Dodaj do ulubionych

"Uchwała pomnikowa" - głupi pomysł czy dobry?

07.11.13, 14:08
W pierwszej chwili pomyślałem, że to znakomity pomysł bo faktycznie niektóre "ozdóbki" jakimi nas poczęstowano w przestrzeni miejskiej mogą wzbudzać poważne wątpliwości.
Ale z drugiej strony taka uchwała to jest niewątpliwe dławienie inicjatyw obywatelskich i poddanie następnego fragmentu życia miasta kontroli urzędników.
Nie mam złudzeń. Grube ryby się przez sieć tej "uchwały pomnikowej" przecisną z swoimi najgłupszymi pomysłami. Natomiast wykosi ona sporo sensownych inicjatyw obywatelskich.

Mam nieodparte wrażenie, iż jest to znowu zaklinanie rzeczywistości i próba jej naprawienia wydaniem następnego przepisu. Typowa mentalność biurokraty.
A inicjatywa i wolność obywateli pójdą w odstawkę.

Dlatego - nawet kosztem zaciskania zębów np na widok pomnika złomiarza na Alejach Marcinkowskiego - wolę poronione pomysły niz oddanie decyzji w ręce urzędników - którzy najczęściej też zaakceptują pomysły poronione a odrzucą sensowne.
Obserwuj wątek
    • l.george.l Re: "Uchwała pomnikowa" - głupi pomysł czy dobry? 07.11.13, 14:35
      To zależy, czy uchwała sprawi, by na przykład Batmana, Budyń czy Kręglarza schowano gdzieś głęboko do magazynu.
      • renepoznan Re: "Uchwała pomnikowa" - głupi pomysł czy dobry? 07.11.13, 17:23
        Budyń? Chodzi o Ratajskiego?
        • m-dyskretna Re: "Uchwała pomnikowa" - głupi pomysł czy dobry? 07.11.13, 18:36
          Głowy nie dam, ale raczej chodzi o Pomnik Katynia i Sybiru w ogrodzie zamkowym.
          • Gość: Dzwoniec Re: "Uchwała pomnikowa" - głupi pomysł czy dobry? IP: *.pools.arcor-ip.net 07.11.13, 18:51
            Tez glowy nie dam,ale pewnie chodzi o parapet i sikorki...
          • renepoznan Re: "Uchwała pomnikowa" - głupi pomysł czy dobry? 07.11.13, 19:16
            m-dyskretna napisała:

> Głowy nie dam, ale raczej chodzi o Pomnik Katynia i Sybiru w ogrodzie zamkowym.
            >

Faktycznie. Choć miałem inne podejrzenia.
            • l.george.l Re: "Uchwała pomnikowa" - głupi pomysł czy dobry? 07.11.13, 22:27
              Nie ja jestem autorem tej nazwy, ale widzę, że jesteśmy zgodni co do jej trafności.
        • lili_marleen Sromam się 08.11.13, 07:09
          renepoznan napisał:

> Budyń?

www.pomnik.com.pl/gallery/pomniki_historyczne/08_1_Pomnik_Ofiar_Katynia_i_Sybiru-Poznan.jpg
          Mnie kojarzy się bardziej z rycinami jakie można czasem zobaczyć na ścianach gabinetu proktologa, ale słyszałam też głosy, że konkuruje ze skojarzeniowo podobnym z Rzeszowa.
          i1.pudelekx.pl/3c625ba8fbfa000931cd6157bd10d6e94900016d/image-jpg
          • kiks4 Re: Sromam się 08.11.13, 09:06
            Rzeszów rzeczywiście przebił cała Polskę. Odziedziczony po PRL-u pomnik Czynu Rewolucyjnego zwany powszechnie pomnikiem waginy przekazano wraz ze zwracaną działką na której stoi OO. Bernardynom.
            Ci oczywiście dostosowali pomnik do wymogów współczesności umieszczając w nim krzyż.
            Tego nie sposób na trzeźwo wymyślić.
          • renepoznan Re: Sromam się 08.11.13, 17:49
            A swoja drogą - widzieliście kiedyś jak wyglądają sprasowane ciała w masowym grobie?
            Nie bronię pomnika bo w fatalnym miejscu i niespecjalnie do mnie przemawia - ale skojarzenia wywołuje raczej jednoznaczne.
            Ten proktolog to tylko złośliwość.
            • Gość: AAA Re: Sromam się IP: *.adsl.inetia.pl 08.11.13, 17:58
              To nie tylko złośliwość, ale wyjątkowy wulgaryzm....
    • Gość: Bimota Re: "Uchwała pomnikowa" - głupi pomysł czy dobry? IP: *.free.aero2.net.pl 08.11.13, 10:51
      JAK BYS JESZCZE NAPISAL O CO W NIEJ CHODZI...

NIE WIAM CO WAM SIE NIE PODOBA, MALKONTENCJI...

I NIE WIEM PO CO W OGOLE JAKIES POMNIKI...
      • kiks4 Re: "Uchwała pomnikowa" - głupi pomysł czy dobry? 08.11.13, 11:48
        Gość portalu: Bimota napisał(a):
        > I NIE WIEM PO CO W OGOLE JAKIES POMNIKI...
        --------
        Toś trafił w sedno. Stawianie pomnika bardzo mi przypomina zachowanie psa- samca. Unosząc nogę zaznacza: to jest mój teren.
        Pomniki stawiamy w chwili naszego triumfu: wygraliśmy wojnę czy wybory to stawiamy pomnik naszemu człowiekowi, czy naszej idei z nadzieją, że będzie wiecznie dokumentował naszą chwałę.
        Ale sięgnijmy pamięcią wstecz lub rozejrzyjmy się wokoło- ile pomników w Poznaniu stoi od 100 lat? Żywot pomników jest krótki. Zmieniają się czasy, zmieniają siły rządzące i pomniki się burzy. Ile pomników zburzyli hitlerowcy w Poznaniu, ile później komuna i ile rozburzymy my sami po 1989 r.
        Masz rację- po stawiać pomnik skoro i tak za kilkadziesiąt lat śladu po nim nie będzie.
        • Gość: AAA Re: "Uchwała pomnikowa" - głupi pomysł czy dobry? IP: *.adsl.inetia.pl 08.11.13, 17:05
          > Gość portalu: Bimota napisał(a):
          > > I NIE WIEM PO CO W OGOLE JAKIES POMNIKI...

No właśnie po co komu jakieś wzorce...róbta co chceta !

kiks4 napisał:
          Stawianie pomnika bardzo mi przypomina zachowanie psa- sam
          > ca. Unosząc nogę zaznacza: to jest mój teren.

Masz rację kundelku - niech lepiej obcy oznaczają nasz teren, np. przydałby się pomnik jakiegoś Hitlera, Stalina albo przynajmniej Bi smarka...
          • kiks4 Re: "Uchwała pomnikowa" - głupi pomysł czy dobry? 08.11.13, 18:35
            Gość portalu: AAA napisał(a):
            > Masz rację kundelku - niech lepiej obcy oznaczają nasz teren, np. przydałby się
            > pomnik jakiegoś Hitlera, Stalina albo przynajmniej Bi smarka...

Gdy brakuje argumentów pozostaje niezawodna metoda- walnąć grubym słowem w adwersarza. Nihil novi...
            A co do pomników Hitlera, Stalina czy Bismarcka ( tak piszą jego nazwisko ludzie choćby trochę wykształceni) - właśnie poparłeś moje wcześniejsze wywody.
            Te pomniki już w Polsce były - i ślad po nich nie pozostał. Tak jak nie pozostanie ślad po naszych dzisiejszych pomnikach, o które gotowi jesteśmy toczyć boje do krwi ostatniej kropli z żył...
            Ale jest sposób na zbudowanie pomnika trwalszego od spiżu.Przepis na taki pomnik podał Horacy- do twojej wiadomości- to nie współczesny raper tylko rzymski poeta żyjący ponad 2000 lat temu. Przepis brzmi:
            Exegi monumentum aere perennius ... itd reszty poszukaj w necie.
            Takim pomnikiem jest ludzkie dzieło. Jeśli potrafisz stworzyć coś, co służyć będzie ludziom przez pokolenia- tu spiżowy pomnik nie jet potrzebny. Horacy nie żyje już od 2000 lat a jego nazwisko wciąż jest znane wykształciuchom.
            Nobel nie żyje- a nazwisko zna cały świat- nie dlatego że wynalazł materiał wybuchowy ale dlatego, że stworzył fundację nagradzająca postępy w nauce. W Poznaniu hr Raczyński nie ma pomnika ale każdy poznaniak (wykształcony ) potrafi wyliczyć kilka jego ponadczasowych zasług dla miasta i jego obywateli. Itd
            Pomału zmierzam do celu- zamiast wydawać pieniądze na kolejny pomnik, który - jak znam życie- skłóci i tak skłócona społeczność można by było z tych środków utworzyć fundację pomagającą np. studiować najzdolniejszym a niezamożnym studentom. NA przykład...
            • Gość: AAA Re: "Uchwała pomnikowa" - głupi pomysł czy dobry? IP: *.adsl.inetia.pl 08.11.13, 18:49
              Świat jest bardziej złożony i urozmaicony niż ci się wydaje - są na nim i fundacje i są pomniki i jeszcze kilka innych rzeczy....

Założenie fundacji nie blokuje budowy pomnika i na odwrót - budowa pomnika nie blokuje fundacji. Zresztą co ma piernik do wiatraka (to nie cytat z Horacego)

Cechuje Cię jakiś taki minimalizm pojęciowy...

A co do pomników Bismarka i tym podobnych - nie ma po nich sladu i bardzo dobrze. Teraz przyszedł czas na pomniki przez tyle lat zakazywane przez różnych okupantów....

Weźmy choćby taki prozaiczny przykład - na św. Marcinie ustawiono pomnik matematyków polskich, którzy złamali enigmę. Ktoś mógłby powiedzieć - po co taki pomnik ? Przecież powstał w Anglii film o łamaniu enigmy, gdzie jasno pokazano, że Polacy nie mieli w tym żadnego udziału, co najwyżej zajmowali się szmalcownictwem...
              Więc po co jeszcze jeden pomnik ?
            • Gość: Georg Sommer Stachu Gacki - kiks4 zrobil z siebie idiote....!! IP: *.pools.arcor-ip.net 08.11.13, 19:03
              W niemieckiej pisowni mozna pisac Bismarck jak i Bismark... Nie jest to bledem ortograficznym...

PS Glupio wyszlo Stachu co....??
              • kiks4 Bismarck 09.11.13, 19:04
                W Owińskach pod Poznaniem na przełomie XVII i XVIII wieku żył i działał berliński przedsiębiorca Zygmunt Otto Treskow. Dorobił się dużych pieniędzy na handlu z wojskiem pruskim i dla poniesionych zasług otrzymał szlachectwo- czyli mógł dopisać przed nazwiskiem "von", pomimo, że był nieślubnym dzieckiem.
                Pozostała część rodziny ojca nie uznała jednak tego i dla podkreślenia, że nic ich nie łączy z tym bękartem zmieniła pisownię nazwiska na von Tresckow.
                Jak było z Bismarckiem- nie wiem. Jednak takie szczegóły jak jedna literka w nazwisku maja daleko idące konotacje.
                A propos Bismarcka- myślę, że nie tylko ja nie wiedziałem, że na terenie dzisiejszej Polski, w okolicach Słupska znajdują się dobra Warcino ( Varzin ) kupione przez Żelaznego Kanclerza ze środków przyznanym mu w uznaniu zasług na rzecz jednoczenia państwa niemieckiego.
                W dobrze utrzymanym pałacu mieści się dzis Technikum Leśne:
                fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ba/wa/zpds/Zhd5igdAVThKSmYfnX.jpg
                • kiks4 Pomniki 09.11.13, 19:24
                  Renepoznan zapewne mógłby (gdyby zechciał) pełniej rozwinąć temat pomników w aspekcie religijnym.
                  Nie zawsze bowiem było oczywiste, że wyznawcy religii wywodzących się ze Starego Testamentu mogą bezkarnie tworzyć wizerunki ludzkie czy zwierzęce. Powiedział bowiem Pan:
                  „Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią. Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą. " (Wj 20,4-5, Biblia Tysiąclecia, III wydanie).
                  Zatem gdyby 1000 lat temu nie zaryzykowano i takie wizerunki uznano za dopuszczalne- nikt w Poznaniu nie kłóciłby się o kształt i miejsce posadowienia tego czy innego pomnika. Nie stawialibyśmy pomników- co najwyżej bramy triumfalne czy obeliski.
                  • Gość: AAA Re: Pomniki IP: *.adsl.inetia.pl 09.11.13, 19:57
                    Cały ten Twój wywód nadaje się tylko do kosza, bo nie zauważyłeś ważnego wydarzenia jakim było Wcielenie. To wydarzenie zmieniło wszystko....

Coś kiepsko u ciebie z logiką - każdy wątek to kiks.... Sommer ma rację - odczep się i odpocznij..
                  • renepoznan Re: Pomniki 09.11.13, 20:00
                    Kiksie. Kwestia wizerunków Boga, ludzi zwierząt itp została w naszej cywilizacji europejskiej dawno rozwiązana i nie ma sensu nawracać do zaszłości jaką jest spór pomiędzy ikonoklastami i ikonodulami.
                    Nawracanie aż do judaizmu to jeszcze bardziej bezsensowna spekulacja. Ostatecznie dziedzictwo grecko-rzymskie dominuje nad dziedzictwem kulturalnym azji mniejszej. Nie sadzę też by Bóg był tak małostkowy i "uczłowieczony" by zżymał się na wizerunek czegokolwiek - no chyba, że jest fatalnie wykonany.

Zmieniając trochę temat to zadziwia mnie to ograniczanie się do pomników "ku czci".
                    Czyżbyście nie wiedzieli urody Perseusza i Andromedy - obecnie w Parku Wilsona, Hygiei na Placu Wolności czy też Porwania Prozerpiny czy Marsa na Starym Rynku?
                    To też są pomniki. I są przepiękne.
                    • kiks4 Re: Pomniki 09.11.13, 22:48
                      renepoznan napisał:
                      > Kiksie. Kwestia wizerunków Boga, ludzi zwierząt itp została w naszej cywilizacj
                      > i europejskiej dawno rozwiązana

Dzięki- Rene za klarowny i wyczerpujący wykład na ten temat. Niech ten styl będzie stylem wszystkich wypowiedzi na poznańskim Forum. Niestety- coraz bardziej zmieniającym się w rynsztok.
                • Gość: Georg Sommer Re: Bismarck IP: *.pools.arcor-ip.net 09.11.13, 19:42
                  Stachu... Nie wybielaj sie jakimis tam konotacjami...!! Nie znam twojej konotacji (ale sie dowiem) i dla przykladu - wezmy twoje nazwisko.Zaden Niemiec nie wypowie Gacki tylko > GAKI < - choc bys sie usral PO same pachy.Daj se wiec dupie siana i odczep sie od AAA i Bismarka..Paniatno..?? Wrrrrr

PS Bardzo mnie cieszy,ze owy palac jest w takim stanie...
                • renepoznan Re: Bismarck 09.11.13, 20:02
                  A mnie się najbardziej podoba Bismarck leżący na dnie Atlantyku. ;)
                  • Gość: Georg Sommer Re: Bismarck IP: *.pools.arcor-ip.net 09.11.13, 20:16
                    Wiesz co flejo... Gdybym byl tak perfidny i chamowaty jak ty to bym napisal - a mnie sie najbardziej POdoba ORP Orzel na dnie Atlantyku..To trzeba miec tupet,aby z tych rzeczy robic se POdsmiechujki..
                  • kiks4 Re: Bismarck 09.11.13, 22:46
                    renepoznan napisał:
                    > A mnie się najbardziej podoba Bismarck leżący na dnie Atlantyku. ;)

No i świadomość niewielkiego co prawda , na miarę proporcji obu okrętów - udziału naszego ORP Pioruna w akcji zatopienia Bismarcka.
                    To było coś bardzo symbolicznego- Dawid i Goliat. I Dawid znów zwyciężył!
                    • Gość: Georg Sommer Re: Bismarck IP: *.pools.arcor-ip.net 10.11.13, 05:11
                      Wyrywkowy cytat z Wiki.... > O godz.22:37 "Piorun" odnalazl "Bismarka" na radarze,nastepnie zmniejszyl dystans i przez 59 min. manewrowal w bezposrednim kontakcie wzrokowym..W odleglosci 7300 - 12000 m od "Bismarka". Dowodca "Pioruna" kmdr.Eugeniusz Plawski wydal rozkaz oddania >3 salw< z dzial 120mm (wiatrowki ??) w celu POdniesienia MORALE zalogi.. POciski oczywiscie chybily i o godz.23:50 "Piorun stracil kontakt" (czytaj narobil w gacie) i nie "odnalazl" go POnownie.. Tak Dawid "Piorun" POkonal Goliata "Bismarka"... Buhahaha...

Stachu Gacki - kanciaty komunistyczny lbie... Teraz czekam az napiszesz: "Rudy 102" wygral II Wojne Swiatowa a Szarik zeby nie byc gorszy POdpierdzielil Hitlerowi pento kielbasy... :):)
                      • kiks4 Bismarck 10.11.13, 10:19
                        Zadaniem ORP Piorun nie było zatopienie pancernika- to oczywiste.
                        Zadaniem ORP Piorun jak i innych mniejszych brytyjskich jednostek wysłanych w pościg było odnalezienie Bismarcka.
                        Ta sama Wikipedia: " Około 22:30 najpierw polski niszczyciel ORP „Piorun”, a potem angielski „Zulu” odkryły Bismarcka”.
                        • Gość: Georg Sommer Re: Bismarck IP: *.pools.arcor-ip.net 10.11.13, 15:10
                          Ooooo....!! Widze,ze Stachu Gacki zaczyna wymiekac - madrzec (na ww) i nie reaguje na POdpuchy perfidnej maszkary zwanej renepoznan...Tak nalezalo czynic od samego POczatku dziadku Gacki..!! No coz, moze madrosc przyjdzie z wiekiem...?? :):)

PS Jak wiesc siolowa niesie - kowal zawinil a Cygana POwiesili...
                        • renepoznan Kiksie - nie rzucaj "pereł" przed trolle 10.11.13, 20:53
                          bo to "stworzenia bardzo stare, brzydkie, złośliwe i mało inteligentne." Nie docenią.
                          ;)
                          • Gość: Georg Sommer Re: Kiksie - nie rzucaj "pereł" przed trolle IP: *.pools.arcor-ip.net 10.11.13, 22:32
                            Ktore sie POjawily na Chomikuj.pl i strasza dzieci przed dobranocka...!!

PS Objawy wymiotne na samo wspomnienie...
                        • Gość: Georg Sommer Re: Bismarck IP: *.pools.arcor-ip.net 10.11.13, 22:14
                          Przekaz dla ciebie kmiocie byl dosc przejrzysty i jednoznaczny...CDN nastapi szybciej niz sie spodziewasz i nie bedzie zadnego zlituj sie...

PS Bolek i Jasiu cos o tym wiedza...
    • Gość: Hania Re: "Uchwała pomnikowa" - głupi pomysł czy dobry? IP: *.adsl.inetia.pl 14.11.13, 01:42
      Kiks napisał:
      "Stawianie pomnika bardzo mi przypomina zachowanie psa- samca. Unosząc nogę zaznacza: to jest mój teren."
      Przypomniały mi się słowa Waltzowej o tęczy:
      "... ile razy trzeba będzie odbudowywać, tyle razy będziemy"
    • Gość: BIMOTA Re: "Uchwała pomnikowa" - głupi pomysł czy dobry? IP: *.ip.netia.com.pl 16.11.13, 17:54
      ZACZAC MOZNA BY OD TEGO:

www.youtube.com/watch?v=ECZxMKcFC1k

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka