Dodaj do ulubionych

Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmiany...

03.09.15, 15:32

epoznan.pl/news-news-60698-Kolejni_uchodzcy_trafia_do_Poznania
"Dyskusja na temat uchodźców z Afryki toczy się w Europie od wielu miesięcy, a rozwiązania problemu nie widać. Od lipca w Wielkopolsce przebywa trzydziestu Syryjczyków, ale Polska ma przyjąć kolejnych uchodźców. Niewykluczone, że trafią oni też do Poznania."

My wiemy, że kiedy polityk wpuści wielkiego drewnianego konia, to bramy Troi stoją otworem dla agresora, dlatego kolejna ekipa musi domknąć wrota z powrotem i ogłosić, że u nas nie ma miejsca dla obcych, niech sobie pójdą gdziekolwiek, tylko nie tu.
Obserwuj wątek
    • Gość: POZtrach Na Watykan IP: *.146.134.95.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 03.09.15, 15:42
      Do Watykanu, niech jadą do Watykanu. Tam już na nich czekają.
    • snajper55 Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia 04.09.15, 03:48
      qwardian napisał:

> My wiemy, że kiedy polityk wpuści wielkiego drewnianego konia, to bramy Troi st
      > oją otworem dla agresora, dlatego kolejna ekipa musi domknąć wrota z powrotem i
      > ogłosić, że u nas nie ma miejsca dla obcych, niech sobie pójdą gdziekolwiek, t
      > ylko nie tu.

I tak samo powinni postąpić Anglicy, Niemcy, Amerykanie, Irlandczycy i wszyscy inni z Polakami. Może wtedy tacy jak ty by coś zrozumieli, choć i to jest wielce wątpliwe.

S.
      • Gość: Georg von Sommer Obalilem sie ze smiechu wczesnym rankiem... IP: *.094.222.pools.vodafone-ip.de 04.09.15, 04:17
        Ooooo..!! Snajper55 awansowal na sierzanta (v) i bredzi na forum jak zlew w kamaszach..

PS Ciekawe kiedy te islamistyczne byczki zrobia z nim POrzadek i upierdziela (maczeta) ruskie 6/9... ??
        • qwardian Re: Obalilem sie ze smiechu wczesnym rankiem... 04.09.15, 09:49

Sommerze jak to wygląda z Twojej perspektywy, bo masz lepszy wgląd niż reszta...
          • Gość: Georg von Sommer Qwardek..Ratuj ojczyzne przed POtopem z POludnia.. IP: *.094.222.pools.vodafone-ip.de 04.09.15, 10:12
            Na rogach POsesji stawiaj "ambony" miedzy jablonkami POsadz Buka a jak kose wyklepac na sztorc zawsze POsluze rada..Gorzej jest jak zle - w moim mniemaniu... :(:(

PS Jak ktoregos zwine w klebek dam znac...

POzdrawiam
      • kazek100 Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia 04.09.15, 09:10
        Trafne, snajper...

Ja jestem naiwny, więc chciałem im przypominać o ich deklarowanym zazwyczaj chrześcijaństwie, ale może przesadzam z ta naiwnością.
      • qwardian Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia 04.09.15, 09:58
        snajper55 napisał:

> I tak samo powinni postąpić Anglicy, Niemcy, Amerykanie, Irlandczycy i wszyscy
        > inni z Polakami. Może wtedy tacy jak ty by coś zrozumieli...

My nie chcemy tutaj zdewastowanego Detroit, Harlemu, slumsów i płonących przedmieść Paryża i Londynu. Polacy tworzą wartość dodaną, a nie bunt i zniszczenie...
        • kazek100 Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia 04.09.15, 12:28
          Moi znajomi z Nowego Yorku jako jedną z najpaskudniejszych dzielnic opisują tę polską. Lubisz takie uogólnienia?
          • qwardian Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia 05.09.15, 00:55

Pisząc takie brednie Kaziku, podcinasz własną reputację. Polski Greenpoint stanowi jedną z najlepszych i najdroższych dzielnic Brooklynu włącznie z etnicznymi enklawami Żydów i Włochów.

Natomiast żaden biały człowiek nie zapuściłby się do brooklyńskiego czarnego East New York, Bedford-Stuyvesant, czy Brownsville, które są rezultatem multietnicznego nieudanego eksperymentu, którego my Polacy nie chcemy powielać...
            • kazek100 Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia 06.09.15, 09:54
              To chyba nie tak proste. Po pierwsze ten rejon dopiero w ostatnich latach zaczął być modny i to raczej nie dzięki Polakom, a jeśli już, to na zasadzie paradoksu. Dzielnica była tania (jak sądzisz, dlaczego?), więc zaczęło się tam wprowadzać trochę hipsterów i artystów, co wykreowało pewną modę. Polskie instytucje nadal są zaniedbane i w stanie rudery.

Zaznaczam, że nie byłem, powtarzam to, co mówią lokalsi. Więc nie ma sensu ze mną kontynuować tej dyskusji. Natomiast ja sporo jeździłem po Europie na pocz. lat 90-tych, kiedy granice jeszcze działały, a Polaków było na Zachodzie trochę po emigracji z lat komuny. Uwierz mi, że lokalsi wcale nie zawsze ich kochali, bo nasza diaspora była często zbyt mocno zakochana w wódce i dyskusjach wokół słowa na k.

Co znów nie dotyczyło wszystkich. Chcę więc tylko powiedzieć, że takie uogólnienia są głupie.
    • lili_marleen My? 04.09.15, 08:27
      qwardian napisał:

>
      > My wiemy, [...] że nas nie ma miejsca dla obcych, niech sobie pójdą gdziekolwiek, t
      > ylko nie tu.

Proszę mów w swoim imieniu. Ja mam inne doświadczenia życiowe i i wynikającą z nich diametralnie inną optykę.

To będzie noc w głębokim śniegu
      który ma moc głuszenia kroków
      w głębokim cieniu co przemienia
      ciała na dwie kałuże mroku
      leżymy powstrzymując oddech
      i nawet szept najlżejszy myśli

jeśli nas nie wyśledzą wilki
      i człowiek w szubie co kołysze
      na piersi szybkostrzelną śmierć
      poderwać trzeba się i biec
      w oklasku suchym krótkich salw
      na tamten upragniony brzeg

Herbert Odpowiedź

• renepoznan Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia 04.09.15, 09:01
      Problem Quardiawnie nie jest w tym czy przyjmować imigrantów. Problem w tym: JAKICH IMIGRANTÓW?
      Niemcy np obliczają, ze by zachować swój potencjał produkcyjny potrzebują kilkuset tysięcy imigrantów - ale takich którzy chcą i będą pracować a do tego są zdolni do adaptacji do ich potrzeb. Nie maja zamiaru przyjmować nowych ludzi dla zasiłku.
      Dlatego - najprawdopodobniej - zajmują stanowisko przychylne przyjęciu tego zalewu imigrantów. Ale chcą też sobie zostawić furtkę do pozbycia się elementu nic nie wartego. Wcisną ich nam czy innym słabszym krajom.
      Wcisną nam wszystkich tych, którzy nie będą się adoptować.
      Propozycja Ziemkiewicza by na imigrantach robić test wódki i słoniny - jakkolwiek brzmi kabaretowo - jednak ma sporo racji. Oczywiscie sposób jest kabaretowy ale intencja - czyli przyjęcie tycvh co dostosują się do nas a nie tych co będą żądali dostosowania się do nich jest sensowny.
      Głosy powyżej - jeśli są głosami poważnymi - dowodzą sporej naiwności - by nie powiedzieć głupioty wypowiadających się. Czy oni naprawdę sądzą, że np zwiększająca się populacja wyznawców islamu bedzie tolerowała np. takiego snajpera, czy georga?
      Będzie cicho siedziała i żyła z zasiłku? Bez chęci podniesienia swoich dochodów - raczej nie z pracy.
      Lili tu zajęła pryncypialne stanowisko - nie zauwazyła tylko jednego drobiazgu - Polacy jadacy na zachód jechali do pracy i znani są z sporych umiejętności adaptacyjnych. A imigranci islamscy czy z Afryki - są znani z czegoś wręcz przeciwnego. To oni są wylęgarnia terroryzmu i fanatyzmu. Po co nam w Polsce getta?
      • qwardian Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia 04.09.15, 09:39

Rene ja w przeciągu jednej sekundy otworzyłbym szeroko furtkę dla Ukraińców i Białorusinów, bo to ludzie z taką samą mentalnością co my, czyli trzeba sobie powiedzieć otwarcie z pewnymi wyjątkami, ale jednak biali ludzie, którzy kiedy obudzą się rano mają przeświadczenie, że muszą iść do pracy. Z czym jednak mamy do czynienia, jest to czego nikt nie chce. To jest Kaffir z pretensjami i wymaganiami wobec całego świata, że mu się należy. To człowiek, który nie może żyć bez białego człowieka, pasożytuje na nim, nosicielu, który w jakiś sposób jest przekonany, że ten pasożyt jest niezbędny w jego procesie życiowym. To powinno wyjaśniać wszystko, byłem tego świadkiem, doświadczyłem i nie chcę więcej...
        • Gość: Georg von Sommer W doopie byli gooowno widzieli... IP: *.094.222.pools.vodafone-ip.de 04.09.15, 10:54
          Qwardek...Nikt nam nie wcisnie kitu skoro mamy "oblatany" caly swiat i widzielismy to w realu..W pelni POdzielam Twoja wypowiedz i stwierdzam jedno... Nie odpuszcze nawet z prawicy...

PS Widziales kiedys latajace pluca...?? :):)
      • piter_wlkp Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia 05.09.15, 00:08
        > Dlatego - najprawdopodobniej - zajmują stanowisko przychylne przyjęciu tego zal
        > ewu imigrantów. Ale chcą też sobie zostawić furtkę do pozbycia się elementu nic
        > nie wartego. Wcisną ich nam czy innym słabszym krajom.
        > Wcisną nam wszystkich tych, którzy nie będą się adoptować.

I tu własnie jest cała perfidia Niemców - potrzebują siły roboczej, aby podtrzymać rozwój swojej gospodarki. Wybiorą sobie najlepszych imigrantów, a odpady będą chcieli wcisnąć nam. I te obłudne moralizowanie o "solidarności europejskiej", gdzie oni mieli tą solidarność gdy były dyskusje o pakcie klimatycznym czy o solidarności energetycznej w ramach całej UE ? Kolejna sprawa - ten kryzys imigracyjny to skutek kolonizacji Bliskiego Wschodu i Afryki, wieloletniego wspierania tamtejszych reżimów i czerpania zysków ze sprzedaży broni w rejon konfliktów. Odpowiedzialność za to wszystko niech wezmą kraje , które brały w tym udział.
        Absolutnie nie powinniśmy bezinteresownie ratować Zachodu jak Sobieski pod Wiedniem, bo później odpłacili nam za to zaborami.
        • Gość: Georg von Sommer Re: Piter nie zgadzam sie z Toba w zadnym calu... IP: *.094.222.pools.vodafone-ip.de 05.09.15, 00:50
          Oni sa POtrzebni (do rozwoju naszej gospodarki) jak wrzod na dooopie..Z tego talatajstwa nic nie wybierzesz wartosciowego.. Nie masz zielonego POjecia jacy to "pracusie" i czym sie paraja PO otrzymaniu statusu uchodzcy..Dlatego prosze,nie obrazaj Niemcow ze sa perfidni i groza Wam kolejny zaborem..

PS Serdecznie zapraszam do Niemiec na przekonanie sie ze stanem faktycznym...Rece Ci opadna i wlos POsiwieje ze zdziwienia...

POzdrawiam
          • piter_wlkp Re: Piter nie zgadzam sie z Toba w zadnym calu... 06.09.15, 22:34
            > Oni sa POtrzebni (do rozwoju naszej gospodarki) jak wrzod na dooopie..Z tego ta
            > latajstwa nic nie wybierzesz wartosciowego.. Nie masz zielonego POjecia jacy to
            > "pracusie" i czym sie paraja PO otrzymaniu statusu uchodzcy..

Czcigodny Sommerze, pozostaje pytanie dlaczego więc Niemcy w to brną.
            Pisząc "Niemcy" mam na myśli rząd niemiecki , zwykli ludzi zdaje się czują inaczej, tak jak ci chociażby ...
            www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/niemcy-demonstracja-w-dreznie-przeciwko-islamizacji-zachodu,496902.html
            • Gość: Georg von Sommer Re: Piter nie zgadzam sie z Toba w zadnym calu... IP: *.094.222.pools.vodafone-ip.de 06.09.15, 23:16
              Piterku kochany...Ja tez nie rozumiem Berlina i Tante Angeli w sprawie Syryjczykow...To,ze jestesmy narodem otwartym i chetnym do POmocy wcale nie swiadczy o tym ze mamy sciagac na siebie klopot o nieobliczalnych skutkach.Miedzy Landami juz wrze i bedzie to kosc niezgody...
              Tragedia Syrii jest to,ze wykryto ogromne zloza ropy i gazu,ktore zagrazaja bezposrednio Kuwejtowi,Katarowi i Arabii Saudyjskiej - w intratnym geszefcie..Syria to nie kraj o wysoko rozwinietym przemysle lecz tylko "dostawca" kopalin i taniej sily roboczej...W tym regionie dlugo nie bedzie spokoju skoro gra idzie o wielka stawke i biora w tym udzial wielkie mocarstwa...

POzdrawiam
    • Gość: AAA Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia IP: *.adsl.inetia.pl 04.09.15, 10:05
      Jako strefa buforowa pełnimy rolę sanitarną także w zakresie "czynnika ludzkiego". Wiadomo, że w masie imigrantów ściąganych do roboty przez gospodarki państw poważnych - zawsze powstają jakiś procent "odpadów". Dla nich są przeznaczone strefy sanitarne.

Ale nie ma się co martwić - na pewno dostaniemy kilka eurasów na co nasi POlitycy bardzo liczą i aportują. Budowanie ośrodków adaptacyjnych i innych obozów da kopa POlskiej gospodarce. A ile miejsc pracy powstanie....

Oczywiście jeśli zażądamy tylko chrześcijan - to nie tylko tych kilku eurasów nie będzie, ale jeszcze pan pogrozi palcem ! Taka wizja wśród POlityków budzi przerażenie.

Ja tylko przypomnę - gdy ściągaliśmy na wyludnione obszary Bambrów - to nie tylko, że była to nasza inicjatywa, że była określona potrzeba i cel, to jeszcze był warunek - przybysze mają być katolikami. Jak dobre przyniosło to skutki to widzimy do dzisiaj. Wszyscy potomkowie Bambrów jakich znam to ludzie bardzo uczciwi, pracowici i twórczy.
      • qwardian Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia 04.09.15, 11:09

Z Bambrami chodziłem do szkoły, oczywiście całkowicie spolszczeni. Ale jest również bardzo wartościowa i zapomniana kategoria Olędrów, to Fryzyjczycy lub Flamandczycy z którymi osobiście spotkałem się w Afryce Południowej. Mistrzowie melioracji. Jest sporo w Wielkopolsce osad Olenderskich.

Niestety kategoria ludzi o których mowa w tym wątku to przykro powiedzieć, ale to klasyczny darmozjad z wymaganiami i dlatego budzi negatywne skojarzenia...
    • piter_wlkp Nie do takiej Unii wstępowaliśmy w 2004 04.09.15, 13:42
      Swobodny przepływ ludzi i prawo do osiedlania się miało dotyczyć obywateli UE , a nie nieokreślonej masy ludzi z całego świata, do których przyjęcia chcą nas zmusić byłe mocarstwa kolonialne (wstydu nie mają). Nie mamy takich zobowiązań aby wszystkich przyjmować. Poza tym wielu myli pomaganie z głupotą, pomaganie bezdomnym nie oznacza że musimy bezdomnego zameldować u siebie w domu. Ludziom z krajów dotkniętych wojną należy przede wszystkim wysyłać pomoc do ich macierzystych krajów. Absolutnie nie należy sprowadzać ludzi, którzy nie będą się tu integrować, albo nie będą w stanie zarabiać na swoje utrzymanie, Polski na to nie stać. Na koniec proszę zobaczyć w jaki sposób ci imigranci potraktowali jedzenie, które otrzymali od Węgrów
      namzalezy.pl/imigranci-wyrzucaja-jedzenie-do-kosza-nie-chca-takiej-pomocy-chca-do-niemiec/
      • lili_marleen Nie wszystko złoto co się świeci 04.09.15, 13:55
        A może ten chleb wyrzucili bo był z wieprzowiną? Jakby Chińczycy Ci dali szaszłyki z psa to byś zajadał ze smakiem?
        • piter_wlkp Zaiste , zabrakło kawioru 04.09.15, 14:22
          > A może ten chleb wyrzucili bo był z wieprzowiną? Jakby Chińczycy Ci dali szaszł
          > yki z psa to byś zajadał ze smakiem?

Ludzie autentycznie będący w potrzebie zdecydowanie nie gardzą jedzeniem, a już na pewno nie wyrzucają do śmietnika tego czym gospodarz z dobroci serca ich poczęstuje. To jest jak naplucie w twarz !

"Do kraju tego, gdzie kruszynę chleba
          Podnoszą z ziemi przez uszanowanie
          Dla darów Nieba....
          Tęskno mi, Panie... "
          • lili_marleen Re: Zaiste , zabrakło kawioru 04.09.15, 14:39
            piter_wlkp napisał:

> To jest jak naplucie w twarz !

Zapewniam, że podobnie odczuwa Arab czy Żyd gdy mu się poda kanapkę z szynką lub z salami ( nie z osła). Jak Ty byś się poczuł gdyby na wigilię zaserwowano golonkę i białą kiełbasę ?

> "Do kraju tego, gdzie kruszynę chleba
            > Podnoszą z ziemi przez uszanowanie
            > Dla darów Nieba....
            > Tęskno mi, Panie... "

Oni tego nie znają. Bo niby skąd? Jak przyjadą to nas możesz ich oświecić.
            • piter_wlkp Re: Zaiste , zabrakło kawioru 04.09.15, 23:45
              Lili , tego mnie uczono od dziecka - nie wolno wyrzucać jedzenia , szczególnie że wielu ludzi na świecie głoduje.
              Prosta zasada - wybierasz się w podróż do innego kraju, to szanujesz zasady , które tam obowiązują. Jeśli nie znasz tych zasad albo się z nimi nie zgadzasz , to nie jedź tam , bo to nie jest miejsce dla ciebie .
              Poniżej kolejny przypadek wyrzucania żywności przez imigrantów
              natemat.pl/153551,imigranci-w-niemczech-wyrzucaja-paczki-z-jedzeniem-bo-nie-spelniaja-ich-wymagan-sok-z-15-proc-cukru
              • Gość: Georg von Sommer POgonic to dziadostwo na szczaw i mirabelki. IP: *.094.222.pools.vodafone-ip.de 05.09.15, 00:14
                Albo zaczac strzelac (bez ostrzezenia) w czasie wyrzucania zywnosci do smieci..!!

PS Im sie wszystkim w dooopach POprzewracalo...
              • qwardian Re: Zaiste , zabrakło kawioru 05.09.15, 00:41

To są ludzie, którzy nie mają szacunku dla otaczającego ich świata, samochody idą z dymem każdego weekendu w Paryżu, a nieruchomości są dewastowane, brak etyki pracy i samokształcenia.

Nie, my Polacy dziękujemy, nie chcemy tutaj gett w miastach, będziemy sobie budować naszą przyszłość w oparciu o sprawdzone standardy, nie eksperymenty socjalne, które kończą się systematycznie dramatem i katastrofą...
              • lili_marleen Re: Zaiste , zabrakło kawioru 05.09.15, 08:24
                piter_wlkp napisał:

> Lili , tego mnie uczono od dziecka - nie wolno wyrzucać jedzenia , szczególnie
                > że wielu ludzi na świecie głoduje.

Mnie też. Ja nawet z suchy chleb zbieram i wywożę za miasto do faceta, który hoduje kury i świnie. Taka jest nasza kultura. Tamta jest inna.
                Poza tym ci biedni ludzie mają zafałszowany przez TV i internet obraz Zachodu. Dla nich to jest raj opływający we wszystko. Przypomina mi to nasze wyobrażenia o świecie za Żelazną Kurtyną. Jak pierwszy raz pojechałam na Zachód to patrząc z perspektywy dzisiejszej też oceniałam ten nieznany świat i zachowywałam się jak pies uwolniony od budy i łańcucha. W pierwszych odruchach po przełamaniu nieśmiałości chciałam mieć to wszystko co mnie otaczało dla siebie i to od razu. Chciałam żyć i mieć to co tubylcy zwłaszcza mając świeżo w pamięci komunistyczny syf z jakiego udało mi się uciec. Chciałam wyjść za wszelką cenę natychmiast ze skóry emigranta. Wiec ja się tym zachowaniom, które nas tak rażą, nie dziwię.

> Prosta zasada - wybierasz się w podróż do innego kraju, to szanujesz zasady , k
                > tóre tam obowiązują. Jeśli nie znasz tych zasad albo się z nimi nie zgadzasz ,
                > to nie jedź tam , bo to nie jest miejsce dla ciebie .

Zgadza się - ale najpierw musisz te zasady poznać a to zabiera trochę czasu i nie da się ich ogarnąć inaczej jak na miejscu. Poza tym gros tych ludzi to uciekinierzy a nie turyści. Jak uciekasz z płonącego domu to nie zastanawiasz się gdzie tylko byle dalej od płomieni
                • renepoznan Re: Zaiste , zabrakło kawioru 05.09.15, 17:25
                  Weź pod uwagę Lili, ż taką mentalność oni w sporej cześci zachowają. Mają dostać bo jak nie dostaną to podpalą Tobie samochód.
                  Mówimy oczywiście o pewnych uogólnieniach.

Milton Friedman kiedyś trafnie powiedział: "Albo państwo opiekuńcze, albo otwarte granice, tych dwóch rzeczy na raz, nie można mieć."
                  Niemcy (i miłośnicy imigrantów z kompletnie innych kultur niż nasza) próbuję tę oczywistą prawdę obejść - ale czemu zmuszają do tego innych?

O. Jacek Gniadek (misjonarz z Zambii) napisał kapitalny tekst, który pozwolą sobie skopiować częsci:

"Hans Hermann Hoppe, współczesny przedstawiciel austriacki szkoły ekonomii i zwolennik anarchokapitalizmu, do analizy ludzkiej migracji wnosi bardzo trafne spostrzeżenie (Demokracja – bóg, który zawiódł, Warszawa 2006). Ten niemiecki filozof i ekonomista uważa, że w hipotetycznym świecie anarchokapitalistycznym, gdzie cała ziemia byłaby własnością prywatną, nie byłoby wolnej imigracji, gdyż zachowana byłaby wolność poszczególnych właścicieli prywatnych do decydowania o tym, kogo wpuszczą oni na teren swojej posiadłość, a kogo nie. We współczesnym świecie, gdzie występuje podział na państwa, imigracja stwarza zawsze sztuczny problem. Napływ cudzoziemców w obręb granic państwowych i decyzja o wpuszczeniu takich osób lub ich wyjazd nie zależy już od decyzji prywatnych właścicieli, ale od rządów.

W świecie podzielonym na państwowe granice dochodzi według H.H. Hoppe zawsze do dwóch sytuacji. Pierwsza okoliczność to przymusowe wykluczenie, które występuje wtedy, gdy rząd nie wpuści jakiejś osoby na teren swojego państwa, a istnieje choć jeden obywatel tego państwa, który chciałby przyjąć taką osobę na teren swojej posesji. Druga sytuacja to przymusowa integracja, która ma miejsce wtedy, gdy rząd wpuszcza na teren państwa kogoś, kogo nikt nie przyjąłby na teren swojej posesji. Na tym przykładzie widać, że to interwencja państwa, które jako terytorialny monopolista przymusu permanentnie narusza prawa własności, wtrącając się w każdą dziedzinę ludzkiej działalności, jest rzeczywistym problemem współczesnego zjawiska migracji.

Model myślowy niemieckiego ekonomisty pozwala lepiej uchwycić przyczynę problemu, z którym borykają się współcześni europejscy politycy. Nie widzą oni, że sami wszystko komplikują. Poszukiwanie lepszych warunków jest odwieczną przyczyną migracji. Nic od wieków nie zmieniło się w tej dziedzinie. Problem polega tylko na tym, że tym razem ktoś chce zrobić to czyimś kosztem. "

Wybacz ale nadal uważam, że masz niemcocentryczny punkt widzenia na tę kwestią albo też bardzo naiwne spojrzenie. Nawet baaaaardzo.
                  • lili_marleen Chów wsobny czyli biologii nie przeskoczysz 07.09.15, 07:28
                    renepoznan napisał:

> Weź pod uwagę Lili, ż taką mentalność oni w sporej cześci zachowają.

> [...]

> Wybacz ale nadal uważam, że masz niemcocentryczny punkt widzenia na tę kwestią
                    > albo też bardzo naiwne spojrzenie. Nawet baaaaardzo.
                    >

Zatem a propos mojego germanocentryzmu. Pamietasz z historii - także naszej poznańskiej - jak w czasie wojny ( zresztą po wojnie też) Niemcy ściągali "ze wszystkich świata stron" pod pozorem powrotu do macierzy - z Mołdawii, z krajów Bałtyckich, z Bukowiny, Rumunii, Wołynia, Galicji itd - tzw etnicznych Niemców? Poznań za czasów niemieckich też nie ominęła ta fala imigracji - licznie przybyli tu tzw Baltendeutsche, Besarabiendeutsche, Wolyniendeutsche ( w tym dziadkowie mojego męża). Jest nawet takie słynne zdjęcie jak Himmler wita na moście na Sanie w okolicach Przemyśla owych przesiedleńców.

Moja babcia wspominała, ze jak pojawili się w Poznaniu ci nowi przybysze to byli nazywani "czarnymi" z uwagi na w wiekszości posiadaną karnację daleką od oficjalnego ideału piekna w tamtych czasach. Do tego albo słabo albo wcale nie mówili po niemiecku. Kulturowo byli też inni od autochtonów, mieli inne obyczaje. Lokalne władze były zobowiązane do zapewnienia tym ludziom dachu nad głową i do czasu zorganizowania im pracy pieniędzy na zagospodarowanie plus szkoły dzieciom by przyspieszyć integrację.

Himmler jako były hodowca kurczaków wiedział, że tzw chów wsobny, czyli izolowana genowo hodowla grupy zwierząt prowadzi z czasem do jej degeneracji. Potrzebny jest stały dopływ tzw świeżej krwi. Jednolita narodowo III Rzesza bardzo jej potrzebowała. Eugenika jaką wyznawał reichsführer, która z czasem stała się częścią państwowej ideologii plus rasowe uprzedzenia przyczyniły się do decyzji ściągania na masową skalę do Rajchu wyselekcjonowanych emigrantów - wyłącznie pochodzenia niemieckiego.

Wróćmy do czasów współczesnych. Odrzucamy dziś eugenikę i rasizm, ale biologii nie oszukamy. Niemcy po wojnie stale dolewają świeżej krwi do swego narodowościowego kotła. (Podobno nawet jakiś Sommer się na to załapał :) ). Efekt - jak widzimy - są jedną z pierwszych gospodarek świata zaraz po USA które stosują tę polityke od wieków.

A co z Polską. Do wybuchu II WŚ nasz kraj był tyglem narodów - z biologicznego punktu widzenia nie było problemu. Jednak po wojnie jesteśmy krajem jednorodnym etnicznie - jak rzadko który na świecie. Obawiam się że jesteśmy skazani na przyjmowanie emigrantów albo zdegenerujemy. Tymczasem zachowujemy się jak świadek Jehowy odmawiający transfuzji.
                    • Gość: Georg von Sommer Lili..Dasz spokojnie wypic kawe bez rozlewania..?? IP: *.094.222.pools.vodafone-ip.de 07.09.15, 08:45
                      Bylem na tyle przezorny,ze pare dni temu kupilem (u Hornbacha) saperke z serii special edition i napisem > NIM UMRZESZ ZE SMIECHU ZAKOP SIE..< :):)

PS Sommer..Jestes szybszy niz woda u Lili w gorno-t(p)luku... :):)
                    • renepoznan Re: Chów wsobny czyli biologii nie przeskoczysz 07.09.15, 16:32
                      Nie wiem tylko dlaczego Lili pomijasz jeden oczywisty fakt. Do wzbogacenia hodowli "kurczaków" dobierało się osobniki wartościowe (wg ich punktu widzenia) a nie jakiekolwiek.Może te osobniki i nie mówiły po niemiecku ale były Niemcami. Natomiast próbowano eliminować element małowartościowy (wg ich punktu widzenia) tj żydów, i Słowian.
                      Oczywiście eksperymenty w hodowli kurczaków nie zawsze przynosiły pozytywne efekty - (vide Sommer) ale - jeśli dobrze zrozumiałem Twój wywód - naprawili to dzielni chłopcy radzieccy dodając do populacji kurczaków swoje nowe geny - ups - świeżej krwi - by nawiązać do stosownej nomenklatury.
                      No dobra - pokpiwam. Ale nie podoba mi się gdy o ubogacenie naszej populacji dbają inni i nakazują nam dolewanie "świeżej krwi" wbrew naszej woli.. Wolałbym byśmy o tym sami zdecydowali.
                      Natomiast nie zrozumiałem Twojego wywodu o wzroście bogactwa Niemiec po tym jak w to społeczeństwo "ubogacono" Turkami, Sommerami, Iwanami itp. To przedtem - gdy Niemcy byli "czyści rasowo" - to klapali biedę i mieli kiepską gospodarkę? Ciekawy wywód. Ale chyba nie mający wiele wspólnego z rzeczywistością.
                      • qwardian Re: Chów wsobny czyli biologii nie przeskoczysz 07.09.15, 23:39

Dzięki za żartobliwe komentarze Twoje i Lily, miejmy nadzieje, że moderator będzie miał na tyle zrozumienia, że nie wywali go na gazetowe forum humorum...
                      • Gość: Georg von Sommer Kurnikowi POtentaci z Wielkopolski... IP: *.094.222.pools.vodafone-ip.de 08.09.15, 10:24
                        Jedno kury maca drugie szczac prowadza z pierwszym kurem ..Ubaw ze az mozna piac z zachwytu...

PS Czub(ki)atki POlskie... ??
        • Gość: Georg von Sommer Woda mineralna z wieprzowiny...?? IP: *.094.222.pools.vodafone-ip.de 04.09.15, 16:18
          lili napisala :

> A moze ten chleb wyrzucili bo byl z wieprzowina..?

"Tempa dzido"... Na dworcu w Budapeszcie przewalaja sie butelki z woda mineralna w ilosciach przeogromnych..Tez ja wyrzucili bo byla z wieprzowiny...??

PS Jednak AAA ma racje - imbecylizm to twoja domena...

• marek.es Re: Nie wszystko złoto co się świeci 04.09.15, 17:52
          Głodny nie wybrzydza. Podpowiem, że kilka osób którym fundacja Estera zapewniła przelot do Polski, mieszkanie i zasiłek, została zatrzymana podczas próby sforsowania granicy z Niemcami. Taka wdzięczność.
          • qwardian Re: Nie wszystko złoto co się świeci 05.09.15, 00:33

Jak to, przecież w wojnie w Syrii zginęło już przynajmniej 350 tyś. osób. To dziś jedno z najbardziej niebezpiecznych miejsc na Ziemi.

Tak, ale giną głównie cywile z mniejszości narodowych i chrześcijanie. To najbardziej zagrożone grupy. Kiedy islamiści wchodzą do wiosek, nie mordują muzułmanów. Chyba że chodzi o tych walczących w opozycji, ale to są wojskowi, nie cywile.

Angela Merkel podcięła naszą działalność, gdy oświadczyła parę dni temu, że Niemcy przyznają automatycznie azyl i opiekę Syryjczykom, także tym z Polski. Wtedy część naszych uchodźców wyjechała. To już kilkanaście osób. Byli zadowoleni, mieli pełną opiekę. Ale mit Niemiec przyciąga.

Miriam Shaded, urodzona w Polsce córka syryjskiego pastora. Założyła fundację Estera. która zajmuje się sprowadzaniem syryjskich chrześcijan uciekających przed wojną domową do Polski.

Rzeczpospolita 03.09.2015
    • Gość: AAA Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia IP: *.adsl.inetia.pl 05.09.15, 19:52
      Aktualny marsz ludów na Europę wyraźnie nosi cechy spontaniczności sterowanej. Ktoś tych ludzi wypycha, ktoś toleruje a może nawet inspiruje zjawisko przemytu, wyposaża w środki techniczne, nowoczesne łodzie. Nie mamy co do tego pewności, ale nie wygląda to na pełen spontan. Poza tym do Europy docierają przede wszystkim nie biedne kobiety z dziećmi, ale zdrowi, silni mężczyźni. Ilu spośród nich to ukryci bojownicy, agenci. Zapewne połowa uchodźców nie ma dokumentów, a znaczna część ma sfałszowane.

Europejscy politycy mają problem z tożsamością, a co za tym idzie niemożność jasnego określenia stanowiska i polityki wobec zjawiska. W znacznym stopniu wynika to z ich lewicowości, a ta zkolei bierze się stąd, że Europa ma kaca moralnego i nieład moralny ponieważ nie przepracowała, nie uporała się moralnie z nazizmem i komunizmem. Denazyfikacja była pozorowana, tylko w warstwie zewnętrznej, dekomunizacja była już w ogóle zabroniona. To sprawia, że Europa będzie miała w przyszłości coraz większe problemy, by w sposób właściwy odpowiedzieć na problemy pochodzące z zewnątrz - co w ostateczności będzie zapewne prowadzić do upadku Europy w kształcie jaki obecnie znamy.
      Te problemy mogą być pokonane wyłącznie w obrębie cywilizacji chrześcijańskiej, która Europę zbudowała. Ponieważ jednak Europa, przynajmniej w sferze oficjalno-politycznej, odcięła się od chrześcijaństwa - jej przyszłość jest bardzo poważnie zagrożona. W sferze idei chrześcijaństwo w Europie nie zostało jeszcze pokonane, ale jesteśmy obecnie na etapie wzmożonej walki by zniszczyć je także ideowo. Chodzi o drugą rewolucję komunistyczną, której jesteśmy świadkami, a która przede wszystkim polega na niszczeniu kultury, min. poprzez feminizm, deprawację seksualną, gender, multi-kulti, niszczenie rodziny, itp.

Niemcy, które odrzucają chrześcijaństwo, w dłuższym okresie czasu nie będą w stanie uporać się z islamizacją. Powstanie problem ekspansji niemieckich islamistów na Polskę i dopiero Polska, jeśli będzie jeszcze chrześcijańska, będzie musiała ten problem rozwiązać. Bo problem islamizacji można rozwiązać tylko na poziomie religijnym.

Jednym z obiektywnych problemów pochodzących z zewnątrz jest demografia. Pomiędzy okresem największej świetności europejskiej, a dniem dzisiejszym, ludność państw europejskich tylko nieznacznie się zwiększyła. Natomiast w krajach biednych, niestabilnych i źle zorganizowanych, które Europę otaczają, nastąpił skok ludnościowy, obrazowo z poziomu 20-30 mln do poziomu 100 mln. Jest wiele biednych państw wokół Europy, które są tak wielkie ludnościowo, że mogą Europę po prostu zadeptać. I to zjawisko jest zupełnie naturalne, musi wystąpić prędzej czy później. Albo trzeba będzie tych ludzi wpuścić, albo zbudować zasieki i co 100 m porozstawiać karabiny maszynowe. Kiedy to zjawisko osłabnie? Wtedy gdy kraje europejskie również staną się biedne i niestabilne. Każda nierównowaga dąży do zbalansowania. Tak było zawsze.

Rene nie ma racji twierdząc, że problem imigracji powstaje tylko z powodu konfliktu interesów pomiędzy państwem a prywatnym właścicielem. Jeśli zniesiemy państwo to upadnie także prywatna własność, to znaczy nie do końca upadnie - utrzymają się (i powiększą swe posiadanie) tylko ci najsilniejsi, najbardziej agresywni, ale oni w końcu i tak stworzą jakąś formę państwowości. Zjawisko imigracji zanika dopiero wtedy, gdy następuje wyrównanie warunków życia. To jest niezależne od tego czy mamy więcej państwa czy więcej prywatnej własności i suwerenności.

Podobieństwo obecnego napływu imigrantów na Europę zachodnią do napływu imigrantów z demoludów 20-30 lat temu, jest pozorne. Inna jest różnica ekonomiczna - obecnie jest mniejsza niż w przypadku demoludów. Inne są zagrożenia - ci obecni uciekają z obszarów gdzie zagrożone jest ich życie, natomiast 20-30 lat temu demoludy były w miarę stabilne. W końcu inna jest religia i mentalność imigrantów - obecnie i wówczas, a także zdolność do asymilacji. W zasadzie - są same różnice.
      • qwardian Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia 05.09.15, 20:03

Do tego wniosku wystarczy prześledzić kulturę antyczną, albo odnieść się do Biblii. Ludy plemienne przemieszczały się i toczyły wojny, stosując całą gamę manewrów i forteli. Na szczęście nasze pokolenie jest jeszcze wykształcone. Podoba mi się to ujęcie, twardego "ani kroku w tył".

Niemiecki dziennik "Sueddeutsche Zeitung" nazywa uczestników spotkania szefów rządów krajów Grupy Wyszehradzkiej - Polski, Czech, Słowacji i Węgier + "czwórką bez litości". Autor komentarza krytykuje kraje środkowoeuropejskie za sprzeciw wobec kwot uchodźców.
        Wynik spotkania był znany zanim jeszcze kryzysowa narada w Pradze rozpoczęła się: "ani kroku w tył w polityce wobec uchodźców, odmowa przyjęcia tysięcy nowych imigrantów, sprzeciw wobec kwot ustalonych przez UE" - czytamy w opublikowanym w sobotę materiale.
        • Gość: AAA Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia IP: *.adsl.inetia.pl 05.09.15, 21:13
          Szczególne oburzenie wywołuje fakt, że kraje grupy wyszehradzkiej, a szczególnie Polska, mają bezczelność mieć własne zdanie i dają sygnał, że rozkazu z Berlina tym razem nie posłuchają.
          Rzecz niebywała...
          Jest to tym bardziej niepokojące, że kraje grupy wyszehradzkiej jednoczą się w tej kwestii, mają to same zdanie. Taki sojusz to prawdziwy skandal nie do przełknięcia dla Berlina.
          • franek Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia 05.09.15, 21:18
            > Jest to tym bardziej niepokojące, że kraje grupy wyszehradzkiej jednoczą się w
            > tej kwestii, mają to same zdanie. Taki sojusz to prawdziwy skandal nie do przeł
            > knięcia dla Berlina.

...i bardzo dobrze.Jeszcze Germanie pokochają Słowian.
            • qwardian Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia 05.09.15, 23:54

Bundeswehra nas kocha, bo daje Leoparda za złotówkę, ale nie kochają nas media, a te mają tyle wspólnego z teutońskimi korzeniami Germani co ja z plemieniem Swazi..
              • franek Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia 06.09.15, 20:25
                ale nie kochają nas media,
                > a te mają tyle wspólnego z teutońskimi korzeniami Germani co ja z plemieniem S
                > wazi..

...i chyba dlatego są w nich same pierdoły.
              • franek Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia 06.09.15, 22:06
                Jeśli chodzi o media,to nawet dobrego kanału muzycznego nie uświadczysz w tym kraju.Albo krajowe kapele,albo zagraniczni niszowi.Instrumentaliści,czy multiinstrumentaliści jak Oldfield,Jarre,Vangelis chyba już znani nielicznym,zresztą jak wiele innych dobrych zachodnich muzyków.
                • Gość: Georg von Sommer Franek..Jak nie ma jak jest...!! IP: *.094.222.pools.vodafone-ip.de 06.09.15, 22:41
                  Wlacz w telewizorni TV Silesia i masz prawie na okraglo Disco-Polo i itum pitum PO Slunsku... :):)

PS Wiocha ze az milo...
                  • franek Re: Franek..Jak nie ma jak jest...!! 06.09.15, 22:48
                    Wyj..bałem już kablówki,a najdłuższym programem telewizyjnym,który oglądam,to prognoza pogody na kilka dni-zajmuje około minuty.Fonie w telewizorze mam wyłączoną;wystarczą mi generalnie nagłówki,napisy-rzut oka.
                    • franek Re: Franek..Jak nie ma jak jest...!! 07.09.15, 00:28
                      ...fonię emituję z wieży,z płyt CD.he
                      • Gość: Georg von Sommer Re: Franek..Jak nie ma jak jest...!! IP: *.094.222.pools.vodafone-ip.de 07.09.15, 00:34
                        Do dyspozycji masz jeszcze tysiace programow z satelit i internet..Zawsze cos znajdziesz na zaspokojenie pypcia... :):)
                        • franek Re: Franek..Jak nie ma jak jest...!! 07.09.15, 01:41
                          Spoko,poszerzam płytotekę,planuję też wymianę wzmacniacza.
                  • franek Re: Franek..Jak nie ma jak jest...!! 06.09.15, 23:32
                    ...a żeby dodać sobie animuszu w nadwiślańskim kraju zapraszają muzyków,orkiestry klasyki,bo jak ktoś słucha klasyki,to musi być inteligentem.
              • franek Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia 06.09.15, 22:31
                Ciekawe,że w PRL-u w latach 80-tych można było posłuchać dobrej muzyki zagranicznej,obejrzeć dobry program popularno-naukowy "Sonda".W wolnej Polsce czegoś na poziomie nie zobaczysz.Wiocha zabita dechami.
        • piter_wlkp Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia 06.09.15, 23:01
          qwardian napisał:
          > Niemiecki dziennik "Sueddeutsche Zeitung" nazywa uczestników spotkania szefó
          > w rządów krajów Grupy Wyszehradzkiej - Polski, Czech, Słowacji i Węgier + "czwó
          > rką bez litości". Autor komentarza krytykuje kraje środkowoeuropejskie za sprze
          > ciw wobec kwot uchodźców.
          >

"Sueddeutsche Zeitung" jeszcze całkiem niedawno (czerwiec 2015) pisał o "polskich obozach koncentracyjnych"
          • qwardian Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia 07.09.15, 23:13

piter_wlkp napisał:

> "Sueddeutsche Zeitung" jeszcze całkiem niedawno (czerwiec 2015) pisał o "polski
            > ch obozach koncentracyjnych"

Świat czerwonych mediów zdewaluował się w takim samym tempie co komunizm. W Niemczech nie powstała żadna wartościowa gazeta codzienna od czasu Völkischer Beobachter, ale Niemcy je mają głęboko w tyłku. Niemiec jest zainteresowany własną profesją, karierą i postępem technicznym. A jak się wqu... to zrobi masakrę z tych nierobów z pełną moją akceptacją i zrozumieniem...
      • franek Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia 05.09.15, 20:23
        Niemcy chętnie przyjmują uchodźców z krajów islamskich i forsują taką politykę,bo uchodźcy z Polski nie wypełniają ubytków w populacji spowodowanych niżem demograficznym.Rodzące w liczbie mnogiej Polki mogłyby rozwiązać kwestię(he) niemiecką,ale nie chcą.he
        • Gość: AAA Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia IP: *.adsl.inetia.pl 05.09.15, 21:20
          Sprawdziłem dane - gdyby po II w.ś. w Polsce był taki przyrost demograficzny jak w Egipcie, to mielibyśmy obecnie ponad 100 mln Polaków, a jak w Turcji - to ok. 90 mln.

To pokazuje skalę zagrożenia marszu na Europę...
          • franek Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia 05.09.15, 21:30
            to mielibyśmy obecnie ponad 100 mln Polaków, a jak w Turcji - to
            > ok. 90 mln.

Czyli ponad 60 mln Polaków na uchodźstwie,bo w kraju po reformach nie wyżywiliby się,to spokojnie uratowalibyśmy Brytoli przed multikulti,zbawili Niemcy,Francję. he
            • qwardian Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia 06.09.15, 00:09

To jest bardzo pobieżne traktowanie spraw ludzkich, postrzegane interesem ziemskim. Żydzi również uważali, że Mesjasz powinien ich wyzwolić z niewoli rzymskiej, kiedy wstąpi na Ziemię, ale Chrystus ich nieustannie strofował, że jest po to, żeby wyzwolić ich dusze. Jest bardzo ryzykownym mierzyć sukces kryterium liczebności i rozmiaru terytorialnego. To złudne poczucie komfortu. Jesteśmy tak wielcy jak wiara w Boga, nic więcej...
              • franek Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia 06.09.15, 00:53
                Nie mama gwarancji istnienia Boga,tym bardziej religijny nie jestem,więc wolę zajmować się przyziemnymi sprawami.
                • franek Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia 06.09.15, 00:59
                  miało być:nie mam.
              • franek Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia 06.09.15, 01:27
                Mimo sceptycyzmu w aspekcie wiary w Boga,religii,nie mam zacietrzewienia w stosunku do m.in.KK,jak wielu ćwoków ateistycznych.
    • Gość: POZtrach Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia IP: *.146.0.41.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.09.15, 14:30
      Stojąc w kolejce do kasy w Biedronce, słyszałem przypadkiem że poznańskie katolickie klasztory męskie też chcą pomóc imigrantom. Podobno chcą przyjąć pod swój dach 20 chłopców w wieku 7-11 lat. Liczą tylko na skromną pomoc miasta w wysokości 9 000 zł na głowę miesięcznie. Wiedziałem że na nich zawsze można liczyć.
    • cabeza5 Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia 07.09.15, 17:36
      Boję się długofalowych skutków takiej fali uchodźców (emigrantów) w Europie.
      Boję się, że Polska stanie się państwem wyznaniowym.
      Boję się, że wybory parlamentarne wygra Pis.
      Mam nadzieję, że Poznaniacy nadal będą za PO.
      • Gość: POZtrach Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia IP: *.146.0.41.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.09.15, 18:13
        > Boję się, że Polska stanie się państwem wyznaniowym.

To niestety już się stało. Ale poradzimy sobie z zarazą i jeszcze będzie przepięknie, jeszcze będzie normalnie, jak śpiewał Tilt, gdzieś kiedyś.
    • Gość: AAA Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia IP: *.adsl.inetia.pl 07.09.15, 21:33
      Pomijając inne kwestie, Polaków nie stać na przyjęcie muzułmanów.

Pod rządami POkrak są obciążeni podatkiem od grabieży, malwersacji i korupcji, więc nie nie są już w stanie przyjąć kolejnej dżizji na utrzymanie muzułmanów.

Na to mogą sobie pozwolić tylko społeczeństwa nie obciążone systemowym podatkiem od grabieży i korupcji - gdzie koszty utrzymania mogą być nawet dwukrotnie wyższe, ale zarabia się 5x więcej.
    • Gość: AAA Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.15, 13:51
      Jesteśmy świadkami agresywnego propagandowego ataku na Polaków - jakoby mieli zachowania anty-solidarnościowe.

Niemcy solidarność europejską, szczególnie w stosunku do Polski, już dawno zatopili na dnie Bałtyku.

Odpowiedzią POkrak na agresywny atak na Polaków jest tradycyjne milczenie.
    • Gość: AAA Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.15, 13:54
      12 tysięcy osób wymuszono na Polsce groźbami. Kojarzy się z eksterytorialną autostradą...

POkraki są pogubione i bezradne..
      • franek Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia 11.09.15, 18:25
        Niedorozwinięta umysłowo Kopacz została bosem PO ,a następnie pŁemierem z nadania Ryżego,gdy zwijał się do Brukselki?Ten to ma rękę do współpracowników.he
        • Gość: jasin Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia IP: *.play-internet.pl 29.09.15, 18:29
          Głosuję w Jasinie pod Poznaniem. Oddam głos i dam wsparcie poseł Szydłowskiej, bo m.in. dzięki niej wyrósł wiadukt nad torami. To przyniosło nam mieszkańcom spore ułatwienie.
          • Gość: eliza Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia IP: *.adsl.inetia.pl 09.10.15, 12:39
            dzięki Szydłowskiej wyrosło mnóstwo ciekawych rzeczy i inicjatyw na arenie lokalnej. Skatepark dla młodzieży (mój wnuk do dziś nie może się nachwalić, jaka ta pani Bożena jest wspaniała), uczestniczy w mnóstwie wydarzeń, a to dożynki, a to jakiś festiwal. Widzę ją bardzo często i bardzo dobrze, że tak jest. Aha i co najważniejsze, widać że wszystko co robi, robi ze szczerego serca, a to u nas rzadkość
            • Gość: Piotr Szydłowska ma mój głos! IP: *.40.28.194-rev.hti.pl 19.10.15, 19:17
              Już w niedzielę wybory, a ja mam tylko nadzieję, że ludzie wybiorą dobrze. Nie kierując się tylko partią, bo co im z tego?! Czy to PiS czy PO- zadowoleni z rządów nie jesteśmy! Lepiej jednak mieć w sejmie kogoś zaufanego, kto nie pnie się po szczeblach kariery po trupach. Nie zapomina o lokalnych problemach, wciąż działa w samorządzie! Ja tam oddaję głoś na Bożenę Szydłowską!
              • Gość: Mohair (prawie) Telimena Szydło IP: *.adsl.inetia.pl 19.10.15, 22:23
                Kiedyś, dawno temu czytałam książkę p.t: Pan Tadeusz . Wiem- tego dziś się nie czyta więc opowiem co przeczytałam. Tam występowała ciocia p. Tadka o imieniu Telimena, która chwaliła się posiadaniem rożnych rzeczy- tyle tylko że nie mogła ich pokazać. bo ma je w biurku. W Petersburgu!
                Pani Szydło bardzo mi tę Telimenę przypomina- na każdy problem trapiący Polaków ma odpowiedni program lub projekt ustawy. Ale nie pokaże. Ma w biurku. U prezesa.
                • franek Re: Telimena Szydło 19.10.15, 22:47
                  > Kiedyś, dawno temu czytałam książkę p.t: Pan Tadeusz . Wiem- tego dziś się nie
                  > czyta więc opowiem co przeczytałam

A ja jak zobaczyłem teksty z "Pana Tadeusza" to doszedłem do wniosku,że trzeba mieć coś nie tak z główką,żeby to napisać.
                  • Gość: Mohair (prawie) Re: Telimena Szydło IP: *.adsl.inetia.pl 20.10.15, 00:09
                    franek napisał: A ja jak zobaczyłem teksty z "Pana Tadeusza" to doszedłem do wniosku,że trzeba mieć coś nie tak z główką,żeby to napisać.
                    Zapomniałeś. Pała. Przypomnę ci- gimbusie:
                    www.edusens.pl/edusensacje/biurko-telimeny
                    • franek Re: Telimena Szydło 20.10.15, 16:52
                      Nie zrozumiem.Nie mam wybujałej wyobraźni.
                    • franek Re: Telimena Szydło 20.10.15, 17:00
                      Nie mam weny do fantasmagorii.
                • Gość: AAA Re: Telimena Szydło IP: *.adsl.inetia.pl 20.10.15, 20:12
                  Gość portalu: Mohair (prawie) napisał(a):
                  > Pani Szydło bardzo mi tę Telimenę przypomina- na każdy problem trapiący Polaków
                  > ma odpowiedni program lub projekt ustawy. Ale nie pokaże. Ma w biurku. U preze
                  > sa.

Głupszy tekst trudno znaleźć w całej cyberprzestrzeni...

Pokazywać to POwinna kłamaczka - bo jej klika rządziła ostatnie 8 lat. Niestety nie ma NIC do pokazania poza długami, zapaścią demograficzną i wypędzeniem Polaków za chlebem i normalnością.

Natomiast Szydło słusznie wskazuje na program (platfusy nigdy go nie miały) i projekty ustaw - bo to są podstawowe narzędzia rządzenia. Platfusy nie korzystały z narzędzi ponieważ nie rządzenie było celem, lecz grabienie.
    • Gość: AAA Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia IP: *.adsl.inetia.pl 12.09.15, 18:53
      POjawiają się głosy, że Niemcy (szare eminencje z UE) chcą polskimi rękami na terenie Polski tworzyć obozy dla imigrantów. Za każdą ucieczkę do Niemiec Polska będzie płacić karę do kasy UE. Padły już też publicznie groźby pod adresem Polski - o zastosowaniu przymusu wobec państw, które temu planowi się nie podporządkują.

Nie byłoby tego gdyby po wojnie przeprowadzono w D uczciwa denazyfikację. Gdyby pozwolono Niemcom na zrobienie uczciwego moralnego rozrachunku...
      • franek Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia 12.09.15, 19:04
        Sugerujesz,że rząd pŁatformy pŁemier Kopacz jest do tego stopnia marionetkowy?Choć czego można spodziewać się po takiej pŁemier.
        • Gość: AAA Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia IP: *.adsl.inetia.pl 12.09.15, 19:27
          Operetkowy to on jest od samego początku - tak było uzgodnione na arenie międzynarodowej już za pierwszego niekomunistycznego (ale jeszcze w komunistycznym rządzie) płemieła Mazowieckiego. Takie miejsce w szxeregu wyznaczono Polsce, co zostało dobitnie potwierdzone i praktycznie zaimplementowane (np. w prawie) podczas "negocjacji" (czyt. dyktatu) przed wstapieniem do Ue.

Oczywiście na każdym etapie można powalczyć o więcej, o trochę więcej swobody a mniej grabieży. Tego próbował pisowski rząd w latach 05-07. Pamiętasz jaki wrzask sie podniósł w polskojęzycznych mediach? Zresztą ten wrzask i rzyg trwa do dziś...

Co do sytuacji obecnej - nie ma takiego rozkazu, którego kopaczowy rząd by nie wykonał...
          • franek Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia 12.09.15, 19:38
            > Operetkowy to on jest od samego początku - tak było uzgodnione na arenie między
            > narodowej już za pierwszego niekomunistycznego (ale jeszcze w komunistycznym rz
            > ądzie) płemieła Mazowieckiego

Możliwe,a może to wynikać z kompleksów polskich wieśniaków w stosunku do zachodu.
            • Gość: AAA Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia IP: *.adsl.inetia.pl 12.09.15, 19:44
              To ma znacznie głębsze przyczyny - można powiedzieć ustrojowe. Ustroju i ludzi wprowadzonych już w 45 r. Oczywiście wieśniactwo jest jedną z cech pożądanych w negatywnym doborze kadr. Np. w czasach stalinowskich na topie była taka siermiężność, wycieranie nosa w rękaw...itp. - co świadczyło o przynależności do wyższej klasy (robotniczej)...
              • franek Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia 12.09.15, 19:52
                Jeszcze w latach międzywojennych około 70%,a chyba nawet powyżej,ludność wiejska w tym masa biedoty i potomków wykolejeńców z folwarcznych czworaków ,stanowiła polską populację.Taki urok ziomali.
                • Gość: AAA Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia IP: *.adsl.inetia.pl 12.09.15, 20:24
                  Ale były wtedy także polskie elity patriotyczne wychowane jeszcze na tradycjach walki o wyzwolenie spod zaborów. Potem było wiele fal likwidacji tych elit - mordowanie przez okupanta hitlerowskiego i sowieckiego, po wojnie dalsze mordowanie, usuwanie, wyganianie, szykanowanie, przy jednoczesnym obsadzeniu wszystkich stanowisk przez wychowanych w Moskwie komunistów mówiących po polsku, a w dalszej kolejności przez ludzi uległych i wdzięcznych (byłych fornali). Potem była fala łamania sumień w stanie wojennym i dalszego wyganiania (wyemigrowało wtedy ok. 1 mln. aktywnych ludzi, działaczy). Kolejna fala nastąpiła po 89 r. - likwidacja przemysłu i zaplanowana pauperyzacja doprowadziła do marginalizacji specjalistów i zmusiła ok. 2-3 mln do wyjazdów za chlebem.
                  A co do wsi - używając słowa "wieśniactwo" nie miałem na myśli mieszkańców wsi jako takich - wieś polska w znacznym stopniu była przez ostatnie 2 stulecia ostoją polskości...
                  Natomiast prawdą jest, że od 45 r. trwała i trwa promocja "wieśniactwa" tego w najgorszym wydaniu...
                  • franek Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia 12.09.15, 20:34
                    Smutne dzieje.Pozostał naród parobów.he
                    • Gość: Georg von Sommer Pro & Contra... IP: *.094.222.pools.vodafone-ip.de 12.09.15, 20:58
                      Madrosc ludzka mowi : jak se POscielisz tak sie wyspisz..A Sommer jeszcze doda: "przescieradlo" samemu nalezy naciagnac i POrzadnie sie "przykryc - gospodarczo"..Nie uczyniliscie tego w zadnym okresie dziejow POlski i nie przeprowadziliscie zadnej dekomunizacji do dnia dzisiejszego..W zwiazku z tym nalezy jasno POwiedziec : kowal zawinil cygana POwiesili..Pretensje nalezy miec do garbatego.. :(:(

PS AAA..Jedyna taka okazja - Sommerowi mozesz dowalic rowno jak lze..

POzdrawiam
                      • franek Re: Pro & Contra... 12.09.15, 21:03
                        Od służalczych parobków nie wymagaj wiele.
                      • Gość: AAA Re: Pro & Contra... IP: *.adsl.inetia.pl 12.09.15, 21:18
                        Przyczyny braku właściwej denazyfikacji (bo jakaś jednak była, ale powierzchowna i formalna tylko) oraz braku w zasadzie jakiejkolwiek dekomunizacji - mają to samo źródło.
                        A jest nią ideologia materialistyczno-ateistyczna. Zaczęło się od Lutra...ale to dłuższy temat.

W każdym razie obecnie jesteśmy niestety świadkami i przedmiotami kolejnej wielkiej operacji tych środowisk - by całkowicie przeorać i przeobrazić oblicze świata. Ja to nazywam nową rewolucją komunistyczną, której metodą jest zniszczenie kultury. Ponieważ państwa narodowe są strażnikiem kultury, to obecny kryzys z imigrantami wykorzystuje się by zaszkodzić i osłabić państwa narodowe.
                        • Gość: Georg von Sommer Czerwona kontrolka sie zapalila.. IP: *.094.222.pools.vodafone-ip.de 12.09.15, 21:49
                          Jezeli PO pazdzierniku nie dolejecie oleju do narodowego "motoru" to on wystawi Wam kopyto przez karter... I bydzie PO ptokach...

PS AAA Czy my sie dobrze rozumiemy...??
                          • franek Re: Czerwona kontrolka sie zapalila.. 12.09.15, 22:10
                            Chyba nie oglądasz polskiej telewizorni.To już jest wielkie wyzwanie.
                            • Gość: Georg von Sommer Re: Czerwona kontrolka sie zapalila.. IP: *.094.222.pools.vodafone-ip.de 12.09.15, 22:33
                              Franek napisal :

> Chyba nie ogladasz POlskiej telewizorni.

Franek... Na POdwyrku lezy ich cala sterta - w wiekszosci i stanie jakby piorun strzelil w szczypiorek.. :):)

PS I Ty mnie o to POsadzasz...??? Z racji czasu i mozliwosci finansowych jestem w stanie wyrzucic kazda marke i kazdego kopacza (za okno) na szczaw POd mirabelke... :):)
                              Pare dni temu dekoder POlszmatu tez tam wyladowal...

POzdrawiam
                              • franek Re: Czerwona kontrolka sie zapalila.. 12.09.15, 22:44
                                Dobrze,że na polską wieś docierają chociaż zagraniczne płyty CD.he
                                • Gość: Georg von Sommer Lepsze to niz Wesoly Autobus i Matysiaki... IP: *.094.222.pools.vodafone-ip.de 12.09.15, 22:58
                                  Sroczka na plocie,aha,aha....
                                  Wyjrzyj ze no ociec,aha,aha...

PS Pamietasz to czy na stojaco wlaziles POd zydel... ??? :):)
                                  • franek Re: Lepsze to niz Wesoly Autobus i Matysiaki... 12.09.15, 23:07
                                    Nie przypominam sobie.Pewnie miałem ciekawsze zainteresowania.
                                    • Gość: Georg von Sommer Re: Lepsze to niz Wesoly Autobus i Matysiaki... IP: *.094.222.pools.vodafone-ip.de 12.09.15, 23:21
                                      Lili na tym padole jeszcze nie bylo a jej rodzice pewnie jeszcze gluty POd nosem wycierali..:):) Miales wiec pelne prawo na ciekawsze zainteresowania... :):)
                                      • franek Re: Lepsze to niz Wesoly Autobus i Matysiaki... 12.09.15, 23:25
                                        Ale ja aż tak wiekowy nie jestem.he
                                      • franek Re: Lepsze to niz Wesoly Autobus i Matysiaki... 12.09.15, 23:41
                                        O jakie lata mnie posądzasz?Strzelaj.he
                                        • Gość: Georg von Sommer Re: Lepsze to niz Wesoly Autobus i Matysiaki... IP: *.094.222.pools.vodafone-ip.de 12.09.15, 23:55
                                          Wczesne rococo z naciskiem na Ogorka z hamulcem gorskim... Jelcz 043 rocznik 1959 - 1986..:):)

Franek...Jakie to ma znaczenie..??
                                          • franek Re: Lepsze to niz Wesoly Autobus i Matysiaki... 13.09.15, 00:05
                                            Nic.Po prostu poruszyłeś tą kwestię i pomnożyłeś mi z 1,5 razy.Troszkę mnie rozbawiłeś.he
                                            • Gość: Georg von Sommer Re: Lepsze to niz Wesoly Autobus i Matysiaki... IP: *.094.222.pools.vodafone-ip.de 13.09.15, 00:15
                                              Ciesze sie ze masz ubaw..Brakuje tego na forum...Ciagle wieje groza i belzebuby strzepia parchate ryje...

PS Franek... Masz tyle na ile sie czujesz i nikomu nic do tego.. :):)
                                              • franek Re: Lepsze to niz Wesoly Autobus i Matysiaki... 13.09.15, 00:29
                                                > PS Franek... Masz tyle na ile sie czujesz i nikomu nic do tego.. :):)

Czuję się świetnie i nie mogę zrozumieć,dlaczego mi,swojemu rówieśnikowi,lili dała kosza?
                                              • franek Re: Lepsze to niz Wesoly Autobus i Matysiaki... 13.09.15, 01:40
                                                Ale w końcu znalazłem obiekt wręcz westchnień.Oczu nie mogę oderwać.
                                                • Gość: Georg von Sommer Es ist nicht alles Gold was glänzt... IP: *.094.222.pools.vodafone-ip.de 13.09.15, 08:40
                                                  Z czasem Ci przejdzie i bedziesz sie pytal gdzie ja oczy mialem..?? Wiesz,mialem kiedys okazje widziec "Goche Klodawe Grabowiczanke" bez torkretu i takich tam farb POdkladowych..Istny szok i przymusowa dieta przez 3 dzionki... Tfu und beeeeeee...

PS Kapisz co to jest torkret...?? To domena belzebuba POZtracha... :):)
                                                  • franek Re: Es ist nicht alles Gold was glänzt... 13.09.15, 11:41
                                                    Nie przejdzie.Wrażliwy jestem na piękno sztuki.
                                                  • franek Re: Es ist nicht alles Gold was glänzt... 13.09.15, 12:02
                                                    Franek to bestia,która widzi dusze.
                                                  • Gość: Georg von Sommer Die Seele sitzt jedem auf der Zunge... IP: *.094.222.pools.vodafone-ip.de 13.09.15, 13:56

Franek napisal :

>Franek to bestia,ktora widzi dusze..

Oby nie na swoim ramieniu jeno tylko w zelazku z dusza... :):)

• franek Re: Es ist nicht alles Gold was glänzt... 13.09.15, 14:13
                                                    > PS Kapisz co to jest torkret...??

A słyszałeś o perceptronach?
                                                  • Gość: Georg von Sommer Re: Es ist nicht alles Gold was glänzt... IP: *.094.222.pools.vodafone-ip.de 13.09.15, 14:33
                                                    Franio..Masz je w glowie...?? Ja mam to w sempiterni i zyje jak Gott in Frankreich.. :):)
                                                  • franek Re: Es ist nicht alles Gold was glänzt... 13.09.15, 14:42
                                                    Nie tylko je.Maszyna pracuje.
                                                  • Gość: Georg von Sommer Re: Es ist nicht alles Gold was glänzt... IP: *.094.222.pools.vodafone-ip.de 13.09.15, 15:05
                                                    Franek napisal :

> Maszyna pracuje...

Franek... Jako znawca maszyn "piekielnych" doradzam....Bez "smarowania" ani rusz - zacznij cykl smarowniczy od szesciopaka a skoncz na francuskim Calvadosie..Ostrzegam,POlska "Zlota Jesien" z rzeczonym Calvadosem niewiele ma wspolnego... :):)
                                                  • franek Re: Es ist nicht alles Gold was glänzt... 13.09.15, 19:25
                                                    Ale to perpetuum mobile.
                                                  • Gość: Georg von Sommer Re: Es ist nicht alles Gold was glänzt... IP: *.094.222.pools.vodafone-ip.de 13.09.15, 20:38
                                                    Franek napisal :

> Ale to perpetuum mobile..

I tak i nie...To zalezy od ilosci szesciopakow nabikowanych w czerepowa proznie..Praw fizyki klasycznej nie oszukasz - w koncu przestanie sie krecic i wrocisz do stanu przyziemnego... :):)

PS Nagroda Nobla Ci nie grozi - "Pracuj" ostro nad Calvadosem...Wspanialy lek na zoladek i POtencje..Lili pewnie o tym nie wiedziala i dala kosza.. :):)
                                                  • franek Re: Es ist nicht alles Gold was glänzt... 13.09.15, 20:48
                                                    Wydaje mi się,że jestem zdrowy jak koń i dopalaczy nie potrzebuję.
                                                  • franek Re: Es ist nicht alles Gold was glänzt... 15.09.15, 15:55
                                                    >"Pracuj" ostro nad Calvadosem...

Może warto spróbować Żywca...?Dawno nie delektowałem się.
                                                  • Gość: Georg von Sommer Bydleca zolc zamiast chmielu w POlskim piwie... IP: *.094.222.pools.vodafone-ip.de 15.09.15, 16:48
                                                    Mozesz sie "delektowac" - ja Ci nie wrog - na mnie nie licz - gowna nie pije...

PS "Moja dzialke" moze wypic POZtrach - ateistyczna swinia wszystko wyzlopie - jesli za friko... :):)
                                                  • franek Re: Bydleca zolc zamiast chmielu w POlskim piwie. 15.09.15, 17:13
                                                    Ha,nie wyczaiłeś:"Żywiec..."
                                                    Te kropeczki na końcu nadają głębsze znaczenie.He
                                                  • Gość: Georg von Sommer Ten temat mnie nie jara... IP: *.094.222.pools.vodafone-ip.de 15.09.15, 18:09
                                                    Wybierz sie na Baltycka (na jagodzianki) albo do ZOO gdzie trafisz na lili...

PS Miej oko na osla... :):)
                                                  • franek Re: Ten temat mnie nie jara... 15.09.15, 19:28
                                                    Zauważyłem.A u mnie już w sferze fantastyki naukowej.he
                                                  • franek Re: Es ist nicht alles Gold was glänzt... 15.09.15, 20:57
                                                    Mam takie moduły,obwody high-techniki,że Niemcy,Japonia mogą tylko pomarzyć.
                                                  • Gość: Georg von Sommer Cieszy mnie to i smuci... IP: *.094.222.pools.vodafone-ip.de 15.09.15, 21:20
                                                    Ze nie masz jeszcze turbinki Kowalskiego - na bazie mlynka do miesa nr.8... :):) POpracuj mocniej nad tymi kuremeslami a ja sie zajme strona patentowa...Niemcy i Japonce umra z zazdrosci albo ze smiechu.. :):)
                                                  • franek Re: Cieszy mnie to i smuci... 15.09.15, 21:23
                                                    Przecież jestem żywym dowodem.he
                                                  • franek Re: Es ist nicht alles Gold was glänzt... 19.09.15, 19:42
                                                    > Ja mam to w sempiterni

Punkt G?...haha
                                  • franek Re: Lepsze to niz Wesoly Autobus i Matysiaki... 12.09.15, 23:14
                                    >Lepsze to niz Wesoly Autobus i Matysiaki...

No wiesz!?Dla mnie to orgia dla mózgu.
    • Gość: parapettum Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia IP: *.play-internet.pl 23.09.15, 16:38
      Oczekuję od polityków ciekawszego i spokojniejszego dialogu. Mam dość bezsensownych kłótni. Oczekuję od wyborców natomiast, ze pójdą na wybory i zagłosują rozsądnie, ana osoby a nie na partie.
      • Gość: Banderblanco Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia IP: *.play-internet.pl 29.09.15, 18:48
        Brawo!!! Ja tak samo. Jestem druhem Ochotniczej Straży Pożarnej w Pobiedziskach. Dzięki naszej posłance Szydłowskiej będziemy meli takie same ubezpieczenia jak Państwówka. Nasze życie jest w końcu warte tyle samo.
    • cabeza5 Re: Politycy, oczekiwania wyborców i czas na zmia 14.10.15, 13:30
      No więc Panowie Strażacy. Głosujemy na Bożenę Szydłowską!!!
    • franek Re: wyborczy image 16.10.15, 17:19
      Podczas kampanii wyborczych partie,politycy doskonale imitują w funkcjonowaniu świadków Jehowy.hehe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka