renepoznan 28.09.24, 09:18 Trzeba Chrystusa Frasobliwego zabezpieczyć przed złośliwościami natury. I tak zacząłem fuchę konserwatora. Na razie figura świeci ale gdy olej wsiąknie będzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
renepoznan Re: Zima się zbliża - także do Poznania i okolic. 28.09.24, 09:19 A to przed zaolejowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Zima się zbliża - także do Poznania i okolic. 30.09.24, 22:40 W niedawno wydanej książce Artura Nowaka zatytułowanej "Plebania" opisany jest arcybiskup, który podpier****ł z różnych parafii co bardziej warotściowe eksponaty sztuki sakralnej i melinował w swojej prywatnej posiadłości. Mam nadzieję, że nie podążyłeś śladem jednego z dostojnych pasterzy. Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Zima się zbliża - także do Poznania i okolic. 30.09.24, 23:55 Na pierwszym zdjęciu widoczne jest na regale jakieś zielone urządzenie. Co to jest, o ile nie jest to tajemnica? Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Zima się zbliża - także do Poznania i okolic. 01.10.24, 06:44 zwykła wiertarka Boscha. Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Zima się zbliża - także do Poznania i okolic. 01.10.24, 08:44 Teraz widzę. Zmyliła mnie zielona walizeczka, na której leży wiertarka i już zacząłem ci zazdrościć nieznanego mi urządzenia :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Zima się zbliża - także do Poznania i okolic. 01.10.24, 11:24 Zima się zbliżą ale na razie mamy jesień i czas zbierania plonów. Nie lubię marketowych pomidorów bez smaku ale nie mam miejsca na grządki więc kilka krzaków posadziłem w doniczkach. Sadzonki kupiłem w ciemno na rynku, miały być małe krzaczki, wyrosły na 2 metry i musiałem skrócić pędy bo dalej rosły. Pomidora z fotografii zerwałem z drabinki. Nie wygląda zbyt pięknie ale smakuje jak pomidor Pomidory warto jeść, maja likopen, bardzo efektywnie działający przeciwutleniacz, hamujący różne paskudne choroby. Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Zima się zbliża - także do Poznania i okolic. 05.11.24, 17:10 Zima za pasem, wszystko co żywe, szuka schronienia przed mrozami. U mnie na oknie, przy komputerze zamieszkał pająk. Nie mam zwyczaju zabijać żywych istot bez potrzeby więc niech sobie mieszka. Co najciekawsze, obserwując go od dłuższego czasu widzę, że nie ma żadnej sieci, nie zmienia miejsca w wyraźnie rośnie i nabiera ciała. Ciekawe jak wielki wyrośnie? Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Zima się zbliża - także do Poznania i okolic. 06.11.24, 18:05 Nie mogę się oprzeć potrzebie pokazania rzeźby, znalezionej nad jeziorem Durowskim w Wągrowcu. Tamtejszy samorodny artysta- rzeźbiarz, niejaki Bober, prezentuje w plenerze swoje dzieło. Jak je oceniacie na tle współczesnych nowoczesnych artystów? Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Zima się zbliża - także do Poznania i okolic. 07.11.24, 07:43 Niestety. To dzieło sztuki nie nadaje się do Mauzoleum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie. Za bardzo jest dziełem sztuki a nie tylko prowokacją. Swoją drogą Pan Bober - niestety - nie dostanie dotacji z Ministerstwa Kultury - choć tworzy lepiej niż wielu z tych co dostają. Podobne dzieła Pana Bobera widziałem na Kaszubach - urokliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Zima się zbliża - także do Poznania i okolic. 07.11.24, 08:52 Niestety- masz rację. To dzieło przewyższa wiele "dzieł" rąk ludzi, wypuszczanych przez współczesne uczelnie. A swoją drogą- jaki zamysł przyświecał twórcy, żeby niemal całkiem przegryziony pień nadbrzeżnego drzewa ponownie przegryźć powyżej pierwszego nacięcia aby upadło. Na pewno nie racjonalny zamysł. Więc jednak potrzeba wyrażenia odczuć lub uczuć... Czyli artysta! Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Zima się zbliża - także do Poznania i okolic. 07.11.24, 17:36 Oczywiście - artysta. Jego szczęscie, że nie ukończył Uniwersytetu Artystycznego bo wprawdzie zarobiłby na życie dotacjami i z zakupów do magazynów Mauzoleum ale pies z kulawą nogą by o nim nie pamiętał . Przeglądam dość często aukcje dzieł współczesnych artystów. Nie powiem - trafiają się perełki - ale większość to bohomazy w stylu wykładowców UA. Odpowiedz Link Zgłoś