Dodaj do ulubionych

stary browar

09.08.04, 02:46
jak już ktoś zaczął o starym browarze (temat: poznań schodzi na psy) to
pociągnę ten temat dalej

osobiści uważam, że to świetne miejsce
można tam zobaczyć rzeźby samego mendiniego
normalnie musiałabym pojechać do włoch, zeby to zobaczyc
albo pojsc do muzeum i zaplacic za bilet
albo stac 9 godzin w kolejce - tak jak teraz sie stoi w berlnie zeby wejsc na
MoME

a dzieki Kulczykom mamy swietne miejsce, gdzie mozemy obcowac ze sztuka za
darmo
przy okazji zrobic zakupy

uwazam, ze stary browar ozywil miasto
i daje wszystkim swietna mozliwosc spedzania czasu

a co wy na ten temat sądzicie?

Marta
Obserwuj wątek
    • Gość: mała Re: stary browar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 13:55
      bla bla bla. śmierdzący stary browar... ta sztuka też śmierdzi przekrętami,
      aferami... nie lubie tego miejsca, kojarzy mi się bardziej z państwem Kulczyk
      niż z czymkolwiek innym...
      • kolibri Re: stary browar 09.08.04, 14:01
        co z tego, ze z kulczykami
        ludzie maja smykałkę do robienia interesów i je robia, a wszyscy sie czepiają i
        szukaja dziury w calym
        typowa polska zazdrość
        zamist sie cieszyc, ze w miescie cos sie dzieje i mamy miejsce do ktorego
        mozemy pojsc

ja jestem wdzieczna kulczykom za ich dzialalnosc w poznaniu
        a szczegolnie za stary browar

Marta
        • poznanianka Re: stary browar 12.08.04, 22:42
          ja tam glownie cohdze na spacery, bo za duzo tam nie kupilam. ceny w niektorych
          sklepach sa straszne. a niech sobie stoi! mi nie przeszkadza :-)
    • Gość: bb78 Re: stary browar IP: *.crowley.pl 09.08.04, 14:20
      Jak juz kiedys napisalem - co by nie mowic o Kulczykach, Kulczykparku i innych sprawach, to Stary Browar jest porządnym kawałkiem Poznania i oby więcej takich obiektów w naszym mieście się pojawiało.
      • Gość: mała Re: stary browar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 14:26
        tak myślisz? bo ja już nie wiem sama. sztuka, nie sztuka, porządny,
        nieporządny... Stary Browar wydaje mi się pomnikiem jednego... no... dwójki
        ludzi, bardziej niż miejscem super rozpowszechniającym sztukę, miejscem robienia
        kasy a nie dawania czegoś szczególnego nam.
        • Gość: bb78 Re: stary browar IP: *.crowley.pl 09.08.04, 14:43
          Wiesz, ja nie twierdze, ze Kulczyk jest wielkim dobroczynca dla Poznania i poznaniakow - gosc po prostu robi interesy. Ale Stary Browar jest naprawde znakomita rzecza - architektura bez zarzutu, do tego swietnie wrosl w Polwiejska. Codziennie przewijaja sie tam masy ludzi, i co wazne, SB nie jest tylko miejscem robienia zakupow. IMO tak wlasnie powinno wygladac centrum duzego miasta.
    • tomajh Re: stary browar 09.08.04, 14:59
      Stary Browar-bardzo ładny budynek w centrum Poznania. Kulczyk-skoro ma okazje
      by robić dobre (dla siebie?) interesy, byłby głupi jakby ich nie robił. Wladze
      Poznania i nie tylko Poznania-jeśli są odpowiedzialni za jakieś uchybienia w
      przetargach lub inne wajchy-pod sąd. Póki co dowodów na przekręty związane z
      nazwiskiem Kulczyków nie ma. Przez większość co ich nie lubi przemawia zwykła
      prostacka zazdrość. Mogli by wiele dla miasta zrobic.Mnie jedynie wkurzają
      związki Jana z polityką i politykami (przyjazd Kwacha do browaru-szydera)
      Ogólnie jeśli chodzi o sklepy w browarze, to bez rewelacji. Drogo i słaby wybór
      (nike-iem juz rzygam, nie wiem jak ludzie moga to nosić na co dzień). Podobają
      mi się natomiast strasznie budynki w tym stylu. Oby więcej powstawało w
      Poznaniu budynków z cegły, betonu, kamienia a nie metalowo szklane brzydactwa
      (na wzór starego budownictwa)
    • Gość: snx Re: stary browar IP: *.icpnet.pl 09.08.04, 21:27
      a ja sadze, ze stary browar jest tak samo bez gustu jak wlascicielka firmy
      Fortis, tyle.
    • Gość: snx Re: stary browar IP: *.icpnet.pl 09.08.04, 21:29
      p.s.
      a moze jeszcze meduzy w stylu Versace tam postawic:D
      • Gość: Piotrek Re: stary browar IP: 81.210.112.* 10.08.04, 07:48
        Dla mnie stary browar jest przykładem świetnie zainwestowanych pieniędzy.
        Pamiętacie co tam było 3 lata temu? Kupa gówna i gruzu. A teraz świetny
        budynek, w którym czynsze są niższe niż w kupcu poznanskim o niebo uboższym.
        Wątpie by ta inwestycja zwróciła sie kulczykom po 15 latach. Widac to jest
        dzieło ich życia. Pomnik, cos co zostanie...
        • kolibri Re: stary browar 10.08.04, 09:35
          z tym pomnikiem to już chyba przesadziłeś
          zgadzam, się, że tutaj bardziej widać radość tworzenia i dawania niż chęć
          robienia "wielkiej" kasy - bo kasy mają już tyle, że więcej nie potrzebują
          ale pomnik?
          pomnik to coś bardzo snobistycznego, stawianie sobie samemu pomnika jeszcze za
          życia to chyba lekkie przegięcie
          nie posądzałabym kulczyków o coś takiego

Marta
          • Gość: mko Re: stary browar IP: *.skanska.pl / 213.17.161.* 10.08.04, 12:32
            a nazywanie dzwonów swoimi imionami?
            IMHO mocne, naprawde mocne przegiecie.

ale SB jest OK, szczególnie architektonicznie, bo jeśli chodzi o sklepy, to
            mały wybór ciekawych rzeczy.

pozdr
            mko
            • Gość: uczeń podziwiane stare kościoły fundowali często zbrod IP: *.icpnet.pl 12.08.04, 01:59
              niarze i w niczym to nam dziś nie przeszkadza ? ani w spełnianiu funkcji sakralnych, ani w cieszeniu
              oka. Dajcie na Mszę Świętą za Kulczyków, że związali się z Poznaniem.
    • caprice83 Re: stary browar 12.08.04, 22:40
      Mnie sie SB podoba. Powstała wreszcie super 'alejka' od ronda kaponiera -
      świętym Marcinem koło Kupca Poznańskiego aż do SB. Poza tym dzięki niemu
      wyremontowano troszke tę część miasta.
      Mam nadzieje że wkrótce w rejonie Ogrodów też zrobią coś podobnego i że
      rozbudują tę 'alejke' od mostu teatralnego prze Dąbrowskiego właśnie do Ogrodów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka