Gość: wickedway IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 05.01.05, 20:23 Wraca stare. Zaraz będzie znowu 25 linii z czego 3 będą jeździć tylko w godzinach szczytu. A mamy ponoć IV Rzeczpospolitą budować.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lowca.masek Re: Tramwaje zmienią trasy 05.01.05, 20:52 I będzie jak za dawnych czasów, kiedy sekretarz zawezwał dyrektora MPK na dywanik i zapytał "I coście zrobili dla poprawy komunikacji w mieście?" I usłyszy odpowiedź "No jak to co, uruchomiliśmy linie 17, 18, 19, 20, 21,..........................................................." I sekretarz będzie zadowolony! I premie za nowy projekt można wziąć! (w ramach oszczędności w firmie, oczywiście) A że odbywa się to kosztem częstotliwości, że nie powstało nawet 5 metrów nowego toru, po którym te nowe numerki miałyby jeździć, że przepustowość skrzyżowań jest na wyczerpaniu i nie widać szans na poprawę, bo ZDM umie tylko montować kolejne światła tak inteligentne jak oni sami, że istniejące tory (na wielu odcinkach) nadają się do wielu rzeczy tylko nie do jazdy to wszystko ch... znaczy, ważne że wymyśliliśmy!!! Ach, jacy my mądrzy! Żal mi tylko tych prawdziwych specjalistów z Polibudy, którzy w 1993 roku opracowali system linii, który poznańskie tramwaje uczynił najlepszymi w kraju, a teraz banda cepów przyspawanych do stołków to niszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr huckenbush Re: Tramwaje zmienią trasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 21:16 IMO po otwarciu trasy tramwajowej przez most Rocha konieczna bedzie ponowna optymalizacja. Odpowiedz Link Zgłoś
lowca.masek Re: Tramwaje zmienią trasy 05.01.05, 21:18 Gość portalu: dr huckenbush napisał(a): > IMO po otwarciu trasy tramwajowej przez most Rocha konieczna bedzie ponowna > optymalizacja. Czyli kolejna okazja do "wytężonej" pracy tfu-rczej i następnych premii dla pierdziwstołków Odpowiedz Link Zgłoś
yashoo Re: Tramwaje zmienią trasy 06.01.05, 07:52 (...) Żal mi tylko tych prawdziwych specjalistów z Polibudy, którzy w 1993 roku opracowali system linii, który poznańskie tramwaje uczynił najlepszymi w kraju,a teraz banda cepów przyspawanych do stołków to niszczy. Po pierwsze zastanawiam się dlaczego tak pogardzasz inżynierią ruchu MPK - czyżby przemawiała przez ciebie frustracja? Dyskusja na temat czy ich pomysły są OK to jedno, a ciągłe wyzywanie to drugie. Może wreszcie zacznij rozdzielać argumenty merytoryczne od emocji? Natomiast co do układu 18 linii - nie twierdzę, że jest idealny, ale nie sposób nie zauważyć, że od 93 roku wiele się zmieniło - chodzi mi tu głównie o kierunki przemieszczania się potoków pasażerskich i godziny szczytów komunikacyjnych; że nie wspomne o otwarciu PeSTki w 96. A zadaniem komunikacji jest dostosowywać się do potrzeb mieszkańców, a nie jeździć z uporem maniaka tam gdzie nikt nie chce jechać (np. linia 3) o porze kiedy wszyscy śpią (kursy co 10' o 5 rano). Oczywiście, doskonale byłoby budować nowe trasy ittp - ale nie iwem czy zauważyłeś, że polityka Miasta jest taka - z roku na rok coraz mniej pieniędzy. Więc próby optymalizacji tras uwarunkowane są bardzo ciasnymi ramami finansowymi. Stąd też są pewnego rodzaju kompromisem pomiędzy układem idealnym a realnym. To chyba nie jest trudne żeby to zrozumieć? A jeżeli mówiąc o specjalistach z polibudy masz na myśli BIT - to z całym szacunkiem dla ich fachowości pragnę zauważyć, że - po pierwsze nie są to jedyni specjaliści, a po drugie, że ich projekt optymalizacji tras komunikacji miejskiej w Częstochowie jest bardzo ostro krytykowany, co dowodzi, że specjaliści też mogą się mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NO Re: Tramwaje zmienią trasy IP: *.man.poznan.pl 06.01.05, 08:37 Łowca Masek przedstawia mentalność typowego Polaka krytykującego dla zasady... Odpowiedz Link Zgłoś
lowca.masek Re: Tramwaje zmienią trasy 06.01.05, 09:42 A Ty użyłeś samych merytorycznych argumentów, brawo. Idź pod biurowiec MPK i im poklaszcz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pecek Re: Tramwaje zmienią trasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 01:18 Moim zdaniem tramwaj lini 18 nie powinien skrecac w lewo na Moscie Teatralnym, poniewaz bedzie mi zaslanial widok. Odpowiedz Link Zgłoś
lowca.masek Re: Tramwaje zmienią trasy 06.01.05, 09:41 No i wygrałem pół litra:) Założyłem się z kumplem, że zaraz odezwie się yashoo i zarzuci mi z braku innych argumentów osobiste uprzedzenie do inżynierków ruchu z MPK:) To też metody znane z "demokracji ludowej" - jak ktoś ośmielał się myśleć inaczej niż góra a mimo szczerych chęci brakowało paragrafu, to wmawiało się gościowi chorobę psychiczną i sru! w gumowe ściany. I będę tych baranów krytykować dalej, bo od 1993 tylko psują to, co było dobre. Jak powstała pestka to trzeba było 3 zamiast Budziszyńska - Wilczak puścić Budziszyńska - Sobieskiego i wywalić w kosmos ten cholerny Wilczak, ewentualnie kierować tam co 4-5 kurs czwórki, i to zgrany z rozpoczęciem - zakończeniem lekcji w łącznościówce (czy jak tam teraz ta buda się nazywa). I już jedna linia na Teatralnym mniej!(niepotrzebna 15). 11 zamiast Górczyn - Piątkowska: Górczyn - Sobieskiego i niepotrzebna 14! i zostaje 13 linii? Zostaje. Teraz tylko pomyśleć co z Sołaczem, bo sama 9 sobie nie poradzi. Ale nic zrobić się nie da - węzeł przy Teatralnym więcej wozów nie przyjmie więc albo linia na Sobiesia albo na Winiary i koniec! I nieważne jakie są przyczyny nie powstawania nowych tras - nie ma ich to nie może być nowych linii. A jak fachachachowcy nie mają co robić to niech się zajmą rozkładami. Niech przywrócą zgranie połączeń na węzłach przesiadkowych tak jak było w 1993, niech zmienią to że ze Starołęki 4 i 13 odjeżdżają w odstępie 2 min, a przy Stomilu ładuje się jeszcze między nie 5 (a yntelygentne światło na Rondzie Starołęka zapala się co 2 - 3 min), niech zajmą się kursem 1/8 o 18:01 z Ogrodów (kurs rozpoczyna się po 18 więc jest 62 min przelotu, gdyby wóz ruszał z pętli 17:59 to byłoby 72:), na Teatralnym przed 1/8 wjeżdża 16, która z Sobieskiego rusza przed 18 czyli ma przelot jeszcze wydłużony - czyli na odcinku Teatralny - Lecha 1 powinna 16 wyprzedzić!!! No ale tak wymyśliły inżyniery to pewnie motorowy głupi, że wyprzedzać nie umie), niech ułożą jakiś plan dla wyprowadzek z Głogowskiej i Madaliny, żeby nie jeździły stadami po 15 wozów i tworzyły potworne korki na Grunwaldzkiej i Reymonta, niech się zajmą przelotami poszczytowymi na 12 i mógłbym tak jeszcze długo. A ze spraw jeszcze osobistych - piłem już wódkę z przedstawicielami chyba wszystkich wydziałów MPK (z wyj. prezesa i dyrektorów), z inżynierkami też więc mówienie o osobistych animozjach to przesada. I założyłem się o następne pół, że już co "światlejsze" umysły zaczynają kombinować nad linią 19, przecież nie ma bezpośredniego połączenia z Górczyna i Łazarza do dworca PKS i Starego Browaru (szczególnie to drugie jest niewybaczalne hehehe). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wickedway Re: Tramwaje zmienią trasy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 10:10 linii 19 nie będzie bo znowu ruszy burza, że dodają linie. Zagrają psychologicznie - przywrócą linię "0". Czyli dojdzie jedna a nadal bedzie 18 najwyższa. Bedą liczyć że naród się nie połapie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr huckenbush Re: Tramwaje zmienią trasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 11:11 0 jezdzi jaka turystyczna, wiec 19 wroci :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TAXI nr.4529 Re: Tramwaje zmienią trasy IP: *.icpnet.pl 06.01.05, 11:53 A ja jestem taksowkarzem,i uwazam ze wszystkie linie tramwajowe i autobusowe powinny zostac zlikwidowane.Tak bedzie lepiej z powodu szeroko rozumianej ekologii.Moj interes oczywiscie,nie ma tu zadnego znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr huckenbush Re: Tramwaje zmienią trasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 12:32 Kraj, w ktorym kazdego by bylo stac na wlasny samochod lub placenie taksowkarzowi bylby idealny. Ale niestety, tak nie jest. Poza tym: Twoja taksowka wplywa pozytywnie na szeroko rozumiana ekologie? Chyba nie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pecek Re: Tramwaje zmienią trasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 01:20 dlaczego jest nazwa kombino? Mysle,ze to zamach na polska walke z kombinatorstwem i kolesiowstwem. Proponuje nazwe "dlugas". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr huckenbush Re: Tramwaje zmienią trasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 11:13 lowca.masek napisał(a): > No i wygrałem pół litra:) Założyłem się z kumplem, że zaraz odezwie się yashoo [ciach] Generalnie sie zgadzam. Znowu mamy polityke z lat 70-tych i 80-tych. Jak powstaje nowa trasa (np PST) to na sile kilka linii. Jak gdzies jest tlok - od razu nowa linia, zamiast pomyslec. I pewne jest, ze jesli po otwarciu Rocha dla tramwajow nie dojdzie do optymailzacji ukladu komunikacyjnego, to za kilka lat znowu bedzie 25 linii tramwajowych, z czego polowa jezdzic bedzie co 20 minut, czesc tylko w dni robocze itd itd. Odpowiedz Link Zgłoś
lowca.masek Re: Tramwaje zmienią trasy 06.01.05, 15:10 Gość portalu: dr huckenbush napisał(a): > Jak gdzies jest tlok - od > razu nowa linia, zamiast pomyslec. O, to, to!!! Co z tego że "wzmocnią" jedynkę od Rynku Jeżyckiego do Teatralki jak i tak obie linie będą stać w korkach na Dąbrowskiego. Jakby miasto pomyślało to już dawno byłby tam jeden kierunek ruchu i wydzielone torowisko, wtedy jedna linia doskonale by sobie poradziła Dodatkowo jak znam życie to ynżyniery ułożą rozkłady tak, że między obiema liniami będą 2 minuty odstępu, a potem przerwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psiczka Re: Tramwaje zmienią trasy IP: *.man.poznan.pl 06.01.05, 16:38 > No i wygrałem pół litra:) Założyłem się z kumplem, że zaraz odezwie się yashoo > i zarzuci mi z braku innych argumentów osobiste uprzedzenie do inżynierków > ruchu z MPK:) To też metody znane z "demokracji ludowej" - jak ktoś ośmielał > się myśleć inaczej niż góra a mimo szczerych chęci brakowało paragrafu, to > wmawiało się gościowi chorobę psychiczną i sru! w gumowe ściany. Nie pieprz bo cie ulejemy jak nic na nastepnym badaniu i po sprawie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yrd Re: Tramwaje zmienią trasy IP: *.pbpolsoft.com.pl 06.01.05, 09:18 18tka chyba 11tkę zastąpi na Hetmańskiej. Chyba że można zastępować coś co będzie tamtędy jeździło również? Mapka nowego układu linii: bi.gazeta.pl/im/2419/m2419966.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tcr Re: Tramwaje zmienią trasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 11:02 wg mnie za duzo linii jest na trasie Kornickiej - az 6 linii (1,3,4,5,11,17). Nie lepiej byloby 17 wrzucic przez Zamenhoffa do Stomila np.? Ponadto po co 3 i 4 razem ktore sie w 90% pokrywają - ale bezsens. 3ka powinna wspomoc inne rejony Poznania np. Grunwald tak jak kiedys Zauwazyelm ze schemat jest przygotowany na przyszle otwarcie trasy przez most rocha i moze na franowo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr huckenbush Re: Tramwaje zmienią trasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 12:44 Nie zapominaj jednak o tym, ze 3, 4 i 11 beda jezdzic co 20 minut. A 3 i 4 co prawda sie pokrywaja, ale jak wspomnialem - co 20 minut beda jezdzic, wiec na trasie Staroleka - Zniwna czetsotliwosc 10" bedzie utrzymana, jedynie na koncowkach dwa razy rzadziej. Przypomina to dawne linie 19 i 20... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukaszbandi Re: Tramwaje zmienią trasy IP: *.icpnet.pl 07.01.05, 14:47 Poza tym na dolnym tarasie rataj nie ma tak dużego potoku pasażerskiego 7,12 i 13 starczą, natomiast nowe osiedla na Polance generuja spory ruch na GTR, tam wiecej linii sie przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: Tramwaje zmienią trasy 06.01.05, 14:48 16 powinna kursować do Zawad a 3 do Stomilu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Tramwaje zmienią trasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 15:40 Pod moim domem tramwaje zaczynają jeździć o 4.48.Wożą powietrze i motorniczego.Czy MPK zauważyło,że poranny szczyt już nie przypada na te same godziny jak 30 lat temu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario Re: Tramwaje zmienią trasy IP: *.icpnet.pl 06.01.05, 21:11 A oto moje refleksje: 1. Wspomniał o tym Łowca Masek w jednym z postów: zjazdy na Głogowską około 18- tej. Czy ktoś może mi wyjaśnić, czy te wszystkie bimby muszą przejeżdżać przez zajezdnię Głogowska, skoro i tak za chwilę z niej wyjeżdżają i jadą na Budziszyńską. Jak czasami jadę na dworzec i stoję na przystanku Głog/Hetm i patrzę, jak tworzą się korki tramwajowe w obie strony: jedne bimby czekają na wjazd na zajezdnię, a te szczęśliwe które już z niej wyjechały, czekają łaskawie na pionową kreskę w kierunku Reymonta, to pytam się: po kiego grzyba ta cała farsa? Przede wszystkim normalne bimby liniowe mają spóźnienia, bo nie przeskoczą tej kolejki skręcającej w lewo w kierunku Reymonta. 2. Zmiany od 1 marca: Generalnie jestem przeciwny dużym zmianom na krótką metę. I tak cały układ linii trzeba będzie przebudować po otwarciu trasy przez Most Rocha (oby jak najprędzej!). Ale skoro już postanowiono: połączenie 3 i 4 to dobry pomysł - może wreszcie linia 3 przestanie być linią niechcianą i ucichną spory na temat jej likwidacji. Rozdzielenie 1 na dwie linie również popieram - może to pozwoli zwiększyć jej punktualność. Czy 11 kursująca jak dotychczas co 20' poprawi komunikację na Królowej Jadwigi? Wydaje mi się, że nie - obecnie 6 i 12 kursują naprzemiennie co 5 minut. Ten jeden dodatkowy kurs 11 wiele nie zmieni. Tak samo jak obecnie 11 "nie czyni wiosny" na Głogowskiej. Gdyby kursowała co 10' to można mówić o poprawie, ale tak? Wprowadzone zmiany oczywiście jak zwykle zweryfikuje życie (mam nadzieję). 3. Znów coś o czym wspomniał Łowca Masek: Czasy przelotu pomiędzy pętlami. Sytuacja którą opisał ŁM (kursy 1 i 16 około 18tej) jest kuriozalna. Przyjrzyjmy się rozkładom: Linia 1: Most Teatralny 18:08 - Kórnicka 18:22 Linia 16: Most Teatralny 18:08 - Kórnicka 18:24 Wynika z tego, że jeżeli przed 1 wciśnie się 16, to albo ta pierwsze będzie na Kórnickiej spóźniona, albo ta druga będzie przed czasem. Czy rozkłady jazdy nie mogą być ustawione w taki sposób, aby czas przelotu zmieniał się o godzinie 18:00 (albo o innej) nie na pętli, ale na każdym przystanku, tzn. jeśli 1 rusza z Ogrodów o 17:44, to do placu Wielkopolskiego (18:00) kursuje według przelotu w szczycie, a dalej według przelotu po szczycie? Taki system jest m.in. w Berlinie, i chyba też w naszej Stolycy. 4. Inna sprawa: Rozkład jazdy. A konkretniej godziny szczytu komunikacyjnego. Już od dawna wiadomo, że godziny szczytu przesunęły się na godziny późniejsze. Rano między 5 a 6:30 tramwaje jeżdżące co 10' wożą więcej powietrza niż pasażerów. Natomiast między 18 a 20 nagle powstaje sztuczny tłok i powietrza czasami brakuje. Dlaczego wreszcie rozkłady jazdy nie zostaną odpowiednio dostosowane, np: 5-6:30 co 15' - 6:30-19 co 10' - 19-20:30 co 15' - 20:30-23 co 20'. 5. I na koniec linia A. Miałem ostatnio z nią trochę przebojów. Do centrum jeżdżę rzadko, ale w grudniu linia A nie pozwalała mi się nudzić. Ale po kolei. 6.12.2004 przystanek Wrocławska Przybyłem na przystanek o 17:25. A-utobus miał odjeżdżać o 17:22, ale nie pojechał o czym przekonało mnie kilka osób czekających na przystanku. Czekam. Następny o 17:37 nie pojawił się. Czekam. Mija 17:52 - powinien zjawić się następny A-utobus. Nadal nic. Godzina 18:00 - już miałem zamiar wyjąć z kieszeni komórkę i dowiedzieć się pod telefonem alarmowym MPK, czy linia A jeszcze wogle kursuje, ale na horyzoncie pojawił się upragniony zielony autobus, a w nim mnóstwo "sardynek" - przepraszam - pasażerów. 8.12.2004 ten sam przystanek Jest godzina 17:45. Autobus o 17:52 - a jakże - nie nawiedził mojego przystanku (może przeleciał nad Kupcem Poznańskim ;-) Na szczęście o 18:10 pojawił się spóźniony o 4 minuty następny A-utobusik. bodajże 20.12.2004 przystanek Plac Wolności Nie pamiętam dokładnie, ale jakoś około 19tej znów A nie pojechało. Tym razem nie czekałem i wsiadłem w 5-tkę. 31.12.2004 przystanek Rondo Rataje w kierunku centrum Na przystanku wylądowałem ok. 19:50 - wracałem 92 z Kinepolis. A powinien jechać o 20:06. Gdy około 20:15 na horyzoncie pojawiła się 6-tka, nie miałem wątpliwości co należy zrobić. Wysiadłem na Bałtyku mając nadzieję, że zaraz pojedzie 69. Tak się złożyło, że wcześniej przyjechał planowy A o 20:36 (ten poprzedni co nie pojechał miał odjeżdżać z Bałtyku o 20:20). Czy linia A jest zawsze taka punktualna i pewna, czy ja miałem takie "szczęście"? Kupuję co kwartał sieciówkę, a jaki produkt otrzymuję w zamian? W takich chwilach odechciewa się korzystania z komunikacji miejskiej, jeśli ja nie mam pewności, że mój autobus przyjedzie na przystanek. Czy tak ma wyglądać polityka komunikacyjna miasta? No i jeszcze jeden punkt nr 6. Ktoś bardzo mądry tak ustawił rozkłady jazdy autobusów (odjazdy z Os. Kopernika i przyjazdy), że wszystkie linie niemal równocześnie odjeżdżają w kierunku centrum i z kierunku centrum przyjeżdżają - szczególnie w soboty i święta. (kto nie wierzy niech sprawdzi na rozkładach) A już śmiechu warte są rozkłady 69 i 91 (że nie wspomnę o A) - wyglądają, jakby ktoś po prostu przekleił godziny odjazdów jednej linii do drugiej ;-). Jak ktoś się wybiera z Kopernika na Marcelińską - ma prawo wyboru - może jechać 69 lub 91 - które na przystanek podjadą niemal równocześnie. A potem 20 minut nic... Tak samo w drugą stronę. Gdybym jechał tramwajem Grunwaldzką i chciał się przesiąść na autobus na Kopernika, to mogę wysiąść na Grochowskiej lub Bułgarskiej, albo na Bałtyku. Ale nie ma to żadnego znaczenia, bo i tak będę czekał - jak nie na Grochowskiej, to na Bułgarskiej - bo 69 i 91 przyjadą na Kopernika niemal równocześnie. Cóż. Rozpisałem się. Ciekaw jestem, czy ktoś z MPK czyta posty na forum gazety. Tak czy owak chyba w tych ostatnich dwóch sprawach napiszę do MPK tradycyjny list. Pozdrawiam Mario Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukaszbandi Re: Tramwaje zmienią trasy IP: *.icpnet.pl 06.01.05, 21:28 Czyta, czyta, ale nie tylko osoby z MPK moga Tobie odpowiedzieć. Mi chce się odposac tylko na 1 punkt (sory) wszystkie tramwaje odstawiane na budziszynę, najpierw wjeżdzają na głogowską (lub madalińskiego dot. GT8) w celu odbycia obsługi codziennej, każdego dnia tramwaj po zakończeniu służby jest sprawdzany, czy wszystko jest ok i czy można nim wyjechac na linie dnia następnego, tego nie zrobisz na budziszynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieZawodowiec Re: Tramwaje zmienią trasy linia A IP: *.icpnet.pl 06.01.05, 22:51 może nie jestem specjalistą w dziedzinie komunikacji miejskiej ale powiem o lini A wiec drogi panie nie miałeś pecha, no moze troche, jeżdze A codziennie conajmniej raz rano 7.00 na moim przystanku jest spożnione 3-5 min. REGULARNIE wiec nauczyłem sie wychodzic pożniej z domu, ale gorszym problemem jest to że jeżeli jedziesz o tej porze z kierunku M1 do miasta to w okolocy Ronada Rataje nie masz szans wsiaść po prostu wiecej "sardynek" jak powiedziałeś sie nie mieści, na godz 7 rano regularność A sie kończy ostatnio miałem jechać o godzinie 8.18 A nie przyjechał byłem pewnien ze pojedzie 8.36 ale A pojawiło sie o 8.28 tylko nikt nie wiedział które to!!! a jest jakaś linia gdzie można dzwonic i "zwracac uwagę" państwu z MPK??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr huckenbush Re: Tramwaje zmienią trasy linia A IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 23:43 Kuriozalna jest taryfa w A. Teraz juz jest lepiej, bo na sieciowkach mozna jezdzic do woli. Ale ta linia jest pospieszna tylko w papierach. Ja osobiscie popieram linie, ktora zatrzymuje sie na co drugim przystanku. Ale niestety, A zatrzymuje sie na prawie kazdym przystanku na Ratajach. Z M1 chyba szybciej na Rondo Rataje dojedzie sie 81 niz A. Poza tym lokalizacja przystankow. Na Grulwandzie A nie zatrzymuje sia na skrzyzowaniu Grunwaldzkiej, Bulgarskiej i Jugoslowianskiej (gdzie mozna przesiasc sie na 1, 6, 13, 15, 63, 91), ale na srodku Jugoslowianskiej, pod blokiem zdaje sie 48 - dla mieszkancow moze fajne - ale ogolnie niepraktyczne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukaszbandi linia A IP: *.icpnet.pl 07.01.05, 06:45 Skoro ma zostac to wydaje mi się, że powinna to byc normalna linia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr huckenbush Re: linia A IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 13:09 Moje zdanie jest takie: przede wszystkim, powinna byc zwykla taryfa. Jesli ma sie nazywac pospieszna, to niech faktycznie taka bedzie (czyli niech omija polowe przystankow). Poza tym ona jest potrzebna - bo poki co trasy tramwajowej przez most Rocha nie mamy i linia A byla najlepszym polaczeniem Rataj, Politechniki z Centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr huckenbush Re: Tramwaje zmienią trasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 23:40 Gość portalu: Mario napisał(a): > A oto moje refleksje: > > 1. Wspomniał o tym Łowca Masek w jednym z postów: zjazdy na Głogowską około 18- > tej. Czy ktoś może mi wyjaśnić, czy te wszystkie bimby muszą przejeżdżać przez > zajezdnię Głogowska, skoro i tak za chwilę z niej wyjeżdżają i jadą na > Budziszyńską. Musza. Bo codziennie po zjezdzie dokonywany jest przeglad biezacy. Na Budziszynie tego nie mozna zrobic, wiec musza na chwile do zajezdni zjechac. Inna sprawa, ze wyjezdzac by mogly w wiekszych odstepach czasu... > 2. Zmiany od 1 marca: Generalnie jestem przeciwny dużym zmianom na krótką metę. > > I tak cały układ linii trzeba będzie przebudować po otwarciu trasy przez Most > Rocha (oby jak najprędzej!). Ale skoro już postanowiono: połączenie 3 i 4 to > dobry pomysł - może wreszcie linia 3 przestanie być linią niechcianą i ucichną > spory na temat jej likwidacji. Rozdzielenie 1 na dwie linie również popieram - > może to pozwoli zwiększyć jej punktualność. Ale ta 3 z 4 ma ten mankament, ze znowu zaczynaja nam sie pojawiac linie o zblizonych trasach, rozniace sie na niewielkim fragmencie, a jezdzace co 20 minut (vide 19 i 20 przed 1993 rokiem). > > Czy 11 kursująca jak dotychczas co 20' poprawi komunikację na Królowej Jadwigi? > > Wydaje mi się, że nie - obecnie 6 i 12 kursują naprzemiennie co 5 minut. Ten > jeden dodatkowy kurs 11 wiele nie zmieni. Tak samo jak obecnie 11 "nie czyni > wiosny" na Głogowskiej. Gdyby kursowała co 10' to można mówić o poprawie, ale > tak? > Oczywiscie masz racje. Podobniez z 18. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukaszbandi Re: Tramwaje zmienią trasy IP: *.icpnet.pl 07.01.05, 06:55 11 ma za zadanie trochę rozładować dość spory potok pasażerski z Ronda Rataje do centrum rano, oraz przez cały dzieńw okolicach Starego Browaru, który znacznie zwiększył ruch w okolicy. Może jedna linia nie spowoduje radykalnej poprawy, ale "korków" tramwajowych też nie. Światła na tym skrzyżowaniu nie przepuszczają zbyt często pojazdu szynowego. Myslę, że może się sprawdzić. To z tą jedynka i szesnastka to zupełna farsa. Wraz ze zmianą tras była propozycja zman szczytu, ten ewidentnie zdołał się przesunąć, sam jestem ciekaw czy coś z tego wyszło. A co do A to śmiem twierdzić, że nie jest winą MPK (kierowców/dyspozytorów i wszystkich innych), że są korki na trasie linii (trasę ustala Wydział Inżynierii UM). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobry czlowiek Re: Tramwaje zmienią trasy IP: *.man.poznan.pl 07.01.05, 09:47 A propos linii A... sam z niej korzystalem wiele lat, podobnie jak z wczesniejszej linii C... Obecne A to farsa!!!! Tylko nic nie pomoze wypisywanie postow na Forum GW... LUDZIE KIERUJCIE UWAGI DO WYDZIALU GOSPODARKI KOMUNALNEJ I MIESZKANIOWEJ URZEDU MIASTA!!!! TO ONI ZA TO ODPOWIADAJA I TO ONI DOPROWADZILI DO TAKIEJ SYTUACJI NA LINII A JAKA MAMY DZIS!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario Re: Tramwaje zmienią trasy IP: *.icpnet.pl 07.01.05, 19:19 Szukałem na stronach UM. Nie znalazłem Wydziału Inżynierii. Czy zatem za sprawy transportu miejskiego odpowiada Wydział Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr huckenbush Re: Tramwaje zmienią trasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 23:20 Dokladnie tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr huckenbush Re: Tramwaje zmienią trasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 14:06 11 gowno da. 6 i 12 jezdza na tym odcinku w rownym odstepie czasu - co 5 minut. Tak wiec linia ktora jezdzi co 20 minut bedzie tu jak piate kolo u wozu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Tramwaje zmienią trasy IP: *.echostar.pl 09.01.05, 10:42 11 da i to wiele... Chodzi przede wszystkim o rozladowanie napelnien w swieta (masa studentow i klientow Browaru i Bema) oraz w dni robocze po godz. 20.00, kiedy to 6 i 12 jezdza co 20' i przy Multikinie nie idzie wsiasc do tramwaju.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: djmacieq Re: Tramwaje zmienią trasy IP: *.cku.poznan.pl 07.01.05, 10:18 Jesli mialoby sie sprawdzic to, co prezentuje mapka nowego rozkladu bi.gazeta.pl/im/2419/m2419966.jpg to jest dobrze w kit! Bo zmiany dadza ludziom na Ratajach bezposrednie dojazdy w prawie kazdy kat miasta. Gratuluje wreszcie cos madrego bo wedlug wyliczen pewnego czasopisma poznanskiego na Ratajach mieszka prawie 50% ludnosci tego miasta! Wiec wiecej szacunku dla nas! Zgadzam sie z tym, ze 3 i 4 jada podobnie i troche zal "16" ale... zobaczymy jak to wyjdzie "w praniu". Dobrze ze podziela jedynke bo dojazd z jednego na drugi koniec zajmowal 1,5h. Najwazniejsze jest teraz aby zsynchronizowac odpowiednio rozklady, aby na trasach nie bylo zatorow. Rataje rulezz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolny taras Rataj Re: Tramwaje zmienią trasy IP: *.icpnet.pl 07.01.05, 10:43 zostawcie w spokoju 4ke - ja np mieszkam na dolnym tarasie i nie moge bezpośrednio dojechać na DĘBIEC i jakoś z tego powodu nie płaczę tylko jak chce dojechać do przyjaciół z Dębca to się przesiadam z 7ki na 2 lub 9 lub 10 i nie narzekam - a mieszkańcy górnego tarasu na starołękę mają 5tke - wystarczyłoby o kilkaset metrów wydłużyć tą linię do starołęki a nie kończyć ją ni z gruchy ni z pietruchy na stomilu i pasażerowie z górnego tarasu byliby usatysfakcjonowani a przez ich fanaberie strace połączenie z połabską i z tamtejszymi ZOZami!!!! nie godzę się na to!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukaszbandi Re: Tramwaje zmienią trasy IP: *.icpnet.pl 07.01.05, 14:53 Linia 3+4 nie ma zapewnic bezposredniego połączenia GTR ze Starołęka, to drugorzędna jej rola. Najwazniejsze, aby dowiozła ludzi z GTR rano do centrum a popołudniu do domu, to jest najważniejsze, a na dolnym 3 linie starczą. BTW Chyba jestem jedyna osoba, która pisze, że zmniejszenie linii tramwajowych pod jej domem jest ok i słuszne :) P.S. Na Połabska proponuje pojechac busem linii 74. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr huckenbush Re: Tramwaje zmienią trasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 15:48 Oczywiscie ze prostsze by bylo wydluzenie 5. Albo zamiana koncowek 4 i 5. Ale w MPK panuje polityka "nie-da-sie". Odpowiedz Link Zgłoś
mietek_novak Re: Tramwaje zmienią trasy 07.01.05, 11:03 analizując mapkę od razu rzuca się w oczy że 18 to siódemka bis tylko jeden koniec zamiast na zawadach ma na starołęce więc może dla odmiany należałoby ją puścić przez rondo rataje albo przez śródkę a nie przez starołęke?? druga sprawa - powiększamy ilość linii - więc o unowocześnianiu taboru znowu można będzie zapomnieć - znów zacznie się sprowadzać złom z niemiecko-holenderskiego demobilu zamiast inwestować w unowocześnianie taboru... tyle uwag z mojej strony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rowerzysta a ja wole rower!!! IP: *.icpnet.pl 07.01.05, 12:21 hmm jak widze te wasze opowiesci to twierdze tylko tyle ze : za te sieciowki ktore nie są tanie , kupujecie sobie : -stres - spóznienia -zaleznosc od korkow i od fanaberii kierowcow (czyli zaleznie od humoru kierowcy jedzie on 50 lub 70 km/h miedzy przystankami)co ma swe odbicie w waszym czasie spedzonym w autobusie na przystankach i w tramwajach -jedno co robice dobrego to : niekorzystacie z samochodow i nieprzyczyniacie sie do powiekszania korkow a tym samym frustracji wiekszej czesci spolecznosci poznania. Nawet nie mam nadziei ze pan Kruszynski zastepca prezydenta poznania to tu czyta ale chocby te kilka prawd tu przeze mnie przytoczonych powinno dac jamu i wielu innym urzednikom do myslenia.co do rozkladow to wam wierze to fakt ze są czasem kwiatki takie jakie przytaczacie ja od lat nie jezdze mpk i sobie to chwale mimo iz dobrze sie rozumiem z kierowcami autobusow wielokrotnie ustepuje im miejsca a zawsze wypuszczam pierwszych z zatok przystankowych bo wiem ze tam w autobusie jedzie was klientow czasem 200 w jednym autobusie a ja jestem sam ...ja sie nie spoznie bo jade rowerem ale wam klientom mpk chcoby w tym pomoc moge ze waszemu autobusowi kursowania nie opozniam. W sumie to tylko i tak gest z mojej strony bo ten autobus jak i wiekszosc innych tkwi wiele godzin w ciągu doby w korkach tak wiec traci i paliwo i wasz ( klienci mpk) czas--- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dede 18 IP: *.icpnet.pl 07.01.05, 12:39 a ja sie ciesze - te zmiany ulatwia mi transport, zwlaszcza na dworzec pkp z ogrodow :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ok Re: 18 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 15:24 zgadza sie, 18 to bedzie hit sezonu, laczy 2 najwazniesze ulice w poznaniu - glogowska i dabrowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr huckenbush Re: 18 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 15:51 Przyda sie z pewnoscia, bo korki na Dabrowskiego powodowaly duze poslizgi jedynek. Szkoda tylko, ze to znowu linia z czestotliwoscia 20" Odpowiedz Link Zgłoś
lowca.masek Re: 18 07.01.05, 16:36 A 18 nad korkami przefrunie? Też będzie stać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr huckenbush Re: 18 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 17:18 No tak, tez bedzie stac. Ale zawsze lepiej miec o ten polsrodek wiecej niz go nie miec. Czesto widac na Rynku Jezyckim tlumy czekajace na spozniona jedynke... Odpowiedz Link Zgłoś
lowca.masek Re: 18 07.01.05, 18:52 To nie jest nawet ćwierćśrodek. Różnica będzie tylko taka, że tłumy będą stały pod słupkiem z dwiema tabliczkami a nie z jedną. 18 też będzie opóźniona - po drodze ma Rondo Starołęka z super-hiper-mega inteligentną sygnalizacją i Głogowska/Hetmańska, gdzie światło na skręt zapala się równie chętnie. Załóżmy, że to są 4 minuty opóźnienia - to wystarczy, żeby przed 18 wjechało cuś z Górczyna (5, 8, 14 - trzy linie co 10 minut czyli szansa 100%) i już mamy kolejne 2. Bo nieważne jak zapieprzać będzie ten co wjechał przed 18, to i tak przynajmniej jedno światło za nim musimy odpuścić. Mamy 6 minut w plecy. Zakładając optymistycznie że Bałtyk i Kaponiera nie powiększą nam tyłów i nadoptymistycznie, że na Dąbrowskiego pomiędzy 18 a 17 (dobrze mówię, 17? bo mi się te numerki zaczynają pierniczyć...) będzie rozkładowe 5 minut odstępu to: 1. 17 i tak jest przed nami i zbiera całe tłumy do Ogrodów, 18 jedzie pusta, "lekka, łatwa i przyjemna w prowadzeniu" (cyt. za "Zmiennicy") 2. Na Ogrody bimby przyjeżdżają w odwrotnej kolejności i dyżurny ma kłopot jak je przestawić: albo cofanie i manewry wcale nie miłosne, albo ktoś wyjedzie w trasę opóźniony już z pętli. I znowu pierwszy zbiera tłumy a drugi jak otwiera drzwi to tylko muchy wlatują. Odpowiedz Link Zgłoś
ex3704 Re: 18 07.01.05, 19:40 > 2. Na Ogrody bimby przyjeżdżają w odwrotnej kolejności i dyżurny ma kłopot jak > je przestawić: albo cofanie i manewry wcale nie miłosne, albo ktoś wyjedzie w > trasę opóźniony już z pętli. I znowu pierwszy zbiera tłumy a drugi jak otwiera > drzwi to tylko muchy wlatują. Cofanie i manewry nie beda juz takie klopotliwe, bo zeberko przestalo byc zeberkiem (dobudowano wyjazd w male kolko, co pewnie zauwazyles), a nadto jesli miasto nie sypnie kasy to nie bedzie rezerw czynnych i bedzie mozna gracko korzystac z trzeciego toru celem dokonania wyprzedzan. Odpowiedz Link Zgłoś
lowca.masek Re: 18 08.01.05, 03:54 Ślepy nie jestem... Ten wyjazd z żeberka to jedyny dowód, że uczeni zza biurek czasami słuchają pracowników, tylko trzeba o czymś 15 lat przypominać. Ale wajcha na dawne żeberko nie jest sterowana przez dyżurnego i w dodatku znajduje się przed przystankiem dla wysiadających. Czyli jak końcówkarz zobaczy, że 17 jest przed 18 to co? Szybki wyskok z budy, zwrotnik w łapę i sprint do wajchy zatrzymać 18? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex3704 Re: 18 IP: *.pozman.pl / *.nat.pozman.pl 09.01.05, 20:07 Zawsze lepiej wycofac z malego kolka w dawne zeberko niz z zeberka na ulice... A sterowanie obu zwrotnic by sie istotnie przydalo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukaszbandi Re: Tramwaje zmienią trasy IP: *.icpnet.pl 07.01.05, 14:55 Patrząc na to w Twój sposób to 12 i 13 pomiedzy Starołęka a Teatralka też się bisują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WINIAR OBRONA LINII 11 IP: 193.29.205.* 07.01.05, 15:24 Dajcie spokój "11" bo "9" sama nie da rady na winiary, solacz i AR. "9" bisuje "2-ke" na trasie od kaponiery do dębca więc niech może ona ("9")jeździ co 20 minut a "11" niech będzie bardziej efektywa do browaru i na pks i niech jedzie co 10 minut. Po co piąta linia na Grunwald skoro nawet na PST jest ich mniej, więc niech "3" i 4 się zabliźniacza! ale 3 po 18 w dni robocye konczy zebz nie dublowac 4 bo to tak jakby teraz byly dwie 4!!! A poza tym w poznaniu winno bzc jak najwiecej lini ale nie az 25!! *11* przyda sie kolo browaru po 18 kiedz to tramwaje jada co 20 minut i czasem trzba czekac po 12 minut i nie ma sie gwarancji ze sie wsiadzie! A co do *18* ktora ma zastapic *11* na glogowskiej i hetmanskiej a nie *1* jak napisala WYBORCZA to musi jezdzic co 20 minut z ogrodow na staroleke! TO SA PO KROTCE ZREASUMOWANE WASZE WYPOWIEDZI A NAJGLUPSZY TO JEST CHYBA LOWCA.MASEK! WARA OD WINIARSKIEJ *11* Odpowiedz Link Zgłoś
lowca.masek Re: OBRONA LINII 11 07.01.05, 15:40 A TY JESTEŚ MĄDRY JAK MÓJ GUZIK OD ROZPORKA, KMIOCIE Mi to zwisa, zróbcie se i 58 linii i niech wszystkie wpieprzą się na jedno skrzyżowanie, mi płacą za godzinę, nie za kilometry, to Wam się spieszy, nie mnie (chyba że na ostatnim kursie) A ŻEBY MNIE OBRAZIĆ TO NAJPIERW TRZEBA MIEĆ MÓZG Odpowiedz Link Zgłoś
lowca.masek Re: OBRONA LINII 11 07.01.05, 15:41 Jeszcze jedno: jaka linia, taki obrońca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matiusz JA ZMIENIŁBYM 3, 10, 11, 16 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 23:39 Ja bym puścił 11 z Górczyna cały czas prosto, aż do mostu dworcowego, potem przez PKS, Pólwiejską, az do Dębca. Moim skromnym zdaniem 3 jest zupełnie niepotrzebna i za dużo wozów jeźzi w kierunku Junikowa, gdzie ruch jest umiarkowany. 16 powinna kursować co 20 minut. A PO JAKĄ CHOLERĘ 10 JEŹDZI TAM KOŁO KINA WILDY??? PRZECIEŻ NA PÓŁWIEJSKIEJ NIE MOŻNA WŚIĄSC W GODZIANCH SZCZYTU DO TRAMWAJU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz_z_wildy Re: JA ZMIENIŁBYM 3, 10, 11, 16 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 00:30 z tą 10tką toś niezle wyleciał "PO JAKĄ CHOLERĘ 10 JEŹDZI TAM KOŁO KINA WILDY???" Ja mieszkam kolo tegoż kina i 10 mi jest potrzebna!!! wiec jesli tak sądzisz to się grubo mylisz. To samo coś napisał o 11 z Górczyna na Dębiec? bueheheh moze jeszcze przez hetmańską - będzie bliżej :P Człowieku Ty sie wogole na planowaniu sieci komunikacji nie znasz. A co do 3ki "3 jest zupełnie niepotrzebna i za dużo wozów jeźzi w kierunku Junikowa" do jakiego Junikowa? Czy 3tka tam jezdzi??????? Chyba nie w tej linii czasowej zyjesz. W polowie lat 90tych tak było Odpowiedz Link Zgłoś
rachp Re: JA ZMIENIŁBYM 3, 10, 11, 16 09.01.05, 11:48 Faktem jest jednak, że z 10 mogłaby z Dębca wrócić na swoją pierwotną trasę przez Hetmańską - obecnie nie ma w tym kierunku dogodnych połączeń, a szkoda. innym alternatywnym rozwiązaniem byłoby pozostawienie 10 na Wierzbięcicach, ale za to skierowanie 9 przez Hetmańską i Głogowską na Piątkowską - obecnie znaczna część trasy 9 pokrywa się z 2 i - szczerze mówiąc - jest to bez sensu, zwłaszcza gdy zaraz po 2 jedzie 9. Przyjęcie takiego rozwiązania dałoby jeszcze jeden efekt - skrócenie czasu przejazdu między skrajnymi punktami linii. Przy obecnej obsadzie 9 dałoby to większą częstotliwość, co pozwoliłoby inaczej wykorzystać 11, o czym była mowa w wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Tramwaje zmienią trasy IP: 195.20.110.* 11.01.05, 11:51 - a ja widzę, że 18 to trasa starej 19, kiedy to jeszcze wagony "N2" kursowały... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LMB Brak informacji, reklamy IP: *.icpnet.pl 08.01.05, 11:51 Miasto zmienia trasy z wyprzedzeniem dwumiesięcznym? A gdzie informacja? Ktoś widział jakieś reklamy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukaszbandi Re: Brak informacji, reklamy IP: *.icpnet.pl 08.01.05, 13:08 Info w tramwajach juz teraz jest niepotrzebne, a w swoim czasie na 100% sie pojawi. Informację na stronie MPK i przystankach tez pewnie znajdziesz z odpowiednim i wystarczającym wyprzedzeniem. To dopiero za prawie 2 miesiące, info w lokalnej prasie chyba wystarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
poznaniak85 wykorzystać nieużywane tory 08.01.05, 21:45 Dlaczego nie wykorzystają torów na Towarowej, tylko chcą puszczać tramwaj Ratajczaka???Po co chcą budować nową trasę na Podgórnej zamiast tramwaj jadący Strzelecką skierować w Zieloną(leżące tam tory można wymienić i doprowadzić do mostu Rocha-byłoby to napewno tańsze rozwiązanie,a nie puszczać jeszcze tramwaj i tak wąską Podgórną na odcinku parku Chopina) a poza tym to po co dwa tramwaje jadą na Starołękę?jeden z nich mógłby zawracać już w Stomilu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta p Re: wykorzystać nieużywane tory IP: *.icpnet.pl 08.01.05, 22:19 jeden z nich moglby zawracac na Stomilu? A kto jezdzi na Stomil? Ikilka osob - prawie wszyscy w strone Staroleki. I ci musza sie przesiadac, zeby zdazyc na autobus,pociag, do pracy... Jeszcze a propos linii 16 - po co ja skracac? Czy ktos z mpk jezdzil 16? Czy wiedza, ze na petli Lecha jest juz czesto prawie pelna? GTR nie ma bezposredniego polaczenia z pestka - byla 16 z Lecha, a teraz nawet to nam sie zabiera! A przeciez coraz wiecej osob jezdzi na Morasko na kampus UAM, ktory z roku na rok sie rozrasta - juz teraz sa tam 4 wydzialy i plywalnia! Nawet mimo zwiekszenia czestotliwosci jazdy autobusu 98, rano trudno jest sie wcisnac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: wykorzystać nieużywane tory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 03:04 co do linii 16. Czy wg Ciebie bedzie gorzej z dostaniem sie z GTR na Morasko? hmmm od marca bedziesz mogla z GTRu aż 4ma tramwajami (3,4,11,17) dostac sie na 'Teatralkę' gdzie masz 4 tramwaje (12,14,15,16) na pętle PST. Wg mnie o wiele szybciej to bedzie. Do tej pory 3ba bylo czekac na tylko 16tke, która jako jedyna zawiozla bezposrenio na pętle PST a przesiadka na teatralce zajmie najwzyzej minute Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pulp Re: wykorzystać nieużywane tory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 09:38 Tylko trzeba brać pod uwagę to że i 3 i 4 i 11 będą miały super częstotliwość co 20 minut.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta p Re: wykorzystać nieużywane tory IP: *.icpnet.pl 09.01.05, 11:03 no wlasnie! Czyli tak na prawde czestotliwosc sie nie zmieni - co 10 minut na teatralke. Teraz tez mam 1 na teatralke i co z tego? Kiedy ktos sie cieszy jedzie byle do przodu, a i tak, byly to co najmniej 2 przesiadki - na 16 na Lecha i potem na 98. A gdy 16 uciekla - bo tak jakos "dziwnie" bylo, ze 5 jechala dolownie pol minuty po 16 i w 80% przypadkow wjezdzajac na Lecha widzialam tyl tramwaju nr 16.. - wowczas przesiadek bylo - roznie, czasem nawet dochodzily do 4- 5... Zachecam osobe, ktorej liczba przesiadek nie robi roznicy do podrozowania ta trasa 10 razy w tygodniu - w ta i z powrotem! Wiekszosc duzych dzielnic ma polaczenie z Pestka - dlaczego Rataje nie maja? Nie liczac 12, ale ona nie dojezdza na GTR! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-)) Zmiany, zmiany.... IP: *.echostar.pl 09.01.05, 11:07 1. 3 i 4 to de facto jedna linia. Obie co 20 minut - na odcinku Murawa - Staroleka daja linie co 10 minut. Mowiac inaczej linia 3 jest wariantem kursow linii 4 do Wilczaka. Kto wie, niebawem MPK kupi wagony dwukierunkowe z Niemiec, moze wtedy takowy uda sie wykorzystac na odc Murawa - Wilczak i wtedy 4 bedzie z powrotem tylko 4. NO! 2. Zadaniem 11 jest przede wszytkim rozladowanie tloku na odc. Most Dworcowy - Rataje. Wiadomo, ze linia co 20 minut, to nie to co linia co 10'. Ameryki nikt tu nie odkryl. Jednak nie zapominjamy o tym, ze po godz. 20.00 i przez caly dzien swiateczny wszystkie tramwaje jezdza co 20 minut, a wtedy w 6 i 12 jest tez niemilosierny tlok (Stary Browar, Bema, Dworzec PKP - Serafitki (studenci z plecakami szczegolnie w niedziele wieczorami) itp.) 3. Podobnie z 18... w czestotliwosci 20 minutowej nikt nie bedzie czeka na Teatralce 20 minut za tramwajem na Ogrody... Juz nie mowiac o podstawowych plusach 18 czyli relacji Ogrody - Dworzec PKP. 4. Lowco Masek nie tragizuj!!! Jeszcze nic nie ruszylo, a Ty juz twierdzisz, ze nic nie wypali... Wrozka jestes? :-)) 5. Jesli chodzi o 4 przez GTR, to ta zmiana jest podyktowana PRZEDE WSZYSTKIM podzialem linii 1 i koniecznoscia zapewnienia polaczenia GTR z Teatralka, a nie polaczenia GTR ze Staroleka (osobiscie zawsze bylem przeciwnikiem tego polaczenia widzac znikome ilosci osob korzystajace z tej relacji). Poza tym na Zegrzu i Orła zawsze istniała linia aut. 65. 6. Pozdrawiam wszystkich Forumowiczow!!! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
lowca.masek Re: Zmiany, zmiany.... 09.01.05, 14:55 Ja nie tragizuję i niczego nie wróżę, tylko wkurza mnie odchodzenie od przyjętych 13 lat temu zasad, które się sprawdziły. Czyli mniej numerków, za to wszystkie linie z tą samą częstotliwością i dograne połączenia na węzłach. Naszej komunikacji nie uzdrowią takie pół- i ćwierćśrodki, bez poważnych inwestycji w nowe trasy i pojemniejszy tabor się nie obejdzie. Zaraz pewnie zostanę rozstrzelany, ale zaryzykuję i stwierdzę, że sama trasa PST w formie, w jakiej została uruchomiona to też półśrodek! Bo została wpuszczona "w miasto" w najgorszym chyba miejscu - na węzeł, który i wcześniej lubił się korkować, a nie ma innej alternatywnej trasy z dzielnic północnych niż przez Most Teatralny. Miasto musi jak najszybciej zacząć realizację przyjętej w latach 90. polityki komunikacyjnej, a dopóki to nie nastąpi to można jedynie korygować niedociągnięcia w istniejących rozkładach, a nie tworzyć stale nowe. Odpowiedz Link Zgłoś
jesol Re: Zmiany, zmiany.... 09.01.05, 19:32 > Ja nie tragizuję i niczego nie wróżę, tylko wkurza mnie odchodzenie od > przyjętych 13 lat temu zasad, które się sprawdziły. Tak, ale trzynaście lat temu... i sprawdziły się tylko przez kilka lat. Odpowiedz Link Zgłoś
lowca.masek Re: Zmiany, zmiany.... 10.01.05, 19:10 jesol napisał: > Tak, ale trzynaście lat temu... i sprawdziły się tylko przez kilka lat. Bo potem zaczęli (oni - wiadomo kto, ale ja tego nie powiedziałem) je knocić. A w Dreźnie jakoś sprawdzają się do dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał G. Re: Zmiany, zmiany.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 00:38 Osobiście uważam, że zamiast tworzyć nowe linie (jak to dobrze brzmi) co 20 minut lepiej jest zastanowic jak wykrzystać obecny potencjał. Po pierwsze torowiska już nie chodzi o to aby były idealnie proste- ale to też sieprzyda- ale aby były odzielone od pasa ruchu samochodem i to wszędzie gdzie idzie a jak nie idzie to wykąbinować aby poszło. Druga sprawa sprawna sygnalizajca nie korki tramwajowe przed świadłami a cykl tak długi, ze jadąc w drugim wagonie juz jest czerwone. Trzecia sprawa niektóre punkty jak teatralka jest praktycznie wykorzystnana na maxa wiec wkładanie dod. lini jest absurdem i tutaj największy bład jaki zrobił MPK i miasto likwidowanie ługich przystanków a tak na 6 czy na 12 czy 16 lub innej zatłoczonej linii dać trójskład to napewno jest ekonomiczniejsze po pierwsze a po drugie nie blokuje tak skrzyżowań jak dwa obrębne składy (jedna faz świateł dla trójskładu dwie fazy dla dwóch skladów) a efekt pojemnosciowy taki sam (co 10 minut 3x105 a co 10mniu 2x105 i co 20 minut 2x105). Linia A,74,90 to jest po porstu paranoja ostatnio jechałem 90 bagatela 40 minut spóźnioną - na skrzyżowaniu Solna-Garbary w strone Winograd. Pozdrawiam Michał Górny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WINIAR OBRONIA LINII 11 IP: 193.29.205.* 11.01.05, 12:16 WINIARSKA "11" NIETYKALNĄ BĘDZIE! I cy coś się np. tzw. osobnikowi pt."lowca.masek" w tej linii nie podoba??A mozg mam i to wiekszy od ciebie bo nie wypisuje tutaj nierealnych i bzdurnych zmian tylko takie, ktore maja jakąś szansę powodzenia. Aha i to hasełko "moj tramwaj moja teierdzą"?? buehehehehe :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
lowca.masek Re: OBRONIA LINII 11 11.01.05, 15:15 Przecież nie będę się kłócił z blokersem o IQ na poziomie prapłetwca. Gó..arzu, jak ja w MPK pracowałem, to Twój stary właśnie produkował pradziadka tego plemnika który potem dał początek Tobie. Jedź sobie całkiem niedaleko na zachód i zobacz jak ustala się trasy linii a dopiero potem otwieraj swój otwór gebowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LMB Re: Brak informacji, reklamy IP: *.icpnet.pl 15.01.05, 08:52 > Info w tramwajach juz teraz jest niepotrzebne, a w swoim czasie na 100% sie > pojawi. Wolne żarty. Pewnie wkleją jakieś kartki w tramwajach. Informacja leży. Przykład: żeby sprawdzić rozkład jazdy np. z WAPu, trzeba przebić się przez 4 (cztery!) menu. Na świecie jest to zrobione tak: masz kod przystanku albo kod linii na przystanku, wklepujesz go i już masz rozkład. Podobnie informacjha internetowa na mpk.pozan.pl - zrobiona zupełnie po niemiecku, czyli wszystko w ładnym ordnungu, a żadnej ergonomii. Przybliżę: po kiego grzyba ustawiać wszystkie linie do wyboru, zamiast ostatnio wybranych (informacja do przeczytania z cookie)? Jeśli zazwyczaj sprawdzam 64, 6 i 8, to po co mi info o 58, skoro ja się w ogóle na starołęce nie pojawiam? Reasumując, panie z marketingu! Czy łaskawie możecie nie koncentrować się w 100% na sprzedazy reklam? Robicie dobrą robotę, ale zadbajcie też o informację. Przy okazji, dlaczgo na stronie MPK są reklamy klubu miłośników pojazdów szynowych? Odpowiedz Link Zgłoś
yashoo do Łowcy Masek 12.01.05, 13:19 Na wstępie gratuluję wygranej - do której pośrednio się przyczyniłem ;-) Jednakże zauważ, że kiedy używasz konkretnych argumentów to można w dyskusji się do nich odnieść, w przeciwieństwie do postów, w których grasz wyłącznie na emocjach, i co tu dużo mówić - nieraz dość ostro, by nie powiedzieć wulgarnie, krytykujesz nie tyle pomysły, co ich "dawców". A tymczasem tak się składa, że w części przynajmniej zgadzam się z tobą - podzielam np. opinię, ze po otwarciu PeStki niepotrzebnie zrobiono 15 - zamiast trójkę skierować na Sobieskiego, zgadzam się, że linie kursujące w innym rytmie niż 10' wprowadzają niepotrzebny chaos do zgranego układu, czy wreszcie - także obawiam się że 18 na odcinku od Ogrodów do Teatralki będzie stała w (jeszcze większych korkach) i tym samym zniweczy słuszny pomysł podziału 1 na dwie linie. Natomiast nie sposób nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że czy to układ 13 linii z '93, czy też obecny - nie przystają do zapotrzebowania. Niestety polityka Miasta jest jaka jest, i mimo najlepszej nawet woli wprowadzania zmian przez MPK-owską inżynierię (a pomimo twojego krytycznego nastawienia do tego działu nie powiesz chyba że absolutnie wszystko co robią jest złe) - nie wszystkie zmiany da się przeforsować. Stąd takie półśrodki jak w proponowanym układzie 18 linii. Zgadzam się, że należy zachować czujność, żeby przypadkiem nie doszło do sytuacji typu - skoro mamy już 18 to zróbmy jeszcze 19 itp. Na zakończenie - uważam, że biorąc pod uwagę to, że na 100% tramwaje pojadą Mostem Rocha oraz że najprawdopodobniej prędzej czy później (choć jak widzę jak to się toczy to oceniam że jednak raczej później...) powstanie linia od Lecha do Franowa - już dziś powinniśmy zacząć opracowywać sensowny układ optymalnej ilości linii kursujących w regularnym rytmie (tzn. bez wyjątków, typu w robocze co 20' albo nie kuruje w weekend). Obawiam się jednak, że polityka "poprawiania" (konieczna, ale tylko doraźnie, w perpektywie max. roku - a nie jako docelowa) zdeterminuje nowy układ, i po prostu dwie-trzy linie zostaną skierowane przez Most Rocha a dwie inne nieco zmienione. I wtedy faktycznie będzie kiepsko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-)) Re: do Łowcy Masek IP: *.echostar.pl 12.01.05, 16:56 A ja jeszcze dodam do tej wypowiedzi, ze z pewnoscia gdyby Miasto mialo pieniadze, to nie byłoby koniecznosci tworzenia linii co 20 minut. Niestety sytuacja jest jaka jest... pieniedzy nie ma, a na dodatek jest ich mniej niz w ubieglym roku... do tego wszystkiego miasto od lat konsekwentnie nie realizuje polityki rozwoju transportu szynowego... ciagle tylko gadanie, gadanie... od lat powtarzane te same pomysły, a efektów zero... i co zrobic w takiej sytuacji? Niestety pozostaje ograniczyc se jedynie do tych polsrodkow, jakimi sa zmiany tras... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: do Łowcy Masek IP: *.tarnowo.sdi.tpnet.pl 14.01.05, 07:08 Ja tez podpisze sie pod tym co mowi Łowca Masek! Ma chlop racje! Poza tym nikt nie wspomnial jeszcze o samych petlach,ktore tez niemilosiernie dostana w dupe! Staroleka, mimo iz zrobiona, to bedzie przyjmowala 5 tramwajow,z czego az 3 w cyklu co 20' (a jak ktorys wyprzedzi inny??) Podobnie bedzie z ogrodami,gdzie juz niemilosiernie spozniona jedynak czesto bolkuje dwojki i siodemki, ktore swoja droga,gdyby odjezdzaly w wiekszym odstepie czasu to tez by sie wyprzedzaly i mialy spoznienie na starcie! Teraz na Ogrody pojada dwa tarmy Dabrowskiego co rano i okolo 15 da niemilosierne spoznienienia, a 18 to tez linia co 20 minut,iwec taka czestotliwosc bedzie blokowala pozostale 3 z czestotliwoscia co 10 minut! no i jeszcze jeszcze odcinejk do Lecha do Zamenhofa, dzie mamy 1,3,4,5,11,17, co daje nam 6 tramow! mimo ze 3 w cyklu co 20, to jednak to chyba lekka przeginka!! POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
ex3704 Re: do Łowcy Masek 14.01.05, 09:35 Ze Staroleka przesadzasz, zawsze w odwodzie jest zajezdnia, przez ktora mozna przejechac (co sie robi na codzien, czasem tez podmieniajac nawalajace wozy, co zbija wskaznik awaryjnosci Fortecznej) ;-) Z Ogrodami zgadzam sie. Niemniej jednak jestem zdania, ze zalety zmian przewyzsza niewatpliwie istniejace wady. Odpowiedz Link Zgłoś
yashoo Re: do Łowcy Masek 14.01.05, 11:14 (...)Niemniej jednak jestem zdania, ze zalety zmian przewyzsza niewatpliwie istniejace wady. Też mam taką nadzieję - niemniej jednak podtrzymuję to co napisałem powyżej - już dziś zacznijmy sensowną dyskusję nad nowym układem linii po otwarciu Mostu Rocha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Winiar Re: do Łowcy Masek (KONIEC) IP: 193.29.205.* 14.01.05, 13:42 Po pierwsze nie jestem blokersem a po drugie to nie miejsce na jakies głupie uwagi tylko na rozmowę (!!) o zmianach w układzie linii tramwajowych. Łowca masek twierdzi ze pracuje w mpk.Tak? Ciekawe co tam robi? (bez komentarza) Jeżeli umieszcza tego typu uwagi to chyba zetonów zabrakło jak go robili. Dobra kończę tę bezsensowną dyskusję z nim bo ktoś musi być mądrzejszy. Nie wiem po co czepia się linii 14, która ma byc linią północ-południe i jest nie do ruszenia. A jak miałyby niby jeździc tramwaje PST. 12 normalnie a dalej co? 14, 15(która została uznana za niepotrzebną?-to chore) i 16 jak mają jeździć? Co do pętli to obawiam sie o ogrody! Będzie kocioł, ale dojdzie chyba tylko 18 (powinna jeżdzić co 20 minut skoro zastępuje "11"). Kończac co do "11" to ona musi jechać z PIĄTKOWSKIEJ bo "9" na puszkach(wagony hloenderskie) nie da rady!! Poza tym "11" zawsze łączyła Winiary, Sołacz i AR z Dworcem PKP a teraz będzi jeszcze z PKS-em. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spoxer Czytam IP: 193.29.205.* 14.01.05, 13:46 czytam i czytam te posty i niech ci pracownicy co tu są powiedzą czemu nawet w rozkładzie z piątkowa 16 tak zaraz jedzie za 12 albo 11 za 9 bo w drugą strone rozumiem..... I nie likwidowac 15 Odpowiedz Link Zgłoś
yashoo Re: Czytam 14.01.05, 18:08 Nikt w tym wątku nie postulował likwidacji 15 - padło jedynie stwierdzenie, że być może w '97 bardziej celowe byłoby, gdyby po otwarciu PeStki na Sobieskiego skierowano ówczesną 3 (Budziszyńska-Wilczak). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Czytam IP: *.tarnowo.sdi.tpnet.pl 14.01.05, 18:16 No nikt nie porusza,bo chyba nie ma to wiekszego sensu,bo wszyscy juz sie pogodzili,ze teraz w naszym miescie panuje moda na tworzenie nowych lini,a nie na ulepszanie juz instniejacych, a szkoda. Zueplnie innym tematem jest to,ze rzeczywiscie podczas tworzenia lini na trase PST w 97r. popelniono kilka bledow! ale teraz nie ma juz co gdybac, jest jak jest!Z calej tej "rewolucji" najmnije mi sie podoba opcja puszczania 18 co 20 minut,bo ta linia (pomijajac korki na Dabrowskieg,skrzyzowanie Głogowksa-Hetmanska,Rondo Środka i kilk ainnych przeszkod na trasie) moglaby byc hitem w naszym miescie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Most Rocha IP: *.tarnowo.sdi.tpnet.pl 14.01.05, 18:25 Nie wiem jak dla was,ale dla mnie najbardziej sensowne byloby puszczenie przez most 5 i 13! Oprocz tego moglaby ta trasa jeszcze jezdzic 3 lub 4 i z przykroscia stwierdzam,ze nie wiedze potrzeby puszczania tamtedy wiekszej ilosci tramwajow! Choc spogladajac na mapke sieci, to wszystkie te trasy maja bardzo podobny przebieg i beda sie dublowaly,wiec pewnie czeka nas jeszcze jakas dokladka w postaci 19, cholera wie czego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mac 97? IP: 213.25.168.* 16.01.05, 17:18 Po co taka linia 97????? Zieliniec - Nowe Zoo? Przecież od Mogileńskiej do noewgo zoo jeździ 57 (a w nim ze 4-5 osób na kurs...) Można by było zrobić taką trasę: Śródka - Zawady - Główna - Krańcowa (obok akademików, Politechniki i wyzszej szkoły hotelarstwa) - Warszawska - Zieliniec! Ulicą krańcową chodzą T A B U N Y studentów, aż chodnik za wąski, mają do tramwaju 1,5 kilometra! Już tyle razy proszono o linię w tamtym kierunku ul. Krańcowej, a MPK po raz kolejny wymyśla linię wożącą powietrze!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaros "16" na Marcinkowskiego! IP: *.p-s-inter.net 16.01.05, 18:16 Wg mnie bezsensem nowego rozwiazania jest puszcenie linii nr 16 na plac Wielkopolski. Po pierwsze kupcy będą narzekać (juz narzekają), po drugie tory na p. Wlkp. są w nie najlepszym stanie. Lepiej byłoby puścić tramwaj w Gwarną potem Św. Marcinem, Marcinkowskiego i 27. Grudnia z powrotem do Gwarnej i Fredry, tak jak kiedyś linia "D". Przynajmniej mieszkańcy Piątkowa mieliby dojazd do serca Centrum, a nie na jego obrzeża. A jak otworzą wreszcie linie przez most Rocha to można "16" przedłużyć nową traśa do GTR i dalej na Stomil lub Starołęke {połączenie Piątkowa, Winograd i Winiar z ratajami i Starołęką jest bardzo potrzebe, gdyż wile osób np. mieszka na Piątkowie, a ma rodzine na Ratajach czy tam pracuje.) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OBIEKTYW Re: "16" na Marcinkowskiego! IP: 193.29.205.* 17.01.05, 14:46 Popieram to ze moze jechac do marcinkowkiego bo na pl wielkopolskim narobi tylko zamieszania ale jesli chodzi o sprawę połączenia winograd z ratajami to bedzie 3 i 4 ,a piątkowa z ratajami to jest 12, a winiar i sołacza z ratajami jest 11 więc dajcie spokoj z ta 16!!! Nie wspomne juz o 74, 83, 67 czy 90(moze wreszcie kiedys pojedZie do dworca Rataje). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Tramy w Poznaniu IP: *.tarnowo.sdi.tpnet.pl 17.01.05, 21:21 Pewnie wiekszosc moja propozycja rozsmieszy, innych moze zainteresuje,ale wiekszosc powinna nad nia pomyslec! W niedlugiej perspektywie czeka nas z Poznaniu otwarcie trasy przez most rocha, nieco pozniej otwarcie trasy na Franowo! Nie mam nic przeciwko tym inwestycjom,sa berdzo dobre, na pewno beda pomocne,ale moze przy tej okazji nalezaloby siasc i na spokojnie przy wspolprcy wszystkich ekspertow (Politechnika, MPK, Uniwersytet, pasazerow) jeszcze raz od poczatku ulozyc siec tramwajowa dla naszego miasta! Nie ma przeciez zadnego sensu tworzenie coraz to nowych lini,ktore beda jezdzily co 20 minut,czy w szczycie! Wiem,ze nowe trasy to kwestia, dowch czy trzech lat,ale na to co proponuje ten czas na pewno nie bedzie zbyt dlugi! wystarczy na dokladne badania i pomiary,ktore trasy sa najbardziej uczeszczane! bedzie mozna zrobic cos z taborem (do NG, moze cos nowego), bedzie nieco czasu na remont najbardziej zuzytych torowisk i w koncu na nowe rozlozenie lini, moze nawet na tak gruntowna renowacje jaka mial amiejsce w 93 roku! w koncu 2 i 9 to w 75% ta sama trasa, tak samo jak od 01.03 3 i 4 (nie wspominajac juz o 17 od Teatralnego do Lecha)! Skracanie na sile 16,byleby tylko zostala, podobnie jest z 15,ktora tez "jest" nieco na sile! 1 i 7 po zmianach to tez trasy bardzo zblizone! Wcisniecie 18 na Glogowska, bo ma zastapic 11 ,tylko ze pojedzie co 20 i skreci na Starolece i do Lecha tak nie dojedzie i konieczan jest przesiadka!przeciez od Kaponiery do Hetmaskiej sa juz 3 tramy i 18 co 20 minut niewiele pomoze! Tak samo z "nowa" 11,ktora ma odciazyc posiadlosc Kulczykow! Ona pojedzie co rowniez co 20,co na godzine da oszalamiajaca ilosc 3 tramow (marna pociecha dla 6 i 12)! Wiem,ze latwo krytykowac,ale nie tylko o to mi chodzilo! Wytklnalem te wady (pewnie sa i inne),ale nie przecze,ze obecny uklad (od 01.03) bedzie mial tez zalety i to pewnie sporo! Chcociaz pragne jeszcze raz podkreslic, bronmy sie przed sytuacja z warszwy,gdzie czterdziesci pare lini jest, a niektore jezdza raz na godzine! u nas to nie potrzebne, nam potrzeba kilkunastu (maksymalnie) lini o duzej czestotliwosci i na potrzebnych trasach! dlatego uwazam,ze juz etraz w obliczu inwestycji trzeb amyslec o nowych trasach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pecek Re: Tramwaje zmienią trasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 01:13 To jest bardzo dobry pomysla! Prosze na nowo uruchomic tory kolo katedry. Obecnie sa stanowczo za daleko. Boje sie schodzic do przejscia podziemnego, bo zawsze mi sie wydaje, ze zaleje mnie Warta... Odpowiedz Link Zgłoś