oszo-lom-z-rm
17.07.19, 15:31
wiedzieliście o tym? mnie to zaskoczyło.
za Wikipedią w Wielkopolsce ludność miejska to nie co ponad połowa ludności dokładnie 55,2% i jest ostatnim spośród tych, w których ludność miejska przeważa nad ludnością wiejską. Zajmuje 12 miejsce w kraju na 16 województw. Dalej są już województwa o przewadze ludności wiejskiej czyli
13. Małopolskie - 49,4%
14. Lubelskie - 46,2%
15. Świętokrzyskie- 44,9%
16 Podkarpackie -41,6%
Ciekawostka jest to ze gdyby z Mazowsza wyjąć Warszawę to odsetek ludności miejskiej spadłby o 1/5 i w takim układzie zurbanizowanie Mazowsza wyniosłoby tylko 47%.
Mazowsze mnie nie zaskakuje zaskakuje mnie Wielkopolska. Wiem ze tam gdzie były zabory austriacki i rosyjski tam jest więcej ludności wiejskiej, ale przecież do zaboru rosyjskiego należał niewielki skrawek Wielkopolski, dawne gierkowskie województwo konińskie i powiat kaliski a przecież na Wielkopolskę składa się Poznań i gęsto zaludnione tereny leszczyńskie i kaliskie! kilka lat temu równie mocno mnie zaskoczył fakt ze w Wielkopolsce odsetek ludności żyjący w skrajnym ubóstwie w nędzy jest jednym z najwyższych w kraju. To były dane z 2014 publikowane w GW. czyżby jedno z drugim miałoby coś wspólnego? pod tym wzgl gorzej było jedynie w świetokrzyskiem i w Warmińsko Mazurskim! a jak jest teraz? ma ktos jakieś bardziej aktualne dane?