Dodaj do ulubionych

Universum obniża opłaty

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 00:30
Uniwersum jak Uniwersjada obniża bo przegrywa!
Będzie taniej po śmierci!
To jest wiadomośc dnia!
Wyluzuj Janek... bo Ty dobrze wiesz jak jest!!..
Obserwuj wątek
    • Gość: jarek Re: Universum obniża opłaty IP: *.icpnet.pl 11.01.05, 14:24
      A ci ktorzy kopneli w kalendarz,wczesniej,dostana zwroty
      pieniedzy.Sprwiedliwosc jakas musi byc.
    • Gość: george Re: Universum obniża opłaty IP: *.icpnet.pl 11.01.05, 14:53
      A co z cenami na cmentarzach parafialnych? Tam to dopiero jest rozbój.
      • pan.nikt Re: Universum obniża opłaty 11.01.05, 17:42
        U nas na wsi ceny na parafialnym sa porównywalne z tymi na komunalnym.
        • Gość: george Re: Universum obniża opłaty IP: *.icpnet.pl 11.01.05, 18:20
          Czyli jak widać na wsi nie tylko taniej się żyje, ale i taniej się umiera.
          A pobiera u Was proboszcz "podatek" za zgodę na postawienie nagrobka?
          • pan.nikt Re: Universum obniża opłaty 12.01.05, 00:55
            Nie wiem.
            • Gość: george Re: Universum obniża opłaty IP: *.icpnet.pl 12.01.05, 12:56
              To Ci powiem jak jest w Poznaniu. Idziesz do kamieniarza, ten rysuje projekt i
              wpisuje cenę. Oczywiście w tym momencie musisz nakłonić go do grzechu i wpisania
              lipnej ceny, bo od tego, co wpisze kamieniarz musisz 10% zapłacić proboszczowi
              za wydanie zgody na postawienie nagrobka. Proboszcz, czego mój rozum pojąć nie
              może, nie jest zobowiązany do posiadania kasy fiskalnej. Pieniądze więc bez
              pokwitowania z niebywałą gracją wsuwane są do szuflady biurka. Później stajesz
              oko w oko z panią z urzędu skarbowego i dowiadujesz się, że gdybyś miał kwity od
              proboszcza, to mógłbyś zwiększyć koszty poniesione na pochówek i tym samym
              zapłacić niższy podatek od spadku. Jeśli takowy jesteś zmuszony zapłacić.
              Może warto by powalczyć, by urządzenia fiskalne trafiły do parafii. Myślę, że
              "Gazeta" ma w tym zakresie pełne pole do popisu.
              • pan.nikt Re: Universum obniża opłaty 12.01.05, 14:05
                Nie skomentuję, z braku wiedzy na temat wymagań proboszczów.
                Wiem, ze proboszczowie wymagają uzgodnienie projektu (żeby nie było bohomazów,
                albo, żeby nagrobek nie był obraźliwy dla Boga, albo ludzi), ale czy trzeba za
                to płacić???

A stawiałem w ubiegłym roku nagrobek na komunalnym. W zasadzie jest wymóg
                uzgadniania, ale chyba nikt go nie przestrzega, albo kamieniarze, mają jakiś
                stały patent.
                Zamówiłem nagrobek, kamieniarz postawił, teściowa zapłaciła (nagrobek tescia) i
                wszystko.
                Podobnie robiłem nagrobek ojca i dziadków.
                • pan.nikt Re: Universum obniża opłaty 12.01.05, 16:27
                  Jeszcze z innejbeczki.
                  W dzisiejszej GW napisanli, że kopiący grób odkopali kości i resztę trumny, ale
                  ktoś stwierdził, iż mineło 20 lat i albo rodzina musi wnieść nową opłatę, albo
                  wolno kopać.

Otóż, na naszym cmentarzu parafialnym, proboszcz nie kopie grobów pomimo braku
                  opłaty. Ba chcąc uporzadkować cmentarz, przez 2, czy 3 lata prosił o zgłoszenie
                  grobów, bo będzie musiał skopać ( i nie chodziło o pieniądze, ale o porządek).
                  Po tych 2, czy 3 latach na Wszystkich Swiętych oznaczył groby przewidziane do
                  skopania i ponownie dał rok na reakcję rodziny (wystarczyło zrobić porządek,
                  żeby było widać dbałość o grób).

Tak, że nie każdy proboszcz równy i nie powinno się narzekać na kościół, tylko
                  na niektórych ludzi koscioła.
    • mantis77 Niekture slogany tracą ważność 12.01.05, 00:37
      Niekture slogany tracą ważność bo jak teraz mówić "Żyć nie umierać" kiedy
      chociaż coś staniało.
      • mantis77 Re: Niektóre slogany tracą ważność 12.01.05, 00:38
        Boże jaka wtopa miało być "niektóre" sorka za byka ale ta późna pora...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka