Dodaj do ulubionych

Ortografia!?

IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 21.08.01, 21:47
chcialbym powiedziec tylko tyle ze jestem bardzo swiadomy tego ze popelniam
znaczace bledy ortograficzne w swoich wypowiedziach.
wszystkim tym którym w jakikolwiek sposob sie to nie podoba informuje ze mam
pewna przypadlosc (niektóre pasztety mowia na to pochwala lenistwa ale to wynik
zupelnie innych odzialywan przynajmniej w przypadku moim) zwana dysortografia i
dyslekcja.. no co jestem ulomny wiec teraz jakis polonista moze mi
brzydko "dosrac"
uprzedzam ze reaguje szyderczym smiechem :)
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Ortografia!? IP: *.math.put.poznan.pl 21.08.01, 21:55
      nic nie szkodzi. w internecie - na forum ,ircu, grupach dyskusyjnych
      uzywa sie jezyka pisanego ograniczonego przez klawiature.
      Mowienie jest szybsze. Kiedy rozmawiasz z kims na ircu wystarczy pare znakow by zasyganlizowac jakas sytuacje.
      Tak czy inaczej powstaje nowomowa, ktora predzej czy pozniej przeniesie sie do jezyka pisanego ( oczywiscie jesli nie znikna dlugopisy).
      • Gość: Rumor Re: Ortografia!? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 21.08.01, 23:13
        doskonale wiem o czym mowisz gosciu! to juz chyba calkiem normalne ze fakt
        przelewu mysli w impuls elektorniczny dokonuje takich powiedzmy to zmyslowych
        udziwacznien ktore tak czy owak nazawac mozna specyficznym slangiem zarowno tej
        wielkiej subkultury jaka tworzy kazdy interkosmownowiec jak i mniejszych
        subkultur zwanych dalej mistycznymi mikrospoleczenstwami. wyroslem wlasnie w
        takimi mikro spoleczenstwie blokersow w ktorym zaplodnilismy idee lokalnego
        lana, jedyna wiec poza rzeczywista forma komunikacji stala sie wlasnie rozmowa
        via irc tudziez innych chatach lanowych. (hmm mysle ze forumowicze to w pewnym
        sensie takze bardzo formalne mikrospoleczenstwo)
        Niechodzi tez bynajmniej o brak polskich znakow diakrytycznych bo bez tych
        pisze sie latwiej ale glownie o bardzo typowe zwroty: narka, nara, sec tel,
        (jest ich tak wiele ze pojawiaja sie w opisach sytuacyjnych niemal kazdej
        dziedzny zycia)
        Mimo to tu na forum czasami nie wiedziec dlaczego uzywam polskich znakow bowiem
        czesto mozna utracic pierwotnie zamierzone znaczenie, zdaza sie jednak ze ktos
        bardzo wymyslnie zwraca mi uwage ze zamiast ''rz'' pisze ''z'' :)

pozdravka
        • couleur3 Re: Ortografia!? 21.08.01, 23:38
          Jeśli komuś się chce to nie ma problemu z używaniem polskich znaków
          iterpunkcyjnych. A błędy ortograficzne to błędy i efekt raczej braku kontaktu
          ze słowem drukowanym; pomijam tu instrukcję obsługi kompa itp. Obawiam się że
          wyrasta cała generacja ludzi nie znających po prostu podstawowych zasad
          ortografii. A tych dyslektyków to coś ostatnio przybywa w zastraszającym
          tempie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka