Dodaj do ulubionych

Czad znowu zabija

16.12.24, 19:36
Sezon grzewczy w pełni i są już pierwsze wiadomości o zgonach z powodu zaczadzenia. Ojciec i syn zginęli od czadu we własnym domu w Piotrkowie Kujawskim.
Zachęcam wszystkich mających w domu piec/kominek/termę gazową lub inne źródło ognia o instalowanie czujnika czadu. To niewielki wydatek, rzędu 100 - 140 zł a może uratować życie. Polecam kupić wyrób markowy, np. Honeywell- znanej amerykańskiej firmy produkującej aparaturę laboratoryjną.
Bateria służy około 10 lat, przyrząd zgłasza swoją sprawność krótkimi błyskami światła.
Pamiętajmy- czad czyli tlenek węgla jest lżejszy od powietrza więc umieśćmy go w pomieszczeniu, gdzie śpimy a nie np. w piwnicy, gdzie jest kotłownia.
Po drugie- zadbajmy o nawiew powietrza do mieszkania. Podczas palenia np. w kominku zużywane jest powietrze i w postaci spalin wyrzucane przez komin. W jego miejsce musi napłynąć równoważna ilość świeżego powietrza. Przy braku możliwości napływu świeżego powietrza spaliny będą rozchodzić się po mieszkaniu.
Obserwuj wątek
    • pijatyka Re: instalowanie czujnika czadu 20.06.25, 13:38

Nigdy dość przypominania.

• kiks4 Re: instalowanie czujnika czadu 20.06.25, 14:08
        Zapamiętałem z dzieciństwa obraz wynoszonych martwych domowników- cała rodzina zatruła się czadem i być może dlatego co roku przypominam w różnych miejscach o tym zagrożeniu.
        W latach, o ktorych napisałem, zabijał czad z prymitywnych pieców czy zatkanych przewodów kominowych.
        Dzisiaj czad zabija, choć mamy nowoczesne obowiązkowe przeglądy kominiarskie, doskonałe piece, cudowne kominki czy termy gazowe. Zabija, bo mamy zbyt szczelne okna i drzwi bez możliwości nawiewu świeżego powietrza. Zabija, bo nawet gdy mamy otwory nawiewowe to je zatykamy, bo świeże zimne powietrze z dworu może człowieka zawiać. I heksenschuss gotowy!
        • pijatyka Re: zapamiętałem z dzieciństwa obraz 20.06.25, 14:30

Ja nie zapamiętałem obrazu - czad zabił dwudziestoletnią jedynaczkę z bliskiej rodziny na kilka lat przed moim urodzeniem...

• oszol-lom-z-rm Re: Czad znowu zabija 20.06.25, 22:36
      Czad ? Raczej Iran i Izrael!
      • kiks4 Re: Czad zabija także latem 21.06.25, 00:11
        Może ktoś powie, że ta rozmowa w pełni lata nie ma sensu bo kto dzisiaj pali w piecu. Jednak latem korzystamy z łazienek, często wyposażonych w gazowe "Junkersy" czyli piecyki kąpielowe. Nowoczesne piece kondensacyjne czerpią powietrze potrzebne do spalania gazu z zewnątrz a komora spalania jest szczelnie oddzielona od reszty urządzenia. Więc są bezpieczne.
        Ale istnieją ciągle tradycyjne piecyki, czerpiące powietrze z pomieszczenia łazienki. Jeśli drzwi łazienki są szczelne- to jest to przepis na nieszczęście bo spaliny nie mają jak wylecieć przez komin, choćby był on jak najbardziej drożny. Żeby spaliny wyleciały musi napłynąć świeże powietrze. Dlatego drzwi łazienek muszą mieć podcięcie od dołu albo nawiercone otwory w ramiaku.
      • pijatyka Re: Czad znowu zabija 04.08.25, 11:06

Błysnąłeś...

• pijatyka Re: Czad znowu zabija 04.09.25, 14:31

...a oszołom truje na forum.

• pijatyka Re: i oszołom znow truje na forum. 22.02.26, 19:15

.

• kiks4 Re: i oszołom znow truje na forum. 23.02.26, 10:04
          Małe dawki trucizny bywają korzystne dla organizmu. Exemplum Strychnina to organiczny związek chemiczny z grupy alkaloidów, mający silne właściwości toksyczne. Występuje w roślinie o nazwie kulczyba wronie oko, t wykorzystywana jest w lecznictwie w bardzo małych dawkach w postaci azotanu od 0,25 do 3 mg przy zaburzeniach krążenia, oddychania oraz osłabienia, jako środek pobudzający.
          Oszołom to nasza strychnina, tylko ostatnio dawka niebezpiecznie zbliża się do krytycznej. Osz- Łomie - zwolnij!
        • qwardian Re: i oszołom znow truje na forum. 23.02.26, 13:57
          pijatyka napisała:

Jesteś słodyczą tego forum, wybitnym umysłem, którego wpisy inspirują und fascynują wszystkich dookoła, zupełnie jak bełkocik Georgiunia. Przyganiał kocioł garnkowi..
          • pijatyka Re: kocioł garnkowi 23.02.26, 16:21

A ty co - dalej śnisz o swojej Wielkiej Germanii i dziurawisz poduszki pikelhaubą? ;-D

• oszol-lom-z-rm Re: Czad znowu zabija 24.02.26, 13:59
      faktycznie..
      businessinsider.com.pl/wiadomosci/kolejny-sukces-rosji-francuscy-zolnierze-wyjada-po-66-latach/df4nrmp
      • qwardian Re: Czad znowu zabija 24.02.26, 14:22
        To nowość na forum, że OzRM ma poczucie humoru..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka