Dodaj do ulubionych

Jubileusz?

IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 12.04.02, 14:00
Mam wrażenie, że dziennikarze "Gazety" zapomnieli, że w Poznaniu istnieje taki
klub jak Warta Poznań (podpowiem,że ma siedzibę na Wildzie) i który podobnie
jak Kolejorz obchodzi w tym roku jubilesz powstania. Cieszy mnie, że
dziennikarze działu sportowego poświecają Lechowi cykl artykułów pt. "W 80 dni
dookoła Lecha", bo klub ten jest mi równie bliski jak popularni "Zieloni".
Jakkolwiek Warta obdzodzi w tym roku 85-lecie powstania, a na razie żadnych
nawet drobnych artykułów w "Gazecie" na ten temat nie znalazłem. Rozumiem, że
Lech ma w Poznaniu, nie da się ukryć, większe grono sympatyków, ale
dziennikarzy powinien charakteryzować pewien obiektywizm, bo wśród jej
czytelników są też kibice Warty. Liczę więc, że lobbing dziennikarski (w
pozytywnym tego słowa znaczeniu) obejmie również niedługo także i ten klub. Bo,
jak warto przypomnieć, to Warta zdobyła dla Poznania pierwszy tytuł mistrza w
piłce nożnej. Apeluje więc do dziennikarzy - NIE ZAPOMINAJCIE O
SZCZUNACH "ZIELONEJ" KOMANDY ZEZ WILDY!
Obserwuj wątek
    • Gość: KibicKS Re: Jubileusz? IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 12.04.02, 14:09
      Przez przypadek w tekście zamieszczonym przeze mnie znalzł się błąd - Warta
      obchodzi w tym roku nie 85-lecie, a 90-lecie - tym bardzeij więc dziwi mnie
      ignorancja tego klubu przez poznańskie media.
      • Gość: canemuto Re: Jubileusz? IP: *.icpnet.pl 12.04.02, 14:32
        popieram. Warta Poznan ma (i mam nadzieje, ze miec bedzie) swoje poczesne
        miejsce w historii sportowej Poznania. jest grubym nietaktem pominiecie
        jubileuszu tak szacownego jubilata (o ile faktycznie nigdzie sie o tym "nie
        mowi"). pozdro.
        • cromm Re: Jubileusz? 12.04.02, 14:46
          niedługo pojawi się parę rzeczy na temat Warty,ale to bardziej z okazji Pana
          Czapczyka,który przecież i tam spędził swoje dobre lata......
          • Gość: canemuto przy okazji to za malo by kibicow radowalo... IP: *.icpnet.pl 12.04.02, 15:24
            to chyba troche za malo i zbyt malo elegancko jak na klub, ktory
            nierozerwalnie zwiazal sie z Poznaniem? pozdro:)
            • cromm Re: przy okazji to za malo by kibicow radowalo... 12.04.02, 15:54
              cóż zrobić kolego.....na Wartę chodzi garstka ludzi w porównaniu z
              Leszkiem,więc niektórzy panowie dziennikarze nawet nie myślą (a co mówić o
              pisaniu) na ten temat
              Rozmawiałem wczoraj z Czapczykiem i powiem Ci,że nawet "Piłka Nożna" interesuję
              się tym tematem.....a to gazeta Warszawska przecież....
              Pozdr.
    • Gość: KibicKS Re: Jubileusz? IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 12.04.02, 19:18
      Dziękuje wszystkim za poparcie - to jest tylko kolejny dowód na to, że
      dziennikarzom brakuje tej odrobiny obiektywizmu. Podam przykład - na stronach
      piątkowej "Gazety" uzkazuje się "Kwestionariusz Prusaka", gdzie znanym bądź
      nieznanym osobom zadawane są krótkie pytania. Jedno z nich brzmiało do
      niedawna "Kiedy ostatni raz był Pan/Pani na meczu Lecha lub Warty?". A dziś to
      pytanie brzmi "Kiedy ostatni raz byłeś na meczu Lecha?", co już jakby z góry
      wyklucza inną niż podana w pytaniu odpowiedź. Czy to nie stwarza podstawy do
      stwierdzenia, że kibiców innych drużyn poznańskich niż Lecha traktuje się
      lekceważąco? Fakt, Warta ma może mało kibiców (z drugiej strony jednak nie jest
      to jednak tak oczywiste, bo niska frekwencja wynika też z tego, że Warta gra
      obecnie w 3.lidze i nie chodzi już o klasę rozgrywek, ale raczej o ceny
      biletów - 10 i 5 złotych to chyba trochę za dużo dla wielu osób ; poza tym
      wiele osób kibicuję też Kolejorzowi i wiadomo - "jak wszyscy idą na Bułgarską,
      to samemu na Wartę nie chce mi sie iść" - taka opinia zapewne też decyduje o
      frekwencji), ale pomijając w ogóle informacje na temat tego klub liczba jego
      kibiców na pewno szybko nie wzrośnie. A przecież Poznań liczy ok. 576 tys.
      mieszkańców, a ludzi interesujących się chociaż trochę sportem na pewno nie
      brakuje. Media to w końcu tzw. czwarta władza i w pewnym stopniu na pewno
      kształtują one rzeczywistość. A ciekawie ile osób wie, że obecny gracz Wisły
      Kraków, Maciej Żurawski, moim zdaniem 1 z najlepszych polskich napastników, to
      co prawda były gracz Lecha , ale wychowanek Warty! I jest to chyba jedyny
      rodowity poznaniak w obecnej narodowej kadrze piłkarskiej. Nie wspomnę już, że
      przez Wartę w ostatnich latach "przewinęło się" kilku znanych graczy - np.
      Krzysztof Ratajczyk z Austrii Wiedeń, czy Grzegorz Rasiak (wychowanek Olimpii
      Poznań, potem Warta, obecnie Dyskobolia/Groclin Grodzisk Wielkopolski). Ale
      widać, niewiele osób to obchodzi, a szkoda, bo w podobnym w pewnym stopniu do
      Poznania Hamburgu mogą jakoś istnieć obok siebie 2 kluby piłkarskie (HSVb i
      St.Pauli) i choć ilość kibiców obu drużyn można wyrazić stosunkiem 6:1 na
      korzyść HSV, to jednak na mecze St. Pauli pojawia się od 12 do 15, a nawet
      czasami 20 tys. widzów. Pozostaje tylko mieć nadzieję, że takie nierówne
      traktowanie czytelników zmnieni się w końcu i dziennikarze nie bedą pisać o
      Lechu tylko dlatego, bo "ma więcej kibiców" (czytaj : potecjalnych osób
      kupujących gazety).
      • Gość: canemuto no no no - nie tak szybko:))) IP: *.icpnet.pl 12.04.02, 20:35
        jesli chodzi o Zurawia, to chyba nie ma kibica, ktory by nie wiedzial, ze pan
        zurawski jest wychowankiem Warty Poznan. ja w kazdym razie wiem, a nie jestem
        chodzaca encyklopedia sportowa (a juz tum bardziej pilkarska). pozdro.
        • Gość: KibicKS Re: no no no - nie tak szybko:))) IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 12.04.02, 23:45
          Nie twierdzę, że kibice nie wiedzą, gdzie grał kiedyś Żurawski. Ja chcę przede
          wszystkim zainteresować media, a właściwie zwrócić uwagę, że obok "Kolejorza",
          który, co nie da się ukryć, ma obecnie najlepiej zorganizowanych kibiców i jest
          o krok od powrotu do ekstraklasy, są też inne poznańskie kluby, a którym nie
          poświęca się prawie w ogóle czasu ani miejsca w mediach. Co prawda, są miasta w
          Polsce, gdzie liczy się praktycznie 1 klub (np. Szczecin), ale z drugiej strony
          nie wybrażam sobie, aby np. w Krakowie pisali tylko o Wiśle (bo "akurat ta
          drużyna gra w I lidze i tylko jej należy poświęcać uwagę"), a np. popularne
          także w Poznaniu "Pasiaki" traktowali drugorzędnie. Bez mniejszych klubów te
          większe wiele by straciły - nie tylko Żurawski, a teraz Miklosik zasilili
          Lecha, przechodząc do tego klubu z Warty. Przecież Jacek Dembiński (KS Polonia
          Poznań, dawniej Polonia Główna), czy kiedyś Henryk Czapczyk (Admira Poznań -
          ten zasłużony poznański zespół, założony w 1926 roku, już niestety nie
          istnieje, a upadł jakieś 6 lat temu z tego co pamiętam) też nie byli
          wychowankami Lecha, choć dopiero w Kolejorzu właściwie zrobili karierę. Mam
          pewien pomysł - dla uczczenia jubileuszów Lecha i Warty mógłby się latem odbyć
          turniej z udziałem innych poznańskich drużyn (np. Olimpii, Sanu, Polonii),
          który wyłoniłby "mistrza Poznania". Turniej taki mógłby się odbyć latem w
          przerwie między rozgrywkami (najlepiej przy Bułgarskiej, bo o innych boiskach
          lepiej nie wspominać), byłby urozmaiceniem dla wszystkich kibiców piłkarskich w
          Poznaniu, przypieczętowaniem awansu Lecha do 1 ligi, a przede wszystkim -
          pewnego rodzajem promocją czy możliwością pokazania się (a właściwie
          przypomnienia o swoim istnieniu) małych, lokalnych klubów szerszej publice.
          Pozdawiam.
          • redakcja Re: no no no - nie tak szybko:))) 18.04.02, 15:02
            Ależ redakcja nie ma żadnego powodu, aby nie lubić Warty:))))... Pamiętamy o
            jubileuszu, dział sportowy zapewnia, że na pewno będziemy o tym pisać - bliżej
            czerwca.
            Jeśli zaś chodzi o Kwiestionariusz Prusaka, to od początku było w nim
            pytanie ”Kiedy ostatnio byłeś na meczu Lecha?”. Pytanie to zostało wyjątkowo
            zmienione, kiedy Prusak rozmawiał z pewną osoba ze świata sportu, związaną
            właśnie z KS Warta (niestety w tej chwili nie pamiętam kto to był) - tej osobie
            i tylko jej zostało zadane pytanie ”Kiedy byłeś na meczu Lecha lub Warty?”
            Pozdrawiam kibiców obu klubów :))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka