Dodaj do ulubionych

odzyskałem wiarę w ludzi

17.02.24, 13:54
Niedawno kolega mocno ograniczony ruchowo przez chorobę kręgosłupa stracił żonę więc gdy poskarżył się, że marznie, bo dużo siedzi bez ruchu postanowiliśmy zawieźć mu przyczepkę suchego drewna do kominka.
Załadunek u nas był wygodny ale tam na miejscu nie było już tak wygodnie i zastanawiałem się, jak rozładować towar. I nagle, jak spod ziemi, z okolicznych domów, nie wiem skąd, przyszło kilku sąsiadów z nieoczekiwana pomocą. Któryś przed okno zauważył nas kłopot, zaalarmował innych i było po kłopocie. Nie znamy tych ludzi, ale jak widać mieszkając blisko siebie w szeregowej zabudowie, zamiast podsycać w sobie wzajemną niechęć i urazy ci ludzie stworzyli prawdziwe dobrosąsiedzkie stosunki.
Wydaje mi się, że jest to tak rzadkie, że postanowiłem to opisać ... Warto sobie pomagać bezinteresownie.
Obserwuj wątek
    • renepoznan Re: odzyskałem wiarę w ludzi 17.02.24, 14:14
      Ludzie w większosci są dobrzy. Problem w tym, że opisuje się i głośno jest o tych co są chamami. Zło jest poczytne.
      • kiks4 Re: odzyskałem wiarę w ludzi 17.02.24, 22:32
        Masz rację- Rene. Ale jest jeszcze gorzej, my obawiamy się pokazać, że naprawdę jesteśmy dobrzy, bo może to być ( wg. nas oczywiście) poczytane za objaw słabości.
    • l.george.l Re: odzyskałem wiarę w ludzi 18.02.24, 00:34
      A jak kolega poradzi sobie z paleniem w kominku? Przecież to wymaga sporej sprawności. Szczególnie sprzątanie. A kiedy u kolegi był kominiarz? Żeby zaraz nie okazało się, że Twoja pomoc doprowadziła do tragedii.
      • kiks4 Re: odzyskałem wiarę w ludzi 18.02.24, 12:29
        Jeśli już musisz wiedzieć to jego troskliwa żona zatrudniła przed śmiercią starszą panią do pomocy.
        A jak kominiarz ma zapobiec tragedii? Nawet jeśli zapalą się sadze w kominie to nie tragedia. Tragedię zaczadzenia wywołuje nie tyle zapchany przewód kominowy co zbyt szczelne okna i drzwi bez instalacji czy otworów dla nawiewu świeżego powietrza. Ten dom zbudowany za czasów komuny na ówczesna stolarkę czyli szpar w drzwiach i oknach jest dosyć.
        • l.george.l Re: odzyskałem wiarę w ludzi 18.02.24, 23:22
          Wdowiec to łakomy kąsek zarówno dla proboszcza, jak i dla pani zatrudnionej do pomocy.
        • pijatyka Re: szpar w drzwiach i oknach jest dosyć 06.01.25, 05:31

Tak czy owak dodatkowo czujnik czadu nie zawadzi...

• kiks4 Re: szpar w drzwiach i oknach jest dosyć 06.01.25, 09:00
            Też tak uważam i mam zainstalowany czujnik czadu. Z tym jest drobny problem, że jest duży wybór czujników na rynku a sami nie jesteśmy w stanie ocenić jego skuteczności i niezawodności.
            Ja opieram się na zaufaniu do firmy, wybrałem czujnik produkcji firmy Honeywell, której zaawansowaną technicznie aparaturę laboratoryjną znam z pracy w laboratorium.
            Jednym z problemów w konstruowaniu czujnika jest właściwe jego zasilenie w energię elektryczną. Zasilanie z sieci odpada, bo zawsze może się zdarzyć przerwa w dostawie prądu i zgodnie z regułą Murphy'ego zdarzy się w najbardziej niekorzystnym momencie, to znaczy gdy jednocześnie pojawi się czad i awaria prądu. Na przykład na skutek zwarcia zadziałają bezpieczniki i jednocześnie dojdzie do zapłonu spowodowanego tym zwarciem.
            Zasilanie ze standardowych baterii alkalicznych to też taki sobie pomysł, bo ich zywotność jest ograniczona i łatwo przeoczyć moment ich wyczerpania.
            Wybrany przeze mnie czujnik zasilany jest specjalną baterią dostarczający energii przez 10 lat. Ponadto czujnik wysyła raz na minutę krótki błysk światła dając znać, że jest OK!
            Rozpisałem się, żeby uświadomić, że kupno czujnika wymaga starannego przemyślenia. Wybór najtańszego nie musi być najlepszym wyborem.
            Także przemyślenia wymaga miejsce jego zawieszenia. Pamiętajmy, że czad jest lżejszy od powietrza.
            • pijatyka Re: jednocześnie pojawi się czad i awaria prądu 06.01.25, 19:05

Prawdopodobieństwo takiej koincydencji skrajnie małe, ale do końca niewykluczone.

Najlepszą opcją byłby czujnik zasilany z sieci z podtrzymywaniem akumulatorowym (jak UPS); ale nie wiem czy takie w ogóle robią...

• kiks4 Re: jednocześnie pojawi się czad i awaria prądu 06.01.25, 19:24
                rzeczy nawet najmniej prawdopodobne się zdarzają. Opowiadał mi ochroniarz pilnujący domów w okolicy. że przewidujący właściciele jednego z domów zainstalowali czujnik ze zdalna sygnalizacją. Pewnego razu sygnalizator się uaktywnił a gdy ochroniarz dotarł na miejsce to znalazł maleńki ( na szczęście ogieniek) i martwą kunę obok przegryzionych przewodów.
                Czujnik miał niezależne zasilanie na szczęście.
                • pijatyka Re: martwą kunę obok przegryzionych przewodów 23.06.25, 15:45

Kuna mać...

• kiks4 Re: martwą kunę obok przegryzionych przewodów 09.08.25, 15:28
                    poprawniej, bardziej zgodnie z duchem języka polskiego, byłoby: kuna jego mać
                    • pijatyka Re: Zgodnie z duchem 09.08.25, 15:57

...to obie formy ;)

• pijatyka Re: Kuna mać 14.02.26, 12:33

Znowu mrozy...

• pijatyka Re: sami nie jesteśmy w stanie ocenić 09.08.25, 15:17

Powinny być jakieś państwowe atesty; nie tylko pod względem podstawowego bezpieczeństwa elektrycznego (bo te pewnie już są), ale także podstawowej skuteczności.

• smurfmadrala Re: odzyskałem wiarę w ludzi 28.02.24, 06:47
      Polskie lub antypolskie przepisy pozwalają użycie pieców na drewno tylko w zabudowie wolnostojącej. Szeregówka do takich nie należy. Gratuluję Kiksie pomocy i solidarności w potrzebie. Pozdrawiam
      • pijatyka Re: piece tylko w zabudowie wolnostojącej 31.08.25, 19:28

Serio?...

• pijatyka Re: nagle, jak spod ziemi 18.05.26, 20:15

Pod ziemią nie tylko węgiel naszym skarbem ;)

• oszo-lom-z-rm Re: odzyskałem wiarę w ludzi 19.05.26, 17:16
      a ja straciłem.. została mi już tylko wiara w Biga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka