Dodaj do ulubionych

Jest cudownie

18.07.23, 00:13
Właśnie wróciłem z dość dalekiej wyprawy przez Polskę i jestem zachwycony, wręcz wniebowzięty. Autostrada jest za darmo!
I gdy tak sobie wygodnie i za darmo łykałem kilometr za kilometrem, być może trochę z nudów, zacząłem się zastanawiać, że to, że ja nie płacę to jedno a że utrzymanie autostrady kosztuje- to drugie.
Za utrzymanie płacili dotychczas kierowcy więc skoro teraz nie płacą- to kto płaci?
I za którymś kilometrem rozmyślań nagle błysnęła mi myśl: płacą wszyscy obywatele. Bo rząd swoich pieniędzy nie ma, gdy chce jednemu dać, musi wszystkim trochę zabrać. C'est la vie!
Więc gdy ja sobie popylam za darmoszke zrzucają się mnie emeryci z 2000 zł.mc. Zrzucają się rowerzyści, którzy dla zasady nigdy za kółkiem nie siadają. Zrzucają się nawet bezrobotni, matki karmiące, starcy nad grobem, inwalidzi na wózkach...
A ja jak gość- 120/h i do przodu. Za frico...
Tak się żyje, frajerzy, którzy na mnie płacicie.
Obserwuj wątek
    • qwardian Re: Jest cudownie 18.07.23, 06:13
      Podniosą opłatę paliwową. Zjeżanie na stację benzynową po e-Toll był bardziej dokuczliwy niż opłata 9,90 na A2. "Wpływy z opłaty paliwowej w 80 proc. zasilają Krajowy Fundusz Drogowy, a w 20 proc. Fundusz Kolejowy."
      • l.george.l Re: Jest cudownie 19.07.23, 00:18
        e-Toll był testem na inteligencję. Nie każdy sobie radził.
    • l.george.l Re: Jest cudownie 19.07.23, 00:24
      Z czego się cieszysz? Że 9,9 zostało Ci w tym momencie w kieszeni? Jak pisowate mówią, że coś obniżają albo dają za frico, to znaczy, że gdzieś już coś podnieśli. Najlepszym przykładem podatek. Obniżyli, ale zmienili rozliczenia z ZUS, czyli de facto podatek podnieśli i to znaaaaaaacznie.
      • snajper55 Re: Jest cudownie 19.07.23, 00:35
        l.george.l napisał:

> Z czego się cieszysz? Że 9,9 zostało Ci w tym momencie w kieszeni? Jak pisowate
        > mówią, że coś obniżają albo dają za frico, to znaczy, że gdzieś już coś podnie
        > śli. Najlepszym przykładem podatek. Obniżyli, ale zmienili rozliczenia z ZUS, c
        > zyli de facto podatek podnieśli i to znaaaaaaacznie.

Nie zrozumiałeś kiksa. :\

S.
    • snajper55 Re: Jest cudownie 19.07.23, 00:57
      kiks4 napisał:

> Właśnie wróciłem z dość dalekiej wyprawy przez Polskę i jestem zachwycony, wręc
      > z wniebowzięty. Autostrada jest za darmo!

Czasem się zastanawiam, czy warto tak pisać. Jedni zrozumieją, ale oni oczywiście nie głosują na PiS. Głosujący na PiS z kolei nie zrozumieją, bo gdyby takie pisanie byli w stanie rozumieć, to by nie głosowali na PiS. Więc czy jest sens? Ale i tak czasem piszę podobnie. :)

S.
      • l.george.l Re: Jest cudownie 19.07.23, 01:27
        Chciałem Ci zwrócić uwagę, że to nie frajerzy zapłacą za Twój przejazd. Ty już za niego zapłaciłeś i pewnie więcej niż 9,9. Gdzie ten koszt został ukryty, tego ani prezes, a nie ten jego przyboczny nam nie powiedzą. A dlaczego więcej zapłaciłeś niż 9,9? Bo trzeba zebrać kasę na wywłaszczenie Kulczyka.
        • qwardian Re: Jest cudownie 19.07.23, 07:39
          Wynoszę George, że w podróżach do Warszawy nie korzystasz z samochodu.
          • kiks4 Re: Jest cudownie 19.07.23, 11:12
            Masz rację Snajper! Sarkazm jest niebezpieczny, bo przez niektórych jest rozumiany dosłownie, przynosząc skutek odwrotny do zamierzonego.
            Więc odszczekuje mój poprzedni post- to skandal, ze państwowe autostrady są za darmo. Bo to oznacza, że PIS zabiera wszystkim a daje bogatym kierowcom, którzy z nich korzystają... Taka jest prawda drodzy wyborcy PIS
            • pijatyka Re: zabiera wszystkim a daje bogatym 06.02.24, 19:29

IMO sprawa jest znacznie bardziej złożona.

Czy trzeba osobiście jeździć autostradą, żeby z niej korzystać ?

IMO korzystam z istnienia autostrady jadąc boczną drogą, z której zostala zdjęta większość poprzedniego ruchu.
              Korzystam kupując przewiezione nią sprawnie i szybko towary
              Itd. itp.

• snajper55 Re: zabiera wszystkim a daje bogatym 06.02.24, 22:02
                pijatyka napisała:

> Czy trzeba osobiście jeździć autostradą, żeby z niej korzystać ?
                >
                > IMO korzystam z istnienia autostrady jadąc boczną drogą, z której zostala zdjęt
                > a większość poprzedniego ruchu.

Zostały z niej także środki na remonty.

> Korzystam kupując przewiezione nią sprawnie i szybko towary

A w jakiż to sposób korzystasz? Nie, cena nie zależy od kosztów produkcji.

S.
                • albwu Re: zabiera wszystkim a daje bogatym 13.02.24, 20:53
                  samochody ciężarowe nadal płacą za autostrady, a więc cena autostrady jest w cenie towaru.
    • ireneo Re: Jest cudownie 23.07.23, 09:43
      kiks4 napisał:

> popylam za darmoszke zrzucają się mnie emeryci z 2000 zł.mc.
      > Zrzucają się rowerzyści, którzy dla zasady nigdy za kółkiem nie siadają. Zrzuca
      > ją się nawet bezrobotni, matki karmiące, starcy nad grobem, inwalidzi na wózkac
      > h...
      > A ja jak gość- 120/h i do przodu. Za frico...
      > Tak się żyje, frajerzy, którzy na mnie płacicie.
      +++++
      Płacisz na dojną szczekaczkę abonanent?
      Wszyscy płacą, z wyjatkiem zwolnionych, a jak kto nie ogląda to jego wola, bo wolno wszystkim, nawet z zagranicy - tu akurat niesprawiedliwie i powinni po przekroczeniu granicy wnieść stosowną opłatę. Tak samo z autostradami. Dojna drużyna nie zabrania z nich korzystać. Taki emeryt to ma więcej czasu i może sobie dniami i nocami hulać 120. Powinni płacić nawet więcej, znaczy potrącać im dodatkowo a konto z emerytur. Nikt nie ma krzywdy, chyba że ktoś chce siebie krzywdzić z własnej woli.
      Kolejny krok, to darmowe kina, teatry, opery, babcie klozetowe. No wiecie, tak już się pędzi dziś do PRL-bis.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka