Dodaj do ulubionych

Chwała Owsiakowi

13.01.14, 19:35
Już wiem, jakie komentarze się pojawią pod tym tekstem ale muszę to napisać. Jestem pod ogromnym wrażeniem doskonałej wychowawczej roboty Owsiaka. Gdy widziałem młodzież w wieku licealnym jak na mrozie i deszczu kwestowała na ulicach i pod centrami handlowymi- serce rosło. Przecież nikt ich do tego nie goni, nie maja z tego żadnej korzyści- a chcą przeznaczyć swój prywatny czas na rzecz wspólnego dobra. Jakże rzadka to dziś postawa. Uważam, że w akcji Owsiaka zebrane pieniądze są na drugim miejscu...
Jest w nas- współczesnych Polakach, jakieś zahamowanie przed podejmowanie inicjatyw na rzecz wspólnego dobra. Wstydzimy się bezinteresowności. A Owsiak wyzwala te naturalne odruchy tkwiące w nas. Dzięki Jurku!
On nie ma monopolu, oby znalazł więcej naśladowców w wyzwalaniu społecznej aktywności.
Obserwuj wątek
    • qwardian Re: Chwała Owsiakowi 13.01.14, 19:57

Pół miliona zebranych funduszy i kilka puszek ulotniło się wraz z woluntariuszami. W Poznaniu zabrakło entuzjazmu. Legalna profesja, dochodowa, tylko etycznie wątpliwa, bo werbalnie odnosi się do ŚWIĄT. A święta to raczej to impreza nie jest...
      • Gość: Georg von Sommer Re: Chwała Owsiakowi IP: *.pools.arcor-ip.net 13.01.14, 20:26
        Gwardianie... Temu nad Toba musisz wybaczyc..Stary,slepy,gluchy,ogarniety starcza demencja i wychowany na komunistycznej ideologii jest nie do przebicia - w zadnym calu.. W sumie zal mi go,cierpi przeokropnie...
      • kleha Re: Chwała Owsiakowi 13.01.14, 20:32
        Wiele razy slyszalem ze Owsiak walczy z kosciolem ale to nie prawda to kosciol walczy z Jurkiem. Tyle tylko ze do piet mu nie dorastaja.
        • qwardian Re: Chwała Owsiakowi 13.01.14, 21:07

Widzę, że kalkulacje mają miejsce na Salonie i tam dokładnie studiują wydatki na promocje Jurka Owsiaka. Ja jeszcze kalkuluję w ten sposób, że to nie są środki stracone na hazard i po starannej inspekcji większość pieniędzy trafi tam gdzie powinna to jest ns zakup medycznego sprzętu i wszystkie strony będą usatysfakjcjonowane.

Twój nick sugeruje, że masz fobie, nie dziw się więc, że to się udziela innym i bluzgi nie ominą Jurka Owsiaka też. To tak działa wstecz..
      • kazek100 Re: Chwała Owsiakowi 13.01.14, 21:08
        qwardian napisał:

> Pół miliona zebranych funduszy i kilka puszek ulotniło się wraz z woluntariusza
        > mi.

Potrafisz te słowa jakoś udokumentować, czy tylko tak tradycyjnie po katolicku uznałeś, że trzeba kogoś opluć? Ty, który przez całe życie nigdy nie zrobiłeś niczego dla drugiego człowieka?

dyskusji werbalnych także unikaj. Źródłosłów słowa "święto" jest mocno niepewny, jako słowa o pochodzeniu prasłowiańskim, a prawdopodobnie i praindoeuropejskim (prawdopodobnie znaczyło tyle, co "silny" - stąd starosłowiańskie "Świętopełk, "Świętosław"". ) W związku z tym, obok znaczenia religijnego, słowo to może znaczyć tyle, co "dzień inny niż zwykle". Nawet jednak, jeżeli uznalibyśmy tradycyjną, religijną konotację, to nie znaczy, że słowo to nie może mieć szerszego zakresu znaczeniowego. Idąc twoim prymitywnym tropem należałoby bowiem uznać, że jeżeli katolik mówi o "duchowości", to znaczy, że wierzy w duchy.

A co do ocen moralnych, to ktoś tak chamski i wulgarny jak ty (zacytować?) powinien jako ostatni formułować oceny.

Ad rem - przez wiele lat byłem mocno krytyczny wobec Owsiaka, i miałem tu bardziej konkretne zarzuty, niż ci egoistyczni krzykacze od Rydzyka. Ale ładnych kilka lat temu przekonał mnie do siebie, miałem też niewątpliwą przyjemność uciąć sobie z Owsiakiem dłuższą pogawędkę, być kilkukrotnie na Przystanku i powiem odpowiedzialnie - fantastyczny człowiek.
        • qwardian Re: Chwała Owsiakowi 13.01.14, 21:41

Informowalem (kto chce niech wertuje), że wysyłam pomoc dla ofiar tragedii na Filipinach. Że Wyborcza jest opóźniona to nie moja wina, rezultaty zbiórki byly, a może i są na stronie Głosu Wielkopolskiego. Przepraszam, że nie podam białej laseczki, Kaziku, ale będziesz musiał udać się tam po ciemku, albo wygooglowac bez mojej pomocy...
          • kazek100 Re: Chwała Owsiakowi 13.01.14, 22:06
            Sęk w tym że jesteś zupełnie niewiarygodny.
            bez odbioru.
            • qwardian Re: Chwała Owsiakowi 13.01.14, 22:19
              forum.gazeta.pl/forum/w,67,147985234,147994817,Re_A_tymczasem_wew_stolycy.html
              Trzeba być średnio kumatym, żeby uruchomić lokalną wyszukiwarkę na gazecie.pl. Tutaj tylko wspomniałem, reszta jest na Salonie, ale Twoją pasją są fobie religijne, niszczyć, burzyć, złorzeczyć, skłamać. To AAA nazwał Ciebie krętaczem. Wiesz Kaziku to było najbardziej trafne spostrzezenie jakie mi utkwiło...
              • kiks4 Re: Chwała Owsiakowi 13.01.14, 22:31
                Z całym szacunkiem Gwardianie- nawet gdybyś wygrał miliard złotych i przeznaczył całość na rzecz poszkodowanych Filipińczyków- nie uzyskasz takiego efektu wychowawczego co Owsiak.
                • qwardian Re: Chwała Owsiakowi 13.01.14, 23:11
                  Ja raczej bardziej sobie cenię model korporacyjny na wychowanie ale to temat na kolejną debatę ideologiczną...
                  • kazek100 Re: Chwała Owsiakowi 14.01.14, 08:06
                    Quardianie, pisząc, że jesteś zupełnie niewiarygodny, miałem na myśli początek twojego pierwszego wpisu (prosiłem cię o potwierdzenie twoich rewelacji, nie doczekałem się) oraz dziesiątki twoich innych wpisów poświęconych edukacji, które to wpisy, niezależnie od poglądów, jakie się ma, trzeba uznać za - wybacz - podłe.

Dlatego wychowawcza rola Owsiaka jest dla mnie niepodważalna. I jest jedną z największych zagadek współczesności - jak dla mnie, prostaczka - dlaczego gość budzi aż taką furię środowisk katolicko-egoistycznych. Oczywiście, każdy z nas potrafi wymienić jakieś przyczyny tej histerii, ale jak dla mnie, żadna z nich nie tłumaczy skali tej histerii. Wychodziłoby tu jakieś totalne i grupowe zwichrowanie osobowości?
          • kiks4 Re: Chwała Owsiakowi 13.01.14, 22:12
            Ja przecież nie o tym pisałem. Pisałem wyraźnie, że pieniądze zebrane w tej akcji są mniej ważne od efektu wychowawczego. Że ta akcja uruchomia co roku w młodych ludziach pokłady entuzjazmu- bo trzeba być entuzjastą, żeby przez kilka godzin na zimnie prosić ludzi o datki. Gdy zobaczyłem dziewczynę podchodząca do mnie, nie mogłem się powstrzymać, żeby jej nie podziękować za jej trud.
            Najgorsze, co może się zdarzyć, to pokolenie ludzi obojętnych. Obojętnych na los innego człowieka, obojętnych na zagrożenie ojczyzny. Póki mamy młodzież gotową na wysiłek na rzecz Orkiestry wierzę, że gdyby zaszła potrzeba- zachowaliby się podobnie jak młodzież warszawska w sierpniu 1944.
            • Gość: Georg von Sommer Efekt wychowaczy Owsiaka... IP: *.pools.arcor-ip.net 13.01.14, 22:56
              mozna zobaczyc na Woodstocku..!! Pijane zarzygane bydlo turlajace sie w blocie jak swinie z haslem na ustach :

Robta co chceta - pijta co chceta - jeno nie rzygajta do koryta....!!

PS Gacior - to sa efekty wychowawcze Owsiaka... Oni maja bronic Ojczyzne...?? A moze sklepow monopolowych..??
            • kleha Re: Chwała Owsiakowi 13.01.14, 23:36
              Czyli da sie zrobic cos dobrego bez straszenia ogniem piekielnym i to w dodatku nie dla siebie.
              • Gość: Georg von Sommer Re: Chwała Owsiakowi IP: *.pools.arcor-ip.net 13.01.14, 23:49
                Chwala Owsiance za krociowe dochody przemyslu spirytusowego i utrzymanie "Adidasa" na wysokim POziomie...

PS Tak trzymac belzebuby....!!
    • lili_marleen Re: Chwała Owsiakowi 14.01.14, 07:51
      kiks4 napisał:

> Już wiem, jakie komentarze się pojawią pod tym tekstem...

Nie oceniaj naszego forum aż tak źle. Ostatecznie to nie forum Onetu. Mamy paru dyżurnych haterów - ale nawet najpiękniejszy ogród cieszy nie tylko wonią kwiatów lecz także musi od czasu do czasu podrażnić zmysły fetorem nawozu. Bez nich byłoby nudno chyba.

Co do WOŚP - szacun, jak mówią młodzi. Orkiestra wrosła w polski krajobraz podobnież jak jej niezmordowany "dyrygent". Entuzjazm społeczny jaki wzbudził Owsiak to ewenement na skalę, w sensie masowości zjawiska i ofiarności wolontariuszy - tu zaryzykuję - sierpnia 80.
      To bardzo pokrzepiające, a że z jakichś nisz behawioralnych dobiega ujadanie? Jak mawia mój sąsiad - Pani, pies ma pysk to szczeka.
      • Gość: Georg von Sommer Lili...Zezlilas mnie na maxa...!! IP: *.pools.arcor-ip.net 14.01.14, 10:12
        Lili...Historia zna juz takie "Orkiestry"przy ktorej wybrani bawia sie do konca (w przepychu) a lajba idzie na dno jak slawetny Titanic...W tym przypadku jest POdobnie i trzeba byc kompletnym slepcem (jak Gacior) aby tego nie widziec i jeszcze przyklaskiwac...Zawiodlas sie na Bolku - zawiodlas sie na Palismrodzie - przyjdzie czas ze i Owsianka wyjdzie Ci bokiem i bedzie z tego jeden wielki smrod..Wspomnisz moje slowa...!!

Lili...Jestem w POsiadaniu masy zdjec z Woodstocku,znam detale z opowiesci bylego "przydupasa" Owsiaka i jemu POdobnych..To jest szok i zgrzytanie zebow co oni chleja,gdzie sypiaja i czym smigaja na Woodstock lub lataja... Amen...

• kiks4 Dzięki Lili... 14.01.14, 14:16
        Podniosłaś mnie na duchu jakże trafnym porównaniem. Przywracasz mi wiarę w ludzi. Lubie pracę w ogródku, zajmuje się tym od lat więc porównanie uznaję za nadzwyczaj trafne. Ba- wiele lat marzyłem o solidnej kupce gnoju bo nie było łatwo zdobyć to w mieście. A teraz mam na zawołanie...
        • Gość: Georg von Sommer Nie musisz marzyc...!! IP: *.pools.arcor-ip.net 14.01.14, 17:15
          Cos co bylo kupa gnoju,cos co jest kupa gnoju nigdy nie bedzie slodkim lukrem bo az do smierci POzostanie tylko kupa gnoju...

PS Bez zenady mozesz sie turlac PO swoim ogrodzie...!!
    • angrusz1 A mi 14.01.14, 12:33
      nie podoba się zachowanie Owsiaka i owsiakowców .
      • kazek100 Re: A mi 14.01.14, 13:33
        Zazwyczaj na tym forum zachowujesz się gorzej, ale mniejsza o to. Mnie się też nie podoba, że facet za szybko mówi, ale żeby z tego robić powód do obojętności?
    • bimota Re: Chwała Owsiakowi 14.01.14, 13:08
      CIEKAWE JAKI BEDZIE SKUTEK TEGO "WYCHOWYWANIA", GDY SIE POTWIERDZA ZARZUTY STAWIANE TEMU "MENTOROWI"...

JESLI TEN LEWAK MA BYC WZOREM, TO JA DZIEKUJE...
      • kazek100 Re: Chwała Owsiakowi 14.01.14, 13:34
        no cóż oczywiście wkleisz nam jakiegoś miarodajnego linka potwierdzającego wspomniane przez Ciebie "zarzuty"? Quardianowi się nie udało, to dawaj te konkrety.
        • kiks4 Re: Chwała Owsiakowi 14.01.14, 14:13
          Fronda informuje, że Owsiak zagarnia dla siebie 46% wpływów:
          www.fronda.pl/a/caritas-vel-owsiak-szokujace-dane,33467.html
          Co prawda Owsiak mówi że tylko 8% idzie na koszty utrzymania fundacji ale jeśli na jednej szali jest portal katolicki a na drugiej sługa szatana to wiadomo, gdzie jest prawda
          • kazek100 Re: Chwała Owsiakowi 14.01.14, 14:32
            Moja żona straszliwie się wkurza, gdy ktoś twierdzi, że fronda czy radio maryja to media katolickie.
            Ona twierdzi, że to zwyczajne partyjne gadzinówki prowadzone przez nienawistników, a to, że przy okazji mają w ramówce jakieś tam programy religijne, to nic nie znaczy, tvp też takie ma.

Nie do końca się z kobitą zgadzam wskazując jej poparcie episkopatu oraz fakt, że KK jakoś uparcie nie chce zrobić z tym hejterskim towarzystwem zrobić porządku (innym duchownym potrafiono zamykać usta błyskawicznie), ale domyślasz, się, czemu małżonka tak mówi...
        • bimota Re: Chwała Owsiakowi 14.01.14, 20:19
          3obieg.pl/?s=OWSIAK&x=0&y=0
          www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=S1tDRkrg9-M
          www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=KCGyV4O6RmA
    • Gość: AAA Re: Chwała Owsiakowi IP: *.adsl.inetia.pl 14.01.14, 14:31
      Cała akcja nie ma żadnego sensu ekonomicznego.
      Każdy pracujący płaci miesięcznie na służbę zdrowia min. 300 zł miesięcznie (co daje w skali roku ok. 60 mld). Gdybyśmy chcieli zapłacić dodatkowo by zakupić sprzęt to musielibyśmy płacić dodatkowo 15 groszy miesięcznie, co byłoby w ogóle niezauważalne. A za to pozbylibyśmy się tej całej demoralizacji i olbrzymich kosztów...
      • kazek100 Re: Chwała Owsiakowi 14.01.14, 14:37
        1. Nie wszystko, co tobie się nie podoba, jest demoralizacją;
        2. Twoje podliczenie jest o tyle bez sensu, że tak kasy nie było, sprzętu nie było, a dzięki akcji jest; Materialnie - trudno zaprzeczyć:
        3. wspomniane przez Kiksa znakomite efekty wychowawcze, zwłaszcza w takim narodzie jak nasz, gdzie poziom zaufania społecznego jest na poziomie krajów ogarniętych wojną domową (głównie dzięki takim hejterom, jak ci co głoszą bzdury o Owsiaku) - są nie do przeliczenia na pieniądze.

Oczywiście - przy tej okazji ujawnia się ta grupa nienawistników. Ale ta grupa i tak by istniała, zawsze jest szansa, że część z nich zmieni swe nastawienie do świata, innych ludzi, a przy okazji patrząc bardziej pozytywnie na świat, ukoi własne emocje, nerwy, poprawi samopoczucie, stan krążenia, pracę serca.

Same plusy.
        • Gość: AAA Re: Chwała Owsiakowi IP: *.adsl.inetia.pl 14.01.14, 14:58
          Demoralizujący wpływ jest niewątpliwy - widoczny choćby w powyższym zaprzeczaniu matematyce...o innych sprawach aż żal mówić..
          • kazek100 Re: Chwała Owsiakowi 14.01.14, 15:10
            Jak na razie zauważyliśmy tylko demoralizujący wpływ ideologii na niektórych hejterów (np. na ciebie). Ja bowiem nie pisałem nic o matematyce, a ty ogarnięty ideologicznym szałem nie zrozumiałeś wypowiedzi.

Ja pisałem, że dzięki akcji Owsiaka ileś tam sprzętu kupiono, a bez tej akcji by go nie kupiono. Trudno dyskutować z faktami.

O wyliczeniach zresztą wolę rozmawiać z ludźmi, którzy nie reprezentują środowisk, które tyle razy już kłamały na temat rozliczeń Orkiestry etc. Rozumiem, że odnosisz się bezpośrednio do rozliczeń finansowych publikowanych przez WOŚP i opierasz na tych danych?

W każdym razie, jeżeli by przyjąć, że pracuje ok. 20 milionów Polaków (jest ich chyba mniej), to ta suma pomnożona x twoje 0,15 groszy daje 3000 000 pln. I nawet chyba nie chce mi się dalej czytać twoich krętactw. Jesteś egoistą - to nie pomagaj, twoje życie, ale nie szkaluj innych.
            • Gość: AAA Re: Chwała Owsiakowi IP: *.adsl.inetia.pl 14.01.14, 16:11
              I znowu to samo - demoralizacja wyrażona w formie przeczeniu zasadom arytmetyki.

Jeśli ktoś w swym zacietrzewieniu posuwa się tak daleko, że zaczyna zaprzeczać oczywistej arytmetyce, która nie podlega żadnym poglądom, punktom widzenia, polityce, itp. - to znaczy że jest coś nie halo... robi się z tego jakaś sekta połączona z zasadami pomocy zimowej...
              • kazek100 Re: Chwała Owsiakowi 14.01.14, 19:40
                A więc nawet prosty kalkulator nie jest argumentem, gdy ktoś jest w ideologicznym i hejterskim szale?
                Mógłbym powtórzyć swoje wyliczenie, oparte na twoich wyssanych z palca danych ale:
                1. Po co?
                2. Jak zwykle wyprzesz się i napiszesz, że to nie ty podawałeś te cyfry;
                3. Czemu miałoby to służyć, skoro nawet nie zdajesz sobie sprawy ze środków zbieranych przez WOŚP?

A teraz poprosimy o kolejną porcję międlenia nie na temat okraszonego wzniosłymi hasłami bez sensu. Z tym, że ja już tego nie przeczytam, bo gdybyś miał cokolwiek konkretnego do napisania, to byś już napisał.

bez odbioru ;-))
                • Gość: AAA Re: Chwała Owsiakowi IP: *.adsl.inetia.pl 14.01.14, 20:09
                  "Bez odbioru" to Ty jesteś jak tylko pamiętam - od samego początku gdy tylko zacząłem zaglądać na to forum. Nie potrafisz ani odebrać, ani przetworzyć, ani wysłać żadnej myśli. Dobrze, że wreszcie to zauważyłeś...

Wystarczy 0,8 grosza każdego dnia pracy i...po akcji...albo 0,04 złotówki w każdy piątek. To jakieś 5 tysięcy razy mniej od odsetek płaconych "instytucjom finansowym" przez każdego pracującego.

Bierz Kazek liczydło i licz, licz.....
      • kleha Re: Ręce precz 14.01.14, 15:55
        Ręce precz od Jurka ! Wie może ktoś ile kasy na WOŚP przekazały poznańskie parafie?
        • Gość: AAA Re: Ręce precz IP: *.adsl.inetia.pl 14.01.14, 16:16
          Racja, trzeba to sprawdzić i winnych ukarać !!!!

Taka postawa to prawdopodobnie kolejny przejaw demoralizacji...

Szlachetna akcja ludzi uszlachetnia, nie-szlachetna zmienia ich w wilki...żądne np. ścigania i karania czarownic...
      • kiks4 Re: Chwała Owsiakowi 14.01.14, 16:01
        Gość portalu: AAA napisał(a):
        > Cała akcja nie ma żadnego sensu ekonomicznego.

Kochany AAA! A kto tu mówi o ekonomii. Wprost przeciwnie- zacząłem wątek od stwierdzenia, że o wiele ważniejszy od pieniędzy jest wychowawczy aspekt tej akcji. Owsiak potrafi wyzwolić z pozornie obojętnej na problemy społeczne młodzieży niezmierzone pokłady entuzjazmu. Gdybyś nie omijał w niedzielę wielkim łukiem tych kwestujących chłopców i dziewczyny- to zobaczyłbyś w nich coś, co każe nisko się kłaniać. Nie jestem socjologiem i nie potrafię tego precyzyjnie opisać- ale ludziom potrzebny jest katalizator, coś co zapoczątkuje reakcję.
        I Owsiak jest takim katalizatorem.
        Na temat Woodstock nie mogę się wypowiadać tak kategorycznie jak inni koledzy na forum- bo nigdy nie byłem. Oni zapewne są bywalcami, nie sądzę bowiem, żeby z takim przekonaniem pisali o czymś, czego nie widzieli na własne oczy.
        • Gość: AAA Re: Chwała Owsiakowi IP: *.adsl.inetia.pl 14.01.14, 16:25
          Jakoś nie widać wychowawczego wpływu na rząd - sprzętu i opieki medycznej brakuje coraz bardziej. Na niektóre badania i zabiegi trzeba już czekać nie rok a trzy lata...
          Wszyscy wiemy, że służba zdrowia jest w coraz większym chaosie....

A wystarczyłoby zwiększyć składkę o 15 groszy miesięcznie. A gdyby zwiększyć o 1,50 zł to mielibyśmy orkiestrę co miesiąc ! Sprzęt walałby się po korytarzach...

Mówię o rządzie bo warunkiem sukcesu w wychowaniu młodzieży jest właściwa postawa dorosłych, szczególnie rządzących. Bez tego, bez przykładu z góry, nie ma mowy o trwałych efektach wychowania - hipokryzję nawet młodzi wyczują. Tymczasem jedną z cech orkierstry jest robienie przykrywki dla źle rządzących...oni oczywiście się odwdzięczają pochlebstwami i czasem antenowym..

Więc jak to jest z tym wychowaniem ?
          • kiks4 Re: Chwała Owsiakowi 14.01.14, 16:38
            > Jakoś nie widać wychowawczego wpływu na rząd

Znowu niedokładanie przeczytałeś moją wypowiedź. Ja nic nie pisałem o wychowawczym oddziaływaniu na rząd. Ja piszę cały czas o jednym i tym samym- o sztuce wyzwolenia w młodzieży ukrytej potrzeby pomagania innym. Bezinteresownego pomagania. Pomagania kosztem własnych wyrzeczeń- w tę parszywą pogodę zamiast siedzieć w ciepłym kinie czy przed komputerem marzli na ulicach Poznania i tysiąca innych miast, miasteczek i wsi.
            Zachęcam, abyś w przyszłym roku odżałował te 15 groszy i wrzucając je do puszki jakiemuś młodemu człowiekowi przyjrzał mu się z bliska. A potem nam napisał co zobaczyłeś.
            • Gość: AAA Re: Chwała Owsiakowi IP: *.adsl.inetia.pl 14.01.14, 17:36
              To jednak Ty nie zrozumiałeś treści mojego wpisu - ja chcę dać te 15 groszy, ale tam gdzie to jest potrzebne, a nie na zmarnowanie. Przecież pisałem, że gdyby składkę zdrowotną podnieść o 15 groszy, to nikt by tego nie zauważył, a sprzęt byłby kupiony - bez tego jazgotu...

Wychowanie na akcji, która jest przykrywka dla nieuczciwości, jest nic nie warte...
              Wyobraź sobie efekty wychowania w szkole, gdzie nauczyciel nakazuje być uczciwym, pro-społecznie nastawionym, gdy tymczasem cała młodzież wie, że nauczyciel bierze fałszywe l4 i podkrada ze szkolnej kasy...
              Tak samo tutaj - każą młodzieży żebrać - niby na szlachetny cel, tymczasem ktoś kto jest zobowiązany ten cel na codzień realizować, permanentnie nawala i oszukuje. I ten ktoś ma władzę, nami rządzi, bierze nasze pieniądze - dużo większe... Równie dobrze można by młodzieży kazać zbierać na sędziów bo wymiar sprawiedliwości nawala, albo na policję, albo na łatanie dziur w drodze....czysta hipokryzja. Oczywiście szczerze wierzę, że na początku, pierwszy odruch u Owsiaka wziął się z potrzeby serca, ale cała akcja jest nieprawidłowo zbudowana, więc nie ma waloru wychowawczego. Nie ma też sensu ekonomicznego...W gruncie rzeczy zostaje zabawa..

A co do uczestnictwa młodzieży gimnazjalnej - czy nie jest przypadkiem tak, że do dyplomu gimnazjalnego dostaje się za ten jeden dzień chodzenia z puszką 2 punkty - tyle samo co np. pół roku przynoszenie zakupów starszej osobie ? Może ktoś wie na ten temat coś więcej ? Innymi słowy - czy nie ma w tym jakiejś motywacji poza-szlachetnej ?
              • kazek100 chwała Owsiakowi! 15.01.14, 08:28
                Ja już wyżej wykazałem, że twoje wyliczenia są niewiele warte.

Natomiast to:
                "> Wychowanie na akcji, która jest przykrywka dla nieuczciwości, jest nic nie wart
                > e..."
                kompromituje cię jako rozmówcę. Użyłeś mocnego słowa "nieuczciwość", zapewne potrafisz je rzetelnie uzasadnić? Zapewne potrafisz uzasadnić to, że organizatorzy akcji "podkradają" pieniądze? Nie udało wam się to nawet wtedy, gdy w kraju rządził pis i na wszelkie sposoby władza próbowała prześwietlać Owsiaka. nikt nigdy nie znalazł błędu w weryfikowanych sprawozdaniach finansowych. Ale opluć zawsze można, żeby zagłuszyć wyrzuty sumienia z powodu swojego egoizmu, prawda?

> A co do uczestnictwa młodzieży gimnazjalnej - czy nie jest przypadkiem tak, że
                > do dyplomu gimnazjalnego dostaje się za ten jeden dzień chodzenia z puszką 2 pu
                > nkty - tyle samo co np. pół roku przynoszenie zakupów starszej osobie ?

Czy możesz przytoczyć rzetelne źródła, z których czerpiesz swoje wyliczenia ("jeden dzień" / "pół roku")? Szkoły mogą przyznać dodatkowe punkty za uczestnictwo w woluntariacie (jakimkolwiek), co musi być potwierdzone i jest zresztą autonomiczną decyzją szkoły. Gdybym miał się popisywać nieuzasadnioną i chorą podejrzliwością charakterystyczną dla środowisk radiomaryjnych, obawiałbym się bardziej, że wielu dyrektorów uzależnionych od proboszczów właśnie uczestnictwa w Orkiestrze nie doceni, ale nie mam na to dowodów, więc w przeciwieństwie do ciebie - nie będę pisał bzdur.

To jest naprawdę wstyd, co piszesz, bo wysuwasz obrzydliwe oskarżenia nie podając żadnych źródeł ani dowodów. Ale wiesz co? Ta nienawiść to jest tylko twój problem.
          • kiks4 Re: Chwała Owsiakowi 14.01.14, 16:46
            > Jakoś nie widać wychowawczego wpływu na rząd - sprzętu i opieki medycznej braku
            > je coraz bardziej.

Zależy, jak na to popatrzeć. 10 lat temu cudem techniki diagnostycznej był tomograf komputerowy. Dostać się na niego graniczyło z cudem. Dziś widzę na płocie afisz reklamujący usługi w zakresie badania NMR (rezonans magnetyczny) czy PET (badanie z pomocą emisji pozytonowej).
            Prawda jest taka, że firmy farmaceutyczne i wytwarzające sprzęt medyczny wysysają z funduszu ochrony zdrowia środki na coraz to bardziej wyrafinowane swoje towary.
            Ale to temat za zupełnie inną dyskusję- czy lepiej mieć dostęp w każdej chwili do lekarza wyposażonego w stetoskop czy czekać miesiącami na wyrafinowane badanie na super kosztownym sprzęcie. Temat ciekawy i ważny, jeśli się ze mną zgadzasz to załóż nowy watek. Tu dyskutujemy wyłącznie o wychowawczym aspekcie akcji WOŚP- lub jego braku.
            • Gość: Georg von Sommer Aspekt wychowawczy wedlug Gackiego... IP: *.pools.arcor-ip.net 14.01.14, 17:37
              Robienie z mlodziezy dziadow kalwaryjskich...Wstyd i hanba wiekuista na cala Europe...!!
              • Gość: POZtrach Re: Aspekt wychowawczy wedlug Gackiego... IP: *.31.26.122.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 14.01.14, 17:51
                Ale dzięki tym dziadom kalwaryjskim będziesz mógł w godnych warunkach przyjąć ziołową lewatywę na starość.
                • kiks4 Re: Aspekt wychowawczy wedlug Gackiego... 14.01.14, 18:13
                  Gość portalu: POZtrach napisał(a):
                  > Ale dzięki tym dziadom kalwaryjskim będziesz mógł w godnych warunkach przyjąć z
                  > iołową lewatywę na starość.

Nie natrząsaj się z biednego Sommera. On już jest stary, enerdowski emeryt, w dodatku po przykrej operacji. Staram się go zrozumieć i dlatego mu wybaczam wyjątkowo obrzydliwe napaści na mnie.
                  • Gość: Georg von Sommer Gacior... Syjamskiego parcha wcielo...?? IP: *.pools.arcor-ip.net 14.01.14, 18:34
                    Sam nie POdolasz...Zrob cos - kazdy jest kowalem swego zycia...Malowanie kaczek na "jamniku" to nie wszystko..!! Buhahaha
    • snajper55 Jak to robi Caritas 14.01.14, 18:49
      Caritas Archidiecezji Gdańskiej:

Rok 2010:

Przychody z działalności statutowej - 4,036,536.48
      Koszty realizacji zadań statutowych - 0
      Koszty administracyjne - 3,948,959.42

Ro 2011:

Przychody z działalności statutowej - 3,927,206.95
      Koszty realizacji zadań statutowych - 0
      Koszty administracyjne - 3,767,041.43

sprawozdaniaopp.mpips.gov.pl/Search/Print/4211?reporttypeId=11

S.
      • Gość: Georg von Sommer Re: Jak to robi Caritas IP: *.pools.arcor-ip.net 14.01.14, 18:58
        Snajper55 napisal:

>POlen,POlen,über alles - POlska jest najwazniejsza..!!

Snajper55 - mistrzostwo swiata w tlumaczeniu...!! Buhahaha...
      • kiks4 Re: Jak to robi Caritas 14.01.14, 19:22
        snajper55 napisał:
        Gdzieś ty to wygrzebał, to nie może być autentyczny dokument. Lekko mnie zaskoczyło zestawienie wydatków na cele administracyjne:
        - zużycie materiał i energii 0
        - Usługi obce 0
        - Podatki i opłaty 0
        - Wynagrodzenia oraz ubezpieczenia 0
        - Amortyzacja 0
        - Pozostałe 3.948.959,42 zł
        To mi przypomniało historie mojego kolegi, którego żona wyjechała na dłuższą delegację służbową. Zostawiła mu 1000 złotych z przykazaniem, żeby starannie notował wszystkie wydatki.
        Po powrocie mąż zameldował, że wydał wszystko ale ma rozliczenie:
        - zapałki- 0,15 zł
        - papierosy 23,20 zł
        - chleb 3,20 zł
        - inne 973,45 zł
        Nic nie mogła powiedzieć, bo zestawienie się zgadzało co do grosza.
        • snajper55 Re: Jak to robi Caritas 14.01.14, 19:32
          > Gdzieś ty to wygrzebał, to nie może być autentyczny dokument.

Dane wysoce podejrzane. O taką jawną pazerność nawet kościoła nie podejrzewam. :)

> Lekko mnie zaskoc
          > zyło zestawienie wydatków na cele administracyjne:
          > - zużycie materiał i energii 0
          > - Usługi obce 0
          > - Podatki i opłaty 0
          > - Wynagrodzenia oraz ubezpieczenia 0
          > - Amortyzacja 0
          > - Pozostałe 3.948.959,42 zł
          > To mi przypomniało historie mojego kolegi, którego żona wyjechała na dłuższą de
          > legację służbową. Zostawiła mu 1000 złotych z przykazaniem, żeby starannie noto
          > wał wszystkie wydatki.
          > Po powrocie mąż zameldował, że wydał wszystko ale ma rozliczenie:
          > - zapałki- 0,15 zł
          > - papierosy 23,20 zł
          > - chleb 3,20 zł
          > - inne 973,45 zł
          > Nic nie mogła powiedzieć, bo zestawienie się zgadzało co do grosza.

Na drugi raz pewnie mu kazała paragony zostawiać. :)

S.
        • snajper55 Re: Jak to robi Caritas 14.01.14, 20:31
          Ze strony Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej, gdzie można przejrzeć sprawozdania organizacji pożytku publicznego. Wystarczy wpisać kawałek nazwy, na przykład caritas.

sprawozdaniaopp.mpips.gov.pl/Search

Caritas Archidiecezji Lubelskiej 2011.

Przychody organizacji 3.000.179,07
          Koszty prowadzenia działalności pożytku publicznego 1.514.514,01
          Koszty administracyjne 2.314.963,60
          Wynagrodzenia 622.269,66

S.
          • alfalfa Re: Jak to robi Caritas 14.01.14, 22:02
            Co opisują te dane? Nawet Ty nie wiesz (lub tego nie rozwijasz). Co więc próbujesz zrobić?
            A.
            • kazek100 Re: Jak to robi Caritas 15.01.14, 08:31
              a to naprawdę już nie było kawa na ławę?

Ja bym jeszcze przypomniał, że większość wpływów Caritasu to są pieniądze od podatnika, więc tak naprawdę Caritas jest tylko pośrednikiem. Dość kosztownym i nie do końca fair, bo z jego pomocy raczej trudno będzie skorzystać nie-katolikowi (mimo, jak wspomniałem - olbrzymich dotacji z publicznego budżetu).

Źródło? sprawozdania finansowe Caritasu. Prześledziłem osobiście, jakby kto pytał.
              • alfalfa Re: Jak to robi Caritas 16.01.14, 23:54
                Nie, nie było i pisałem do snajper55 bo znamy się z innego forum.
                A.
                • kazek100 Re: Jak to robi Caritas 17.01.14, 00:50
                  Jeżeli przyjmujemy, że na forum wolno się wypowiadać tylko w przypadku bezpośredniej konwersacji to szczerze przepraszam, ale dotychczas takich obyczajów tu nie było. Oczywiście, niekiedy spiera się konkretnie ktoś z kimś, niemniej mam wrażenie, że mocno forum by na tym straciło.

Ad rem - dla mnie wypowiedź snajpera była absolutnie czytelna. Ale jak się ktoś uprze, że nie rozumie, zwłaszcza traktując to jako specyficzny argument, to z takim nie pogadasz. Ale w ten sposób można zepsuć każdy wątek.
      • lukask73 Re: Jak to robi Caritas 15.01.14, 13:34
        > Koszty realizacji zadań statutowych - 0
        > Koszty administracyjne - 3,948,959.42

Przygotowywaniem bilansów i podobnych dokumentów zajmuję się zawodowo.
        Wiem, że jeśli komputer drukuje taką kartkę, należy ją bez jakiegoś zaangażowania emocjonalnego wywalić do śmieci (nie trzeba nawet niszczarki), natomiast informatyk czy inny macher odpowiedzialny za oprogramowanie powinien dostać e-mail o treści zbliżonej do sławetnego e-maila, który dostali kol.kol. Vini i Rafał.
    • qwardian O języku miłości, ofiarodastwie i woluntariacie 15.01.14, 03:03
      forum.gazeta.pl/forum/w,67,147853307,147857975,Re_Zal_Ci_bylo_tych_paru_zlotych_.html
      Naszych fellow forumowiczów...

języku miłości, ofiarodastwie i woluntariacie łata Józefa Prądzyńskiego- 1939 rok:

”okazja poprawienia granicy zachodniej zdarza się raz na tysiąc lat, trzeba ją wykorzystać! Odzyskać ziemie macierzyste, oprzeć granicę na Odrze- to są zadania Polaków w tej wojnie."
      • kazek100 Re: O języku miłości, ofiarodastwie i woluntariac 15.01.14, 08:34
        Język miłości? Ciesz się, że mam litość i nie zacytuję kilku twoich wypowiedzi o "obozach koncentracyjnych".

Wracając do tematu - skoro nienawistnicy, egoiści i krzykacze tak bardzo nienawidzą akcji Owsiaka, to gdybym - hipotetycznie - właśnie przyleciał z Marsa i nic o tym nie wiedział, na dzień dobry pomyślałbym sobie - "musi w tym być coś dobrego"

:-))
        • kiks4 Re: O języku miłości, ofiarodastwie i woluntariac 15.01.14, 11:18
          Językiem miłości posługuje się na co dzień panna Wassermmaann:
          fakt.onet.pl/corka-wassermanna-oburzona-slowami-jerzego-owsiaka,artykuly,424917,1.html
          Także przepojone niebiańską miłością są słowa rodziny Gosiewskich:
          wiadomosci.onet.pl/kraj/gosiewscy-apeluja-do-pis-brudzinski-to-nie-oni-beda-ustalac-listy-do-pe/4d6dm
          Coś mi się zdaje, że i ona i Gosiewscy - to ta sama opcja mentalna, dla której zawiść i nienawiść są siłą napędową ich życia.
          Nota bene- wygląda na to, że nawet szefostwo PIS ma tego dość- Brudziński jednoznacznie to wyartykułował. Gdyby utrzymał ten kurs- to kto wie, może będę głosował na PIS???
          • piter_wlkp do leminga Kiksa4 16.01.14, 09:32
            Albo jesteś idiotą albo naiwnie liczysz na to że twoje wypowiedzi czytają sami idioci.
            Gdyby było inaczej , to wiedziałbyś że Owsiak komentując Macierewicza rzucił kilka gromkich k..... Nie przypominam sobie aby kiedykolwiek sam Macierewicz wyrażał się takim językiem o Owsiaku, ale popraw mnie jeśli się mylę. Mało tego można w sieci znaleźć nagranie jak Owsiak obraża Terlikowskiego zachęcając go do uzyskania zgody rodziców na przyjazd na Woodstock. Tego typu uwaga kierowana do człowieka dorosłego i dzieciatego jest po prostu chamska.
            W tym kontekście to co powiedziała p.Wasserman jest adekwatne do sytuacji
            • kiks4 Re: do leminga Kiksa4 16.01.14, 12:32
              Widzisz Piter- jeszcze dwadzieścia pięć lat temu takie rozmowy, jak na tym forum nie byłyby możliwe. Bo w ówczesnym państwie istniała jedna doktryna słuszna i wszystkie inne poglądy były niedopuszczalne. Jednym z powodów, dla których dokonaliśmy transformacji ustrojowej było uwolnienie myśli ludzkiej z więzów. Nie wiem, czy pamiętasz tamte czasy, ale jako pierwszy bastion starego padła cenzura na ul. Mysiej w Warszawie. To pokazuje, jak bardzo ludziom potrzebna była i jest swoboda wypowiedzi.
              I dlatego ogromnie boleje nad tym, że stare wraca. Bo znów każda myśl inna niż twoja i tobie podobnym nie staje się przedmiotem dyskusji lecz jest tępiona. Gdyby nie techniczne utrudnienia- pewnie pewnie były tępiony fizycznie i jej autor..
              Czy tego chcesz czy nie- taką postawą ty i tobie podobni stajecie się spadkobiercami starego.
              Więc po co nam było komunę obalać? Zwłaszcza, że jak wielu mówi i pisze w Polsce powiększa się obszar biedy., Z czego wniosek, że dawniej było lepiej...
              • piter_wlkp OK 16.01.14, 13:21
                OK ja też jestem za wolnością wypowiedzi i nie bardzo rozumiem w jaki sposób sobie wydedukowałeś, że jestem po stronie tych którzy ją tępią.

Ale to trochę nie na temat , bo przypomnę wątek ten zaczął się od tego że wypunktowałeś adwersarzy Owsiaka za ich rzekomo pozbawiony miłości język, a tymczasem sam guru Owsiak pod tym względem święty nie jest .
                Tu jeszcze coś na dodatek , polecam szczególne od momentu 02:30
                www.youtube.com/watch?v=AJmugOFGLiM
                • kiks4 Re: OK 16.01.14, 16:44
                  Peter- boli mnie każdy wpis, w którym autor zamiast dyskutować posługując się rzeczowymi argumentami- atakuje osobę adwersarza, obrzucając ją mniej czy bardziej wybrednymi inwektywami.
                  Mamy wolność wypowiedzi, mamy coś o czym marzyliśmy a wykorzystujemy ja do wzajemnego niszczenia się.
                  Oczywiście- to nie pod twoim adresem ta ogólna uwaga.
                  No i rzeczywiście to nie temat tego wątku. Pozdrawiam!
        • lukask73 Re: O języku miłości, ofiarodastwie i woluntariac 15.01.14, 13:36
          > gdybym właśnie przyleciał z Marsa i nic o tym nie wiedział, na dzień dobry
          > pomyślałbym sobie - "musi w tym być coś dobrego"

Mylisz się. Główną różnicą jest to, że na Marsie nie istnieje coś takiego jak propaganda i naturalny sprzeciw ludności wobec niej (o ile istnieje tam ludność).
          • kazek100 Re: O języku miłości, ofiarodastwie i woluntariac 16.01.14, 11:59
            W sumie słuszna uwaga.
            Na Marsie nie ma przecież PiS u .
    • Gość: AAA Re: Chwała Owsiakowi IP: *.adsl.inetia.pl 16.01.14, 17:58
      Są już pierwsze pozytywne owoce zbiórki na pomoc dla rządu - prezes NFZ wycofał skargę na ministra zdrowia - rzutem na taśmę bo kilka godzin przed zajęciem się tą skargą przez sąd administracyjny. Dzięki pomocy finansowej orkiestry minister już czuje się lepiej. Musiał przedtem wykonać jeszcze tylko jedną robotę - zamienić prezesa NFZ na innego...

Jednym słowem - on nas skargą...my go dymisją...ale pomoc dla rządu ma swoje znaczenie.

Ach gdyby tak w np. lutym urządzać doroczną zbiórkę na łatanie dziur w drogach - zapewne minister Nowak nie byłby dziś w takich tarapatach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka