Dodaj do ulubionych

Noc Perseidów

13.08.24, 08:37
Wczoraj był największy "wysyp" Perseidów czyli meteorów wylatujących z okolic gwiazdozbioru Perseusza a po ludzku mówiąc- z kierunku północno- wschodniego nieba.
Warunki do obserwacji idealne, niebo bezchmurne, Księżyc szybko zachodzi więc zachęcam do nocnej wyprawy na miasto, dzisiaj też powinny lecieć.
Oczywiście to nie jest tak, że leci fontanna iskier jak ze szlifierki kątowej. Wczoraj leciały tak mniej więcej raz na 1- 3 minut.Ale widowisko jest niecodzienne, więc zachęcam.
Obserwuj wątek
    • m-dyskretna Re: Noc Perseidów 14.08.24, 17:39
      Nie dość, że sypało "gwiazdami", to jeszcze zorza była.
      • kiks4 Re: Noc Perseidów 16.08.24, 21:26
        Zafascynowany "spadającymi gwiazdami" nie zwracałem uwagi na inne zjawiska. Wielka szkoda, nigdy nie widziałem ani zorzy polarnej ani obłoków srebrzystych.
        Niestety, wydawało mi się, że wybrałem odludne miejsce- skrzyżowanie drogi do Dąbrówki Kościelnej z drogą Sława- Kiszkowo. Okazało się, że dookoła horyzont jest mocno rozjaśniony a dodatkowo światła licznych samochodów ( mimo późnej pory) oślepiają i na obserwację zorzy nad horyzontem zapewne nie mielibyśmy szans.
        Nie wiem, czy w Polsce są rezerwaty ciemnego nieba, widzieliśmy takie miejsce w pobliżu granicy polsko- czeskiej, z grubsza koło wsi Izerka. Po naszej stronie najbliżej są Jakuszyce ale tam teraz kwitnie przemysł turystyczny, powstają hotele i nie wiem, czy nie będą świecić Czechom po oczach.
        Dla Poznaniaków to trochę daleko na obserwacje
        • m-dyskretna Re: Noc Perseidów 17.08.24, 13:13
          Tak się zapatrzyłeś w niebo że nie zauważyłeś odpowiedzi na pytanie o fundatora tablic.

Zorzy nie widziałam. Jak głupia gapiłam się na niebo w niedzielną noc, bo jakiś nasz astronom ogłosił w radiu, że to będzie ta noc. I nic się nie wydarzyło...
          Obłoki srebrzyste widziałam w zeszłym roku. Widziałam też łuk okołozenitalny czyli taką uśmiechniętą tęczę.
          • kiks4 Re: Noc Perseidów 17.08.24, 17:10
            Zobaczyłem i wzruszyłem się. Zadałaś sobie wiele trudu robiąc taki szeroki research, naprawdę imponujące wyniki. Jestem ci ogromnie wdzięczny i czynię to wyznanie tu- publicznie, wszem i wobec.
            • kiks4 Re: Noc Perseidów 17.08.24, 21:09
              Zainteresowałem się czy mamy w Polsce chronione obszary ciemnego nieba. Okazuje się, że są dwa, tylko daleko- w Sudetach i Bieszczadach. Jest zapowiedź utworzenia kolejnych dwóch, w tym jednego w Wielkopolsce, trzeba więc jeszcze poczekać na fascynujące obserwacje.
              Ten sudecki rezerwat powstał z inicjatywy polskich astronomów i obejmuje strefę przygraniczną, leży po polskiej i czeskiej stronie. Nie znając tematu przypadkiem odkryliśmy czeski rezerwat w trakcie narciarskiej wycieczki w okolicach wsi Izerka- o czym już pisałem.
              Izerka- dawno tam nie byłem, ale bywając przed laty zawsze wstępowaliśmy do wiejskiej restauracji, serwującej dania lokalnej kuchni. Dla mnie- coś pysznego.
              • m-dyskretna Re: Noc Perseidów 18.08.24, 21:36
                Gdzie w Wielkopolsce ma powstać obszar ciemnego nieba?
                • kiks4 Re: Noc Perseidów 18.08.24, 21:56
                  Informację zaczerpnąłem z artykułu w Uranii, piszą, że w Wielkopolsce – Izdebska Ostoja Ciemnego Nieba i na Lubelszczyźnie – Park Ciemnego Nieba „Roztocze”.
                  www.urania.edu.pl/astroturystyka/polskie-parki-ciemnego-nieba.html
                  Więcej:
                  ciemneniebo.pl/obszary-ochrony-ciemnego-nieba-w-polsce-cn-000/cn-005-ostoja-ciemnego-nieba
                  • kiks4 Re: Noc Perseidów 19.08.24, 07:45
                    Chalin koło Sierakowa, do wyjątkowe miejsce. Jest tam wiele atrakcji turystycznych i edukacyjnych ale na mnie największe wrażenie zrobił głęboki, jak na Wielkopolskę, wąwóz, w którym niegdyś kwitło życie. Na strumieniu płynącym dnem wąwozu pracował młyn. Dziś dnem wąwozu prowadzi ścieżka turystyczna. W tamtejszej okolicy- wg. Internetu- już działa obserwatorium astronomiczne, udostępniane amatorom.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka