kiks4
11.10.25, 23:17
26 października znowu zmiana czasu z letniego na zimowy. Brr... Jak ja nie lubię tego czasu,gdy o 15-tej robi się ciemno.
Większość ludzi jest za stałym, całorocznym jednym czasem tylko nie ma zgody- który pozostawić. Letni czy zimowy?
Ja bezwzględnie jestem za letnim, mnie nie przeszkadza, ze rano świta o 8-mej. Przeszkadza mi noc o 15-tej.
Zupełnie inny problem z czasem maja Hiszpanie. W latach wojny domowej 1936- 39 reżim Franco wprowadził czas z innej strefy czasowej a mianowicie ten sam, co w Niemczech. Powodem były trudności z synchronizowaniem operacji militarnych prowadzonych przez frankistów i hitlerowców.
Wojna dawno się skończyła a czas pozostał, bo Hiszpanie go polubili. Można dłużej pospać po upojnej nocy.
Bardzo się zdziwiłem podczas pierwszego pobytu w Hiszpanii, gdy wybrałem się o 7-mej po bułki do sklepu spożywczego. Zamknięte! Otwierają o 10-tej!
Za to obiad i to obfity jedzą o 21-tej lub później, o 24-tej w nocy ulice pełne są ludzi cieszących się chłodem nocy po upalnym dniu.