figgin1 12.12.07, 18:32 Nie znam sie za bardzo a jutro idę do greckiej knajpy, luksusowo wytwornej ponoć. Za wszystko płaci jedna firma, żeby się podlizać więc mogę sobie popozwalać. Macie jakieś sprawdzone dania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cien_wiatru Re: Grecka kuchnia 12.12.07, 18:57 Dzisiaj wlasnie bylam w mojej ulubionej greckiej knajpie, ale to byla zwyczajna knajpa a nie luksusowa. Moje propozycje : - ryba z grila, np pstrag grilowany w calosci - jagniecina z grila - stifado - cielecina duszona z przyprawami o niepowtarzalnym smaku, nie ma nic wspolnego z tradycyjna polska cielecina duszona Ja zawsze zamawiam jeszcze dodatkowo do miesa sos metaxa i po przyrzadzeniu tego wlasnie sosu poznaje dobrego greckiego kucharza. Na przystawke proponuje faszerowanego baklazana, na deser jogurt grecki z miodem i koniecznie kawe po grecku parzona w specjalnym malym tygielku. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f tak jak Cien napisala, tylko nie pstraga, ale 12.12.07, 19:25 powinni miec doradę. Tak po prostu z grila wlasnie, tylko z sosem lemonado - oliwa i cytryna.... tu masz troszke sciagi: www.kuchnia.tv/forum/?topic/1-412 i nie napisalas jaki kraj, gdzie ta luksusowa grecka knajpa - :-)) Bo w Polsce jagnieciną mniej sie zachwycac warto niz wlasnie stifado... Bo w Polssce predzej wyjdzie kurczak cytrynowy swietny niz koza pieczona... Kuchnia grecka smakuje w Grecji, bo jej wartoscia niepowtarzalna są skladniki - jagnie i koza i krolik dziki, którye pasą si eoregano i tymiankiem smacznie, pomidory pękające od slonca i inne warzywa (wtedy mozna wzdychac nad salatka po grecku - a nie w warszawie z pomidorow z Holandii...:-(((, pomarancze brzydkie jak /// oj, ale na sok najlepsze na swiecie... Ale tak - najprostsze najlepsze - dorada albo stifado, ziemniaczki po grecku, deser jogurt z miodem (jesli tymiankowy)... Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f no i nasz grecki wątek do poczytania:-) 12.12.07, 19:28 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=18403970&a=71299310 Odpowiedz Link Zgłoś
cien_wiatru Re: no i nasz grecki wątek do poczytania:-) 12.12.07, 20:56 W wiekszosci greckich knajp mozna jako danie glowne zamowic zestawy typu mix grill, wtedy masz po kawalku kazdego specjalu, np suzuki - kuleczki z miesa mielonego, suvlaki - szaszlyk z wieprzowiny, kotlecik jagniecy itd. Mozesz sprobowac wielu rzeczy po trochu. Zgadzam sie z Jackiem, ze kuchnia grecka najlepiej smakuje w Grecji i pewnie najbardziej ekskluzywna knajpa nie dorowna prostej kretenskiej tawernie a jagniecina w Polsce nie dorownuje greckiej, ale mimo tego polecam jagniecine !! Jagniecina sama w sobie jest tak dobra, ze trzeba wielkiej sztuki, zeby ja zepsuc. Napisz koniecznie co zamowiles i jak smakowalo. Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: Grecka kuchnia 12.12.07, 21:01 Gdyby ktoś za mnie płacił, zamówiłabym owoce morza i jagnięcinę :) O sprawdzonych daniach trudno mówić, nie znając konkretnej knajpy - bo zawsze kucharz może coś - z zasady smakowitego i bezpiecznego - totalnie schrzanić. Więc może rzuć miastem i nazwą, co? Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Grecka kuchnia 12.12.07, 22:49 Miasto Wrocław, nazwy knajpy ie pamiętam. Co do restauracji "wykwintnych" mam raczej nieciekawe doświadczenia. Kiedyś na firmowym wyjściu dostałam niejadalne mięso, niby polędwiczki ale chyba zrobione z podeszwy. Mój kolega dostał kiedyś nieświeżą rybę. To wpadki ekstremalne, ale niesmaczne, przesolone, wysuszone potrawy zdarzają sie często. Co ciekawe w małych, tanich knajpkach lub wręcz w fastfudziarniach zdarza się to rzadko. Cóż, do takiego miejsca nikt nie pójdzie dla szpanu, żeby utrzymać klientów muszą trzymać poziom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: Grecka kuchnia IP: *.spray.net.pl 12.12.07, 23:19 Wrocław to nie moje miasto, ale może ktoś się odezwie. Tak czy owak, miłego wieczoru. Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Wrażenia 14.12.07, 07:23 No więc było to restauracja akrpolis. Wrażenia następujące.. Ani to wykwintna knajpa ani luksusowa. Szaszłyki z wieprzowiny- boskie, szpinak świetny, chocaź nie wiem kto komu wmówił że do szpinaku pasują pieczarki. Kapitalny ser feta, niejadalne absolutnie mielone z baraniny, kiepskie wina, cacyki jak na mój gust za mało czosnkowe, ale w restauracji to chyba nawet dobrze, wina marne, wystrój idiotyczny, giłągki niezłe. Ogólnie nie polecam... Odpowiedz Link Zgłoś