Dodaj do ulubionych

czy jest sens odbudowy

28.09.24, 15:30
Myślę o zakrojonej na wielką skalę odbudowie domów zniszczonych podczas ostatnich powodzi. PONIEWAŻ JEST TO ZADANIE REALIZOWANE ZA NASZE PIENIĄDZE WIĘC MAMY CHYBA PRAWO DO WYRAŻENIA SWOJEGO ZDANIA.
Duże litery włączyłem przypadkowo- sorry...
A wracając do projektu FENIKS na 21 miliardów. Jaki jest sens odbudowania zniszczonych domów, jeśli za kilka lat sytuacja powodziowa się powtórzy. Uważam, że żadnego sensu nie ma
Obserwuj wątek
    • pijatyka Re: czy jest sens odbudowy 30.09.24, 11:01

Na pewno nie w każdym przypadku.

Są zresztą przykłady przenoszenia całych wsi; np. żeby zbudować retencyjny zbiornik Racibórz (który tak się sprawdził podczas ostatniej powodzi) przeniesiono Nieboczowy i odtworzono je w nowym miejscu - z całym układem ulic, cmentarzem, kościołem, kaplicami.
      Zabudowania z regularnie zalewanych terenów także powinny być przenoszone.
    • l.george.l Re: czy jest sens odbudowy 30.09.24, 22:33
      Myślę, że większość z nas co parę lat odnawia bardziej czy mnie gruntownie swoje domostwo. Problem w tym, że robimy to za swoje.
      • kiks4 Re: czy jest sens odbudowy 02.10.24, 09:26
        Żeby była jasność- nie żałuję naszych pieniędzy, choć pewnie lepiej byłoby, gdyby mieszkańcy domów zagrożonych powodzią ubezpieczali się od takich okoliczności. Jednak tego nikt nie powie- po smutnym doświadczeniu chyba premiera Cimoszewicza, który taka porada zakończył karierę polityczną. W obliczu klęsk żywiołowych powinien zadziałać atawistyczny instynkt nakazujący pomagać zagrożonemu członkowi stada.
        Chodzi mi tylko o to, żeby pieniądze wydawać z głową, bo jest więcej niż pewne, że kolejna powódź przyjdzie szybciej niż obecna. Taki mamy klimat...
        Odbudowa jeden do jeden jest bez sensu. Trzeba albo przenosić gospodarstwa w suche miejsca albo przy okazji odbudowy- zabezpieczać je przed wodą. Widziałem w Hamburgu domy nad Łabą przystosowane do okresowego zalewania ich przez wody tzw. cofki z Morza Północnego.
        Można w Hamburgu więc zapewne można i w Polsce
        • smurfmadrala Re: czy jest sens odbudowy 02.10.24, 09:41
          Każde doświadczenie niech da rozum urbanistom.
        • qwardian Re: czy jest sens odbudowy 03.10.24, 18:11
          Głosując na PO, zobowiązałeś się do utrzymania ich elektoratu, majątku i rodzin. Ale jest też dobra wiadomość, masz prawo do pierwszej nocy, czyli zdeflorowania świeżo poślubionej żony Platformersa..
    • albwu Re: czy jest sens odbudowy 03.10.24, 20:56
      Ale tak chcą mieszkańcy - właściciele tych domów - z całą świadomością, że za kilka lat sytuacja powtórzy się. Mówią, że on tu mieszkał od pradziada i ma prawo dalej mieszkać.
      • kiks4 Re: czy jest sens odbudowy 04.10.24, 07:35
        Niestety- tak zapewne będzie. Nie miałbym nic przeciw takiej postawie i w pełni bym ja rozumiał, gdyby ten człowiek odbudowywał swoje domostwo za swoje pieniądze.
      • pijatyka Re: on tu mieszkał od pradziada 28.06.25, 02:13

A pradziad nierzadko wracał do domu już zalany...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka