Gość: Trawnik IP: *.napisz.net / 62.233.157.* 01.03.05, 17:37 Czy to prawda że od 1 marca nie trzeba już jeździć w dzień z włączonymi światłami mijania ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: drunner święta prawda IP: *.icpnet.pl 01.03.05, 17:47 Mało kto o tym pamiętał, bo nie sądze żebyśmy byli narodem ludiz ostrożnych jeżdżacych na światłach dla poprawy bezpieczeństwa;) Ja jechałem na swiatłach bo jakoś się przyzwyczaiłem do gestu ich włączania. Są tacy, którzy twierdzą, ze nie ma to zadnego wplywu na bezpieczenstwo, ale moim zdaniem jakies ma - chocby takie, ze eliminuje zapominalskich badz optymistow, ktorzy choc ciemno choc oko wykol jada sobie po zmroku bez swiateł Szerokiej drogi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr huckenbush Re: Światła mijania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 19:21 Jak kto ma prawo jazdy, to powinien wiedziec, ze w Polsce obowiazek jazdy na swiatlach mijania przez caly dzien obowiazuje od 1 pazdziernika do ostatniego dnia lutego. Z waznych ciekawostek: w Czechach na swiatlach jezdzi sie do konca marca, wiec pamietajcie - bo dostac mozna mandat!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Światła mijania 01.03.05, 19:22 POPIERAM JEŻDZENIE NA ŚWITŁACH. Moim zdaniem niewiele to kosztuje, a polepsza widoczność na drodze (z zapalonymi świtłami jesteśmy lepiej widziani). Uważam, że na świtłach powinno się jeździć cały rok. Nawet w lecie bywaja dni, kiedy kiepsko widać. Decyzja kierowcy, włączyć czy nie jest bardzo subiektywna. Wystarczy pojechać w czasie deszczu, czy wiosnnej majowej burzy. Około 50% włancza świtła, drugie tyle nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 zdrowy rozsądek! 02.03.05, 08:07 pan.nikt napisał: > POPIERAM JEŻDZENIE NA ŚWITŁACH. > Moim zdaniem niewiele to kosztuje, a polepsza widoczność na drodze (z > zapalonymi świtłami jesteśmy lepiej widziani). Podstawą jest zdrowy rozsądek! "Na trasie" zawsze jeżdżę z włączonymi światłami, ale używanie w lecie świateł w obszarze centrum, gdy kilkukrotnie (na niewielkim dystansie) zmieniam miejsce postoju jest "kwiatkiem do kożucha". Niemcy w trakcie dnia wyjątkowo rzadko włączają światła, a w Szwajcarii można zostać zatrzymanym przez policję za nadużywanie świateł mijania! I pamiętajcie jeszcze o jednym - my jeździmy na światłach mijania, a np. Szwedzi mają jakieś mniej intensywne "światła dzienne". Odpowiedz Link Zgłoś
tomashec Re: Światła mijania popieram cały rok 01.03.05, 19:26 Jestem za jeżdżeniem na światłach przez cały rok. Jazda w ten sposób na pewno jest bezpieczniejsza. Szkoda tylko, że nie ma takiego prawa, które by to regulowało. Myślę, że zmniejszyłoby to liczbę kolizji na drogach. Apeluję - jeździjcie na światłach mijania. Dla bezpieczeństwa własnego, jak i innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: george Re: Światła mijania IP: *.icpnet.pl 01.03.05, 21:26 Od zawsze zawsze jeżdżę z włączonymi światłami i nie wyobrażam sobie inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vikka łeeeeeeeeeeeeeee IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 21:29 a my dzis mieliśmy włączone...niepotrzebnie:/ Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: łeeeeeeeeeeeeeee 01.03.05, 21:59 Vikka, jak to NIEPOTRZEBNIE?! :-((( Dzisiaj wprawdzie zastanawiałam się, czy to właśnie "termin świateł" nie minął, ale dla mnie to nie ma znaczenia. Zastanawiam się, dlaczego ludzie z nastaniem pierwszego marca te światła wyłączają - przecież to naprawdę nie robi żadnej szkody w zużyciu auta? Poza tym, w grę wchodzi jeszcze normalne rozumowanie. Co z tego, że mamy 1 marca, skoro pogoda jest, jaka jest, a jeszcze wczoraj jadąc ze Śląska trafiłam na taką śnieżycę na autostradzie, że nie wyobrażam sobie jazdy bez świateł. Jutro jadę z kolei na północ - i co, jeśli zacznie się zadymka? Mam usprawiedliwiać tych, co bez świateł, bo "nie muszą"? Poza tym, nawet w pełni upalnego lata światła pomagają. Każdy, kto jechał zacienioną szosą przez las, i nagle zobaczył nadjeżdżający z przeciwka samochód bez świateł, wie, o czym mówię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vikka Re: łeeeeeeeeeeeeeee IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 22:11 1)akumulator sie zuzywa niepotrzebnie 2)mozna zapomniec je włączyc wiec wolę jak nie ma takiego obowiązku:) Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: łeeeeeeeeeeeeeee 01.03.05, 22:18 Gość portalu: vikka napisał(a): > 1)akumulator sie zuzywa niepotrzebnie Jakby akumulator zużywał się od świateł mijania i nie można by go było podładować w czasie jazdy, to akumulator byłby produktem równie często nabywanym, co baterie paluszki :-P > 2)mozna zapomniec je włączyc Ależ oczywiście, że można, przecież tego nie neguję. Ludzka rzecz zapomnieć. Tylko że - w świetle tego, co napisałam - w twoim interesie leży, żeby nie zapominać. Poza tym nijak to się ma do tego, co Ty napisałaś - że miałaś włączone "niepotrzebnie". Nie ma niepotrzebnie. Skoro włączyłaś, to dobrze zrobiłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: george Re: łeeeeeeeeeeeeeee IP: *.icpnet.pl 02.03.05, 00:13 Gość portalu: vikka napisał(a): > 1)akumulator sie zuzywa niepotrzebnie Mi się udało 6 lat jeździć na jednym akumulatorze, najzwyklejszym, krajowym - przy zawsze zapalonych światłach. Zdaje się, że standardowa żywotność akumulatora przewidziana jest na 4 lata. Jedyny minus zapalonych świateł to podobno lekko większe zużycie paliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: łeeeeeeeeeeeeeee 02.03.05, 11:06 Gość portalu: vikka napisał(a): > 2)mozna zapomniec je włączyc hmmmm, odnoszę wrażenie, że w prawie wszystkich samochodach jest system ostrzegający przed zostawieniem włączonych świateł. ja mam samochód z gatunku malutki-i-taniutki a jeśli zgaszę silnik i zostawię światła to przy otwieraniu drzwi wyje jak opętany:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trawnik Re: Światła mijania IP: *.napisz.net / 62.233.157.* 02.03.05, 08:29 Dziekuję za odpowiedzi :) Tę uważam że jazda po mieście w słoneczny dzień z włączonymi swiatłami to przesada. Natomiast poza miastem, na trasie powinna być wręcz obowiązkowa !!! Natomiast i tak jeżdzenie latem w trakcie deszczu, mgły czy inaczej ograniczonej widoczności bez świateł jest zabronione. UFF - no to mogę dziś legalnie wyłączyć światła :D - jadąc do roboty :) Odpowiedz Link Zgłoś
tomashec Re: Światła mijania 02.03.05, 09:02 Szkoda, że tak myślisz. Mnie nie raz jadąc pod słońce w upalny dzień od razu rzucał sie w oczy samochód na światłach (nie mam wad wzroku). Po prostu lepiej go widać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogna Re: Światła mijania IP: *.localhost / *.pl 02.03.05, 09:55 Tak przy okazji dyskusji o tych światłach od razu mi się nasuwa pytanie: jak wytępić "nadgorliwców" którzy zaraz jak spadnie kilka kropel deszczu (albo chmury są ciut niżej niż zwykle) to jeżdżąc w mieście (!) włączają tylny halogen przeciwmgielny. I nie dociera do nich że to światło jest silniejsze niż światła stopu :| Może tak co niektórych uświadomić też w tym temacie .... Ehhh żeby tak rozsądek i przewidywanie wzięły górę nad "zużyciem akumulatora" ... Odpowiedz Link Zgłoś
conena artykuł 51 kodeksu drogowego par. 1 ust.2 02.03.05, 11:09 www.kodeksdrogowy.com.pl/obowiazujace/dzial2roz5.html#rozdzial5 Odpowiedz Link Zgłoś