Dodaj do ulubionych

Moda Polska do licytacji...

17.07.13, 08:48

poznan.gazeta.pl/poznan/1,37794,14287841,Czy_sklot_przy_Paderewskiego_zostanie_zlicytowany_.html#LokPozTxt
Taką pamiętam w latach 60-tych. To był najbardziej elegancki sklep odzieżowy w Poznaniu do którego zabierała mnie mama. Ładnie zaopatrzony, dobrze oświetlony i polskie marki szyły bardzo modne kreacje, które niestety w późniejszych latach 70-tych były wysyłane w całości do strefy tzw. "walutowej", albo na Wschód. Nastąpił etap gierkowego spłacania astronomicznych długów. Czas naprawdę coś zrobić z tym historycznym obiektem, który może wzbudzać nostalgię u osób sięgających wstecz do czasów młodośc, na przykład takich jak ja...
Obserwuj wątek
    • Gość: Georg Sommer Re: Moda Polska do licytacji... IP: *.pools.arcor-ip.net 17.07.13, 10:29
      No coz Gwardianie... Za ten stan rzeczy,ktory widac na zdjeciu odpowiedzialni sa (w wiekszosci) ci co tam WISZA (szkoda,ze nie za ja..!!) Sam kiedys mialem Anzugi i Hemdy (chyba) z Wolczanki - dobre byly jakosciowo i relatywnie tanie w Niemczech..

POzdrawiam
      • qwardian Re: Moda Polska do licytacji... 17.07.13, 11:46

Kapitalizm jest brutalny bo prawdziwy i obnaża słabości. Jednak bym się wstrzymał z tym wieszaniem. Wydaje mi się że sprawa jest bliska finału, a kluczową decyzję podejmie bank.

Niewątpliwie jesteśmy kulturowo dobrze wykształceni w kwestii zakupów. Ja nie akceptuję niczego poza naturalnym surowcem jak bawełna, wełna czy len. Nigdy nie dam się skusić na tanie substytuty...
    • lukask73 mural 18.07.13, 03:45
      A tymczasem niedługo zostanie zlikwidowany jeden z ostatnich murali z napisem Moda Polska.
      • Gość: Georg Sommer Re: mural IP: *.pools.arcor-ip.net 18.07.13, 03:56
        Chodnik miodzio...!! To tez taka Moda POlska...?? :))
      • ewrzech Re: mural 17.08.14, 09:26
        A gdzie jest/był ten mural? Przy ul. Kraszewskiego?
    • alfalfa Re: Moda Polska do licytacji... 18.07.13, 23:07
      Ja ten sklep pamiętam już z końca 70-80 a wtedy już praktycznie nic nie było takie jak dawniej. Zaczęły się kartki, najpierw na cukier (?!).
      A.
      • Gość: gość portalu Re: Zaczęły się kartki, najpierw na cukier IP: *.icpnet.pl 18.08.13, 21:59
        Tia, zwłaszcza w 'Modzie Polskiej'...
    • Gość: gość Re: Moda Polska do licytacji IP: *.icpnet.pl 23.07.13, 21:01
      Mylący tytuł - po "Modzie Polskiej" (firmie) nie ma śladu już od 15 lat...
      • qwardian Re: Moda Polska do licytacji 24.07.13, 10:41

Dane nam było przeżyć największe przemiany ustrojowe w historii tej planety. Żyliśmy w ustroju w którym nawet puste lady sklepowe serwował komplet "obsługujących". Trafnie określany ustrojem słusznie minionym...
        • Gość: Georg Sommer Re: Moda Polska do licytacji IP: *.pools.arcor-ip.net 24.07.13, 15:10
          Nie do konca puste Gwardianie... Octu u rzenika nie brakowalo...Trybuny Ludu w kioskach bylo az nadto..Towaru z importu tez bylo POd dostatkiem - np. Neues Deutschland czy Rude Pravo (w Empiku...) Z zapalkami byl problem z dowozem (z Sianowa) POnoc caly sklad wagonow sie spalil a zapalki zostaly nienaruszone.. :))

POzdrawiam
    • qwardian Re: Moda Polska do licytacji... 20.03.14, 19:03

A więc poszła za osiem i pół miliona. Szkoda, że trochę więcej nie napisali o spółce, która przejęła nieruchomość. Nawet Głos Wielkopolski nie podaje informacji o firmie Paderewski Group sp. z o.o.

poznan.gazeta.pl/poznan/1,36001,15657087,Policja_na_rynku__barierki_przy_sadzie__Rusza_demonstracja.html
      Na marsz przyszedł też Marcin Kęszycki z Teatru Ósmego Dnia: - Do tej licytacji nie powinno dojść. Nie może być sprzedawane coś, co stało się już własnością społeczną. Najgorsze jest bycie samemu, dlatego przyszedłem tu wyrazić swoją solidarność z mieszkańcami skłotu.

Coś co nie powinno nas dziwić. Palikot, Teatr Ósmego Dnia, Anarchiści to wspaniale uzupełniająca się gromadka...
      • starveling Re: Moda Polska do licytacji... 20.03.14, 19:13
        qwardian napisał:

> Coś co nie powinno nas dziwić. Palikot, Teatr Ósmego Dnia, Anarchiści to wspani
        > ale uzupełniająca się gromadka...

A na dokładkę prof. Polak. Jak widać, niedaleko pada jabłko od kurialnej jabłoni - cudze tuczy, a więc jeszcze wszystko przed rzeczonym.
      • renepoznan Re: Moda Polska do licytacji... 20.03.14, 19:58
        Mnie te osoby nie dziwią. Pięknie wpisują się w obowiązujące u nich przekonanie, że co ukradzione to już ich.
        • qwardian Re: Moda Polska do licytacji... 20.03.14, 20:13

wyborcza.pl/1,75248,15659075,Anarchisci_okupuja_komisariat_na_Starym_Miescie.html

No ale miarka się przebrała. Władze pozwalają im o wiele za dużo...
          • renepoznan Re: Moda Polska do licytacji... 20.03.14, 20:26
            Też tak sądzę. Ale głównie chodzi mi o zaśmiecanie tak pięknego miejsca jakim jest nasz Stary Rynek. Ten budynek w tej chwili obecnej jest obrzydliwy a do tego służył tej anarchistycznej grupie do propagandowych akcji. Maja prawo do swych manifestacji propagandowych - ale nie w tym miejscu.
            • qwardian Nostalgia za starymi czasami... 22.03.14, 12:12

A jednak ludzie jeszcze pamiętają. Ktoś z dalszej rodziny mówił mi, że przed wojną był tam również wykwintny sklep odzieżowy w którym ubierała się elita Poznania. W każdym razie cieszę się, że obiekt jest w dobrych poznańskich rękach...

Kamienicę na rogu ul. Paderewskiego i Szkolnej sprzedano w czwartek za 8,5 mln zł. Na licytacji komorniczej kupiła ją spółka Paderewskiego Poznań, której prezesem jest biznesmen Przemysław Woźny.

Woźny prowadzi firmę inwestującą w nieruchomości. Spółka Paderewskiego Poznań powstała specjalnie, by kupić kamienicę przy Starym Rynku. - Pamiętam, gdy mieścił się w niej salon Mody Polskiej, a potem sklep 5-10-15. Ze smutkiem patrzyłem, jak w ostatnich latach niszczeje, bo nikt nie ma na nią pomysłu. Czułem jako poznaniak, że trzeba coś z tym zrobić -mówi Woźny.

Co planuje? - Chcemy kamienicę skomercjalizować. W grę wchodzi restauracja, sklepy, być może hotel - mówi Woźny. Zastrzega, że dokładna koncepcja powstanie po rozmowach z architektami i konserwatorem zabytków: - To trudna inwestycja. Szacujemy, że remont może kosztować kilka milionów złotych. Stan kamienicy jest fatalny, przebywanie w niej nie jest bezpieczne.

-
              A powiadam wam, że z każdego nieużytecznego słowa, które ludzie wyrzekną, zdadzą sprawę w dzień sądu. Albowiem na podstawie słów twoich będziesz usprawiedliwiony i na podstawie słów twoich będziesz potępiony. Mat. 12/36-37

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka