ludkas Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze 06.11.04, 12:16 Podaje adres strony z przepisem www.city.poznan.pl/kuchnia_wielkopolska/ Podaje adres strony z przepisem www.city.poznan.pl/kuchnia_wielkopolska/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAUBER ALE WTOPA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 20:53 Ale wtopa, to są przepisy niezgodne z regułami wg których wydaje się certyfikaty, ciasto drożdżowe a nie półfrancuskie, brak pomady i posypki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyrlandczyk Uwaga! Uwaga ! IP: 193.151.96.* 07.11.04, 16:48 Nie mam zastrzezen co do smaku rogali , ale mam zastrzeżenie i to stawiam zdecydowanie ,ze są STANOWCZO ZA DROGIE . Kupuje je ludzie bogaci . Co ma zrobić człowiek który ma 600 zł dochodu ? Niestety nie kupię rogala marcinskiego ,bo za niego mam [skromnie liczę] 2-3 bochenki chleba . Odpowiedz Link Zgłoś
vipunia CENY 08.11.04, 08:38 Niestety muszę zgodzić się z Tobą - z cenami mocno przesadzają. Jak to jest, że za dobrego rogala marcińskiego z białym makiem można zapłacić za kg 16 zł, ale można też za kg zapłacić 25 zł. Wg mnie to przegięcie i wykorzystanie tradycji, jak możńa zapłacić za jednego rogala nawet 6 zł? W sobotę zapłaciłam 2,70 zł i się z tym zgadzam, bo wielkość miał blisko dwóch drożdżówek i był pyszny, ale jeszcze raz tyle? Warto by było też tematem cen się zająć, bo wielu cukierników przesadza, a później jeszcze sklepikarze swoje dodają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rex Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 21:56 Tylko z ELITE!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jelena Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.04, 23:37 Pomocy! Gdzie w Poznaniu można dostać biały mak? Może jestem zbyt ambitna, ale chcę upiec rogale :) Dzięki za info. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 13:22 Wiem, że w Poznaniu rogale marcińskie sa najlepsze, mieszkam w Wielkopolsce i chciałabym sama spróbować je upiec tylko gdzie mozna dostać biały mak ? Moze ktos wie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel49 Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 21:19 najlepsze ma Gruszeckina Mielzynskiego przy Okraglaku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: *.crowley.pl 08.11.04, 12:57 W Warszawie sprzedają Wasze rogale w podziemu Placu Bankowego, ale cóż to za podróba. Nie ma to jak od Gruszeckiego lub z Ekspresowej. Wiem coś na ten temat, bo mieszkałam w Poznaniu ponad 10 lat i objadałam się z moją rodziną Waszymi pychotami.Nic nie zastąpi oryginalnych a icena w Poznaniu była do przełnięcia Pozdrawiam. Tęskniąca za Poznaniem warszawianka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paulina Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.04, 18:47 bardzo lubię rogale, ale nie cierpię R O D Z Y N E K, czy ktoś może sie orientuje, gdzie kupię rogale bez ww.? Wydłubywanie ich psuje mi smak.. Pytam poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rogalik marciński Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.04, 18:50 luudziee gdzie w Poznaniu mozna kupić biały mak do rogali??? nie ma w selgrosie (już!!!), w PiP w Starym Browarze oraz w Rondzie!!! pomóżcie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jelena Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.04, 18:53 no właśnie, pomóżcie!!! ja też szukam białego maku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: *.UZA3.wu-wien.ac.at 10.11.04, 10:13 ja bedac w miniony weekend w poznaniu zakupilem 10 rogali marcinskich z masa z bailego maku. napisze tyle, ze gdy poczestowalem osoby w warszawie, a pozniej klika innych osob w wiedniu, to nasze poznanskie wypieki robily furore !!!! pozdrawiam wszystkich serdecznie i .... zazdroszcze wam tych rogali marcinskich w dniu 11 listopada. do konca grudnia jestem tu na stypendium, a tak co roku jak przystalo na poznaniaka zjadalem rogali ok.5-6 :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paulina Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: 195.94.213.* 10.11.04, 22:30 zakupiłam dziś 4 rogale w Piotrze i Pawle na os. Kopernika - 2 z cukierni Elite i 2 z Expresowej i z zalem musze przyznać, że rogale na pewno nie były pieczone nawet WCZORAJ! zjeść się je dało, nie połamałam zębów, dlatego zakwestionowanie ich świeżości pewnie byłoby możliwe. napiszcie w czwartek gdzie kupić naprawdę swieże rogale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szalony Kucharz Co wy tam wiecie IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 10.11.04, 22:51 Przejdździe się lepiej na Główną do Brody i wtedy poczujecie na języku mistrzostwo świata w wypiekaniu marcińskich rogali. Ciekawe dlaczego nikt dotychczas nie wspomniał o Brodzie. Czyżby dlatego, że mało kto zapuszcza się w rejony Głównej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jelena Re: Jakie rogale marcińskie są najlepsze IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 10.11.04, 23:12 Droga Redakcjo! W "Gazecie" podajecie przepis na rogale. Szkoda, że nie napisaliście w jaki sposób zdobyć w Poznaniu biały mak! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomi Domski IP: 195.136.112.* 11.11.04, 13:56 Mnie najbardziej przypadły do gustu rogale od Domskiego na Głogowskiej. Są tam przez cały rok, więc zaawsze jak jestem w Poznaniu to tam kupuję. A w W-wie w Piotrze i Pawle mają (tylko w listopadzie) dwa rodzaje: Kandulski i Gruszecki. Wolę Kandulskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ain Re: Domski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 16:18 Kandulski w tym roku niejadalny. Suchy , spalony i prawie bez maku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: włodek Poznaniak z Trójmiasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 17:36 nic odkrywczego -najlepsze są z Poznania nie byłem juz dawno, ale najlepsze jadłem z cukierni przy św. Marcin za Ratajczaka w kier. ratusza Odpowiedz Link Zgłoś
jasmin33 Nigdy takowych nie jadłam.... 11.11.04, 18:07 ...aż wstyd , bo tyle o nich piszą !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osa Re: Nigdy takowych nie jadłam.... IP: *.icpnet.pl 11.11.04, 21:36 W moim malym prywatnym rankingu zaszczytne pierwsze miejsce zajal FAWOR. Rogaliki byly pyszne. Mieciutkie, puszyste, pachnace (ale nie za bardzo aromatyzowane olejkiem), z duza iloscia bialej masy makowej (nie zbitej zanadto). Ach, niebo w gebie. Niezle byly tez z piekarni Anaj. Te z kolei uwiodly mnie przeogromna iloscia masy makowej (ciasto stanowilo jedynie niezbedna oslonke dla owej masy). Natomiast Gruszecki, Kandulski i Maciejewski bez rewelacji. Kandulski duzo ponizej oczekiwan, a wlasciwie wielkie rozczarowanie. Odpowiedz Link Zgłoś