Gość: P.B IP: *.czerwonak.pl / 10.9.8.* 23.05.02, 15:03 wg. nadania praw miejskich. Kto mi powie jakie to miasto?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Rumor Re: Najstarsze miasto w Polsce IP: 213.134.142.* 23.05.02, 15:26 obstawiam na Gniezno albo Kalisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warschau Re: Najstarsze miasto w Polsce IP: *.matrix.pl 23.05.02, 15:30 Gość portalu: Rumor napisał(a): > obstawiam na Gniezno albo Kalisz Gniezno - prawa miejskie 1243 Kalisz - prawa miejskie ok. 1253-1260 ale miasto znane już w II w. jako ośrodek na tzw. szlaku bursztynowym, którego nazwę zanotował Ptolemeusz jako Kalisia (Calissia). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4mami Re: Najstarsze miasto w Polsce IP: BRUSSELSNT* / 195.95.19.* 23.05.02, 15:32 z tego co ja slyszalem najstarszym polskim miastem -chodzi o date nadania praw miejskich-jest KALISZ Odpowiedz Link Zgłoś
talkinghead Re: Najstarsze miasto w Polsce 23.05.02, 15:39 Gość portalu: Warschau napisał(a): > Gość portalu: Rumor napisał(a): > > > obstawiam na Gniezno albo Kalisz > > Gniezno - prawa miejskie 1243 > Kalisz - prawa miejskie ok. 1253-1260 ale miasto znane już w II w. jako ośrodek > > na tzw. szlaku bursztynowym, którego nazwę zanotował Ptolemeusz jako Kalisia > (Calissia). 1242 r. Lokacja Wrocławia na prawie niemieckim. Ale mi tez sie wydaje ze Kalisz ... wiec moze jakis blad z tym Kaliszem. A moze osrodek nie znaczy "miasto". Choc dawniej to nie wiadomo jak to bylo.. pzdr th. Odpowiedz Link Zgłoś
talkinghead Re: Najstarsze miasto w Polsce 23.05.02, 15:41 talkinghead napisał(a): > Gość portalu: Warschau napisał(a): > > > Gość portalu: Rumor napisał(a): > > > > > obstawiam na Gniezno albo Kalisz > > > > Gniezno - prawa miejskie 1243 > > Kalisz - prawa miejskie ok. 1253-1260 ale miasto znane już w II w. jako oś > rodek > > > > na tzw. szlaku bursztynowym, którego nazwę zanotował Ptolemeusz jako Kalis > ia > > (Calissia). > > 1242 r. Lokacja Wrocławia na prawie niemieckim. > Ale mi tez sie wydaje ze Kalisz ... wiec moze jakis blad z tym Kaliszem. A moze > > osrodek nie znaczy "miasto". Choc dawniej to nie wiadomo jak to bylo.. > > pzdr > th. oo..nawet lepiej: 1214 r. W dokumencie Henryka Brodatego pojawia się sołtys Wrocławski Godinus; Wrocław funkcjonuje już zatem jako gmina miejska. pzdr th. Odpowiedz Link Zgłoś
student# Re: Najstarsze miasto w Polsce 23.05.02, 15:49 Sołtys to mi się raczej z miastem nie kojarzy ;-), a poważnie to chyba jakieś miasteczko na Dolnym Śląsku, nie pamiętam niestety jakie i kiedy otrzymaló prawa miejskie. Zresztą o jakie prawa chodzi: polskie czy magdeburskie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warschau Re: Najstarsze miasto w Polsce IP: *.matrix.pl 23.05.02, 15:50 talkinghead napisał(a): >> oo..nawet lepiej: > 1214 r. W dokumencie Henryka Brodatego pojawia się sołtys Wrocławski Godinus; > Wrocław funkcjonuje już zatem jako gmina miejska. Co do Wrocławia...ok. 1214 miało statut wzorowany na prawie magdeburskim. 1242 ponowna lokacja miasta - zatwierdzona 1283. Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Re: Najstarsze miasto w Polsce 23.05.02, 16:03 Ostatni badania nie potwierdzaja ze Kalisz to Calisia. Calisia lezala na terenie obecniej Slowacji. Prawa miejskie: Gdansk - 1224 r. (na prawie lubeckim) Poznan - 1253 r. (na prawie magdeburskim) Szczecin - 1243 r. (na prawie magdeburskim, najstarsza wzmianka o osadzie datuje sie na 160 r. p.Ch. W swojej "Geografii" Ptolemeusz wspomina o ludziach mieszkajacych u ujscia Odry - Sedinach/Sedinianach. Wykopaliska potwierdzaja ze juz wowczas w miejscu Szczecina istnial grod.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romannnn Re: Najstarsze miasto w Polsce IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.05.02, 17:26 talkinghead napisał(a): > talkinghead napisał(a): > > > Gość portalu: Warschau napisał(a): > > > > > Gość portalu: Rumor napisał(a): > > > > > > > obstawiam na Gniezno albo Kalisz > > > > > > Gniezno - prawa miejskie 1243 > > > Kalisz - prawa miejskie ok. 1253-1260 ale miasto znane już w II w. ja > ko oś > > rodek > > > > > > na tzw. szlaku bursztynowym, którego nazwę zanotował Ptolemeusz jako > Kalis > > ia > > > (Calissia). > > > > 1242 r. Lokacja Wrocławia na prawie niemieckim. > > Ale mi tez sie wydaje ze Kalisz ... wiec moze jakis blad z tym Kaliszem. A > moze > > > > osrodek nie znaczy "miasto". Choc dawniej to nie wiadomo jak to bylo.. > > > > pzdr > > th. > > oo..nawet lepiej: > 1214 r. W dokumencie Henryka Brodatego pojawia się sołtys Wrocławski Godinus; > Wrocław funkcjonuje już zatem jako gmina miejska. > a czy ona miała więcej czy mniej pieniędzy od gminy poznańskiej ?? :)))) a PKB na mieszkańca ?? :))) > pzdr > th. Odpowiedz Link Zgłoś
talkinghead Re: Najstarsze miasto w Polsce 23.05.02, 17:30 Gość portalu: romannnn napisał(a): > talkinghead napisał(a): > > > talkinghead napisał(a): > > > > > Gość portalu: Warschau napisał(a): > > > > > > > Gość portalu: Rumor napisał(a): > > > > > > > > > obstawiam na Gniezno albo Kalisz > > > > > > > > Gniezno - prawa miejskie 1243 > > > > Kalisz - prawa miejskie ok. 1253-1260 ale miasto znane już w II > w. ja > > ko oś > > > rodek > > > > > > > > na tzw. szlaku bursztynowym, którego nazwę zanotował Ptolemeusz > jako > > Kalis > > > ia > > > > (Calissia). > > > > > > 1242 r. Lokacja Wrocławia na prawie niemieckim. > > > Ale mi tez sie wydaje ze Kalisz ... wiec moze jakis blad z tym Kalisz > em. A > > moze > > > > > > osrodek nie znaczy "miasto". Choc dawniej to nie wiadomo jak to bylo. > . > > > > > > pzdr > > > th. > > > > oo..nawet lepiej: > > 1214 r. W dokumencie Henryka Brodatego pojawia się sołtys Wrocławski Godin > us; > > Wrocław funkcjonuje już zatem jako gmina miejska. > > a czy ona miała więcej czy mniej pieniędzy od gminy poznańskiej ?? :)))) > a PKB na mieszkańca ?? :))) > > pzdr > > th. > pomyliles watki. sio mi stad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juraw Re: Najstarsze miasto w Polsce IP: *.de.deuba.com 23.05.02, 15:54 Gość portalu: P.B napisał(a): > wg. nadania praw miejskich. > Kto mi powie jakie to miasto?? Wolin Odpowiedz Link Zgłoś
talkinghead Re: Najstarsze miasto w Polsce 23.05.02, 16:02 student napisal: > Sołtys to mi się raczej z miastem nie kojarzy ;-), a poważnie to chyba jakieś > miasteczko na Dolnym Śląsku, nie pamiętam niestety jakie i kiedy otrzymaló > prawa miejskie. Zresztą o jakie prawa chodzi: polskie czy magdeburskie ? w tamtych czasach cholera wie .... moze i kojarzyl sie. inne miasta.. 1214 Środa Śląska na prawie średzkim 1223 Kłodzko 1234 Oława między 1240 a 1300 ..jest tego na Dolnym Śląsku całe mnóstwo. no to Wolin :) pzdr th. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juraw Re: Najstarsze miasto w Polsce IP: *.de.deuba.com 24.05.02, 10:16 talkinghead napisał(a): > student napisal: > > > Sołtys to mi się raczej z miastem nie kojarzy ;-), a poważnie to chyba jak > ieś > > miasteczko na Dolnym Śląsku, nie pamiętam niestety jakie i kiedy otrzymaló > > > prawa miejskie. Zresztą o jakie prawa chodzi: polskie czy magdeburskie ? > > w tamtych czasach cholera wie .... moze i kojarzyl sie. > inne miasta.. > 1214 Środa Śląska na prawie średzkim > 1223 Kłodzko > 1234 Oława > między 1240 a 1300 ..jest tego na Dolnym Śląsku całe mnóstwo. > > no to Wolin :) > pzdr > th. > Zapraszam na stronę www.wolin.pl...doprawdy, historia Wielkopolski czy Dolnego Śląska wobec tego co działo się na tej wyspie jest doprawdy zabawna...:-))) Dziwię się, że nikt do tej pory nie wspomina o tym miasteczku... Odpowiedz Link Zgłoś
student# Re: Najstarsze miasto w Polsce 23.05.02, 16:02 Lokacja na prawie magdeburskim: Złotoryja (przed 1211) Lwówek (przed 1217) Chełmno (1233) Środa Śląska (1235) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kukmajst Re: Na pewno Złotoryja IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 23.05.02, 16:09 student# ma dobre dane. Najwcześniejszą lokacją w Polsce może się poszczycić Złotoryja. Generalnie na Dolnym Śląsku proces lokacji zaczął się najwcześniej. Był to wtedy najlepiej rozwinięty gospodarczo region Polski. Jak to się wszystko zmienia...:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
talkinghead Re: Na pewno Złotoryja 23.05.02, 16:20 Gość portalu: kukmajst napisał(a): > student# ma dobre dane. > Najwcześniejszą lokacją w Polsce może się poszczycić Złotoryja. > Generalnie na Dolnym Śląsku proces lokacji zaczął się najwcześniej. > Był to wtedy najlepiej rozwinięty gospodarczo region Polski. Jak to się > wszystko zmienia...:-))) na lepsze no nie? hehe. ;) th. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kukmajst Re: Na pewno Złotoryja IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 23.05.02, 16:43 talkinghead napisał(a): > na lepsze no nie? hehe. W Wielkopolsce, z pewnością, hehehe :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
talkinghead Re: Na pewno Złotoryja 23.05.02, 16:55 Gość portalu: kukmajst napisał(a): > talkinghead napisał(a): > > > na lepsze no nie? hehe. > > W Wielkopolsce, z pewnością, hehehe :-)) ech. wy to juz inaczej nie umiecie chyba gadac. zawsze musi powiac szowinizmem. szkoda. I tak i tu i tu to zadupie w Europie. O tym co na wschodzie kraju nie wspomne nawet. Wiec po co takie gadki. pzdr th. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kukmajst Re: Na pewno Złotoryja IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 23.05.02, 17:09 talkinghead napisał(a): > I tak i tu i tu to zadupie w Europie. Ale przynajmniej nasze zadupie...:-)) Nie złość się tak, i tak macie od nas starsze miasta, a przynajmniej wcześniej lokowane...:-)) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B BRAWO!!! student# wygrał IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 23.05.02, 19:31 A już myślałem,że nikomu sie nie uda. Gratuluję. Odpowiedz Link Zgłoś
student# Re: BRAWO!!! student# wygrał 24.05.02, 09:18 Dziękuj. A co wygrałem ? A co do miast, ja podałem te lokowane na prawie magdeburskim, może te pozostałe najpierw lokowano na innych prawach ? Zresztą oficjalna lokacja to nie wszystko. Nikt przecież chyba nie uważa, że np. Gdańsk, Kraków, Poznań czy Wrocław (informacja dla maniaków szowinistów: kolejność alfabetyczna ;-)) były mniejsze i słabiej rozwinięte niż Złotoryja, mimo, że oficjalnie prawa miejskie otrzymały później. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Jednak student popełnił mały błąd IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 23.05.02, 19:33 Prawidłowo powinno być tak 1. Złotoryja 1211 2. Rybnik 1212 3. Ruda Śląska 1214 4. Zgorzelec 1215 5. Głuchołazy 1222 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kukmajst Re: Jednak student popełnił mały błąd IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 23.05.02, 19:42 Skąd wytrzasnąłęś ten Rybnik, a szczególnie Rudę Śląską??? Chodzi o źródło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Jednak student popełnił mały błąd IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 23.05.02, 19:57 Gość portalu: kukmajst napisał(a): > Skąd wytrzasnąłęś ten Rybnik, a szczególnie Rudę Śląską??? Chodzi o źródło... Z encykklopedii geograficznej Świata,tom X, strona - 196, tabela - 59. Aha żródło: "Miasta polskie w Tysiącleciu", Ossolineum 1965-66; Dziennik ustaw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kukmajst Re: Jednak student popełnił mały błąd IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 23.05.02, 20:01 Zwykła encyklopedia podaje w obu przypadkach XIVw., co by zresztą znacznie lepiej pasowało do Górnego Śląska. Złotoryja i Zgorzelec - faktycznie, tak jak podałeś, ale to Dolny Śląsk. Odpowiedz Link Zgłoś
talkinghead Re: Jednak student popełnił mały błąd 23.05.02, 20:11 Gość portalu: P.B napisał(a): > Gość portalu: kukmajst napisał(a): > > > Skąd wytrzasnąłęś ten Rybnik, a szczególnie Rudę Śląską??? Chodzi o źródło > ... > > Z encykklopedii geograficznej Świata,tom X, strona - 196, tabela - 59. > Aha żródło: "Miasta polskie w Tysiącleciu", Ossolineum 1965-66; Dziennik ustaw. > 1. brawo. 2. rany boskie ... P.B. czy ty mieszkasz w bibliotece? pzdr th. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Jednak student popełnił mały błąd IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 23.05.02, 20:15 talkinghead napisał(a): > 1. brawo. > 2. rany boskie ... P.B. czy ty mieszkasz w bibliotece? Trochę wiedzy nie zaszkdzi. Byki robię straszne, ale o historii wiem co nie co. Odpowiedz Link Zgłoś
anka9009 Re: Jednak student popełnił mały błąd 23.05.02, 23:02 bykow prawie nie robie, a o historii wiem co nie co Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kukmajst Re: Jednak student popełnił mały błąd IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 24.05.02, 02:27 Gość portalu: P.B napisał(a): > Trochę wiedzy nie zaszkdzi. > Byki robię straszne, ale o historii wiem co nie co. Sorry, cenię cię bardzo, ale Rybnik i Ruda Śląska to ściema na maxa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Jednak student popełnił mały błąd IP: *.czerwonak.pl / 10.9.8.* 24.05.02, 14:25 Gość portalu: kukmajst napisał(a): > Sorry, cenię cię bardzo, ale Rybnik i Ruda Śląska to ściema na maxa... widocznie jakieś przewałki w tej encyklopedii, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kukmajst Re: Jednak student popełnił mały błąd IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 24.05.02, 17:45 Gość portalu: P.B napisał(a): > widocznie jakieś przewałki w tej encyklopedii, Może jakieś górnośląskie wydawnictwo...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Jednak student popełnił mały błąd IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.02, 19:39 Gość portalu: kukmajst napisał(a): > Gość portalu: P.B napisał(a): > > > widocznie jakieś przewałki w tej encyklopedii, > > Może jakieś górnośląskie wydawnictwo...:-) Krakowskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakfan Re: Najstarsze miasto w Polsce IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.05.02, 23:40 Kraków - 1150 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kukmajst Re: Najstarsze miasto w Polsce IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 24.05.02, 02:25 Gość portalu: Krakfan napisał(a): > Kraków - 1150 p.n.e, oczywiście....:-))))))))))) Eh, krakusy..., nawet Złotoryji nie przepuścicie...:-))) Odpowiedz Link Zgłoś