Dodaj do ulubionych

Jeden projekt z Poznania w Top 10 inwestycji w ...

08.05.13, 07:53
Nie jestem przekonany, jakoby to były dobrze wydane pieniądze. To nie jest inwestycja ważna dla całego miasta. Co najwyżej dzielnicy.
Wolałbym, aby do takiego Top 10 został nominowany poznański dworzec kolejowy wraz z całym węzłem komunikacyjnym. Niestety stało się tak, że można go nominować, ale co najwyżej do Topu najgorszych inwestycji w Polsce. Wygrałby w cuglach.
Obserwuj wątek
    • lukask73 podziemny węzeł 08.05.13, 10:48
      Projekty oceniał chyba jakiś psychopata, podobny do tego policjanta, który w wywiadzie telewizyjnym cieszył się, że gdzieś tam zbudowano skomplikowane skrzyżowanie, bo kierowcy będą mieli „dzięki temu” doskonałe zadania z pierwszeństwa przejazdu.

Nikt nie bierze pod uwagę, że tego typu projekty budowlane powinny cechować się przede wszystkim funkcjonalnością (nie najlepiej choćby dlatego, że tory są odgrodzone płotem od oddalonego o 300 m osiedla z kilkunastoma tys. mieszkańców pozbawionych dobrej komunikacji z centrum), a także estetyką (z tą słabo), trwałością (zobaczymy) i efektywnością ekonomiczną (tutaj jest porażka na całej linii). Stopień skomplikowania technicznego nie interesuje żadnego z użytkowników.
      • Gość: Tomek Re: podziemny węzeł IP: 109.232.31.* 08.05.13, 10:57
        Kiedyś na studiach mieliśmy spotkanie z producentem robotów pomagających w szpitalach rozwozić leki, sprzęt, itp. Facet powiedział, że ich pierwszy robot był tak dobry i tak złożony, że można było z poziomu robota zrobić wszystko. Efekt był taki, że obsługa szpitali bała się go dotykać. Zmienili interfejs na wybór miejsca docelowego i przycisk start. Zaczął schodzić jak ciepłe bułeczki. Ludzie lubią proste rzeczy i w biznesie potrafią to zrozumieć.
        • lukask73 przycisk start 08.05.13, 13:34
          Gość portalu: Tomek napisał:

> Zmienili interfejs na wybór
          > miejsca docelowego i przycisk start. Zaczął schodzić jak ciepłe bułeczki.

A ile powinno być przycisków w windzie, która kursuje między parterem i jedynym piętrem? Pytałem już kiedyś, ale nikt nie zgadł. ;-)
      • Gość: radca Re: podziemny węzeł i naziemna nagroda IP: *.icpnet.pl 08.05.13, 11:31
        Znam i pisałem na tym forum o prawie wszystkich mankamentach i brakach tej trasy.
        A było i jest tego sporo, a gro wagi ciężkiej.
        Część usunięto, część zamieciono pod dywan i spuszczono zasłonę milczenia, innych nie da się ukryć, a jeszcze inne za jakiś czas się pokażą.
        Nagroda tych wad i błędów nie przykryje, je widać i będą widoczne tak długo jak istnieć będzie ta trasa.
        Aż strach pomyśleć jak wyglądają inne inwestycje komunalne w kraju skoro ta została nagrodzona jako jedna z dziesięciu najlepszych. ;(
        A czy nagrodzony "podziemny węzeł" jeszcze da o sobie znać jak oddana zostanie do użytku zajezdnia i ruch wzrośnie, a przepustowość okaże się niewystarczająca (ruch para-wahadłowy w tunelu) to zobaczymy.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka