Dodaj do ulubionych

PEKA - bilet miesięczny - przez internet?

13.07.14, 18:46
Czy już można wykupić bilet miesięczny przez internet i zadziała?
Mam nową pekę, z połowy czerwca. Na stronie brak informacji czy kupno przez net zadziała a wiem, że stare karty PEKA nie aktywowały biletów okresowych (chociaż przez internet płatność przeszła ale bilet był nieważny).
Przy punktach ZTM nadal kolejki i nie wiem czy ryzykować wydanie 50zł przez internet czy jednak swoje odstać...

I jak to aktywować? Tak jak e-transfer?
Na stronie PEKA też nie ma jasnej informacji, jest tylko, że nie trzeba przystawiać biletu okresowego do czytnika przy każdej podróży. Ale nie ma nic o aktywacji biletu okresowego. Czy traktować jak e-portmonetkę?
Obserwuj wątek
    • Gość: wrednydziad Re: PEKA - bilet miesięczny - przez internet? IP: *.173.61.184.tesatnet.pl 14.07.14, 03:20
      Przez Internet deklarujesz rodzaj biletu (normalny, zniżkowy, metropolitalny, metropolitalny ze zniżką), strefę/strefy, liczbę dni, początek ważności biletu i opłacasz - niestety nie da się zrobić z użyciem karty kredytowej (dlaczego, nie wiem, ale można to zrobić z rachunków oszczędnościowo-rozliczeniowych wielu banków). Po ok. 6 godzinach (ZTM podaje po dwóch, ale sprawdziłem, że wszelkie doładowania są widoczne w czytnikach po 6) w dowolnym czytniku wybierasz transfer i wsadzasz kartę do szczeliny. Powinno przejść i od tego czasu masz na karcie bilet okresowy z ważnością od daty podanej w serwisie PEKA. To wszystko jednak z jednym zastrzeżeniem - tak doładowuje się sieciówki. Jeśli bilet jest liniowy, pierwszy bilet musisz załadować w punkcie, a dopiero kolejne (gdy nic nie zmieniasz) możesz zrobić tak jak w przypadku sieciówek.

Aha, jeszcze jedno - wszystkie te operacje robi się nie z użyciem ePortmonetki (funkcja płatniczej karty przedpłaconej), a z użyciem tPortmonetki.
      • Gość: POZtrach Re: PEKA - bilet miesięczny - przez internet? IP: *.205.199.18.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 14.07.14, 09:09
        Jeśli komuś uda się ten proces jeszcze bardziej utrudnić-zagmatwać, dostanie Nobla.
        • Gość: Georg von Sommer Niesamowite...!! IP: *.pools.arcor-ip.net 14.07.14, 13:13
          Pierwszy raz musze sie zgodzic z ateistycznym POZtrachem...O takim bajzlu jeszcze nie slyszalem i przysiegam na Boga ze juz nigdy nie uslysze... !! :):)

PS To jest bajzel na skale swiatowa a epicentrum znajduje sie w POznaniu... :):)

Was tylko uratuje trzesienie ziemi....!! :):)
      • posenerka Re: PEKA - bilet miesięczny - przez internet? 14.07.14, 11:08
        Mam bilet liniowy i pierwszy był załadowany w punkcie miesiąc temu. Na nowej zupełnie karcie PEKA.
        Zaryzykuję 14 dni i dam znać jak wyszło. :)

Ogólnie zamysł karty mi się podoba, szkoda tylko, że to musi się rodzić w takich bólach...
        I często poszkodowani są ci, co wcale nie wyrabiali karty na ostatnią chwilę tylko dawno temu.
        W pracy mam ludzi, którzy kartę mają pół roku i dłużej i postanowili załadować kartę przez internet. A teraz czekają na zwrot pieniędzy albo aktywację, swoje kilka h w kolejce musieli już odstać i kupić miesięczny w stary sposób, w okienku.
    • posenerka Re: PEKA - bilet miesięczny - przez internet? 20.07.14, 23:05
      Trzeba jednak wpierw załadować w punkcie bilet trasowy (po 1 lipca) i dopiero potem jest opcja przedłużenia biletu poprzez internet.
      • Gość: koniu Re: PEKA - bilet miesięczny - przez internet? IP: *.232.255.6.anr.gov.pl.255.232.85.in-addr.arpa 30.07.14, 08:56
        Jest rzeczywiscie w internecie opcja przedluzenia biletu liniowego kupionego wczesniej w punkcie, ale w tej samej konfiguracji. Kupilem na 16 dni bilet 6-przystankowy i moge go przedluzyc rowniez tylko na 16 dni od wybranej daty. Nie orientujecie sie, czy bedzie mozliwosc bardziej elastycznej konfiguracji: liczby dni, zmiany trasy, zeby w ogole nie korzystac z punktow ZTM?
        • posenerka Re: PEKA - bilet miesięczny - przez internet? 30.07.14, 09:08
          Coś im się znów schrzaniło!
          Gdy pisałam post mogłam kartę przedłużyć, dziś mam komunikat, że muszę uzupełnić... datę aktywacji (czyli chyba zakupu w ZTM?). Tylko, że wpisać jej nie można...
    • mapo0 Pytanie 30.07.14, 22:12
      Mam pytanie: wpłaciłem na numer konta do karty Peka trochę kasy. Dodatkowo w bankomacie WBKu aktywowałem kartę. Jak teraz płacić tym za bilety? Muszę jakoś wpłaconą kasę aktywować w kasowniku w autobusie? Pomóżcie, proszę :)
      • Gość: Georg von Sommer Re: Pytanie IP: *.188.103.pools.vodafone-ip.de 31.07.14, 08:50
        Mapo0... Gorzeje,ze za wlasna kase tak cierpisz i stales sie niewolnikiem bezmozgowych patafianow... Szok...!!
      • posenerka Re: Pytanie 01.08.14, 17:33
        Pytasz o tportmonetkę na karcie PEKA?
        Musisz nacisnąć na wyświetlaczu "E-Transfer" i wsunąć kartę do czytnika, by aktywować pieniądze na karcie.
        Inaczej karta nie widzi pieniędzy.
    • Gość: gość portalu I co... IP: 81.4.110.* 13.10.14, 11:16
      ...już lepiej?...
      • posenerka Re: I co... 13.10.14, 11:29
        Jakie lepiej...

Mam bilet trasowy, na 6 przystanków a czasami korzystam z dojazdów, wtedy PEKA i zawsze jakaś porażka... 5zł doładowania starcza mi na kilka przystanków bo zawsze cyrk, albo karty nie odczyta albo coś, albo policzy za całą trasę...

Przyłożenie karty do czytnika wyświetla informację na sekundę czy dwie, nigdy nie zdążę doczytać a dodatkowo czasami pojawia się komunikat, że trzeba operację ponowić. Bo coś tam coś tam...

Informacje na wyświetlaczu migają jak w dyskotece...

Nie jestem staruszką, nie mam problemów ze wzrokiem ale sprawdzenie stanu karty na której mam bilet trasowy miesięczny oraz t-portmonetkę kosztuje mnie zawsze nieco czasu, nerwów i zawsze się zastanawiam ile za to płacę, bo niestety zbliżanie karty do czytnika = kasowanie (przynajmniej czasami).

PEKA mi się na razie nie podoba.
        Zamysł fajny ale wykonanie tragiczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka