Dodaj do ulubionych

Rok dębowy

10.10.23, 23:13
Odejdźmy na chwile od polityki i rozejrzyjmy się wokół. Nasza koleżanka forumowa sygnalizuje, że mamy obecnie rok urodzaju wielu roślin - na przykład obrodziły cisy. U nas a zapewne i tylko u nas obrodziły wyjątkowo dęby. Takie urodzaje zdarzają się raz na kilka lat, nie wiadomo dlaczego i dlaczego ten wyjątkowy urodzaj obejmuje spore obszary, nawet całą Europę.
U nas obrodziła także niebywale trzmielina zwyczajna. Ten okaz niestety rośnie u mojego sąsiada i kłuje codziennie mnie po oczach swoją urodą. Aż chciałyby się zrobić konfiturę albo nalewkę. Niestety- jest to roślina silnie trująca
Obserwuj wątek
    • kiks4 Re: Rok dębowy 11.10.23, 17:57
      Tak u nas wygląda urodzaj żołędzi. W latach mojego dzieciństwa żołędzi używano jako dodatku do mieszanki zbóż, z których po uprażeniu robiono kawę.
      • pijatyka "Marzenie dzika - wszędzie... 23.05.24, 13:35

...żołędzie" (Sztaudynger) ;-)

• kiks4 Re: "Marzenie dzika - wszędzie... 23.05.24, 15:41
          A w tym roku klapa... Przymrozki zniszczyły zawiązki i z żołędzi nici. Gdy pierwszy raz przed laty zobaczyłem przemarznięte dęby byłem zaskoczony, sądziłem, że gatunek od tysięcy lat wrośnięty w nasz krajobraz radzi sobie z wiosennymi przymrozkami. Jednak nie radzi sobie. A właściwie radzi sobie inaczej. Po prostu wypuszcza liście z zapasowych oczek. Tylko nie owocuje.
          • pijatyka Re: Przymrozki zniszczyły zawiązki i z żołędzi nic 24.05.24, 05:45

Jeden sezon w perspektywie tysiąca lat... ;)

• kiks4 Re: Przymrozki zniszczyły zawiązki i z żołędzi ni 24.05.24, 19:56
              Dzików, dzików żal...
    • renepoznan Re: Rok dębowy 11.10.23, 20:26
      Mam u siebie dwa dęby. I rzeczywiście w tym roku sypią żołędziami. O tyle, że u mnie szybko są roznoszone po całej nieruchomości. Nie wiem czy to ptaki, myszy czy inne zwierzaki. Nie żałuję im. Nie palę kawy z żołędzi. ;)
    • pijatyka Re: Niestety - jest to roślina silnie trująca 09.04.25, 23:17

To konfiturę albo nalewkę dla teściowej ;->

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka