Dodaj do ulubionych

Jakie rogale marcińskie są najlepsze

03.11.04, 12:24
Prosimy Was o wypowiedzi. Planujemy wykorzystać je w "Gazecie".

pozdrawiam
Błażej Wandtke
Obserwuj wątek
    • z3r0 Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze 03.11.04, 12:32
      najlepsze są duże i smaczne

;)
    • Gość: wickedway Chodzi o producentów? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.04, 12:49
      Jeżeli o producentów to te z Merkurego i pracowni cukierniczej "Magdalenka"
      • Gość: ANDZEJ Re: Chodzi o producentów? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.04, 12:44
        ROGALE ZNAKOMITE SĄ NA OŚ. BATOREGO GÓRECKIEGO ZNAKOMITE DUŻO MASY
        IGORĄCE 100 RAZY LEPSZE OD KANDULSKIEGO LUB GRUSZECKIEGO TYLKO JAZDA
        NA NAZWISKU NIE J4EST WSTYT TYM PANOM.
        • Gość: LEON Re: Chodzi o producentów? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.04, 19:53
          KANDULSKI IP. GRUSZECKI ZESZLI PONIŻEJ DOBREJ NORMY TAK SAMO JAK SOPKOSKI
    • szycha80 Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze 03.11.04, 12:55
      od wielu lat ja i cała moja rodzina oraz znajomi kupujemy w Elite, tyle maku...
      ach, już ślinka cieknie
    • Gość: RAUBER Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 13:37
      Ogromne, muszą być ogromne :] (25-30 cm szerokości, 20-25 cm długości) Do tego
      powinny mieć więcej marcepanu zmielonego z makiem, do tego powinny miec duszę co
      sprawi że nie będzie się czuło przemysłowego wypieku.

Smakowo dobre są te na św. Marcinie, zaraz koło tego obskurnego pasażu
      handlowego, w tej samej bramie co cukiernia jest też jakaś księgarnia magiczna.
      Nie pamiętam czy mają swojego dostawcę czy sami je wyrabiają.

• Gość: SZIMI Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: *.icpnet.pl 03.11.04, 14:32
      domowe robione przez moją mamę :)
    • leshekk najlepsze zawsze są te rogale, które kupiła 03.11.04, 14:38
      sąsiadka, a nam jakoś nie udało się trafić na tę samą cukiernię...
    • Gość: roztańczona Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 03.11.04, 15:29
      M O J E !! :)
      • Gość: olifant Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: *.local.pl / 62.233.187.* 09.11.04, 20:11
        kandulski rządzi! merkury też klasa, ale kandulski coś tam jednak fajnego
        dosypuje...rogale w warszawie to jest absolutne przegięcie i my sie na to nie
        zgadzamy!!!
    • conena poznańskie :] 03.11.04, 15:36
      pyszne rogale są w cukierni koło pomnika Starego Marycha, Elite chyba?, w
      malutkiej cukierni na rynku ratajskim, koło przystanku autobusowego na
      ul.Piłsudskiego, ale najlepsze na świecie robiła moja babcia, tylko, że teraz
      już jej się nie chce:(
      i kiedyś jadłam dobre rogale z cukierni w Swarzędzu, ale nie pamiętam dokładnie
      której...

co to za temat w ogóle? tylko mi apetytu narobiliście;)
    • Gość: Puszczykowo Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 16:35
      Piekarnia Błaszkowiaka!!!
      najlepsze rogale i pączki jakie jadłem :)
      PYCHOTA!
      • vipunia Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze 08.11.04, 08:30
        Zgadzam się!
        Dodam, że w weekend jadłam rogale z firmy ANAJ (ta od lodów casate i palermo)
        też z Puszczykowa i jak dla mnie były o wiele lepsze i dodam, że za rogale z
        białym makiem zapłaciłam 16,50 za kg w sklepie.

Pozdrawiam,
    • Gość: dr huckenbush Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 17:08
      Ja zawsze bylem bardzo zadowolony z produktow pana Kandulskiego. Zarowno rogale
      marcinskie, jak i paczki ostatkowe robi super :)
      • danek5 Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze 08.11.04, 20:22
        Zgadzam się w całej słodkości. Te od Kandulskiego są absolutnie bezkonkurencyjne!
    • amused.to.death Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze 03.11.04, 17:11
      Musza być BARDZO duże - małe odpadają, nawet jak smak ok.
      • Gość: guerra Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 17:28
        rogale nasze się ukrajowiły.
        Regularnie można je kupić w Warszawie. Widziałem też je latem we Władysławowie.
        Nazwa zgodna lub zbliżona do oryginału (raz to były rogale Marcina:)
        • pan.nikt To normalne. 03.11.04, 17:35
          Tak samo upowszechniły się w kraju "nasze" pyzy drożdżowe. Jeszcze 15 lat temu, nie kupiłeś tego specjału na Pomorzu na przykład. Ani w sklepie, ani w żadnej restauracji. Na pytanie o pyzy, chccieli ci konoiecznie sprzedac ziemniaczane.

Ale tak samo u nas kupisz dziś "sękacz" specjał litewski (chyba) w każdym razie tradycyjny wypiek weselny w Suwalskim.
          Choc przyznam, że tak dobrego sękacza jak tam jadłem, tu jeszcze nie spotkałem.
    • Gość: XXL Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: *.tinet / *.tinet.pl 03.11.04, 17:54
      Aaaa....... powiem po zjedzeniu.
      Cosik wcześnie się pytacie.
    • alchemilla Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze 03.11.04, 20:11
      Przywożone do mojego bufeciku w pracy z Puszczykowa.
      Ciasto półfrancuskie, chrupkie, rozpływajace się w ustach, mak biały wiadomo,
      orzeszki na wierzchu. Ale to ciasto! Wszystkie inne: Fawory, Kandulski,
      Gruszecki są właściwie dobre i poprawne, ale jak dla mnie to drożdżowe suche
      gnioty. Nigdy nie przepadałam za rogalami marcińskimi, dopiero te mnie wzięły.
      Czekam na nie cały rok, zamrażam, potem podgrzewam w piekarniku. Mniam. W parcy
      rozjeżdżamy się po całym mieście i robimy degustacje. I dyskusje o wyższości
      rogali bufecikowych nad innymi. Coś niepowtarzalnego!
    • the_dzidka Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze 03.11.04, 21:36
      Droga Redakcjo,
      właściwie zadane pytanie to takie, które zawiera odpowiedź :-))))
      Pytanie powinno brzmieć: GDZIE są najlepsze rogale marcińskie :)
    • Gość: george Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: *.icpnet.pl 03.11.04, 22:04
      Niech Szanowna Redakcja nie zapomni wspomnieć o wadze kalorycznej tego jakże
      niezdrowego specjału.
      • the_dzidka Wyzwanie dla Redakcji 03.11.04, 22:13
        A właśnie :) Parokrotnie się nad tym zastanawiałam.
        Czy Gazetowa dietetyczka jest w stanie to policzyć i podać do wiadomości - pro
        publico bono? ;)
        • alchemilla Re: Wyzwanie dla Redakcji 03.11.04, 22:35
          Obstawiam 450-500 kcal. W 100g. Pączek ma 350, tu dodatkowo dochodzi ciężka
          masa makowo-cukrowo-marcepanowa. Czyli "rogalik" ma minimum 900kcal.
          NIESTETY :((((
          I nawet jak się mylę i ma 700kcal !!! to też jest lepiej :((
          • Gość: agg Raz w roku kalorie nieważne ;)) IP: *.b-m.pl 04.11.04, 11:09
            Co prawda nie patrzę na kalorie, a na indeks glikemiczny, ale od rogali
            jedzonych raz w roku na pewno nie przytyję! Tym razem jest pewien problem:
            muszę zgubić trochę tu i tam przed świętami, więc zamrożę kilka rogali i będę
            się nimi delektować po świętach :)) Smak może trochę przez to straci, ale
            rozwiązanie iście salomonowe, musicie to przyznać ;)
          • Gość: jelena Re: Wyzwanie dla Redakcji IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.04, 18:20
            ja będę głodować cały dzień, ale jednego rogala zjem obowiązkowo!
      • Gość: RAUBER Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 23:02
        Bluźnierco!!
        Jakiego niezdrowego??

Jako prawdziwy Poznaniak obżeram się nimi jak tylko mam okazję :]]
        • Gość: george Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: *.icpnet.pl 04.11.04, 09:38
          Zaraz Bluźnierco...
          Odezwałem się tak tylko w trosce o kształty naszych forumowych pań.
          • Gość: RAUBER Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 16:31
            Ksztłty naszych forumowach Pań są niezależne od rogali i zawsze są doskonałe :)
            • Gość: george Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: *.icpnet.pl 04.11.04, 18:06
              Lizus czy gentelmen?
              • Gość: RAUBER Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 19:11
                eee...?
                po prostu Rauber ;)
    • Gość: Poznańczyk Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 22:47
      Duuuuuuużo masy muszą mieć!!!!
      Broń Boże podróby z czarnym makiem!!! Ciasto półfrancuskie z glancem na
      wierzchu!!
    • Gość: rogalik Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 23:11
      bardzo pyszne rogale w ubieglym roku mialy sklepy "Pod strzechą" oraz piekarnia
      z ulicy Zagrodniczej.
    • Gość: Fj Najlepsze u Kandulskiego! n/t IP: *.icpnet.pl 04.11.04, 00:29
    • Gość: agg Najlepsze z cukierni Elite IP: *.b-m.pl 04.11.04, 11:03
      W tamtym roku mieliśmy rogale kupowane w różnych sklepach, te z Elite
      najbardziej nam smakowały!
    • Gość: oki1001 FAWOR!!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.04, 11:05
      najlepsze rogale marcińskie wypieka FAWOR! Mają dużą ilośc masy z białego maku,
      są świeżutkie i rozpływają się w ustach. Mmmmmmmmm, już się nie mogę doczekać!
      • Gość: zarustra Re: FAWOR!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 13:41
        Fawor bardzo sie poprawil!! od dowch lat sa bardzo dobre. Swieze od pana
        Kandulskiego to juz klasa sama w sobie. Rogale sa genralnie odjechane.
        Zdobedziemy tym Unie!
    • Gość: Krysia Czy jakaś cukiernia wysyła za pobraniem? IP: 62.233.181.* 04.11.04, 18:07
      Mój syn Marcin- imieniny oczywiście 11 listopada ma obiecane od bardzo dawna
      rogale z Poznania. Ale nie ma jak ich kupić w odległym od Poznania o 250 km
      Zgierzu. Poznaniacy, czy jakaś cukiernia sprzedaje rogale na "daleki wynos"?
      • Gość: Krysia Re: ??? IP: 80.51.47.* 10.11.04, 19:57
    • Gość: emeryt Re: d. Merkury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 10:22
      mimo wszystko najlepsze są z d.Merkurego.
      • Gość: mama Re: d. Merkury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 12:31
        Mieszkam w Warszawie. Mam syna Marcina urodzonego zresztą 11 listopada. Chcę mu
        zrobić rogale marcińskie. Przeglądałam książki kulinarne i internet, ale
        przepisu na rogale marcińskie z półfrancuskiego ciasta i z nadzieniem makowym
        nie znalazłam - u Szymanderskiej w Kuchni regionalnej jest klasyczne ciasto
        drożdżowe z nadzieniem rodzynkowo - migdałowym. Błagam o przepis na prawdziwe
        rogale marcińskie! A może można kupić w Warszawie?
        • Gość: kb Możesz zamówić w cukierni. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.11.04, 23:08
          Spróbuj u Bliklego na Nowym Świecie, oni zawsze i wszystko mają w dobrym
          gatunku.Ja by nie ryzykowała sama,jak nie masz dobrego przepisu.
          • Gość: george OPATENTOWAĆ ROGALE IP: *.icpnet.pl 06.11.04, 23:28
            [...]
            > Spróbuj u Bliklego

O Boże, co za profanacja - rogale w stolycy. Ja bardzo proszę opatentować nasze
            rogale i niech Blikle płaci za licencję.
            • vipunia Re: OPATENTOWAĆ ROGALE 08.11.04, 08:43
              Przychylam się do wypowiedzi kolegi.
              Zresztą już chyba cukiernicy sami coś takiego sobie wykombinowali, bo w
              niektórych cukierniach można znaleźć na ścianie certyfikat "łubu dubu naszego
              klubu", że ta o to cukiernia piecze rogale marcińskie wg coś tam coś tam....
              itd.
              przepraszam, że tak lakonicznie, ale widziałam taki dyplom jakies 2-3 lata temu
              w Puszczykowie i u Gruszeckiego. Musiałabym spojrzeć co tam było napisane o ile
              jeszcze wiszą.
        • Gość: mag Re: d. Merkury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 12:48
          W Warszawie??? Oj, nieee... Nie da rady! To tradycja wyjatkowo poznańska! Ale
          oczywiscie zapraszamy na wycieczke i pyyyszne Rogale Marcinskie..
    • Gość: Tomek Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 13:41
      jak to jakie???te które piekła moja babcia.lepszych nie było i nie będzie
      • Gość: sonia Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.04, 15:33
        tylko od Gruszeckiego
        • danek5 Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze 08.11.04, 20:27
          Z całym szacunkiem, ale te od Gruszeckiego są stanowczo za słodkie, zresztą jak
          wszystkie wyroby z tej cukierni. Mnie niestety mdli.
    • anka137 Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze 06.11.04, 11:03
      Polecam rogale od p. Kandulskiego , sa super!ma też naprawdę b. dobry sernik
      mniam;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka