Dodaj do ulubionych

Inwazja Chin na Polskę !

23.08.25, 18:50
www.money.pl/gospodarka/auta-z-chin-coraz-popularniejsze-na-drogach-gwaltowna-zmiana-na-polskim-rynku-7192051997772544a.html
- co prawda to inwazja gospodarcza a nie militarna ale też wywołuje negatywne skutki dla nas …czy ktoś z was widział serwisy samochodowe tych marek w Polsce ? Problem będzie jak się zaczną psuć
Obserwuj wątek
    • l.george.l Re: Inwazja Chin na Polskę ! 23.08.25, 19:50
      A jechałeś chińczykiem? Kupiłem ostatnio żonie w prezencie. Miała być Toyota, już wszystko było obcykane w salonie, ale mówię do żony: chodź zerkniemy na autka, o których tyle ostatnio piszą. O matko jedyna, jak wsiedliśmy, jak się przejechaliśmy, to błogosławiliśmy chwilę, kiedy opaczność mnie natchnęła tym pomysłem. Nie jest to jeszcze pojazd autonomiczny, ale pojechaliśmy w góry, włączyłem wszystkie automaty i po krętych drogach auto cichuteńko, ale z potężną mocą jechało samo. Tyle że jeszcze domagało się, bym trzymał ręce na kierownicy. A czy się popsuje? Ani żona, ani ja od bardzo wielu lat nie jeździmy samochodami starszymi nie trzy lata. Zdążyłem już zapomnieć co to awaria samochodu. Usunąłem z telefonu numer do ulubionego mechanika.
      • oszol-lom-z-rm Re: Inwazja Chin na Polskę ! 23.08.25, 21:29
        ciekawe co zrobisz jak się zepsuje
        • l.george.l Re: Inwazja Chin na Polskę ! 23.08.25, 21:41
          To samo, co mając samochód jakiejkolwiek innej produkcji. Odstawię do warsztatu, wezmę samochód zastępczy i uzbroję się w cierpliwość w oczekiwaniu na części. Jak sądzisz, skąd przyjdą części szybciej: z Chin czy np. z Malezji do Volvo? Ostatnio koleżanka na naprawę KIA - produkowanej tuż za płotem na Słowacji - czekała miesiąc. Ja, hohoho kopę lat temu, na rurkę od chłodnicy w Oplu czekałem dwa tygodnie.
        • kiks4 Re: Inwazja Chin na Polskę ! 23.08.25, 21:48
          Wszystko to pryszcz.Najgorsze jest całkowite uzależnienie Europy od Chi n w zakresie produkcji aktywnych składników leków. Potrafimy sami robić pigułki ale bez substancji czynnej - zawsze wyjdzie placebo.
          Próbkę mieliśmy jakiś czas temu, gdy okazało się, że chiń ska metformina- składnik leków stosowanych w cukrzycy- jest czymś zanieczyszczona. A innej metforminy nie ma. I 60 milionów Europejczyków chorujących na cukrzycę może umrzeć.
          A problem dotyczy praktycznie wszystkich leków. Bo koncerny stwierdziły, że ochrona naszego środowiska przed zanieczyszczeniem spowodowanym odpadami powstającymi przy produkcji substancji czynnych jest tak kosztowna, że taniej jest przekazać Chińczykom aparaturę i know- how, bo oni się nie boja wypuszczać odpadów do rzek czy odprowadzać trucizn do atmosfery.
          To samo dotyczy środków ochrony roślin, bez których dzisiaj żaden rolnik nie jest w stanie niczego wyprodukować.
          Więc jakby na linii Europa- Chiny zaiskrzyło to umieramy z głodu i z powodu braku leków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka