IP: *.icpnet.pl 01.08.04, 17:14
Jak tak oglądam telewizje przez te dwa dni , to się zastanawiam czy doczekam
kiedyś takiej chwili że media w Polsce będą tak dużo mówiły o jedynym
wygranym powstaniu , czyli "Powstaniu Wielkopolskim".
Obserwuj wątek
    • vipunia delikatnie mówiąc "w skrócie" 01.08.04, 19:30
      Nie będę się wdawać w dyskusję na temat ważności jednego powstania od drugiego i na tym, które było efektywniejsze... ale w tonie stare dowcipu trzeba powiedzieć sobie szczerze...

Rozmawia chomik i szczur. Szczur mówi:
      - Słuchaj chomik, jak to jest? Ty masz cztery łapki i ja mam cztery łapki. Ty masz wystające dwa ząbki i ja mam wystające dwa ząbki. Ty masz ogonek i miekkie futerko i ja też. Ale to ciebie ludzie kochają i przytulają, a mnie nienawidzą, zastawiają pułapki, wysupują trutki. Dlaczego?
      - Wiesz co szczurek? Ty masz po prostu beznadziejne public relations.

Pozdrawiam,
      VIPunia
      • the_dzidka Re: delikatnie mówiąc "w skrócie" 01.08.04, 19:45
        Bardzo dobre, ale... Ja dodam od siebie:
        Powstanie Wielkopolskie traktowane jest ogólnie jako coś "historycznego", jak
        zresztą wszystko sprzed Drugiej Wojny Światowej. W ludzkiej świadomości ono
        wybuchło gdzieś, w zamierzchłej przeszłości, tak dawno, że się już nie pamięta.
        Większość ludzi sądzi, że w zestawieniu z innymi ważnymi wydarzeniami na
        świecie w owym czasie, nie miało ono jakiegoś specjalnego znaczenia. Były
        jakieś tam powstania śląskie, no to było i jakieś tam wielkopolskie..
        Mało kto uzmysławia sobie, że gdyby Powstanie Warszawskie zwyciążyło, to oba te
        wydarzenia miałyby tę sama rangę: rozprawienie się z najeźdżcą przy
        sprzyjających okolicznościach, bez czekania, aż zrobią to za nas inni.
        No, ale w końcu jak mamy patrzeć, aż telewizja za nas całą robotę odwali, to
        się nie doczekamy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka