Dodaj do ulubionych

Czy ktoś z kurii odwiedził skatowanego Syryjczyka?

07.11.15, 00:09
Jak tam nasi głosiciele miłości bliźniego? Przekuli słowa w jakiś czyn?
Obserwuj wątek
    • snajper55 Poganian??? 07.11.15, 03:18
      l.george.l napisał:

> Jak tam nasi głosiciele miłości bliźniego? Przekuli słowa w jakiś czyn?

Dla katolika poganin to nie bliźni.

S.
      • kazek100 Re: Poganian??? 07.11.15, 10:57
        No, ale on nawet nie jest poganinem. Gnojki nakręcone faszystowską ideologią pobiły chrześcijanina. Myślałem, że tu, na tym forum, kilku deklarujących się jako katolicy będzie wnosić lament nad oczywisty przykładem przemocy wobec chrześcijaństwa, a tu cisza. Widocznie nie mogą przetrawić sytuacji, w której do tego bandytyzmu sami doprowadzili swoimi żenującymi tekstami o imigrantach, których nigdy na oczy nie widzieli.

Jakoś tam cieszy fakt, że nawet Gądecki tym razem podjął nieznaczną, ale jednak próbę zachowania się w sposób godny:
        "W piątek wieczorem w poznańskiej katedrze arcybiskup Stanisław Gądecki oraz patriarcha Syrii Grzegorz III Laham wspólnie modlili się za pobitego Syryjczyka."

Oczywiście pobity nie był godny odwiedzin hierarchy. Co innego Krolopp. Ale niech będzie.

Na tym forum już pojawiły się wypowiedzi, z których wynika, że nasi podobnochrześcijanie głos Gądeckiego także mają gdzieś i ten dramat tradycyjnie jest dla nich argumentem do rechotu. To forum jest oczywiście zupełnie nieważne, ale tak z czysto socjologicznego punktu widzenia znów można sobie zadawać pytanie - da się jeszcze niżej upaść?
        • Gość: Georg von Sommer Ile kopniakow wyniesie kazka na orbite..?? IP: *.188.103.pools.vodafone-ip.de 07.11.15, 20:01
          Kazek100 napisal :

> sami doprowadzili swoimi zenujacymi tekstami o imigrantach,KTORYCH NA OCZY NIE WIDZIELI.....

Kazek...Za kazdego imigranta tylko jeden kopniak i fruwasz jak ISS na orbicie...

PS Tylu ich widzialem..

Bez odbioru..
    • Gość: Georg von Sommer Wszystkich nalezy "odwiedzic"... IP: *.188.103.pools.vodafone-ip.de 07.11.15, 07:05
      I Syryjczyka w Poznaniu i dzordza cymbala i kazka idiote i POZtracha kretyna i lili w ZOO i snajpera55 w Wawie i Anodine we Francji i Tuska w Brukseli i Kopaczowa w Szydlowcu i Sikorskiego na Harvardzie i Komorowskiego w Budzie Ruskiej i Niesiolowskiego na lodzkim osiedlu i i i i i i i i i i i i i i i i ....... Pamietajcie...To sa wasi "blizni"...!!!

PS Abstrahujac juz od odwiedzin - gdzie w POznaniu mozna kupic kij do palanta...??
      • Gość: baseball Re: Wszystkich nalezy "odwiedzic"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.15, 20:46
        I Ciebie jeszcze w Baden-Baden odwiedzić...
        Kijoszka do "tłumaczenia" można nabyć, drogą kupna, w Decathlon'ie,np. w Komornikach...
        Gorąco polecam!
        • Gość: Georg von Sommer Re: Wszystkich nalezy "odwiedzic"... IP: *.188.103.pools.vodafone-ip.de 07.11.15, 21:17
          Serdecznie zapraszam - kazdy odwiedzajacy jest mile widziany - z wlasnym >MUMIENSACK< - do "spania"..Nikt mi nie bedzie kadzil w cesarskie loze... Kapisz...??

PS Takowy mozna nabyc,droga kupna na eBay juz od 20-tu €...

Goraco polecam...
    • renepoznan Gądecki odwiedził. 07.11.15, 12:57
      A Ty byłeś? Współczucie wyraziłeś? Czy tylko złapałeś okazję do wylewania swoich kompleksów?
    • Gość: gość portalu Tym razem dżordżu przestrzeliłeś ;) IP: 162.243.193.* 07.11.15, 15:00

poznan.wyborcza.pl/poznan/1,36037,19152783,patriarcha-syrii-i-abp-gadecki-odwiedzili-syryjczyka-pobitego.html
    • qwardian Re: Czy ktoś z kurii odwiedził skatowanego Syryjc 07.11.15, 18:39

statystyka.policja.pl/st/informacje/61850,Przestepczosc-w-szkolach.html
      Źródło przestępczości i przemocy wśród młodzieży tkwi w szkolnictwie świeckim i tam społeczeństwo znajdzie odpowiedź na ten fenomen, który liczony jest w dziesiątkach tysięcy, a nie w jednym egzemplarzu...
      • kazek100 Re: Czy ktoś z kurii odwiedził skatowanego Syryjc 08.11.15, 11:49
        W takim razie namów swoich hierarchów, aby nie odsuwali się od młodzieży trudniejszych środowisk, tylko właśnie ją przyjmowali do swoich szkół w pierwszej kolejności. Zobaczymy, jak sobie poradzą, zwłaszcza, że dzięki preferencyjnym warunkom organizacyjnym i tak mają łatwiej, niż w szkolnictwie publicznym. Do dzieła.
        • Gość: gość Nie trzeba namawiać IP: *.eaw.com.pl 08.11.15, 14:49
          www.osrodekwychowawczy.eu/o-nas/
          www.sowdom.cba.pl/home/Zapraszamy.html
          www.sow-mariacka-poznan.pl/home/historia
          placowki-zakonne.pl/domy-dziecka/222-wielkopolskie/367-dom-opiekunczo-wychowawczy-dla-dziewczat.html
          ..........
          • kazek100 Re: Nie trzeba namawiać 08.11.15, 22:51
            Zarówno quardian, jak i ja pisaliśmy o szkołach.
            Między innymi tych szkołach katolickich, z których usuwa się każdego ucznia, który mógłby popsuć jej wizerunek i egzaminacyjne statystyki.

Tak więc proponuję trzymać się tematu, a wtedy ja przejrzę te linki. Tylko z góry powiem, że poznańska świata miałaby niebotycznie większe środki na pomoc dla zaniedbanej młodzieży, gdyby jej budżet nie był łupiony miesiąc w miesiąc przez Kurię. Przypomnieć dane o czynszach, jakie płaci Kuria miastu i jakie żąda Kuria od innych? Proszę zresztą pamiętać, że nawet na te katolickie szkoły pieniądze płaci po prostu podatnik, więc zasługa KK ogranicza się do tego, że swoi ludziom daje budżetowe pensje. Nie bardzo to przekonujące...
            • Gość: xz Re: Nie trzeba namawiać IP: *.eaw.com.pl 09.11.15, 06:35
              Proces wychowania siekasz na fragmenty i chcesz rozpatrywać każdy element wychowania oddzielnie?
              Żaden w miarę wykształcony nauczyciel by tego nie zaakceptował. Tylko człowiek nie mający pojęcia o pedagogice a jedynie wymądrzający się na forach internetowych może napisać to co Ty.
              EOT
              • kazek100 Re: Nie trzeba namawiać 09.11.15, 09:05
                Ale to nie znaczy, że w jednym wątku można pisać o wszystkim. W takim razie możemy pisać od razu o rodzicach, szkolnictwie wyższym, zajęciach pozaszkolnych i szkolnictwie artystycznym - bo to wszystko jest procesem wychowania, prawda?

Umówmy się, że ja nie wymienię żenujących błędów językowych w twojej wypowiedzi, a ty darujesz sobie aroganckie teksty ad personam. OK?
                • kazek100 Re: Nie trzeba namawiać 09.11.15, 09:08
                  PS. A jeżeli już tak bardzo nie chcesz "siekać procesu wychowania na fragmenty" to odnieś się jakoś do tej niemoralnej postawy, jaką prezentują szkoły katolickie, o czym pisałem kilka postów wyżej. A potem pogadamy o innych aspektach. Bo jak na razie, to po prostu zmieniłeś temat, unikając nieprzyjemnej prawdy (co niestety jest dość typowe...)

Bez satysfakcji to pisałem - żeby było jasne.
          • Gość: Georg von Sommer Masz tak gosciu pisac jak kazek Ci kaze.. IP: *.188.103.pools.vodafone-ip.de 08.11.15, 23:09
            Inaczej ateistyczny cymbal nie pojmie... Wybitnie ograniczony osobnik...

PS Polska nauko - zeszlas na psy - w jego przypadku...
      • l.george.l Dzieci religijne są złośliwe i samolubne 09.11.15, 10:08
        Zawsze mi się włącza światło ostrzegawcze, gdy widzę kogoś obwieszonego emblematami religijnymi, bądź posługującego się religijną frazeologią.
        stylzycia.newsweek.pl/dzieci-z-religijnych-rodzin-sa-zlosliwe-i-samolubne,artykuly,373563,1.html
      • l.george.l Re: Czy ktoś z kurii odwiedził skatowanego Syryjc 09.11.15, 10:13
        Szkolnictwo świeckie realizuje obowiązek oświatowy, kościelne segreguje młodzież. Przypominam, że warunkiem stawianym w procesie rekrutacyjnym w szkołach kościelnych, ale jednocześnie finansowanych przez Miasto, jest opinia proboszcza.
    • l.george.l Pusty gest Gądeckiego 07.11.15, 22:30
      Omal głowy popiołem nie posypałem, ale w porę otrzeźwiałem, Miałem nosa, że po hierarchach niczego dobrego nie można się spodziewać. Wróciłem właśnie z kościoła. Poszedłem na koncert i w ramach aperitifu przed ucztą muzyczną odczytano odezwę o mordowanych chrześcijanach. I powiedzcie mi, Drodzy Kochani, czemu to ma służyć. Gdyby w tej odezwie nie padły słowa: chrześcijanin, religia, a jedynie przemoc, gwałt, nietolerancja to bym się pod nią też podpisał. Chrześcijanie to nie jedyne ofiary przemocy na świecie. U nas w rzekomo katolickim kraju też ofiar nie brakuje. A kto szczuje na słabszych, na innych? Kościół szczuje. Między innymi takimi odezwami, którą chcąc nie chcąc musiałem wysłuchać.
      • Gość: Georg von Sommer Re: Pusty gest Gądeckiego IP: *.188.103.pools.vodafone-ip.de 07.11.15, 22:53
        Mocium panie cymbal dzordz napisal :

> Omal glowy popiolem nie posypalem...

Dzordz..Lepiej pozno jak wcale..Wygarnij goracy popiol (z kozy) i krowim plackiem przyklep..Wszystko masz w zasiegu reki..Nie czekaj az do Srody Popielcowej - mozesz nie dozyc i z pokuty nici...

PS Wprzody slonce w miejscu stanie.Predzej w morzu wyschnie woda nim tu u was bedzie zgoda... Cza cza cza
    • piter_wlkp Re: Czy ktoś z kurii odwiedził skatowanego Syryjc 09.11.15, 09:47
      A teraz odszczekaj to co wyżej napisałeś

wiadomosci.wp.pl/kat,8771,title,Syryjczyk-pobity-w-centrum-Poznania-Arcybiskup-Gadecki-odwiedzil-go-w-szpitalu,wid,17958931,wiadomosc.html
      • kazek100 Re: Czy ktoś z kurii odwiedził skatowanego Syryjc 09.11.15, 10:34
        Zanim George się odezwie, to najpierw ja "odszczekam". Bo ja też powątpiewałem w wizytę hierarchy w szpitalu i z przyjemnością stwierdzam, że tym razem się pomyliłem. Arcybiskup Gądecki ten jeden raz zachował się w sposób godny i właściwy, i to jest budujące.

Oczywiście sam arcybiskup (oraz wszyscy wpatrzeni weń bezkrytycznie) powinni sobie jednak odpowiedzieć na pytanie - na ile jest to "moja wina". Czy potrzebne było straszenie bandyckimi bojówkami przy okazji spektaklu teatralnego? Czy potrzebna była ta zastanawiająca walka z konwencją przeciw przemocy (nie ma poważnego psychologa na świecie, który zaprzeczyłby, że agresję najczęściej przejawiają osoby wychowane w rodzinach, w których przemoc istniała)? Czy potrzebne były pogardliwe wypowiedzi o osobach niewierzących, a nawet wierzących, ale mających inne zdanie, niż arcybiskup? Czy przypadkiem ci bandyci, którzy pobili Syryjczyka, nie zrobili tego pod wpływem prawicowej ideologii, którą na co dzień przecież arcybiskup popiera?

Ja ucieszyłem się autentycznie słysząc, że się myliłem i że Gądecki zachował się w sposób godny. Ale jak to jest, że tak wielu z nas jest tym oczywistym przykładem przyzwoitości zaskoczonych? Może warto to przemyśleć?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka