jgladecka 21.01.05, 11:38 Jak prawidłowo zapisać skrótem: 1. spółka z ograniczoną odpowiedzialnością 2. spółka akcyjna (w nazwie firmy) 3. samo słowo "spółka", np. w kontekście: Nowak i spółka. Interesują mnie głównie kropki..:-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ardjuna Re: spółki 21.01.05, 13:56 jgladecka napisała: > Jak prawidłowo zapisać skrótem: > 1. spółka z ograniczoną odpowiedzialnością > 2. spółka akcyjna (w nazwie firmy) > 3. samo słowo "spółka", np. w kontekście: Nowak i spółka. 1) sp. z o.o. 2) SA 3) jeśli to firma, to: Nowak $ Ska (lub: S-ka) Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: spółki 21.01.05, 14:51 ardjuna napisał: > jgladecka napisała: > > > Jak prawidłowo zapisać skrótem: > > 1. spółka z ograniczoną odpowiedzialnością > > 2. spółka akcyjna (w nazwie firmy) > > 3. samo słowo "spółka", np. w kontekście: Nowak i spółka. > > 1) sp. z o.o. > 2) SA > 3) jeśli to firma, to: Nowak $ Ska (lub: S-ka) A dlaczego Nowak dolar Ska? Chyba Nowak i ska. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: spółki 21.01.05, 21:26 efedra napisała: > ardjuna napisał: > > > jgladecka napisała: > > > > > Jak prawidłowo zapisać skrótem: > > > 1. spółka z ograniczoną odpowiedzialnością > > > 2. spółka akcyjna (w nazwie firmy) > > > 3. samo słowo "spółka", np. w kontekście: Nowak i spółka. > > > > 1) sp. z o.o. > > 2) SA > > 3) jeśli to firma, to: Nowak $ Ska (lub: S-ka) > > A dlaczego Nowak dolar Ska? > Chyba Nowak i ska. :D To chodzilo o &, a nie dolar:D Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: spółki 22.01.05, 17:01 efedra napisała: > A dlaczego Nowak dolar Ska? Bo spółka powinna Nowakowi przynościć zyski, droga Efedruniu, a symbolu eura nie miałem pod paluchem. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: spółki 21.01.05, 20:49 Wg mojej wiedzy, w przypadku spółki akcyjnej zapis S.A. też jest prawidłowy. Albo tylko dałam się otumanić excelowi, który zawsze mi poprawiał SA na S.A. Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: spółki 25.01.05, 00:33 Skrótowiec SA zapisujemy bez kropek, tak jak wszystkie polskie i przyswojone skrótowce. Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: spółki 25.01.05, 08:00 teresa.kruszona napisała: > Skrótowiec SA zapisujemy bez kropek, tak jak wszystkie polskie i przyswojone > skrótowce. Niniejszym, zdemoralizowany sygnaturką niejakiej Agnieszki K., uprzejmie donoszę, iż Telekomunikacja Polska działa wbrew, używając w tym miejscu kropek na wszystkich swoich urzędowych drukach. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Z półki spółek 12.07.22, 08:31 Teresa Kruszona orzekała, że skrótowiec SA zapisujemy bez kropek, tak jak wszystkie polskie i przyswojone skrótowce. Ino co poniektóre firmy, firemki i kolosy tego orzeczenia przyjąć nie chcą. Nie przyswajają polskiej ortografii i już. Mniemać by można, że się dowartościowują tym kropkowaniem, może nawet twierdzą, że to tradycja, a tradycje się szanuje i stosuje. Na ich miejscu tenże sekowany tu skrót zapisałbym też małymi literami. Szkoda, że ówczesna ekspertka nie porównała tego tematu w wątku do tradycji zapisu różnych naszych kancelarii sejmu i senatu, jakie akty prawne nadal w skrótach Dzienników Ustaw czy innych Monitorów też podają w formie nieuwspółcześnionej ortografii (interpunkcji i zapisu dużymi literami). Zapewne też tłumaczą się, żeć to tradycja i basta. Odpowiedz Link Zgłoś