Dodaj do ulubionych

dobra wiadomość

02.04.24, 18:21
Dobrą wiadomością w dzisiejszych czasach, przynajmniej dla mnie, jest to, że mamy wody po kokardę. W poprzednich latach rzeczka płynąca przez tę bagnistą dolinkę wysychała do dna. Teraz jest pełna wody, po same brzegi. Może wreszcie będzie jesienią grzybów w bród?
Obserwuj wątek
    • renepoznan Re: dobra wiadomość 02.04.24, 22:12
      Żródło Głównej. Jesienią tam nie było kropli wody. Teraz już jest sporo.
      • pijatyka Re: Jesienią tam nie było kropli wody 27.01.25, 11:28

Ostatniej jesieni też dobrze?

• kiks4 Re: Jesienią tam nie było kropli wody 27.01.25, 13:25
          Pijatyko! W końcu muszę ciebie zapytać, jak ty zmieniasz tytuł swojego posta. Kombinuje na różne sposoby ale nie mogę znaleźć sposobu na zrobienie tego. Jeżeli to tajemnica, to napisz po cichu
          • pijatyka Re: Jesienią tam nie było kropli wody 27.01.25, 13:32

Banalnie, żadna wiedza tajemna - przy odpowiedzi, zamiast "odpowiedz", klikasz "cytuj" ;)

• kiks4 Re: wybacz, że wypróbuję na tobie 27.01.25, 18:05
              Rzeczywiście, to działa. Dziękuję, czuję się dużo lepiej z tą wiedzą
              >
              • pijatyka Masz... 28.01.25, 14:44

....wybaczone ;)

• l.george.l Re: dobra wiadomość 03.04.24, 23:42
      Jest też zła: będą kąsać komary.
      • kiks4 Re: dobra wiadomość 04.04.24, 09:44
        Grobla z mojego zdjęcia jest stara a może nawet starsza. Ona dała nazwę wsi Gać, do której prowadzi. "Gać" oznaczało prowizoryczną drogę przez bagno utworzoną przez rozścielenie pni ściętych drzew, gałęzi i ziemi.
        Wieś Gać niegdyś była dużą osadą, z kościołem. Dziś po wsi pozostały dwa domy a z kościoła kilka cegieł. I szkielety odkopywane przez archeologów na przykościelnym cmentarzu.
        Ale grobla przetrwała i ma się dobrze, bo nadal służy ludziom.
    • smurfmadrala Re: dobra wiadomość 04.04.24, 12:55
      Kiksie Drogi, rozlewiska wiosenne to nie tylko radość dla oczu i serca. Trzeba i już władze zrozumiały przywrocic bagna, mokradła czyli odwrócić skutki i pseudologikę nadmiernej melioracji. Tereny przyrodniczo podmokle są najbogatsze w zwierzynę wszelką, łagodzą brak i nadmiar wody. Pochłaniają CO2 wręcz pożerają ten gaz. Od miesięcy chalupniczo studiuje ten ten temat. Bagna i mokradła, bobry i rzeki naturalne, trzęsawiska,ależ to zdrowe i piękne. Kiedy będziemy nawodniemi przyrodniczo i dla sytosci naszej? Bagna, rozlewiska, mokradła są ważne i piękne nie tylko poetycko. Wieszcz opisał zakątek leśnej głuszy gdzie czarownice warzą trupa. Panie Mickiewicz trzeba nam aby Pan nieustannie reklamową dzikość i czarownice z mokradeł.
      • smurfmadrala Re: dobra wiadomość 04.04.24, 13:05
        Narobiłem błędów gramatyki i pisowni bo pijany jestem od wczorajszego wieczoru. Przepraszam, poprawię się. MJ
        • kiks4 Re: dobra wiadomość 04.04.24, 15:54
          Mokradła mogą mieć jeszcze jedną mało oczywistą zaletę. Mogą okazać się niemożliwe do sforsowania przez współczesną armię z jej coraz cięższym sprzętem. Bezdroża czy rzeki to dla nich nie problem, w błocie utopi się każdy czołg czy inne paskudztwo. Więc dbajmy o nasze bagna, żeby nie wyschły.
          Wiedzieli o tym Niemcy, budując w okresie międzywojennym pan umocnień zwany przez Wałem Wschodnim (Ostwall albo Festungsfront im Oder-Warthe Bogen) ze znanym MRU- czyli Międzyrzeckim Rejonem Umocnionym. Dużą część tej obronnej budowli zajmowały jeziora, rozlewiska i bagna.
    • pijatyka A jak tam aktualnie... 02.07.25, 13:48

...stan wody na Bugu we Wlodawie ?... ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka