jottsp PEKA - absurd goni absurd. Jaka będzie odpowied... 04.06.13, 17:11 przewiduje wzrost sprzedazy skuterow / motorynek w marketach etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Caramba Re: PEKA - absurd goni absurd. Jaka będzie odpowi IP: *.hestia.pl 04.06.13, 17:57 Większość na piechotę :) A z rodziną 3 osobową taniej podjechać taksówką :) Niech się walą :):):):) Odpowiedz Link Zgłoś
makarymakary Antyturystyczna władza Poznania! 04.06.13, 17:51 to rozumiem że za te 4.60 to będę mógł jeździć całą dobę! Jeśli przyjadę do Poznania-raz na ruski rok- i będę chciał dojechać z PKP na Półwiejską- to wystarczy mi 10min. czyli chyba jakieś 2 zł i powrót to kolejne 2zł. A ja mam wydać wte i wewte po 4.60, to niech sobie tą PEKE wsadzą w "cztery litery". Jak będzie tylko bilet po 4.60 to Poznań będzie anty- dla turystów. Odpowiedz Link Zgłoś
rassija Re: Antyturystyczna władza Poznania! 06.06.13, 11:46 anty, ale dla polskich turystów. Turyści z Europy, Azji mają na to kasę. Stwierdzą, że drogo, ale kupią, bo na jedzeniu, pamiątkach, alkoholu i tak nadrobią "straty" jakim będzie 1 euro za przejazd. Swoją drogą jakie to straty dla turysty zza granicy.. Problem tkwi w tym, że Polacy nie zarabiają tyle co inni, a usługi mają kosztować tyle, co w krajach zachodnich. Absurd goni absurd, a łapie je i wciela w życie Książę Rychu. Odpowiedz Link Zgłoś
arkadly2 PEKA - absurd goni absurd. Jaka będzie odpowied... 04.06.13, 18:43 A ja pewnie wyrobię co najmniej kilka PEKów. Mój syn ma legitymację ze szkoły integracyjnej i jeździ za darmo. Ja, jako opiekun osoby niepełnosprawnej też jadę za darmo - ale w nowoczesnej komunikacji potrzebuję 2 PEKi. Ale z dzieciakiem może jechać, mama, babcia, dziadek, opiekunka itd. Będę musiał kupić co najmniej 10 PEK. Przy takim układzie miasto rzeczywiście dobije do 400.000 sztuk. Bo ja będę musiał mieć 2 sztuki - jedną gdy będę jechał z dzieckiem za darmo i drugą, gdy będę jechał sam. Chyba, że pójdą po najmniejszej linii oporu i skasują wszystkie darmowe przejazdy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radca Re: PEKA - absurd goni absurd. Jaka będzie odpowi IP: *.icpnet.pl 04.06.13, 20:23 Nie pójdą, bo kasa jest za ilość kart (patrz wcześniejszy post , odezwę). Odpowiedz Link Zgłoś
turbo51 PEKA - absurd goni absurd. Jaka będzie odpowied... 04.06.13, 20:39 W Londynowie odpowiednik PEKI ( oister card ) działa dla wszystkich, każdy ( sic ! ) wchodząc do pojazdu przykłada ja do czytnika . I tyle. Nnic nie słyszałem o protestach, mimo ze kaucją jest wzbogacona :-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
stilooos Re: PEKA - absurd goni absurd. Jaka będzie odpowi 05.06.13, 11:39 I oczywiście jak chcesz mieć oyster card to musisz podać wszystkie dane osobowe i czekać na wyrobienie z tydzień??? Czy raczej kupujesz w kiosku, okienku czy z automatu "z marszu" Chyba jest różnica co? Nie ma co porównywać. Proszę bardzo niech będą PEKI nieimienne do kupienia w automacie lub kiosku z możliwością doładowania jak prepaida - super sprawa. Wygodnie, przejrzyście i bez komplikacji.... Odpowiedz Link Zgłoś
pepittka PEKA - absurd goni absurd. Jaka będzie odpowied... 04.06.13, 21:13 Pikanie kartą to moim zdaniem kwestia do zaakceptowania. Na początku sama byłam w szoku odwiedzając Holandię i w oczekiwaniu na gospodarza obserwowałam ludzi na dworcu kolejowym i zastanawiałam się co oni tak przechodzą i pikają o takie słupki (to na dworcu, w autobusach przy drzwiach, klinięcie na wejscie i wyjście), bez specjalnych jakiś wygibasów klik klik nawet się specjalnie nie zatrzymywali. Gospodarz uświadomił mi że klikają właśnie taką ichną PEKĄ płacąc za przejazd. I nikt nie marudził, a takich jak ja kupujących bilety papierowe był jak na lekarstwo (cena papierowych biletów kupowanych w automatach lub u kierowcy była identyczna jak opłata pobrana przez piknięcie kartą - u nas też tak powinno być :), to że ktoś jest gościem w Poznaniu to jeszcze nie znaczy że należy z niego zdzierać. A w kwestii Poznania to jestem po prostu za mianą systemu czasowego na przystankowy bo jest bardziej przyjazny pasażerom ponieważ liczba przystanków z pkt a do pkt b jest stała a czas przejazdu nie koniecznie. Pikam wchodząc system odczytuje to wychodząc klikam i system podlicza liczbę przystanków i nawet jeśli coś się stanie na trasie to nie płace za stanie w korku tylko za to ile rzeczywiście przejechałam. Grunt aby czytniki były przy wejściu a nie w samym środku pojazdu bo przez drzwi wchodzi/ wychodzi każdy a nie każdy musi znów mieć ochotę na spacery po tramwaju. Kartę należy traktować jako przechowalnie drobnych na bilet. ładuje sobie ją za tyle ile chcę raz na jakiś czas, taki "bilet na kartę" analogiczny do "telefonu na kartę". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: PEKA - absurd goni absurd. Jaka będzie odpowi 04.06.13, 22:57 Też nie widzę problemu. Tak jak wspominałeś Amsterdam , od siebie dodam Helsinki , Malmo , Stockholm i chyba (choć nie jestem pewien) Lizbona. Wszędzie się pstryka u kierowcy taką kartą. Różnica jest tylko taka , że np w Helsinkach bilet jest ważny godzinę i ważna jest godzina wejścia do pojazdu . Odpowiedz Link Zgłoś
rassija Re: PEKA - absurd goni absurd. Jaka będzie odpowi 05.06.13, 09:17 Bilet na kartę już jest. Ładujesz go RAZ NA MIESIĄC I MASZ SPOKÓJ. Nie musisz się niczym martwić. Tylko jakaś grupka debili chce zrobić ludziom lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
k.osiara Mobilet 04.06.13, 23:06 Ja chcę jeździć na mobilet! Kupuję bilet kiedy chcę. Jest wygodnie, tanio, fajnie i na komórce. Po kiedy grzyba mi PEKA???!?!??! Jak zabiorą mi mobilet rezygnuję z komunikacji. Stać mnie na samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
echterposener Ważne!-komkarty nadal beda ładowane! 04.06.13, 23:50 Dzwoniąc dziś do ZTMu dowiedziałem się, że ładowanie miesięcznych i 30 dniowych sieciówek i liniówek na Komkarty zostało przedłużone do odwołania. Widocznie ZTM zaczął sobie zdawać sprawę, że przestaje panować nad burdelem zwanym PEKą. Jeśli więc ktoś chce jeszcze trochę pojeździć MPK a potem zrezygnować by nie udostępniać tej instytucji o wątpliwej reputacji swoich danych ma jeszcze okazję.Można też stale kupować w kasach PR i KW tzw. bilet zintegrowany w cenie na strefę A odpowiednio 109 zł normalny, 55,59 i 53,41 ulgowe (można jeździć pociągami PR,KW, tramwajami i autobusami w granicach m.Poznania) PS. Na stronie ZTMu oczywiście żadnego komunikatu nie ma - widocznie na siłę chcą ludzi przymusić do wyrobienia sobie kolejnego plastiku ZTM/WBK pt. PEKA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kecaj Re: Ważne!-komkarty nadal beda ładowane! IP: *.amu.edu.pl 05.06.13, 08:11 przewozyregionalne.pl/bus-tramwaj-kolej-jeden-bilet Odpowiedz Link Zgłoś
rassija Re: Ważne!-komkarty nadal beda ładowane! 05.06.13, 09:15 Raz udostępnione dane zostały tam na zawsze. W szkole nie uczyli? btw. Co to ma w ogóle wspólnego z problemem? Odpowiedz Link Zgłoś
echterposener Re: Ważne!-komkarty nadal beda ładowane! 05.06.13, 14:08 Wyrabiając KOMKARTę nie żądano danych typu pesel, nr-u dokumentu tożsamości ze szczegółami odnośnie jego wydania, zdjęcia prawie biometrycznego etc więc mają tylko bardzo podstawowe informacje....пoнимaл?. Jeżeli udostępnianie szczegółowych danych nie jest dla Pani/Pana problemem to życzę wiele radości z kolejnego kawałka plastiku w portfelu. Odpowiedz Link Zgłoś
rassija Re: Ważne!-komkarty nadal beda ładowane! 06.06.13, 00:51 Od października 2012 roku nie korzystam z usług MPK, także użytkownikiem plastiku nie będę w żadnym wypadku. ;) Co do wymienionych przez Pana żądań, to chciałbym zapytać o jedno: Jest Pan na tyle naiwny, by myśleć, że te dane nie zostały już dawno przekazane instytucjom przy jakiejkolwiek innej okazji? Nie uwierzę, że nigdy nikt do Pana nie dzwonił z jakąkolwiek ofertą handlową czy związaną z bezpłatnymi badaniami. Oni doskonale wiedzą do kogo dzwonią i co może zainteresować potencjalnego klienta. Szczególnie Ci od ofert związanych z szeroko pojętym zdrowiem. Nasze dane osobowe dawno zostały sprzedane czy tego chcemy czy nie. Możliwości ku temu było wiele - od własnej głupoty przy ich podawaniu portalom społecznościowym, poprzez podawanie ich przy zakładania konta mailowego kończąc na spisie parafialnym. Пoнял? Odpowiedz Link Zgłoś
rassija Da się żyć bez komunikacji na pieszo! 05.06.13, 09:14 Sprawdziłem to osobiście, poruszając się po mieście tylko pieszo od października 2012 roku. By przejechać się tramwajem kupiłem bilet zaledwie kilka razy. Można? Można! Pora olać MPK (wszystko to wina ZTM!), Grobelnego i jego ferajnę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Da się żyć bez komunikacji na pieszo! IP: *.poz1.cyber-cafe.pl 05.06.13, 09:27 Ja akurat pracuję 7km od domu, spacer zajmuje mi ok 60 minut, zimą niestety nie mogę chodzić pieszo więc nie mam wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
rassija Re: Da się żyć bez komunikacji na pieszo! 06.06.13, 00:51 I takim osobom szczerze współczuję, bo nie mają wyjścia. :( Odpowiedz Link Zgłoś
bo_moj_nick_jest_zajety PEKA - absurd goni absurd. Jaka będzie odpowied... 05.06.13, 09:48 SZANOWNA REDAKCJO!!!! TAKIMI ARTYKUŁAMI MOŻECIE SPOWODOWAĆ REALNY ODPŁYW PASAŻERÓW KOMUNIKACJI MIEJSKIEJ. Absurdalne marudzenie wyssane z palca. Dajcie szansę nowemu systemowi i ewentualnie potem krytykujcie w konstruktywny sposób! Odpowiedz Link Zgłoś
stilooos Re: PEKA - absurd goni absurd. Jaka będzie odpowi 05.06.13, 10:20 To nie artykuł spowoduje realny odpływ pasażerów tylko debilne rozwiązania forsowane na siłę. Niech sobie ta PEKA będzie wprowadzana, nikt się tego nie czepia. Tylko przy okazji niech nie psują rozwiązań działających. Obecnie jeżdżę do pracy na mobilecie bo tak jest mi wygodniej (z pracy zwykle zabieram się z kimś samochodem służbowym)..... nie potrzebuję więc komkarty i biletów miesięcznych.... i z okazji wprowadzania PEKI serwują mi zamieszanie z mobiletem (bo przetarg, bo nie można już odwołać, bo bla bla.....) Mobilet do końca czerwca ma działać a potem co??? Oczywiście ... wyrób pan sobie PEKĘ A przy okazji podaj imię, nazwisko, PESEL, nr dowodu, organ wydający, datę ważności i zdjęcie..... To może jeszcze skan podpisu? Albo weksel in blanco podpisany???? Powtarzam NIKT NIC NIE MA DO PEKI.... Ale niech ten system poprzez wygodę użytkowania sam przekona do siebie ludzi a nie będzie forsowany na siłę poprzez utrudnianie działania wszystkich innych rozwiązań i bzdurne wymogi odbijania karty posiadając sieciówkę lub uprawnienia do jazdy za darmo Odpowiedz Link Zgłoś
stilooos PEKA - absurd goni absurd. Jaka będzie odpowied... 05.06.13, 10:29 To już uczciwsze byłoby stanąć przed kamerami i powiedzieć "Szanowni Poznaniacy. Daliśmy ciała i wpisaliśmy we wniosku o dotację z czapki wziętą ilość kart i teraz mamy problem. Tak, jesteśmy IDIOTAMI. Przy okazji wyborów możecie kopnąć nas w dupę. Ale żeby ta dotacja nie przepadła prosimy niech kto może wyrobi sobie tę PEKĘ i schowa do szuflady). I we wniosku o wydanie wystarczy podać imię, nazwisko, zdjęcie i adres" Proste? I nikt by nie pyszczył. Jeszcze miałoby się poczucie, że zmieniamy miasto na lepsze wspólnie..... Odpowiedz Link Zgłoś
buczek7 Miasto konsekwentnie utrudnia przesiadkę z aut do 05.06.13, 21:08 komunikacji miejskiej, a pewnie marzy im sie żeby jeszcze korków nie było. W obliczu drożyzny biletów i niepunktualnosci autobusów postanowilem pozostać przy poruszaniu się po mieście samochodem. Do tego Yanosik na pokładzie i mam zdecydowanie bardziej komfortowy transport. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kupuję furę Drogie szmaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.13, 18:36 nie kupię PEKI, ale zgnoję każdą kasjerę, która będzie to goowno sprzedawałą. precz ze ścierwem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hunter wczoraj życie dopisało kolejny rozdział ... IP: *.173.21.159.tesatnet.pl 31.07.13, 11:16 ... w spisie kontrowersji wokół karty PEKA: forum.gazeta.pl/forum/w,67,146131355,146140859,Re_Dziala_wam_dzis_logowanie_do_BZWBK_.html Odpowiedz Link Zgłoś
ramolzezdymbca PEKA - absurd goni absurd. Jaka będzie odpowied... 31.07.13, 12:06 System wprowadzany przez PEKA zakłada, że czytniki kart zamontowane w pojazdach nie tylko odczytują informacje, ale i zapisują na kartach. I tu pojawia się pytanie o odpowiedzialność ZTM za wadliwe działanie systemu, a więc o skutki finansowe dla posiadaczy kart. Ku przestrodze optymistom przytaczam pozornie niewinny przykład paraliżu - zdawałoby się - najpewniejszego środka transportu: warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,14363432,Ogromna_awaria_bramek_w_metrze__Padl_caly_system.html#BoxSlotII3img Odpowiedz Link Zgłoś