Dodaj do ulubionych

Poznań drugi w rankingu tramwajów w Polsce

04.10.04, 22:22
Eee tam... I tak w Łodzi mamy lepszy tabor. Nasze w 100% niskopodłogowe
Cityrunnery są wciąż najlepsze. Wasze Siemensy Combino mają wadę techniczną
konstrukcji, piekielnie droga kosztują, a do tego są brzydkie, kanciaste i
nieładnie sztampowo pomalowane. Obejrzyjcie sobie, jak ładnie i nowocześnie
wygladają nasze Cityrunnery ->
www.cyf-kr.edu.pl/lodzkietramwaje/cityrunnertab.jpg
a wszystko w ładnych łódzkich odcieniach żółcieni i czerwieni. A do tego
bardzo dobrze technicznie i estetycznie remontujemy stare 805N (wasze 105N),
dzieki czemu zarowno w mechanice jak i w wygladzie i wyposazeniu otrzymuja
druga mlodosc:
www.cyf-kr.edu.pl/lodzkietramwaje/25172518prem4.jpg
Ł Ó D Ż is the best!
Obserwuj wątek
    • Gość: szimi Re: Poznań drugi w rankingu tramwajów w Polsce IP: *.icpnet.pl 04.10.04, 22:35
      mowienie ze dzieki temu iz na 334 tramwaje 24 sa nowe (niskopodlogowe) i ze to
      sprawia ze mamy dobry (nowoczesny) tabor to hipokryzja
      • el-042 Łódź najlepsza, Poznań drugi i ma długi... 04.10.04, 22:44
        Zgadzam się z Tobą najzupełniej. Nie dajcie się oszukać, bracia Poznaniacy!
        Wiadomo od dawna, że to Łódź ma najlepsze tramwaje. Pozdrowienia!
    • Gość: Obiektywny Re: Poznań drugi w rankingu tramwajów w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 23:03
      E tam, łodzianie, te wasze tramwaje strasznie wiejsko wyglądają! U nas tak
      malują autobusy komunikacji międzygminnej miasta Swarzędza lub Kórnika...
      Combino są dostojne po prostu
      • Gość: szimi Re: Poznań drugi w rankingu tramwajów w Polsce IP: *.icpnet.pl 04.10.04, 23:05
        nie wiem jak jest w Łodzi i szczerze mówiąc nie interesuje mnie to jestem
        Poznaniakiem i chcę żeby w Poznaniu było dobrze ale niestety nie jest i jeszcze
        długo długo nie będzie dobrze
    • Gość: KT4D Re: Poznań drugi w rankingu tramwajów w Polsce IP: *.iu-bremen.de 04.10.04, 23:11
      Tylko pogratulowac... Tobie nieznajomosci tematu. Przelicz sobie stosunek
      ilostanu niskopodlogowcow w Poznaniu (wliczajac 105N/2) do calosci taboru i zrob
      to samo dla Lodzi. Nie mowiac juz o jakosci waszych torow, bo chyba w calej
      sieci nie znajdziesz odcinka, gdzie rozstaw bylby dokladnie 1000mm...
      • Gość: szimi Re: Poznań drugi w rankingu tramwajów w Polsce IP: *.icpnet.pl 04.10.04, 23:33
        czy mniej niz 10 procent - 24 niskopodłogowe tramwaje na ponad 330 w Poznaniu
        to dobry wynik?????? wg mnie zenujący i mowie to z bolem bo jestem Poznaniakiem
        • Gość: KT4D Re: Poznań drugi w rankingu tramwajów w Polsce IP: *.iu-bremen.de 05.10.04, 11:02
          Alez ja nie mowie ze dobry... Ale nadal lepszy od Lodzi. I tez to mowie jako
          poznaniak :D
    • Gość: KT4D Re: Poznań drugi w rankingu tramwajów w Polsce IP: *.iu-bremen.de 04.10.04, 23:21
      GW traktuje ten ranking jako swoista wyrocznie. Tymczasem sam redaktor naczelny
      "Zajezdni" na grupie pl.misc.transport.miejski podkresla, ze punkty przyznawano
      subiektywnie!!!
    • Gość: RAUBER Re: Poznań drugi w rankingu tramwajów w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 23:55
      Drogi łódzki Kolego...

Cityrunnery są dobre, ale nie tak nowoczesne jak nasze Combino. Niestety stan
      waszych torowisk jest taki że ryzykowne jest używanie tych właśnie tramwajów, po
      prostu szkoda je zniszczyć.

Poza tym coś w nich jest skoro wasz zchn-owski prezydent wysyłał je do Genewy
      która je od Łodzi wynajęła a nawet rozważał ich sprzedaż.

Reasumująć. Najpierw infrastruktura a potem tabor, szkoda sprzętu na te koślawe
      szyny...
      • el-042 Re: Poznań drugi w rankingu tramwajów w Polsce 05.10.04, 00:16
        Ciekawe, co w Combino nowego? Chyba tylko wady fabryczne. Wyglad tego tramwaju
        to poczatek lat 90 w Niemczech. A parametry techniczne maja nieco gorsze od
        Cityrunnerow. Co do torow 1000mm, to na szerszych sa mniejsze promienie
        skretow, a u nas uliczki sa waskie, a centrum ciasniutkie. Remonty prowadzimy w
        Gdansku i Krakowie zamiast u siebie, wiec troche wszystko sie opoznia. Wasze
        Combino jest przekombinowane, a plastycznie to ono nie ma zadnego wyrazu.
        Nadawaloby sie na trasy podziemne. Metro by sie nam przydalo lub chocby tramwaj
        podziemny. ALe patrzac na tempo Warszawy, to sie slabo robi. Nasze tramwaje sa
        systematycznie remontowane, tylko pudla zostaja stare. Wygladaja i jezdza
        cichutko jak nowki. Centrum jest miejscami rozjezdzone, ale najciezsze trasy
        maja w 70% nowe szyny. Problem w Lodzi w tym, ze tory naleza do gminy razem z
        drogami i chodnikami, a nie do MPK, wiec przewoznik nie ma wplywu na miejsca,
        szybkosc i terminy remontow. Tory remontuje sie przy okazji przebudow kolejnych
        odcinkow ulic. Nawet wewnatrz Cityrunner jest ladniejszy. Kto wymyslil te kanty
        w Combino? Nie wyglada nowoczesnie i jeszcze to ponure malowanie ze 105N.
        • Gość: RAUBER Re: Poznań drugi w rankingu tramwajów w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 00:43
          Zalóókaj sobie na sajta Siemensa i zobacz że jest kilka odmian "stylistycznych"
          Combino. Co do Cityrunnerów, nie żebym się czepiał, ale przód mi się kojarzy z
          105N, jakis taki ...z lat siedemdziesiątych ;)

Nowoczesność i zaawansowanie Combino polega na m.in. tych nieszczęsnych
          elementach. Jak ktoś dziala to i czasem jakis błąd się trafi. W tej sytuacji
          będziemy trochę do przodu, bo oszczędzimy kasę na relacjach kursowych. Złotówka
          się wzmacnia więc do czasu jak Siemens wymieni to zapłacimy przy lepszych
          relacjach :]]

....ups
          Cityrunnery są konstrukcyjnie nowsze niż Siemensy. Auć, z bólem to przyznaję.

Co do tematu metra, wejdź sobie w nasz dział inwestycje i tam poczytaj nasze
          dzikie pomysły :]]
        • Gość: Bimbmen Re: Poznań drugi w rankingu tramwajów w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 09:40
          POznańskie Combino jest malowane w firmowe barwy MPK Poznań, ty nie wyedukowany
          baranie
          • el-042 Re: Poznań drugi w rankingu tramwajów w Polsce 06.10.04, 00:23
            Niegrzeczny Poznaniaku: nie mowie o zieleni i zolcieni tylko wzorze, szablonie,
            ukladzie malowania. Jest sztampowe i nudne: tylko kolory MPK Poznan i zero
            finezji. My oglosilismy w Lodzi konkurs plastyczny i pomalowalismy nasze
            Cityrunnery zgodnie z projektwm, ktory wygral. Czyz nie pieknie przelamano
            standardy malowania przy zachowaniu kolorow miasta? Mnie sie to bardzo podoba.
        • Gość: RAUBER Re: Poznań drugi w rankingu tramwajów w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 10:17
          takie same cityrunnery są używane nawet w Turcji, nono...
          www.bombardier.com/index.jsp?id=1_0&lang=en&file=/en/1_0/1_1/1_1_1_2.jsp
          za to ta wersja jest używana przez niemieckie miasta i Kraków
          www.bombardier.com/index.jsp?id=1_0&lang=en&file=/en/1_0/1_1/1_1_1_2.jsp
          wybór niemieckich miast o czymś świadczy prawda?
          :)
        • Gość: KT4D Re: Poznań drugi w rankingu tramwajów w Polsce IP: *.iu-bremen.de 05.10.04, 11:06
          Nie przecze, ze Citki Wam sie udaly, ale jakim kosztem? Macie teraz tylko 15
          szt., MPK Lodz tonie w dlugach i wstawia dykte zamiast szyb do prawie fabrycznie
          nowych Volvo jak sie owe szyby zbija... Nie mowiac juz o stanie torowisk, ktory
          poza liniami 10 i 12 oraz Zgierska wola o pomste do nieba!

Poznanskie modernizacje, w przeciwienstwie do lodzkich Elinow _jezdza_ zamiast
          stac na zajezdni z usterkami... Nie mowiac o tym, ze modernizacje 105tek
          dokonuje sie prawie wszedzie tak samo i wszedzie zostawia sie tylko pudlo...
          • el-042 Re: Poznań drugi w rankingu tramwajów w Polsce 06.10.04, 00:18
            Z ta dykta to przesada.
    • Gość: szimi Re: Poznań drugi w rankingu tramwajów w Polsce IP: *.icpnet.pl 05.10.04, 01:52
      rozgadaliście się o jakości taboru (skąd inąd słusznie) ale nikt nie zauważył
      że w artykule jest poważny błąd cytuję:
      "Combino - 8 tramwajów (+6 w zajezdni)

- taki jest średni wiek tramwajów w Poznaniu przy założeniu, że bierze się pod
      uwagę datę produkcji wagonu. Wiele starych tramwajów holenderskich, niemieckich
      czy nawet polskich 105N przeszło jednak gruntowną modernizację, po której
      wyjechały na tory prawie jak nowe."
      nie ma podanego tego średniego wieku tramwajów... chyba że moja przeglądarka
      zrobiła jakąś dziurę w artykule ale to by było pierwszy raz w historii
      • Gość: KT4D Re: Poznań drugi w rankingu tramwajów w Polsce IP: *.iu-bremen.de 05.10.04, 11:09
        Nie mowiac o tym, ze to co pisze GW o modernizacjach uzywanego taboru z Niemiec
        to wierutna bzdura. Trzeba wymienic nastawnik (obrocic go, zeby korba krecila
        sie odwrotnie), zrobic przeglad, zamontowac kasowniki, wyrobic dopuszczenie do
        ruchu i sru. Jaka to modernizacja???
        • Gość: lukaszbandi Re: Poznań drugi w rankingu tramwajów w Polsce IP: *.icpnet.pl 05.10.04, 17:00
          Np. holendry miały remonty dwa/trzy lata przed dostawa do Poznania,
          przychodzące do nas helmuty tez nie wygladały na zużyte i musiały przechodzić
          modernizacje jeszcze w Niemczech.
      • redakcja Re: Poznań drugi w rankingu tramwajów w Polsce 05.10.04, 12:36
        Gość portalu: szimi napisał(a):

> w artykule jest poważny błąd cytuję:
        > "Combino - 8 tramwajów (+6 w zajezdni)
        >
        >
        >
        > - taki jest średni wiek tramwajów w Poznaniu przy założeniu, że bierze się
        (...)

W tym miejscu powinieneś zobaczyć cyfry 25,6

pozdrawiam
        Błażej Wandtke
      • mantis77 Re: Poznań drugi w rankingu tramwajów w Polsce 05.10.04, 23:49
        U mnie też nie ma tej cyfry to błąd gazety.
    • Gość: poznaniak Re: Poznań drugi w rankingu tramwajów w Polsce IP: *.winn.dial.virgin.net 05.10.04, 02:33
      EEE tam, co to za kolory zolty z czerwonym - ni pies ni wydra, a w dodatku
      takie same jak w warszawie (OCHYDA i PORUTA), poznan przynajmniej ma swoj
      odrebny kolor i bardzo dobrze wyglada - zolc z zielenia bardzo dobrze wspolgra
    • Gość: andrzej Re: Poznań drugi w rankingu tramwajów w Polsce IP: *.profiline.com.pl 05.10.04, 09:22
      Fantastyczne sa te nasze cityrunnery bez klimatyzacji ... szczegolnie latem.
      LOL. Torowiska ... heh ... i rozklad jazdy, ktory znowu spowodowal, ze po
      miescie jezdza 'stada' tez jest rewelacyjny.
    • Gość: BimbMen Re: Poznań drugi w rankingu tramwajów w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 09:34
      I ty twierdzisz ze combino sa brzydkie? Chyba we lbie ci sie popierzylo, te
      wasze Cityrunnery sa okropne, nic ladu stylistycznego, wygladaja jak jamnik
      napompowany, no gosciu, jestes naprawde niepowazny!!! Combino tez sa w 100%
      niskopodlogowe, maja jednak ta wade to prawda, ale nie jestes pewien czy wasze
      tez.
    • Gość: Czopek Re: Poznań drugi w rankingu tramwajów w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 10:05
      Nie ukrywam, że najbardziej podobają mi sie te niemieckie tramwaje jeżdżące na liniach 7 i 9! Są duże, wygodne i w miarę ciche. Nie przepadam za to za tatrami.
    • Gość: Poznaniak Re: Poznań drugi w rankingu tramwajów w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 10:20
      Rzecz gustu, mi akurat Cityrunnery się nie podobają! Tramwaj przypominający wóz
      strażacki z żółtym paskiem na szynach?!? Może w Łodzi to się podoba :P Combino
      prezetują się bardzo dobrze za to niestety w środku mają bardzo mało miejsca.
      Wydaje mi się, że żaden "zachodni" tramwaj nie sprawdzi się w Polskich
      warunkach, są bardzo drogie a musiałoby ich być dużo więcej przy takich
      pojemnościach. Latem Combino jeździły z włączoną klimatyzacją i otwartymi
      wszystkimi oknami!! Może za 50 lat dorośniemy do takich technologii!! Tramwaje
      typu 105N są aż nadto dobre na nasze warunki...
    • Gość: Sebar Do Lodzkich Oszolomow IP: *.static.qsc.de 05.10.04, 12:37
      Nie wiem co wam do glowy strzelilo, zeby probowac choc troche porownywac sie do
      Poznania. wasze pojecie estetyki budzi we mnie odraze, bo nie wiem jak takie
      kanciaste budy wymalowane na krzykliwe rosyjskie kolory moga budzic poczucie
      wyzszosci.

Najpierw zadbajcie o podstawe, czyli torowiska i punktualnosc komunikacji.
      Zadne miasto w Polsce nie moze pozwolic sobie na wprowadzenie biletow
      czasowych, bo po prostu technicznie jest to niemozliwe do przeprowadzenia. W
      Poznaniu jest mozliwe i to o czyms swiadczy!!!

Nie mowie ze zawsze jest idealnie, ale naprawde rozklady jazdy i godziny
      przyjazdow sa dokladne i zgodne z rzeczywistoscia. Wprowadzcie najpierw u
      siebie cos takiego to porozmawiamy. To wiaze sie tez z zarzadzaniem systemem
      sygnalizacji swietlnej, centralnie w calym miescie. System ten jest najbardziej
      zaawansowany w Polsce, jest nawet lepszy od likwidowanego wlasnie w Wa-wie.
      Z tego co wiem to w Lodzi jest to wciaz science fiction, wiec do roboty a nie
      porownywac sie do leaderow Polski.

Druga sprawa to torowisko. Naprawcie je i przestancie sie tlumaczyc remontami
      czy ich brakiem. W Poznaniu w miescie ktore jest gospodarne i gdzie mysli sie
      kompleksowo, odziwo problem remontow torowiska da sie rozwiazac. To wymaga
      wspolpracy, czegos co w waszej tradycji, tracacej wschodnim balaganem jest
      abstrakcyjne... Moze to wynik tego ze Lodz byla pod zaborem rosyjskim a Poznan
      pod wysoko-ucywilizowanym zaborem niemieckim.

Sebar
      sebar_rysiu@yahoo.co.uk

• Gość: ankieta_techniczna do komentujących IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 14:59
        Poniewaz w rankingu nie badano poziomu zadowolenia podroznych ani też stosunku nakładów/kosztów do uzyskanych usług, to cała ta ankieta wyraża tylko "techniczną sprawność" poszczególnych MPK.
        Z innej strony - Poznań ma jeden z wyższych wskaźników zmotoryzowania ludności, co raczej nie świadczy in plus na korzyść komunikacji.

Ja osobiście mieszkając w Poznaniu wolałem jeździć rowerem, niż po 2x przesiadać się, jadąc przez miasto - niestety ktoś genialny wymyślił, że wszyscy mają się możliwie często przesiadać i stąd pewnie taka ilość blachosmrodów, a z drugiej strony duże osiedla, które nie mają bezpośrednich połączeń z centrum.

Ankieta, w której nie zapyta się ludności (tych jeżdżących i niejeżdżących MPK), to jak ocena piekarza po ilości pieców, lad - tylko nikt nie zapytał, czy komuś ten chleb smakuje!
      • Gość: RAUBER Re: Do Lodzkich Oszolomow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 15:11
        No to ich znokautowałeś ;)
      • el-042 Łodzianie Poznania łączcie się! 06.10.04, 00:41
        Gość portalu: Sebar napisał(a):

> (...) Wasze pojecie estetyki budzi we mnie odraze, bo nie wiem jak takie
        > kanciaste budy wymalowane na krzykliwe rosyjskie kolory moga budzic poczucie
        > wyzszosci.

Hm... Nastroje antyrosyjskie po raz pierwszy. (Chcialem zauwazyc, ze potega
        Lodzi wyrosla na handlu ze wschodem, wiec troche szacunku, a dzisiaj m.in.
        slabe wyniki gospodarcze Polska osiaga dzieki wrodzonej niecheci i utracie
        rynkow wschodnich.)

> Najpierw zadbajcie o podstawe, czyli torowiska i punktualnosc komunikacji.
        > Zadne miasto w Polsce nie moze pozwolic sobie na wprowadzenie biletow
        > czasowych, bo po prostu technicznie jest to niemozliwe do przeprowadzenia. W
        > Poznaniu jest mozliwe i to o czyms swiadczy!!! Nie mowie ze zawsze jest
        idealnie, ale naprawde rozklady jazdy i godziny przyjazdow sa dokladne i zgodne
        z rzeczywistoscia. Wprowadzcie najpierw u siebie cos takiego to porozmawiamy.

Hm... Totalna bzdura. Juz dawno to wprowadzilismy. Mamy certyfikat jakosci ISO
        i to widac w uslugach MPK Lodz. Tramwaje jezdza srednio zaleznie od pory dnia i
        linii co 6 lub 10 minut. Rozklady na wzor poznanski zmieniono tak, ze w kazdej
        godzine w tych samych minutach sa przyjazdy. Tu chyle czola za dobry przyklad.
        Wiesz, co oznacza ISO 9002? To, ze tramwaj moze sie spoznic makymalnie 5 minut,
        a przyjechac za wczesnie 2 minuty. A opoznienia zdazaja sie tylko przy
        wypadkach losowych, czego uniknac sie nie da. Wierz mi, codziennie jezdze ta
        sama linia o tej samej porze, wychodze z domu na styk i zawsze trafiam w
        tramwaj. Nigdy nie czekalem i nie stracilem ani minuty cennego czasu na
        sterczenie na przystanku. Jak z Ciebie taki niedowiarek, to zapraszam do Lodzi
        na testy na wlasnej skorze.

> To wiaze sie tez z zarzadzaniem systemem
        > sygnalizacji swietlnej, centralnie w calym miescie. System ten jest
        > najbardziej zaawansowany w Polsce, jest nawet lepszy od likwidowanego wlasnie
        > w Wa-wie. Z tego co wiem to w Lodzi jest to wciaz science fiction, wiec do
        > roboty a nie porownywac sie do leaderow Polski.

Nie polemizuje, bo nie widzialem i nie wiem. Chyba jest cos takiego u nas, jak
        sygnalizacja wzbudzana, ktora trzyma wysoka pilke dla tramwaju.

> Druga sprawa to torowisko. Naprawcie je i przestancie sie tlumaczyc remontami
        > czy ich brakiem. W Poznaniu w miescie ktore jest gospodarne i gdzie mysli sie
        > kompleksowo, odziwo problem remontow torowiska da sie rozwiazac. To wymaga
        > wspolpracy, czegos co w waszej tradycji, tracacej wschodnim balaganem jest
        > abstrakcyjne...
        > Moze to wynik tego ze Lodz byla pod zaborem rosyjskim a Poznan
        > pod wysoko-ucywilizowanym zaborem niemieckim.

Nastroje antyrosyjskie po raz drugi. A jesli chodzi o remonty, to sa, ale to
        miasto glownie o nich decyduje a nie MPK, bo wlascicielem torowisk w Lodzi jest
        gmina i zarzad drog, a nie przewoznik.

Pozdrawiam, Sebarku.
        • Gość: Sebar Re: Łodzianie Poznania łączcie się! IP: *.static.qsc.de 06.10.04, 10:09
          "Rozklady na wzor poznanski zmieniono tak, ze w kazdej
          godzine w tych samych minutach sa przyjazdy. Tu chyle czola za dobry przyklad"

No wlasnie, wiec po co to wychodzenie przed szereg...? Poznan zawsze byl
          liderem w bardzo wielu sprawach, nawet takie glupie reklamy na tramwajach
          powstaly najpierw w Poznaniu a potem dopiero w Warszawie i reszcie Polski.

A co do nastrojow antyrosyjskich... Niby pieniadz nie smierdzi, ale jak jedzie
          sie pociagiem do Warszawy to golym okiem widzi sie to spustoszenie jakby
          powojenne chocby w infrastrukturze PKP czy budynkow w poblizu torow.

.... popalone dachy, wybite szyby, ramy rozwalone i nigdy nie malowane.., mozna
          by krecic film o Groznym... A na ogrodkach z kolei zardzewiale lodowki, wraki
          samochodow... Ja nie mowie o zwyklym grafiti czy nieotynkowanych domach...

Tego sie nie widzi mieszkajac normalnie w Polsce, stykajac sie z tym balaganem.

Nie wierzylem myslalem ze jestem nieobiektywny, ale ostatnio jezdzac czesto na
          trasie Berlin Warszawa... widac wyraznie gdzie sie to zaczyna:

Berlin - poznan jest schludnie, kazdy budynek zagospodarowany, czesto nawet
          pelargonie w oknach

Poznan- Konin - troche gorzej ale jeszcze znosnie

Konin- Warszawa - kleska... wrazenie jest przerazajace i widzialem je w oczach
          gimnazjualistow z freiburga ktorzy jechali ze mna w pociagu. Widoczny chaos
          jakby krzyczal ze nawet na szczeblach wladzy nikt nad niczym nie panuje.
          Zwlaszcza kraty w kazdym domu, w kazdym sklepie zrobily na mnie potworne
          wrazenie...

To namacalny dowod ze granice zaborow wciaz istnieja, jezeli nie na mapie to w
          swiadomosci ludzi i przekladaja sie na gospodarke, samorzadnosc. Tak jest i ja
          jako Poznaniak Bogu za to.

Sebar
          sebar_rysiu@yahoo.co.uk
    • Gość: bloody_monday niech zyja kombiny!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 14:56
      jasnee.....prawie najlepsza kombinacja tramwajowa? przepraszam bardzo, mowa
      tutaj o tym kompletnym niewypale jakim sa kombiny kursujace na linach BARDZO
      zatloczonych jakim z pewnoscia jest pestka? naprawde nie ma nic lepszego na
      rozpoczecie dnia niz jazda taka kombina z rana do miasta....tlok jest zawsze,
      rozumiem...ale w zadnym innym tramwaju tak sie go nieodczuwa jak w tej
      kompletnie zle zaprojektowanej komibie....
      • el-042 Re: niech zyja kombiny!!! 06.10.04, 00:45
        Kamyczek do swojego ogródka? ;)
    • Gość: hegemon Re: Poznań drugi w rankingu tramwajów w Polsce IP: *.icpnet.pl 05.10.04, 17:15
      no tak. Wy w łodzi macie również wysokie bezrobocie i towarzysza Millera.
      Macie się czym chwalić:))))
    • Gość: eks_punk Re: Poznań drugi w rankingu tramwajów w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 18:36
      czy ty wierzysz w co piszesz ? moze i z citkow jest ladna waskotorowka, tyle
      zeby jeszcze miala gdzie jezdzic.. wykolejenia na widzewie.. ech.. a
      krzyzownice w stanie wiecej niz fatalnym? obudz sie waflu
    • Gość: skin Re: Poznań drugi w rankingu tramwajów w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 18:39
      i jeszcze jedno - moze bys waflu spytal o zdanie Lukasza Stefanczyka, z ktorego
      strony korzystasz. Chlopak w przeciwienstwie do ciebie, waflu, ma pojecie o
      czym pisze, wiec spytaj madrzejszego zanim dotkniesz klawiatury... albo wez
      pavulon na rozluznienie mozdzku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka