szefem zakładowej straży pożarnej w Elektromisie, co to za kapitalista? No tak, Ty pewnie robiących "dziwne" kariery w latach 90tych za "typowych kapitalistów" uważasz?
        A.
    • alfalfa "Zagraża bezpieczeństwu ludzi". Nadzór budowlan... 08.05.13, 08:31
      "Pięć lat temu napisałem do premiera Donalda Tuska, ale nie dostałem odpowiedzi"

:)))) A kto dostał?
      Widziałem film w którym koleś pisał listy codziennie do "władz" i w końcu sprawę załatwił. Ale to było w Ameryce i chodziło o coś fajnego czyli o bibliotekę, zresztą koleś w kiciu siedział i miał czas, tak że ja się panu Inspektorowi nie dziwię. Podwyżkę mu dać!
      A.
    • Gość: zenek Znowu promocja pasożytów? IP: 95.108.81.* 08.05.13, 11:20
      Może napisalibyście z raz o ludziach uczciwie pracujących, płacących podatki, przestrzegających norm społecznych oraz prawnych i nie przywłaszczających sobie cudzej własności?
      • alfalfa Re: Znowu promocja pasożytów? 08.05.13, 11:22
        Nuuuudaaa...
        A.
        • Gość: zenek Re: Znowu promocja pasożytów? IP: 95.108.81.* 08.05.13, 12:16
          Masz rację.
          Opisywanie patologii lepiej się sprzedaje.
      • lukask73 pasożytów? 08.05.13, 13:41
        Gość portalu: zenek napisał:

> nie przywłaszczających sobie
        > cudzej własności?
        Nie można przywłaszczyć sobie nieruchomości.
        Jeśli ci państwo goszczą w opisywanym domu i jeszcze piszą o tym gazety, to znaczy, że jego właściciel na to pozwala. Przyznasz mi chyba rację, że każdy ma prawo gościć na terenie własnej nieruchomości dowolne osoby. W moim mieszkaniu wielokrotnie przebywały osoby niebędące jego właścicielami i nie nazywam tego pasożytnictwem. Gdybym miał taką niepotrzebną kamienicę, też wpuściłbym tam squaterów.

Inna sprawa, że osoby tam przebywające mogą dom przejąć na własność przez zasiedzenie, ale nie jest to takie łatwe (musiałyby np. opłacać podatek i dbać jak o swoje) i nie nastąpi tak prędko (w tym przypadku co najmniej 30 lat).
        • alfalfa Re: pasożytów? 08.05.13, 14:07
          Może właściciel nie czyta GW ani Głosu? No, jeszcze może Głosu, ale GW nie czytać? Ciemnota...

Aha, i jeszcze jedno - skoro tak dobry inspektor jak ten pan z artykułu nie znalazł właściciela to kto może znaleźć?
          A.
          • lukask73 Re: pasożytów? 08.05.13, 17:35
            alfalfa napisał:

> Może właściciel nie czyta GW ani Głosu? No, jeszcze może Głosu

Czyta czy nie czyta, ale skoro od kilkunastu lat nie używa budynku w samym centrum, wartego miliony, na którym można by zarobić jeszcze więcej, oznaczać może tylko jedno: jest mu wszystko jedno, co się tam dzieje i z pewnością zgadza się na to, aby mieszkali tam squaterzy. Gdyby tak nie było, przyszedłby i wyprosił towarzystwo. Nie potrzeba by było nawet zatrudniać Śruby.
            • alfalfa Re: pasożytów? 08.05.13, 18:05
              Jeżeli dla Ciebie logiczne jest, że skoro budynek za miliony stoi nieużywany to najpewniej "ktoś" ma te miliony w d..., to jak dziękuję bardzo. Dla mnie to za bardzo przypomina budowę cepa.
              A.
              • lukask73 jest ich wiele 09.05.13, 09:09
                alfalfa napisał:

> Dla mnie to za bardzo przypomina budowę cepa.

Na stronie opuszczone.com takich nieruchomości są setki.
                Skomplikowane są losy ludzi i budynków.

Popatrz na siebie w mniejszej (pewnie) skali: czy zawsze wykorzystujesz maksymalnie efektywnie każdą rzecz, którą posiadasz? Czy w każdym przypadku doznałbyś szkody, gdyby niektórych twoich rzeczy używał, nawet bez pytania, ktoś inny (pomijam dyskomfort spowodowany świadomością tego faktu)?
                • alfalfa Re: jest ich wiele 09.05.13, 23:44
                  Ja nie pomijam. Ten "dyskomfort" to moja wolność używania bądź nie. Mam prawo nie chcieć się "dzielić" i zdecydowanie będę się go domagał. Nie po to wypracowują sobie "przestrzeń" żeby mi ktoś się "domeldował", nawet jeśli w danym momencie tej "przestrzeni" nie używam. To jest zniewolenie, absolutnie na to się nie zgadzam.
                  A.
                  • lukask73 Re: jest ich wiele 10.05.13, 12:34
                    Tak już jest, że jeśli zaparkujesz samochód na poboczu, to coś złego może mu zrobić tylko złodziej. Ale jeśli tylko ktoś urwie lusterko, dalej pójdzie lawina. A jeśli nie będzie szyby, to w ciągu dwóch tygodni z samochodu zostanie sama karoseria i ewentualnie trochę bezwartościowych części.

Rzecz zadbana zachęca do dalszego dbania i korzystania w sposób cywilizowany. Rzecz zaniedbana, robiąca wrażenie porzuconej, zachęca do wykorzystania jej jako źródło surowców i adaptacji do własnych potrzeb.
    • sonia_siemionowna Drodzy Poznaniacy, przestańcie się ośmieszać 08.05.13, 14:58
      Po pierwsze - to nie anarchiści doprowadzili tę kamienicę do takiego stany tylko kapitaliści. Gdy się w końcu zawali to też będziecie winić anarchistów?

Wiem, że to brzmi dla Was jak herezja, ale w cywilizowanym świecie tak się dzieje, że jeśli właściciel pozwala na to, aby budynek niszczał, to ponosi tego konsekwencje. Ba! Znane są wyroki z Oslo, Londynu i Berlina, gdy taki właściciel amrnotrawny zmuszony był oddawać squatersom pieniążki za naprawę nieruchomosci (jeśli było co naprawiać, oczywiście).

Rozumiem, że Wy tu w Poznaniu zgadzacie się ze ś.p. panią Thatcher, że 'there is no such thing as a society'. Jest to jednak w cywilizowanym świecie pogląd wsteczny i dawno już obalony - jednak skąd Wy mielibyście o tym wiedzieć?

Pozwólcie więc powiedzieć sobie, że owo society ma prawo nie zgadzać się na to, żeby możni tego świata kupowali sobie budynki w centrach miast i czekali, ąz się zawalą po to, żeby z fajnym zyskiem sprzedać grunt deweloperom pod kolejnego potworka burzącego przestrzeń publiczną.

Wolnośc tomku to jest w swoim domku a nie w centrum miasta. O ile mi wiadomo, właściciel nie zamieszkiwał budynku, więc nie był to niczyj dom. Fakt, że budynek zakupiony został na cele komercyjne pociąga za sobą zupełnie inne konsekwencje, no ale cóż - skad Wy, obrońcy świętego prawa właśności, mielibyście o tym wiedzieć?

Istnienie w przestrzeni publicznej to nie tylko prawa ale i obowiązki. Nie ma przymusu inwestowania w nieruchomości, więc jeśli ktoś tego nie rozumie, może kasę inwestować gdzie indziej.

W cywilizowanych krajach władza już wie, że miasta to nie firmy a centra miast są dla obywateli nie dla banków, restauracji i drogich butików. Teraz czas na Poznań :P

Trzymam za as kciuki.

p.s. Żeby dodać oliwy do ognia dodam, że np. zgodnie z anglosaskim prawem mieszkańcy Stolarskiej byli absolutnie NIEUSUWALNI. Mało tego, część z nich płaciłaby czynsz nie komercyjny ale regulowany przez państwo! I co? Jakoś to nie Anglicy emigrują do Polski szukać pracy, więc może jednak warto pewne sprawy przemyśleć.....
      • czechy11 Re: Drodzy Poznaniacy, przestańcie się ośmieszać 08.05.13, 15:12
        Oni tego nie zrozumieją. Sa tak oczadzeni tępą wykąłdnią kapitalizmu wciskaną im od 20 lat i nigdzie w cywilizowanym świecie nie stosowaną - co widac na tym forum, że kręcą sobie powróz sami na siebie. A co najśmieszniejsze wydaje sie im że sa niebywale oświeceni. Niestety to produkty obecnego prywatnego systemu szkolnictwa wyższego i testów na zaliczenia.
        • sonia_siemionowna Re: Drodzy Poznaniacy, przestańcie się ośmieszać 08.05.13, 16:20
          Co do szkolnictwa, to niestety to państwowe bywa równie ułomne jak to prywatne - próbowałam obu w szacownym Poznaniu.

Najfajniejsze jest to, że ci neoliberałowie-gołodupcy (polski fenomen) w końcu mają dość tego cymesu, pakują się i wyjeżdżają do Anglii albo Norwegii, gdzie ochoczo korzystają z dobrodziejstw tamtejszej polityki społecznej. Co oczywiście nie przeszkadza im głosić przewagi ustroju spod znaku Mikkego i Thatcher nad jakimkolwiek innym ;)
          • alfalfa Re: Drodzy Poznaniacy, przestańcie się ośmieszać 08.05.13, 16:37
            Masz kogoś konkretnego na myśli czy, jak to masz w zwyczaju, "tak sobie filozofujesz"?
            A.
            ps. oboje jak czytam jesteście sporo młodsi od osób które oceniacie, to jest dopiero zabawne. Sam fakt oceniania - to jest znak szczególny i wyróżniający:)
            • Gość: bob.19 Re: Drodzy Poznaniacy, przestańcie się ośmieszać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.13, 20:22
              Skoro przestrzeń publiczna ma być "wolna' od neoliberałów to stawiam pytanie-dlaczego panowie anarchiści czy inni radośni czerwoni (nawet związki zawodowe jakoś nie trzymaja sie tej zasady) SAMI nie postawią budynku- który oczywiscie nie bedzie potworkiem i nie udostępniają go do celów społecznych....a! piniążków nie ma? Miasto z naszych podatków ma wybudować? A bo tak jest w Lipsku i Londynie....i zasiłki jeszcze podwyższyć, zeby można było uczęszczać do takich przybytków.... widać , że model żerowania na cudzej pracy jest nie tylko coraz bardziej popularny ale i coraz bardziej nasączany ideami społecznymi...
              • sonia_siemionowna Re: Drodzy Poznaniacy, przestańcie się ośmieszać 08.05.13, 20:33
                Przestrzeń publiczna nie ma być wolna od neoliberałów. Ma być wolna od niszczejących kamienic w centrach miast stanowiących zagrożenie dla mieszkańców.

Jeśli ta kamienica runie, to trzeba będzie wyburzać też okoliczne ze wzgledu na naruszenie fundamentów.

To nie anarchiści doprowadzili ten budynek do takiego stanu.
                • Gość: bob.19 Re: Drodzy Poznaniacy, przestańcie się ośmieszać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.13, 21:17
                  ale tam nie powinno być mieszkańców. Że nie wspomnę, że skoro budynek jest mój- to ja decyduję co z nim mam zrobić. Nawet pozostawić by sie zawalił. Mój kaprys i moja strata. A jeśli z MOJEJ winy zagroziłem osobom postronnym od tego są ubezpieczalnie albo/i sądy. A nie widzi mi się kilkunastu osób, które uzurpują sobie prawo do włażenia na cudzą posesję pod argumentem "wyższego dobrego". I argumentowanie, że w Lipsku i Anglii....bo nie ukrywam, ja też sobie wchodziłem do pustostanów. W wieku kilku lat i z duszą na ramieniu, zeby milicjant nie zobaczył. I nie rozumiem skad pretensje do banków i lumpeksów, że są w centrum. Jak się wyniosą na przedmieścia, a centrum zacznie się sypać bo Od Zysk czy jak im tam zrobi co najwyżej "bieżącą naprawę" to wtedy co? Kultura i dobra społeczne na przedmieścia, a banki i lumpeksy do centrum?
                  Z rowerkiem w piwnicy już ktos puścił przykład-jak najbardziej aktualny.
                  I nadmieniam- gdy się faktycznie budynek zawali to DOBROWOLNIE przebywających tam będzie leczyć PUBLICZNA słuzba zdrowia- za składki WSZYSTKICH-szczególnie tych pracujących.
                  • Gość: bob.19 Re: Drodzy Poznaniacy, przestańcie się ośmieszać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.13, 21:30
                    i jeszcze jedno. utrzymujemy pana inspektora wraz z całym aparatem administracyjnym. I co? Ma wyniki jak ma własciciela na tacy-zalecenia, nakazy grzywny. Ale jak własciciela znaleźć nie można-to tabliczka i koniec cięzkiej roboty...Nie prosciej by było powołac od czasu do czasu biegłego rzeczoznawcę?
                • padobrzy111 Re: Drodzy Poznaniacy, przestańcie się ośmieszać 08.05.13, 22:46
                  Mam nadzieję, że wybrała Pani swój link tylko ze względu na sprowokowanie drugiej strony, której Pani nie lubi.W mojej ocenie trochę to dziecinne, bo utrwala błędne stereotypy. Niejeden raz słyszałem wypowiedzi wyborców z Ukrainy i obrońców praw człowieka z Rosji z którymi się aż za bardzo zgadzałem.

Ale ad vocem.Jeżeli się Pani wypowiada n.t. powstawania ruin w miastach i przyczyn tego procesu należy się chociaż trochę znać na rzeczy, a nie tłumaczyć wszystkiego ideologicznie. Nawet politycy nie robią tego w taki sposób.W Polsce istnieją przepisy o ponownej nacjonalizacji nieruchomości, gdy właściciel nie wypełnia obowiązków utrzymania nieruchomości. I były niejednokrotnie stosowane, tyle że na terenach wiejskich. Chodziło w takich wypadkach o dworki i pałace, zapisane w rejestrach zabytków. Gmina na mocy tych przepisów przejmowała takie obiekty, chociaż robiła to w ostateczności i były to rzadkie przypadki.Tak samo powszechne jest wchodzenie na hipotekę nieruchomości z kosztami remontów zabezpieczających.I obciąża się hipotekę tak długo, aż wartość obciążeń przekroczy określony procent. Wtedy gmina ogłasza w prasie wezwanie do zgłoszenia się właściciela, lub spadkobierców pod sankcją przejęcia i sprzedaży za długi hipoteczne.Czy istnieje jakichś powód , aby którejś z tych możlwości nie zastosować do squotu na Szkolnej ?

I gdzie jest w tej argumentacji jakaś ideologia, szanowna Pani Soniu Siemionowno z Iljiczów :)))) ??????
            • sonia_siemionowna Re: Drodzy Poznaniacy, przestańcie się ośmieszać 08.05.13, 20:31
              Niestety, pudło. Mam pełnoletniego syna :D
            • czechy11 Re: Drodzy Poznaniacy, przestańcie się ośmieszać 09.05.13, 07:49
              A gdzież to wyczytałeś , że jesteśmy sporo młodsi od innych????!!!! Zaiste ciekawa interpretacja. A ja podejrzewam, ze jesteśmy sporo starsi w tym bogatsi o doświadczenie życiowe, kórym wielu tutaj kompletnie brakuje w ich naiwnym pojmowaniu świata.
              • alfalfa Re: Drodzy Poznaniacy, przestańcie się ośmieszać 09.05.13, 23:48
                Wyczytałem to w Waszych naiwnie lewicowych postach. Taka interpretacja, jak "pust wsiegda budiet sonce" i inne takie bzdety dla romantyków proletariatu.
                A.
    • mp.1976 "Zagraża bezpieczeństwu ludzi". Nadzór budowlan... 08.05.13, 15:03
      wystarczy wynająć "firmę ochroniarską", a następnego dnia ta rudera stałaby pusta :) chcieć to móc :) a tak nieroby mają co prawda spadający sufit, ale ciągle schronienie :(
    • inberg "Zagraża bezpieczeństwu ludzi". Nadzór budowlan... 08.05.13, 16:56
      Poznań promuje się w Dublinie!
      Takim hasłem powinni opatrzyć ten żenujący spektakl w którym urzędnicy udają, że nie wiedzą o co chodzi. W 2008 roku pośredniczyłem w sprzedaży tego budynku inwestorom z Irlandii.
      Przyjechali do Poznania ponieważ ktoś im powiedział, że to jest świetne miejsce do inwestowania. Mieli fantastyczny pomysł na rewitalizację tej kamienicy i stworzenie budynku komercyjnego, który na stałe wpisałby się w otoczenie Starego Rynku i byłby wizytówką Poznania.
      Niestety rzeczywistość okazała się brutalna. Urzędnicy w ciągu 4 lat nie potrafili wydać wiążącej decyzji w kwestii przebudowy kamienicy. Panująca wówczas na urzędzie Sz.P Strzałko skutecznie odstraszyła właścicieli od realizacji tej inwestycji a proza życia dołożyła resztę. Przyszedł kryzys i plany legły w gruzach(oby nie). Z fantastycznego projektu przebudowy nic nie zostało. Właściciel zniknął bez śladu, budynek przeznaczył na licytację WBK a jacyś ludzie, którym się wydaje, że życie jest do dupy przejęli czyjąś własność.
      Po prostu niech żyje poznańska gościnność.

I na koniec kilka faktów:
      - budynek kupiła spółka polska z kapitałem zagranicznym
      - kupili za 12 mln + koszty projektów itp., łącznie około 13,5 mln
      - ponieważ nie zrealizowali projektu bank WBK przejął nieruchomość
      - komornik oszacował wartość na 4-5 mln
      Ciąg dalszy nastąpi....

ps. Prokuraturę i Urzędników odsyłam do portali społecznościowych. Tam bez problemu znajdą właściciela z imienia i nazwiska, jeśli rzeczywiście jest im do czegokolwiek potrzebny?
      Po mieście chodzą słuchy, że jest kilku zainteresowanych kupnem:)

A i jeszcze jedno. O inwestorów z Irlandii miasto nie musi się martwić. Po takim nagłośnieniu sprawy przez media na pewno znajdą się chętni do kolejnych inwestycji.

• padobrzy111 Re: "Zagraża bezpieczeństwu ludzi". Nadzór budowl 08.05.13, 23:43
        No cóż, w Poznaniu z prasy słyszeliśmy także o inwestorach z Irlandii. Chodziło o ogromną kamienicę na ul. Matejki.Z info prasowych wiem tylko,że do dzisiaj miasto szuka właścicieli, a nieruchomość wygląda,dokładnie tak jak na ul. Szkolnej.Sprzedana była także mniej więcej w tym samym czasie.Oj coś za bardzo wychodzimy na irlandzkich inwestorach, jak Zabłocki na mydle.
        Tak,że sądzę że te inwestycje miały więcej wspólnego z lokowaniem gotówki w czasie hossy "zielonej wyspy" niż z przemyślanymi inwestycjami.Ale zaznaczam, mogę tylko tak sądzić, na podstawie DWÓCH przypadków i to tylko z Poznania.

• piter_wlkp "Zagraża bezpieczeństwu ludzi". Nadzór budowlan... 09.05.13, 23:48
      Zwykle nie sympatyzuję z anarchistami, ale w tym przypadku ich popieram.
      Ten budynek od wielu lat przynosi wstyd Poznaniowi , i jak się okazuje, żadne prawo , żadne instytucje , żadne urzędy czy nawet tzw. "wolny rynek" i jak to niektórzy nazywają "święte prawo własności" nie były w stanie sprawić, aby ten budynek przestał być wstydliwą plamą na mapie miasta.
      Jeśli uda się to anarchistom, to chwała im za to , nawet jeśli ich działania nie są legalne.
      A takich budynków w ścisłym centrum jest więcej ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka