Dodaj do ulubionych

Znikły kamienice, wyrosły hotele. Roosevelta da...

14.05.13, 12:07
Na zdjęciu nr.5 oprócz sklepów ,również wyjście do słynnej knajpki-tzw.TEATRALKI.
Obserwuj wątek
    • der-rauber Poznań - tu chce się WYĆ 14.05.13, 13:52
      Komuniści i grobeliści obracają miasto w jakiś paskudny twór pocięty drogami szybkiego ruchu i zaczadzony spalinami, gdzie człowieka spycha się do podziemnych kanałów niczym szczura.

Poznań - tu chce się WYĆ
      • Gość: Georg Sommer Jeszcze jestes w POznaniu der-Rauber..?? IP: *.pools.arcor-ip.net 14.05.13, 15:03
        • Gość: RAUBER Re: Jeszcze jestes w POznaniu der-Rauber..?? IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.13, 00:29
          jeszcze półtora tygodnia ;)
      • Gość: kris-poznań Re: Poznań - tu chce się WYĆ IP: *.icpnet.pl 14.05.13, 20:55
        chyba nie ma przymusu mieszkania w mieście ...wyjedź do lasu albo na pole ,tam nie ma arterii i spalin i nie będziesz się czuł jak szczur ...
        • Gość: RAUBER Re: Poznań - tu chce się WYĆ IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.13, 00:31
          po co do lasu? wystarczy do np Monachium, albo bliżej do Berlina, jest cywilizowanie i nie ma smrodu spalin jak tu, nie ma też tylu samochodów jak tu (w przeliczeniu na 1tys mieszkańców)
          • winiary2 Re: Poznań - tu chce się WYĆ 11.09.15, 09:27
            Jak rozumiem tam mieszkasz. O ile dobrze pamiętam, gdyby nie działalność Niemców i druga wojna światowa nie byłoby w Polsce komunistów.
            Czyli mieszkasz tam gdzie to zło się zaczęło. Krótkie spodenki na szelkach też masz?
          • winiary2 Re: Poznań - tu chce się WYĆ 11.09.15, 09:34
            Gość portalu: RAUBER napisał(a):

> po co do lasu? wystarczy do np Monachium, albo bliżej do Berlina, jest cywilizo
            > wanie i nie ma smrodu spalin jak tu, nie ma też tylu samochodów jak tu (w przel
            > iczeniu na 1tys mieszkańców)

Jak rozumiem tam mieszkasz. O ile dobrze pamiętam, gdyby nie działalność Niemców i druga wojna światowa nie byłoby w Polsce komunistów.
            Czyli mieszkasz tam gdzie to zło się zaczęło. Krótkie spodenki na szelkach też masz?
    • maxym9 W tym budynku parterowym 14.05.13, 15:17
      na samym narożniku mieściła się restauracja Teatralna, właściwie knajpa ale z dobrym, swojskim żarciem. Pamiętam szyld nad wejściem z blachy jak lustro.
      • Gość: szypa Re: W tym budynku parterowym IP: *.icpnet.pl 14.05.13, 21:03
        Pamiętasz może Gościu restaurację "POD ZEGAREM" ? Widać ją na zdjęciu nr 6 ale jeszcze nie odbudowaną. Po wybudowaniu Merkurego ją zburzyli, zegar zlikwidowali, a nowy wybudowali vis a vis kas kina BAŁTYK. Chyba stoi do dziś. Jak sądzę.
    • pan.nikt Nie jestem polonistą, ale 14.05.13, 15:22
      Znikły?? czy ZNIKNĘŁY

A może "wykształconym" redaktorom Mózg ZANIKA??
      • pan.nikt Re: Nie jestem polonistą, ale 14.05.13, 15:24
        ps podobno organ nieużywany zanika.
      • Gość: Germanista Re: Nie jestem polonistą, ale IP: *.pools.arcor-ip.net 14.05.13, 15:49
        PO germansku jest - POszly sie pie...c...!! :))
        • Gość: Niemc Re: Nie jestem polonistą, ale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.13, 15:57
          Huren haben gegesen, raczej...
      • Gość: es Re: Nie jestem polonistą, ale IP: *.tbcn.telia.com 14.05.13, 17:50
        W GW zawsze znikly: kamienice, drogi, itp. Czasami wydaje mnie sie ze ci tzw dziennikarze sa wzieci z lapanki. Polski jest dla nich jezykiem obcym, pod kazdym wzgledem. Tylko materia znikla jest poprawnym okresleniem ale to zamierzchle czasy i filozofia marksistowska.
        Takze w tych zamierzchlych czasach umawiano sie na randki "pod zegarem".
      • Gość: jj Re: Nie jestem polonistą, ale IP: *.20-2.cable.virginmedia.com 14.05.13, 18:38
        sjp.pwn.pl/haslo.php?id=72433
        Obie formy są poprawne, więc nie irytuj się tak.
        • pan.nikt Re: Nie jestem polonistą, ale 15.05.13, 00:38
          czytaj w czerwonej ramce:
          "Uwaga: to hasło pochodzi z nieaktualnej wersji słownika.

Szukaj hasła „zniknąć” w nowym słowniku."

sjp.pwn.pl/szukaj/zniknąć
          • pan.nikt Re: Nie jestem polonistą, ale 15.05.13, 00:40
            w nowym słowniku forma "znikła" nie występuje.
            Ale powtarzam. Nie jestem polonistą.
      • Gość: gość portalu Re: Nie jestem polonistą, ale IP: 104.131.89.* 04.05.16, 01:06

Rzepie z psiego ogona - zniknij.
    • qwardian Znikły kamienice, wyrosły hotele. Roosevelta da... 14.05.13, 17:48

Przed wojną bowiem ulica ta nazywała się Jasna.

Gazeta Wyborcza ma tylko w części rację, bo kilka dyskusji na ten temat miało już miejsce i na forum odsyłano do konkretnych źródeł.

Na Roosevelta zmieniono ulicę Jasną orazczęść ulicy Marszałka Ferdynanda Focha od Mostu Uniwersyteckiego do Mostu Dworcowego. Kto ciekway może sprawdzić: Plan Stołecznego Miasta Poznania, Nakł. Księgarni Wydawniczej Spółdz. "Pomoc" w Poznaniu.
      • qwardian Re: Znikły kamienice, wyrosły hotele. Roosevelta 14.05.13, 17:58

Niemożliwym jest przywrócenie ulicy Jasnej, bo jest już inna o tej samej nazwie w Poznaniu. Pozostaje przywrócić historyczną ulicę Marszałka Ferdynanda Focha, a była to postać wybitna związana z Polską i co bardziej istotne odwiedziła Poznań....

Półtora miesiąca później, 27 grudnia 1918 roku mieszkańcy Wielkopolski wystąpili zbrojnie przeciwko państwu niemieckiemu domagając się przyłączenia ziem dawnego zaboru pruskiego do niepodległej Polski.

Powstanie Wielkopolskie początkowo odniosło sukces. Powstańcy opanowali niemal cały region z wyjątkiem jego północnych i północno-wschodnich terenów. Niemcy jednak nie zamierzali oddać Wielkopolski zbyt łatwo. W lutym 1919 roku rozpoczęli przygotowania do ofensywy mającej na celu zdławienie powstańczego zrywu. Na szczęście dzięki Marszałkowi Fochowi nigdy do niej nie doszło. Marszałek zagroził bowiem Niemcom interwencją zbrojną, jeśli nie wstrzymają działań przeciw powstańcom. Jego ultimatum odniosło skutek. On jednak na tym nie poprzestał. Postanowił zagwarantować Wielkopolsce spokój i bezproblemową unifikację ze świeżo odrodzoną Polską.

Rozejm w Compiegne zawarty w listopadzie 1918 roku nie był bezterminowy. Niemcy rozpoczęli starania, by automatycznie przedłużyć go na czas nieokreślony, jednak Ferdynand Foch powiedział stanowcze „Nie!” i zmusił ich do podpisania kolejnego traktatu w Trewirze w dniu 16 lutego 1919 roku. Do tekstu rozejmu dodał punkt wymuszający na Niemcach zaprzestanie wszelkich działań ofensywnych przeciwko Polakom i wyznaczający linię demarkacyjną. Jednocześnie oddziały powstańcze zostały uznane za wojsko sprzymierzone.
        Datę podpisania rozejmu w Trewirze uznaje się za datę zakończenia Powstania Wielkopolskiego.

W roku następnym Marszałek Foch wsparł Polskę podczas zmagań z bolszewikami. Przy polskim Sztabie Generalnym działała francuska misja wojskowa, której oficerowie brali udział w walce z czerwonymi hordami.
        • qwardian Wizyta Marszałka Ferdynanda Focha w Poznaniu 14.05.13, 18:01

Poznaniacy mieli mu najwięcej do zawdzięczenia więc witali go wyjątkowo entuzjastycznie. Zazwyczaj dość powściągliwych i oszczędnych w wyrażaniu uczuć Wielkopolan ogarnął szał radości. Marszałek Foch spędził w stolicy Wielkopolski dwa dni – 7 i 8 maja 1923 roku. Już na dworcu kolejowym powitały go władze miasta, kompania reprezentacyjna i tłumy mieszkańców. Potem gdziekolwiek jechał jego samochód poruszał się wśród szpalerów wiwatujących na jego cześć ludzi.

Podobne tłumy zgromadzą się w Poznaniu dopiero za 60 lat, kiedy stolicę Wielkopolski odwiedzi Jan Paweł II.

Kiedy wraz z prezydentem miasta Cyrylem Ratajskim pozdrawiał poznaniaków z balkonu ratusza Stary Rynek zalało morze wdzięcznych mieszkańców trzymających w rękach transparenty w językach polskim i francuskim. Niektórzy ryzykując życiem wspięli się na strome dachy kamienic otaczających rynek.

Doszło wówczas do zabawnej sytuacji. Marszałek zwrócił uwagę na sporą grupę pozdrawiających go dzieci. Prezydent Ratajski odpowiedział mu na to „Wie Pan, staram się jak mogę…”.

Marszałek Foch był człowiekiem niezwykle przewidującym. Traktat Wersalski z 1919 roku kończący definitywnie I Wojnę Światową podsumował słowami „To nie pokój, ale zawieszenie broni na 20 lat.”. Słowa te okazały się prorocze.
    • pyrazgzikiem Znikły kamienice, wyrosły hotele. Roosevelta da... 19.05.13, 14:56
      BALTYK TOWER...ręce opadają. Czy wreszcie przestanie się nadawać budynkom obcojęzyczne nazwy. Czy nie mamy własnych określeń? Nie wystarczy np. "Bałtyk"? Tak samo beznadziejna nazwa nowego kompleksu Dworca Głównego. Poznan City Center. To są takie "potworki językowe", od których aż mdli. Nie uleczy się zacofania cywilizacyjnego angielską nazwą.
      • albwu Re: Znikły kamienice, wyrosły hotele. Roosevelta 04.05.16, 23:15
        Na budynku Poznan City Center (od strony Mostu Dworcowego) nie ma żadnego napisu, ze to Dworzec Główny. Jest tylko City Center Poznan Główny (bez słowa Dworzec). Pobliski przystanek tramwajowy (oraz autobusowe przy głównym wejściu do Center) nazywają się Poznań Główny (bez słowa Dworzec). W ten sposób Poznan jest JEDYNYM MIASTEM w Polsce gdzie ma przystanku komunikacji publicznej o nazwie DWORZEC GŁÓWNY. Bo to deweloper (Trigranit) zdecydował o nazwie przystanków od nazwy Center, a nie od funkcji (Dworzec).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka