kiks4
10.08.23, 13:29
Rząd intensywnie pracuje nad ustawą wprowadzająca surowe kary za fotografowanie obiektów strategicznych. Na przykład gmachu NBP w Warszawie.
Nie jestem pewien, czy pomysłodawcy wiedza o istnieniu portalu Google Maps i usługi Street View, gdzie można znaleźć obfotografowana cała Polskę. I to ze wszystkich stron.
Przepraszam- z jednym wyjątkiem- na Żoliborzu jedna z will jest zamazana. Gdyby ktoś nie wiedział, gdzie szukać najsławniejszego domu na Żoliborzu.
To samo obserwowałem w latach stanu wojennego w Polsce. Wśród licznych zakazów i nakazów był zakaz fotografowania ważnych obiektów. Jeden z oddziałów naszej fabryki mieścił się w kamienicy, niczym nie różniącej się od z nią sąsiadujących. Żaden z przechodniów nawet nie pomyślał, że tam odbywa się produkcja. Produkowano tam zresztą niewinne rynkowe produktu dla pań. Nic dla wojska.
Ale nakaz to nakaz- na budynku została przymocowana duża czerwona tablica: Zakaz fotografowania.
No i teraz nikt nie miał wątpliwości, że nie jest to normalna kamienica.
A ja przezywam déjà vu ... pamiętając przy okazji jak zakończyła się tamta paranoiczna władza