Dodaj do ulubionych

Trzecia rama 2015?

IP: *.icpnet.pl 16.09.04, 18:52
czas pozakładać jakieś grupki oporu na wzór Naszego Antoninka, Zielińca ,
Glogowskiej , czy czegoś tam jescze , to może częśc tej unijnej kaski wpadnie
do mojej kieszeni ;)
Widząc opór materi przy dotychczasowych inwestycjach stawiam na 2025 rok
Obserwuj wątek
    • Gość: RAUBER Trzecia rama ...inaczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 20:23
      Co jakiś czas w wawce pojawia się dyskusja nt. budowy tuneli. Tunele są
      paranoicznie drogie, ale warto je postawić gdy w grę wchodzi ochrona przyrody.
      Dugą opcją byłoby zbudowanie drogi na wiadukcie, tak żeby nie zakłócać przyrody.
      Ile mogłoby kosztować dodatkowe zadaszenie wiaduktu czymś na wzór szklarni? Taki
      długi tunel z przezroczystego plastiku. Dźwiękochłonny, smród spalin by się po
      okolicy nie roznosił... Może tak warto to zrobić?
      • Gość: RAUBER ŁEE!! to idzie niecałe 500 metrów ode mnie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 22:14
        ŁEE!! to idzie niecałe 500 metrów ode mnie!
        i co gorsza mam mieć węzeł pod samym nosem!
        • Gość: bartt Re: ŁEE!! to idzie niecałe 500 metrów ode mnie! IP: 150.254.6.* 16.09.04, 22:20
          Węzeł pod nosem? Współczuję. Ani z tym jeść ani mówić wyraźnie...
          • Gość: RAUBER Re: ŁEE!! to idzie niecałe 500 metrów ode mnie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 22:23
            No dokładnie, mam nadzieję że to szybko obsadzą wysokimi drzewami chroniącymi
            przed dźwiękiem.

Pytanie, jak będzie poprowadzona ul. Nowa Opolska?

Panie Błażeju czy można prosić o mapkę w większej rozdzielczości? Na tej
            załączonej niewiele widać :(
            • Gość: Krzychu ŁEE!! TO IDZIE PRZEZ MOJĄ DZIAŁKĘ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 00:30
              Ciekawe ile zapłacą ???????? Janikowo
              • Gość: RAUBER Re: ŁEE!! TO IDZIE PRZEZ MOJĄ DZIAŁKĘ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 08:10
                Albo przeróbcie dom na potrzeby biurowe, albo pchnijcie bo pzy samej ulicy, tak
                ruchliwej zwłaszcza, za cholerę nie da się mieszkać.
    • Gość: Poznańczyk Odcinek "Dębiecki" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 22:29
      "Z węzła Dolna Wilda obwodnica pobiegnie wiaduktem nad południową częścią
      terenów Aquanetu i torami kolejowymi (nad trasą z Dworca Głównego do Starołęki)
      obok stacji Poznań Dębina."

Jakoś nie mogę sobie tego sobie wyobrazić... Dębina jest w dole w stosunku do
      Dębca (a więc do stacji Poznań-Dębina), nad Dębiną trasa pobiegnie
      wiaduktem/nasypem, następnie po "wyrównaniu" terenu (Dębiec-Dębina wiadukt
      zrówna się z terenem) skoczy na następny wiadukt nad torami...

"Dalej trasa z wiaduktu będzie musiała "zejść" do tunelu pod ul. 28 Czerwca
      1956 r. Tunel przebiegać będzie pod torami linii kolejowej do Wrocławia i pod
      planowaną ul. Nową Opolską."

...A następnie wyląduje w głębokim tunelu. A to wszystko na małym odcinku...

"W miejscu ogródków zamkniętych trójkątem torów ma powstać węzeł Zatorze..."

Oki, a co ze starym stadionem Lecha???Ciekawa będzie ta trasa:
      Węzeł
      ___________ Dębina
      Zatorze ___ tunel /st.Poz-Dęb.\________________ _ _ ________
      \_________/ Aquanet Dębina Warta
      • Gość: Poznańczyk Re: Odcinek "Dębiecki" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 22:30
        > ___________ Dębina
        > Zatorze ___ tunel /st.Poz-Dęb.\________________ _ _ ________
        > \_________/ Aquanet Dębina Warta

Starsznie mi poskręcało schemat, a taki ładny był....;(
    • Gość: Marek Re: Trzecia rama 2015? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.04, 09:45
      Rada Miasta nie wie,że miasto się rozbuduje? Za kilkadziesiąt lat trzecia rama
      będzie przebiegać przez tereny zamieszkałe.Trzeba myśleć
      perspektywicznie.Upieranie się przy ul.Browarnej to zwykły sabotaż.A robienie
      VW dobrze i tak do niczego nie prowadzi.Jak firma zmieni zdanie, to się
      wyprowadzi,i nic ich nie zatrzyma. Widocznie radni mieszkają gdzie indziej...
      • skapski Re: Trzecia rama 2015? 17.09.04, 10:28
        Nic nie rozumiem. Obwodnica, jak sama nazwa wskazuje, powinna być poza miastem.
        A ta droga nie będzie w mieście za kilkadziesiąt lat, tylko na zachodnim
        odcinku ona już jest w mieście. Zobaczcie Os. Kopernika: drog apodzieli je
        nadwie części. Po drugie, po co droga szybkiego ruchu w mieście, jeśli ma być
        prowadzona obwodnica autostradowa od Komornik przez Sady do północnego wyjazdu
        z Poznania. To będziemy w odległości 15 km od siebie budować dwie obwodnice
        wielopasmowe??? Ta droga w mieście to jakiś nonsens!
        • Gość: edek Re: Trzecia rama 2015? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 20:21
          popieram!rozsadnego myślenia nigdy za wiele!Wielce Szanowna Rada Głupków do
          WYMIANY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • mankut400 Socjalistyczna rozrzutność... 17.09.04, 10:36
      ..tak bym określił niektóre pomysły z III ramą.
      Na przykład: dlaczego pomiędzy węzłami "Bogucin" i "Naramowicka" ma powstać
      całkiem nowa droga, skoro istniejący odcinek przez Bałtycką jest w dużej mierze
      zrobiony, jest nowy most przez Wartę i obecna trasa biegnie przez tereny
      przemysłowe nikomu specjalnie nie wadząc.

• Gość: Piotrek/// Re: Socjalistyczna rozrzutność... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.04, 12:13
        I Wy sie marwicie?A co ja mam powiedziec,moja chata stoi na terenie przyszlej
        III ramy (Dębiec)! :( Ale kurcze protestowac nie mozna,bo wiem jak to sie
        bardzo miastu i mieszkancom-czyli nam -przyda.
        • Gość: RAUBER Re: Socjalistyczna rozrzutność... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 12:42
          No a ja będę w przytulnym i zacisznym kąciku pomiędzy węzłem Zatorze, nitką
          obwodnicy w kierunku Dębca oraz Nową Opolską któa podejżewam że będzie łączona z
          Nową Głogowską i będzie miała odgałęzienie na Drużynowej która potem przecina
          Górecką i idzie koło Panoramy gdzie zaraz za Rethmanem zapewne połączy się z
          węzłem Zatorze. Kiedyś, przy wątku nt. rozbudowy Dworca Głownego wypłynął temat
          Nowej Głogowskiej, teraz już wiem co i jak.

Coś mi się widzi że tu będzie się ciężko mieszkało, smród i hałas. Za to będzie
          można Gescheft jakiś robić i wynając dom na biura czy samemu coś otworzyć. W
          takim miejscu z dobrymi połączeniami drogowymi będzie ono bardzo wygodne...
    • Gość: Ryszard Re: Trzecia rama 2015? IP: *.wskiz.poznan.pl 17.09.04, 13:33
      Trzecia rama komunikacyjna jest dla rozwoju miasta i terenów przyległych bardzo
      potrzebna. Uważam za niepotrzebne wywoływanie oporu przeciwko tej inwestycji-
      powinno się natomiast mówić o uzyskaniu godziwej zapłaty za tereny przejmowane
      na jej potrzeby wraz z odszkodowaniem dla tych właścicieli nieruchomości, dla
      których fakt powstania ramy będzie się wiązał z powstaniem nowych uciążliwości
      typu podniesienie poziomu hałasu, zanieczyszczenia powietrza itp.
    • Gość: Mick Co z obwodnicą autostradową? IP: *.iurid.amu.edu.pl 17.09.04, 13:43
      Czy ta trzecia rama nie dubluje się z planowaną obwodnicą autostradową? A może
      z tego projektu zrezygnowano?
      Nie podoba mi się, że planowana droga praktycznie likwiduje najlepsze zieleńce
      w zachodniej części Poznania: Dębinę i Lasek Marceliński. Co prawda one
      zostaną, ale zasnute spalinami i w ryku samochodów raczej nie będą się nadawały
      do celów rekreacyjnych.
      • Gość: edwardowo rulez Re: Co z obwodnicą autostradową? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 20:17
        no właśnie!mieszkam przy lasku marcelińskim i III rama biegnie jakies 25 m od
        mojego domu!!nic nt. ekranu nie słychać! Rozumiem, że to potrzebne itd.
        natomiast nie rozumiem dlaczego takim kosztem!!!!w centrum wytną 3 drzewa i
        media podnoszą taki raban jakby conajmniej al sadr i ben laden zaatakowali
        Poznań!a tu chcą wyciąc bez mała kilka tysięcy drzew i jakoś nikt nad tym nie
        lamentuje!!o co tu chodzi????czy ktoś ma w tym jakiś interes?a co do obwodnicy
        zachodniej ze Steszewa przez autostradę do Złotnik to GDDKiA pytała miasto czy
        się dołoży, coby zmniejszyć ruch na mieście, to miasto stwierdziło że nie jest
        zainteresowane!no, bo lepiej na kredyt zbudować to monstrum i cuś dla siebie
        jeszcze uszczknąć!a jak!biznes jest biznes, no nie?!
        • Gość: KaJack Re: Co z obwodnicą autostradową? IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 20.09.04, 17:27
          Pozdrawiam Edwardowo
          Jestem mieszkancem Osiedla Poetow, na szczescie nie od strony planowanej III
          ramy, jednak ten projekt wywoluje y mnie oburzenie, bowiem z nikim z
          mieszkancow nie byl konsultowany. Glupota w najgorszym przypadku mozna nazwac
          poprowadzenie czesci owbodnicy przez teren Lasku Marcelinskiego.
          Jezeli pomyslimy dodatkowo ze bedzie to droga dwupasmowa (conajmniej) wraz z
          terenem na chodnik i inne takie, to zdewastowany zostanie znaczny pas zieleni
          (czyt. wycieta czesc Lasku Marcelinskiego).
          Jestem pewien ze istnieje inna mozliwosc poprowadzenie tego odcinka III ramy,
          wystarczy troche pomyslec.

Pozdrawiam - mieszkaniec Os. Bajkowego
    • Gość: Jarek Re: Trzecia rama 2015? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 19:07
      III rama - przykład rozrzutności i braku współnego dzialania M. Poznania i
      powiatu ziemskiego.
      1. Radni przy planowaniu III ramy zapomnieli chyba o autostradzie - po co
      kosztownabudowa drogi miedzy Górczynem a Dębcem 2 km od II ramy ul.
      Hetmańskiej, nielepiej połaczyć III ramę z autostradą budując np. zjazd z
      autostrady na Starołece i dalej budując drogę wzdłuż obwodnicy kolejowej chyba
      w ten sposób uniknieto protestów mieszkańców Rataj i Antoninka
      2. Radni zapomnieli o planowanej obwodnicy na terenia powiatu ziemskiego droga
      S-5, dopiero taka droga wyprowadzi ruch ciężarowy z Poznania szczególnie na
      północy Poznan - ul. Lechicka i Lutycka biegna tak blisko osiedli , poza tym
      jest to znowu 2 km od II ramy ul. Serbskiej i ponad 5 km od północnej granicy
      miasta. czy nie lepiej by miasto dołożzyło sie do drogi S5.
      Ciekaw jestem cz ktoś te komentarze czyta?
      • Gość: RAUBER Re: Trzecia rama 2015? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 22:18
        tak, userzy forum :]]
      • Gość: LC Re: Trzecia rama 2015? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 22:01
        Po części masz rację, ale popacz na tę drogę nie jako obwodnice, ale na jej
        fragmenty.
        Zachodni odcinek to szybkie połączenie Ławicy, Kopernika z Autostradą i
        Piątkowem, Wschodni będzie alternatywą dla Ciągu Zamenhofa i Jana Pawła II,
        czyli szybkie połączenie Żegrza i Winograd, co odciąży Śródkę, więc może warto
        jednak budować. Poza tym S11 (obwodnica Zachodnia) powstanie w 2009r (lub
        wcześniej), a III rama to ambitny plan miasta.
        Co do Serbskiej i jej bliskości do Lechickiej nie zapominaj, że Serbska idzie
        środkiem Osiedli, a Lechicka na ich obrzeżach i łatwiej jest ją przerobiś na
        drogę S klasy.
        • maraman1 Re: Trzecia rama 2015? 21.09.04, 08:54
          No to z 7 piętra bloku będe miał piękny widok na węzeł Promienista . Ciekawi
          mnie czy będzie to wielopoziomowe??
    • Gość: Agnieszka Re: Trzecia rama 2015? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.09.04, 10:52
      Jezeli ruszy rama III to wg. starego szkicu bedzie przebiegac przez moją
      kuchnię. Wtedy strace jedyne miejsce w Polsce do którego regularnie przyjeżdżam
      z 4 dzieci. To jedyny dom jaki posiada moja rodzina inni mieszkają w blokach.
      Od 5 lat staram sie cos dowiedzieś na temat plan Ramy aby móc się do tego w
      jakikolwiek sposób ustosunkować, ale poza faktem że cały teren jest zamrożony
      inwestycyjnie i nic na nim nie można zrobić nic się nie dowiedziałam a takiego
      domu, który za kilka lat może już nie istnieć nikt już dzisiaj nie kupi.Nawet
      nie wiem kto mógłby mi na dzień dzisiejszy sprecyzować plany i podać datę,
      dokiedy jeszcze mój dom będzie istniał.W Niemczech moje dzieci uczyłam
      polskiego po to aby jadąc do Poznania były też u siebie w ojczyźnie ich matki,
      jak przyjdzie rama III srace ostatnie moje korzenie, które mnie z
      Polską/Poznaniem łączą.
      33 letnia Poznanianka całym sercem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka