Dodaj do ulubionych

DO REDAKTOROW!!! KATASTROFA NA BIALORUSI

31.05.02, 12:15
DLACZEGO NIC NIE PISZECIE O KATASTROFIE NA BIALORUSI ELEKTROWNI ATOMOWEJ???
CZYZBYSCIE NIC NIE WIEDZIELI??? TO SPRAWDZONE INFORMACJE...DZISIAJ W NOCY
ULEGLA AWARII ELEKTROWNIA NA BIALORUSI.... NIE WIEM GDZIE... ZAPRZYJAZNIENI MI
LUDZIE, KTORZY TEGO PILNUJA POWIEDZIELI ABY NIE WYPUSZCZAC DZIECI Z DOMU... A
MEDIA MILCZA!!! CO SIE DZIEJE... POWTORKA Z CZARNOBYLA??? NIEKT NIE CHCE
MOWIC??? ZAPYTAJCIE ZAPRZYJAZNIONE SOBIE INSTYTUCJE... NIECH WAM POWIEDZA!!!
NIE MOGE POWIEDZIEC Z JAKIEJ INSTYTUCJI TO WIEM... BO KTOS BEDZIE MAIL
NIEPRZYJEMNOSCI!!! ...A MOZE AKADEMIA MEDYCZNA COS WIE.. A MOZE AKADEMIA
ROLNICZA...??? WIECEJ WAM NIE MOGE POWIEDZIEC!!!
Obserwuj wątek
    • redakcja Re: DO REDAKTOROW!!! KATASTROFA NA BIALORUSI 31.05.02, 12:45
      Od rana sprawdzamy te informacje. Nie mozemy ich jeszcze w sposob stuprocentowy
      zdementowac, ani potwierdzic.
      • orfi Re: DO REDAKTOROW!!! KATASTROFA NA BIALORUSI 31.05.02, 13:18
        JA ROZUMIEM, ZE NIKT NIE CHCE MOWIC PRAWDY.... ALE DLACZEGO W NOCY LUDZIE W
        CALODOBOWYCH APTEKACH WYKUPOWALI JOD???
        DLACZEGO JAK DZWONILEM DO PEDIATRY TO ZALECI PODANIE JODU I BYL ZORIENTOWANY O
        CO CHODZI?
        ONI WIEDZA.....!!!
        • redakcja Re: DO REDAKTOROW!!! KATASTROFA NA BIALORUSI 31.05.02, 13:40
          Ośrodek Kierowania Wojewody w Poznaniu podał „Gazecie” informację, że Centralne
          Laboratorium Radiologiczne oraz jego odpowiedniki w Czechach i na Białorusi
          zaprzeczają informacjom o rzekomej katastrofie atomowej. Także Światowa Agencja
          Atomistyki w Wiedniu dementuje pogłoskę. W Polsce nie stwierdzono nigdzie
          skażenia powietrza.
          Dzisiaj przed godz. 13 PAP podała:
          W czeskiej elektrowni atomowej w Temelinie przeprowadzono w piątek w drugim
          bloku kontrolowaną reakcję jądrową, która przebiegła - według kierownictwa
          siłowni - zgodnie z planem. Pierwszy blok temelińskiej elektrowni ma zostać
          uruchomiony za półtora roku, drugi po upływie kolejnego półtora roku.
          • Gość: orfi Re: DO REDAKTOROW!!! KATASTROFA NA BIALORUSI IP: 213.173.212.* 31.05.02, 13:48
            CZYLI KTOS PUSCIL BUJDE
          • orfi Re: DO REDAKTOROW!!! KATASTROFA NA BIALORUSI 31.05.02, 14:06
            CZY MOGE SZANOWNA REDAKCJE PROSIC O USUNIECIE TEGO TEMATU CO ZACZALEM Z FORUM???
            NIE CHCE SIAC NIEPRAWDZIWYCH INFORMACJI I ZAMETU!!!
            Z GORY DZIEKUJE.....
        • Gość: Dzidka Re: DO REDAKTOROW!!! KATASTROFA NA BIALORUSI IP: *.datastar.pl 31.05.02, 13:42

> ONI WIEDZA.....!!!

Oni (pediatra?...) wiedzą, ale jeszcze nie przedostało się to do ogólnej wiadomości? Jakoś nie chce mi
          się wierzyć.
          Bez paniki. Jeśli się coś stało, to już za późno. A jeśłi nie to tym bardziej nie ma co panikować.
      • orfi Re: DO REDAKTOROW!!! KATASTROFA NA BIALORUSI 31.05.02, 14:28
        CZY MOGE SZANOWNA REDAKCJE PROSIC O USUNIECIE TEGO TEMATU CO ZACZALEM Z FORUM???
        NIE CHCE SIAC NIEPRAWDZIWYCH INFORMACJI I ZAMETU!!!
        Z GORY DZIEKUJE.....

• redakcja Re: DO REDAKTOROW!!! KATASTROFA NA BIALORUSI 31.05.02, 15:59
          Raczej nie usuniemy. Wlasnie po to, by wszyscy zaniepokojeni poznali oficjalne
          informacje.
    • Gość: plastic Re: DO REDAKTOROW!!! KATASTROFA NA BIALORUSI IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 31.05.02, 13:07
      no to ładnie! komu jodzik :( oj bedzie popyt
      • garrett1 Re: DO REDAKTOROW!!! KATASTROFA NA BIALORUSI 31.05.02, 13:45
        idzie rak,nieborak...
    • Gość: robel Re: DO REDAKTOROW!!! KATASTROFA NA BIALORUSI IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.02, 14:56
      Czy już się coś wyjaśniło?
      Telefon mi dzwoni non stop.
    • cromm Re: DO REDAKTOROW!!! KATASTROFA NA BIALORUSI 31.05.02, 16:27
      weźmy stańmy wszysty przy oknach i dmuchajmy na chmurę.......to pójdzie w inną
      stronę........ja chcę sobie poświecić , więc nie obrazcie się ale puki co
      pootwierałem okna i łapię co się da........zanim wszystko wywieje.......
    • Gość: Radost Ciekawe.... IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.02, 16:30
      orfi napisał(a):

> DLACZEGO NIC NIE PISZECIE O KATASTROFIE NA BIALORUSI ELEKTROWNI ATOMOWEJ???
      > CZYZBYSCIE NIC NIE WIEDZIELI??? TO SPRAWDZONE INFORMACJE...DZISIAJ W NOCY
      > ULEGLA AWARII ELEKTROWNIA NA BIALORUSI.... NIE WIEM GDZIE... ZAPRZYJAZNIENI MI
      > LUDZIE, KTORZY TEGO PILNUJA POWIEDZIELI ABY NIE WYPUSZCZAC DZIECI Z DOMU... A
      > MEDIA MILCZA!!! CO SIE DZIEJE... POWTORKA Z CZARNOBYLA??? NIEKT NIE CHCE
      > MOWIC??? ZAPYTAJCIE ZAPRZYJAZNIONE SOBIE INSTYTUCJE... NIECH WAM POWIEDZA!!!
      > NIE MOGE POWIEDZIEC Z JAKIEJ INSTYTUCJI TO WIEM... BO KTOS BEDZIE MAIL
      > NIEPRZYJEMNOSCI!!! ...A MOZE AKADEMIA MEDYCZNA COS WIE.. A MOZE AKADEMIA
      > ROLNICZA...??? WIECEJ WAM NIE MOGE POWIEDZIEC!!!

Ciekawe ze ta plotka krazy tylko w Poznaniu...dzwonilem do Gdanska ,
      Lodzi ...pierwsze slyszeli...ciekawe....
      • cromm Re: Ciekawe.... 31.05.02, 16:32
        Ciiiiiii, bo u nas (na Jeżycach) ukrywa się Ben Laden.............i to jego
        wina.........a wszystkiemu też są winni cykliści........
    • Gość: Dzidka Re: DO REDAKTOROW!!! KATASTROFA NA BIALORUSI IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 31.05.02, 17:12
      tjaaaa... ja już usłyszałam, że to wcale nie na Białorusi tylko w Temelinie, a
      pani dzie tom w tym Tymelinie, to zaś na Ukrainie...
    • mareka1 Re: DO REDAKTOROW!!! KATASTROFA NA BIALORUSI 31.05.02, 17:58
      CHCIAŁBYM SIĘ DOWIEDZIEĆ KIM JEST - "ORFI" - takiego ...nalezałoby powiesić za
      jaja lub jądra !!!
      Czy redakcja może to sprawdzić ? Jaki (a)to palant (ciara)
      pozdrawiam
      • redakcja Re: DO REDAKTOROW!!! KATASTROFA NA BIALORUSI 31.05.02, 18:41
        mareka1 napisał(a):
        > CHCIAŁBYM SIĘ DOWIEDZIEĆ KIM JEST - "ORFI"
        > Czy redakcja może to sprawdzić?
        Nie bedziemy tego sprawdzac. Nie uwazamy bowiem, ze osoba, ktora chciala wyjasnic
        wieczorne i nocne wykupywanie plynu lugola w aptekach, jest winna wywolania
        paniki. Zachowania orfiego nie mozna nazwac nawet ciekawoscia. To obawa o wlasne
        zycie. Raczej nie nalezy za to wieszac...
        Poza tym orfi prosil nas o usuniecie tego watku, gdy sytuacja sie wyjasnila. Jak
        juz pisalismy wyzej, nie zrobimy tego, wlasnie po to, by wyjasnic wszelkie
        watpliwosci.

• Gość: orfi Re: DO REDAKTOROW!!! KATASTROFA NA BIALORUSI IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 01.06.02, 14:51
        Plotka o katastrofie atomowej obiegła Wielkopolskę

Małgorzata Lampa, Lech Bojarski; współpraca: wino, miła, king (31-05-02 20:45)

Mieszkańcy Wielkopolski i dwóch sąsiednich województw od środy wykupywali w
        aptekach preparaty jodowe, żeby ochronić się przed rzekomym skażeniem
        radioaktywnym.

Była noc ze środy na czwartek. Zdziwiony Bogdan Glapski, dyrektor szpitala w
        Słupcy, nie mógł uwierzyć w to, co usłyszał od pracowników swojego szpitala.
        Nie mógł też przewidzieć, jaką panikę rzekome skażenie wzbudzi w ciągu
        następnych dwóch dni w całej Wielkopolsce, a także w sąsiadujących z nią
        województwach lubuskim i kujawsko-pomorskim.

Apteki w oblężeniu

Jako pierwsi do aptek przybiegli zdenerwowani mieszkańcy Konina i okolic - w
        czwartek rano. Informacja szybko się rozprzestrzeniała - w czwartek po
        południu oblężenie przeżywały już apteki w Poznaniu. - Na początku nie
        wydawałam preparatów jodowych, bowiem można je dostać tylko na receptę. Gdy
        jednak dziesiąta osoba z kolei zaczęła opowiadać o wybuchu reaktora i
        skażeniu, błagalnie prosząc o luganol, złamałam się - wyznaje jedna z
        poznańskiej aptekarek. - W końcu o czarnobylskiej eksplozji też dowiedzieliśmy
        się bardzo późno - dodaje.

Spanikowani ludzie, prosząc o preparaty jodowe, które łagodzą skutki
        promieniowania, dobijali się też do wszystkich poznańskich aptek dyżurujących
        w nocy z czwartku na piątek. - Przychodzili nawet o czwartej nad ranem -
        opowiada Izabela Pers, zastępca kierownika apteki przy ul. Strzeleckiej.

Mąż koleżanki z UOP

O wzmożonym apetycie na jod jako pierwsza poinformowała "Gazetę" zaniepokojona
        aptekarka. - Co się stało, że poznaniacy wykupują jod? - zapytała. - Czy
        wybuchła jakaś elektrownia atomowa?

Z podobnymi pytaniami - i własnymi teoriami na temat tego, co się wydarzyło -
        Wielkopolanie dzwonili do redakcji "Gazety" przez cały wczorajszy dzień.
        Usłyszeliśmy, że zepsuł się reaktor elektrowni atomowej - na Białorusi, w
        Czechach lub na Ukrainie. I że nad naszym krajem przesuwają się radioaktywne
        chmury, że to efekt działania wojskowych lub... skażenie bronią biologiczną.
        Skąd pochodziły te wszystkie rewelacje? Od koleżanki ze szpitala, która
        radziła zażycie płynu Lugola; od znajomej aptekarki; krewnych z Zielonej Góry,
        której koleżanki mąż pracuje w UOP; znajomych z Ukrainy, Czech i Białorusi; od
        koleżanki pracującej w czeskim laboratorium...

Służby zaprzeczają

- Nic mi nie wiadomo o żadnym skażeniu - powiedział nam zdziwiony Hubert
        Rokossowski, dyrektor sanepidu w województwie wielkopolskim. - Nie dostałem
        żadnej niepokojącej informacji od pracowników ani z Centralnego Laboratorium
        Radiologicznego - dodał.

- Telefony od zaniepokojonych mieszkańców liczymy w setkach - przyznała
        Grażyna Grobelna, kierowniczka zespołu higieny radiacyjnej w tymże
        sanepidzie. - Ostatnie pomiary radioaktywne w regionie pokazują, że nie ma
        skażenia - zapewniła.

Poznaniacy, próbując się czegoś dowiedzieć, masowo dzwonili wczoraj także do
        Urzędu Miasta i Urzędu Wojewódzkiego. Ośrodek Kierowania Wojewody
        Wielkopolskiego dementował plotkę. - Czechy i Białoruś zaprzeczają informacji
        o rzekomej katastrofie atomowej. Także Światowa Agencja Atomistyki w Wiedniu
        dementuje tę pogłoskę. W Polsce nie stwierdzono nigdzie skażenia powietrza -
        zapewnił nas Tomasz Leszczyński, dyżurny ośrodka.

Niezdrowy płyn Lugola

Lekarze przestrzegają przed zbyt pochopnym zażywaniem preparatów jodowych. -
        Jeśli dochodzi do awarii i skażenia radioaktywnego, rzeczywiście należy zażyć
        bardzo dużą dawkę płynu Lugola, nawet 70-krotnie większą, niż podaje się
        normalnie - wyjaśnia Wojciech Gąsior, endokrynolog. - Dla chorujących na
        tarczycę może on być jednak niebezpieczny. W niektórych przypadkach skutki
        uboczne może nawet wywołać u zdrowego człowieka - ostrzega.

Dla "Gazety"

Komentuje prof. Marek Ziółkowski, socjolog na UAM: - Wśród ludzi panuje pewna
        gotowość na katastrofę atomową - tym bardziej że raz już się zdarzyła w
        Czarnobylu. Ciągle dużo o tym się mówi, np. przy okazji budowy elektrowni w
        czeskim Temelinie. Jest wręcz oczekiwanie, że znowu coś się zdarzy. Plotkę
        napędza fakt, iż przed skażeniem radioaktywnym można się łatwo zabezpieczyć -
        wystarczy pójść do apteki i kupić płyn Lugola. Gdyby wymagało to drogich i
        nietypowych środków, ludzie zaczęliby tę informację sprawdzać, zastanawiać
        się. A tak plotki nie da się już łatwo zatrzymać.

Wczorajsza depesza PAP

"W będącej na etapie prób technologicznych czeskiej elektrowni atomowej w
        Temelinie przeprowadzono w piątek w drugim bloku kontrolowaną reakcję jądrową,
        która przebiegła - wg kierownictwa siłowni - zgodnie z planem. Pierwszy blok
        temelińskiej elektrowni ma zostać uruchomiony za półtora roku, drugi po
        upływie kolejnego półtora roku".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka