Dodaj do ulubionych

Ścieżki rowerowe

27.02.05, 15:02
Niedlugo zacznie się Wiosna. Ja mam zamiar w tym roku sporo jezdzic na
rowerku. Wobec tego mam pytanko. Moze byscie napisali jakie sa wasze ciekawe
szlaki rowerowe w okolicach Środy. Uszczuplajac powiedzmy ze trasa niech
liczy jakies 20 km.
Obserwuj wątek
    • andromacha Re: Ścieżki rowerowe 27.02.05, 15:11
      Polecam trasę przez Zaniemyśli, Jeziory, Biernatki, Jaszkowo. Bardzo tam
      spokojnie- zwłaszcza od Biernatek do Jaszkowa- chociaż tam miejscami jest jak
      na crossie.
      Fajna jest też trasa przez Chwałkowo, Nadziejewo, Mądre (tam ostro pod górkę:)
      i przez Płaczki.
      To trochę więciej niż 20 km, ale warto!
      • andromacha Re: Ścieżki rowerowe 27.02.05, 15:22
        Fajna też jest trasa przez Czarnotki do Zaniemyśla (ale dokładnie nie pamiętam
        jak sie tam jedzie)- świetnie się tam jedzie- można poodychać świeżym leśnym
        powietrzem. To też chyba więcej niż 20 km. Ze Środy na pewno będzie więcej- bo
        ja nie mieszkam w Środzie, więc trzeba by doliczyć z 10 km- razem wyjdzie chyba
        ze 40km. Ale świetnie spędzić sobie całe popołudnie na rowerku:)
        Niech ta wiosna wreszcie nadejdzie:)
        • waclaw_kzn Re: Ścieżki rowerowe 27.02.05, 15:44
          Ja polecam wyskoczyć do Miłosławia na ciemna Fortunkę (w końcu tam jest
          rozlewnia, więc bez problemu 0,5l w kazdym sklepie można dostać) przez
          Starkówiec i Winną Górę (tu oczywiście można sobie podziwiać odremontowany
          pałac. Ruch na trasie niewielki, ale i tak polecam zjechać na żwirową drogę na
          ostrym zakręcie za Olszewem - po jakims kilometrze znów asfalt, a mijamy
          stadninke koni, jedziemy wśród pól (zwłaszcza polecam latem, ale zanim kombajny
          na zniwa wyjadą, bo wtedy to jak jazda w burzy piaskowej) i alei czereśniowych
          W Starkówcu jedziemy prosto i tu znów zaczyna sie żwirówki, aż do zjazdu na
          drogę tuz przed Winną Górą, dalej droga według drogowskazów. Zwiedzamy
          Miłosław, odpoczywamy kilka godzin, wzmacniamy sie ciemna Fortunką i powrót -
          tym razem można normalną, oznakowaną trasą. 20 kilometrów, to tak w jedna
          właściwie stronę, ale bardzo polecam. Można dać radę, wiem, bo latem musiałem
          niemal codziennie pokonywać tę trasę. Można w godzinke w jedną stronę obrócić,
          nawet szybciej - bez treningu powiedzmy 1,5 godziny.
          • andromacha Re: Ścieżki rowerowe 27.02.05, 15:48
            Fajna ta trasa wacławie- chyba kiedyś się tam przejadę:)
            • emi53 Re: Ścieżki rowerowe 27.02.05, 17:34
              Ścieżki rowerowe to nie tylko trasy w okolicach Środy.Choć te akurat są
              piękne,szczególnie w kierunku Zaniemyśla.Moja ścieżka rowerowa wygląga nieco
              inaczej-jest przede wszystkim dłuższa,liczy sobie 1000 km.,a biegnie z Wołomina
              przez Łowicz, Kalisz do Jutrosina.Stamtąd drugiego dnia przez Rawicz,
              Głogów,Kożuchów do Bogaczowa.Trzeci etap to -Zielona Góra,Grodzisk
              Wlkp.,Mosina,Kórnik -Środa.W Środzie zazwyczaj zostawałem na jeden dzień.Teraz
              niestety już czwartego dnia jadę przez Wrześnię, Konin, Koło,Sochaczew i
              Warszawę do Wołomina.Kto spojrzał na album ze zdjęciami,ten skojarzy jedno
              zdjęcie Bzury pod Kozłowem z tą wycieczką rowerową.A więcej o niej w "G.Ś." z
              bodajże 27.06.2003 roku/ rowerowa pasja/.Samotne wyprawy rowerowe mają też swój
              urok, dla którego istnieją tacy zapaleńcy jak ja.Tegoroczna,czerwcowa wyprawa
              tą trasą będzie już 15-tą.W l.1991-2000 nie realizowałem ich, a więc pierwszy
              wypad do Środy miał miejsce w 1981 roku.Potrzeba mi było na to 17 godzin/ od 5-
              tej rano do 22-giej,wieczorem.Życzę miłych wycieczek rowerowych, Tobie
              Andromacho i innym miłośnikom jazdy na rowerze.
              • andromacha Re: Ścieżki rowerowe 27.02.05, 18:06
                Dziękuje bardzo emi. Naprawdę nie moge się już doczekać wiosny!
                Właśnie podziwiam twoją trasę. Zastanawiałam się czy w wakacje nie zrobić
                czegoś podobnego.
                P.S.
                Dziękuję za zdjęcia:)
    • wojciechd83 Re: Ścieżki rowerowe 27.02.05, 17:12
      Jedno jest pewne, trasa na 20km w okolicach Środy raczej nie istnieje.Do
      Zaniemyśla i spowrotem mamy ponad 20:) Ja bym polecił bardzo spokojną trasę:
      Środa-Śłupia (wzdłuż torów kolejki), następnie Śnieciska,tam odbijamy w prawo na
      Winną, w Winnej w lewo na Jeziory Wielkie, na końcu Jezior Wielkich za zakrętem
      skręcamy w lewo i cały czas prosto, wjeżdżamy w las.Po ok 3km jazdy w lesie
      dojedziemy do dębu na Doliwcu, jeziorko pod nosem, można się ochłodzić po czym
      ruszyć w trasę do ok Jeziora Wielkiego i wyjechać w Zaniemyślu obok
      leśniczówki.Potem na lody włoskie na narożniku i powrót do domu.Łącznie może
      wyjść ok 40km.
    • duch3 Sroda-Zabikowo-Koszuty-Bnin-Kórnik 27.02.05, 20:42
      Juz od jakiegos czasu chodzi mi po glowie tak mysl. Gdyby zrobic sciezke
      rowerowa do Kornika. Skrecajac przed "katowicka" w prawo mozna podobno
      przejechac do Koszut. A tam takie piekne widoczki i te bobry o ktorych pisal
      jkl. W Koszutach jest muzeum, wiatraki itd. wiec pewne atrakcje sa zapewnione.
      Dalej kolo cmentarza jedzie sie do Cezara, przejezdza prze szose do Debicza.
      Stad z koleji wyjedziemy w Bninie. Trasa nie dluga ale nie latwa, przynajmniej
      do Koszut. To moze tez byc szlak pieszy.
      Pozdrawiam
      • rogeer Re: Sroda-Zabikowo-Koszuty-Bnin-Kórnik 27.02.05, 22:55
        Taka ścieżna rowerowa była by super(dla mnie jeszcze bardziej super z
        osobistych powodów;) Już kiedyś jechałem ze Środy do Koszut i byłem wyzywany
        przez rolników, że po ich drogach jechałem. Ciężko by było z właścicielami
        gruntów bo trzeba by z kilkuastoma osobami negocjować, potem to jakoś oznaczyć.
        A trasa by była naprawde ciekawa.
        • emi53 Re: Sroda-Zabikowo-Koszuty-Bnin-Kórnik 01.03.05, 23:26
          Też polecam ścieżkę rowerową przez Koszuty,lecz drogą na Januszewo, za
          Jarosławcem,skręcając w lewo.Z Koszut wybrałbym się do Pierzchna,stamtąd przez
          Runowo, Dziećmierowo do Kórnika.Kto nie ma kondycji,może wracać przez Jeziory
          Wielkie, Zaniemyśl do Środy, a kto ją ma proponuję, jak martula udać się w
          stronę Mieczewa - dalej ,skręcając w prawo objechać i Rogalinek,i Rogalin a
          następnie wrócić też przez Kórnik, Zaniemyśl do Środy.
          • kormoran7 Re: Sroda-Zabikowo-Koszuty-Bnin-Kórnik 30.09.05, 12:30
            Jak kolega adamijedrek widzi temat rowerowy juz u nas byl wiec niech kolega
            sobie poczyta to co bylo napisane a moze i sam cos doda od siebie
            • adamijedrek Re: Sroda-Zabikowo-Koszuty-Bnin-Kórnik 01.10.05, 00:48
              kolega adamijedrek nie widział ale dziękuje.Od siebie dodaje: trasę do Winnej
              Góry a następnie jedziemy czarnym szlakiem rowerowym przez Białe Piątkowo i
              dalej lasami żerkowsko-czeszewskigo Parku Krajobrazowego do czeszewa.O takich
              trasach myślałem Panie Kormoranie.W/w trasa to ok. 50 km.Polecam dalsze
              modyfikacje o np. śmiełów.Trasa łatwa ,krótka i przyjemna.Niech noga zawsze
              podaje!Pozdro!
    • fezs1 Re: Ścieżki rowerowe 27.02.05, 23:48
      No nie da się zrobic ciekawej wycieczki koło 20km. Zreszta namawiam do
      zwiedzania jedank innych zakątków Polski. Osobiście polecam Pojezierze
      Drawskie. Rewelacyjne tereny. Następnie bardzo ciekawe trasy spotkamy koło
      Piły. Wycieczki zaplanowac należy na dwa dni. Trasy o długościach około 150km.
      • kormoran7 Re: Ścieżki rowerowe 01.03.05, 13:33
        Napisalem 20 km bo obecna kondycja mi na tyle pozwala:)
      • duch3 Re: Ścieżki rowerowe 01.03.05, 14:21
        Ach Pojezierze Drawskie. Bylem tam tylko przejazdem ale rzeczywiscie sa tam
        piekne tereny.
        Obstaje jednak przy swoim aby polaczyc sie ściezka rowerowa z Kornikiem.
        Dalej moglaby ona prowadzic do Rogalina a nawet Wielkopolskiego Parku
        Narodowego.
        • martula86 Re: Ścieżki rowerowe 01.03.05, 17:42
          Wielkopolski Park Narodowy to jest to :o) Świetne miejsce polecam gorąco :o) To
          jedno z takich zakatkow w ktorych mozna zapomniec o calym swiecie :o) Polecam i
          pozdrawiam!!! :o)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka