11.03.05, 16:04
W tym temacie chce żebysmy polecali ciekawe ksiązki(nie tylko o Środzie)
ciekawe miejsca gdzie można kupić lub wypozyczyć książki.Ja dziś dotarłem z
rekomendacji Naczelnego do "Arsenału" w Poznaniu. I już tam zostane chyba na
dłużej. Maja tam ciekawe i dobre ksiażki a co najwazniejsze dla studenta
bardzo tanie. Za 5 ksiazek kupionych dostajesz jeszce znizke. Ja od razu
kupilem sobie "Jarocin w obiektywie bezpieki"

W życiu piękne są tylko chwile. Dlatego warto czasem zyć!!
Obserwuj wątek
    • waclaw_kzn Re: Książki 11.03.05, 18:13
      To ja przypomnę, że jeden Arsenał mieści się na Rynku, a drugi koło Teatru
      Nowego. Oprócz tego jest jeszcze Tania Książka na Świętym Marcinie i druga na
      półwiejskiej. W Arsenale można znaleźć więcej poezji, filozofii i w ogole
      książek z zakresu nauk humanistycznych. W Taniej Książce sa pozycje bardziej
      popularne, ale zdażaja się wyjątki. Niektóre tytuły dublują się w obu
      księgarniach i wtedy zawsze okazuje sie, że w Taniej Książce sa od
      kilkudziesięciu groszy do kilku złotych tańsze, więc warto przejść się po obu i
      porównać.
      Kidyś niezastapionym źródłem książek był "Pan z książkami" na średzkim targu,
      ale dawneo go nie widzialem. Czy to tylko wina pogody, czy w ogóle zaprzestał
      swoją dzielalność?

Co do tytulów, to podam kilka wspaniałych ksiażek, które w Taniej lub Arsenale
      można dostać:
      - Dla fanów SF (takich jak ja) wielka gratką są książki Adama Wiśniewskiego-
      Snerga (szczególnie "Według łotra" i "Robot") a także braci Strugackich;
      - polecam też historię polskich kabaretów autorstwa Izoldy Kiec ("Wyprzedaż
      teatru w ręce błazna i arlekina..."),
      - czy też dwujęzyczne wydanie poezji Mandelsztama;

..dobra, zaczęła się druga seria skoków to na razie skończę z tym polecaniem i
      lecę zobaczyć lot Adama... oby lepszy niż pierwszy.
      • kormoran7 Re: Książki 11.03.05, 19:27
        Dzieki Waclawie ze wspomniales mi o tym ze jest jeszce jeden Arsenał. W woli
        scislosci ja bylem w tym na Rynku.Fajnie ze wszytkie te ksiegarnie sa tak
        blisko mojej uczelni polozone. Juz sobie zalozylem ze co miesiac bede sobie
        jedna ksiazke kupowal:)Taki moj nowy zwyczaj:)O ksiazce ktora dzis zakupilem
        wypowiem sie jak roche rozdzialow przejade ale narazie czyta ja sie
        dobrze.Mozna zlaesc wiele ciekawych informacji historycznych o tej masowej
        imprezie A o to co punkowcy mówili o Pogowaniu:"...Choć z zewnatrz pogo wyglada
        na wielkie rozpychanie i wzajemne obijanie tańczących to nie ma w nim miejsca
        na agresje i brutalność. Jest to rodzaj ekstazy,pozytywnego rozladowania
        nagromadzonych emocji..."Czy teraz ludzie pogojucy tez tak to odczuwaja?
        • kormoran7 Re: Książki 19.03.05, 17:27
          emi53 19.03.2005 15:32

Właściwie, kormoranie to dobry pomysł,by polecać dobre książki na specjalnym
          wątku.Przypadła mi w udziale ta inauguracja,i chyba to zwykły zbieg
          okoliczności,iż 25 lat byłem księgarzem w jednej z warszawskich
          księgarń.Wróćmy jednak do sedna sprawy.Właściwie to mam pomysł,by z
          polecanych książek utworzyć listę /ranking/ najczęściej polecanych i
          czytanych przez uczestników forum książek.Wiadomo ,że reprezentatywna
          czołówka powstanie dopiero za kilka miesięcy.Lecz forum przecież będzie
          trwało znacznie,znacznie dłużej...Na początek polecam wszystkim książkę
          nieco oryginalną.Jest to "Tirukkural".Autorem jej był mędrzec Walluwar.Nazwa
          jej oznacza krótkość,skrót.Książka ukazała się dość dawno -wydała ją
          oficyna"Ossolineum" w 1977 r.Przełożył ją B.Gębarski.Książka powstała pod
          egidą Polskiego Towarzystwa Orientalistycznego,z inicjatywy Polskiego
          Komitetu do Spraw UNESCO.O niej ,we wstępie pisał Albert Schweitzer:<Nie ma w
          literaturze światowej takiego zbioru maksym,w którym znależlibyśmy aż tyle
          wzniosłej mądrości[...]i afirmacji życia[...].Niczego podobnego nie spotyka
          się ani w brahmanizmie,ani w buddyzmie,ani w hinduistycznej
          Bhagawadgicie>.Nakład tego ,pierwszego wydania wyniósł 10 000 egzemplarzy,co
          na tamte czasy było ilością znikomą.Mimo to mam nadzieję ,że w bibliotekach
          znajdą się pojedyncze egzemplarze.O ile dobrze pamiętam,po 90-tym roku
          ukazało się drugie,jej wydanie.Spodziewam się,że w rankingu pojawią się w
          większości nowości książkowe,lecz zaznaczam,że chciałbym by reprezentował on
          gusta czytających,i było w nim miejsce także dla klasycznej literatury,jak
          choćby cytowany na wątku o FILMIE - Lot nad kukułczym gniazdem.Pozdrawiam
          wszystkich ,przyszłych recenzentów,polecających innym przeczytanie "dobrej
          książki"...
          • kormoran7 Re: Książki 19.03.05, 17:29
            rogeer 19.03.2005 15:57

Otóż ja chciałbym polecić książki które chyba każdy powinien przeczytać ale tak
            nie zawsze jest, są to lektury szkolne. Chodzi mi głównie o "Rozmowy z Katem"
            K. Moczarskiego i "Kolumbowie rocznik 20" R. Bratnego. Po obie książkisięgnałem
            dopiero po ukończeniu mojej edukacji humanistycznej w szkołach. Naprawde byłem
            pozytywnie zaskoczony, naprawde dobrze się je czyta o ile ktoś podobnie jak ja
            jest zainteresowany tym okresem w dziejach naszego kraju. Jako, że lubie
            literature wojenną i historyczną w szczególności okres dwóch wojen polece także
            książke "Na Zachodzie Bez Zmian" Erich'a Marie Remarque'a . Pokazująca straszny
            obraz walk pierwszej wojny światowej, wymowa bardzo pacyfistyczna i
            wstrząsająca lektura. Dla osób lubiących historyczne książki polecam
            także "Powstanie '44" Normana Davies'a, znanego historyka piszącego o sprawach
            polskich, bardzo ciekawie napisana i co najważniejesze dokładne studium
            powstania, wraz ze wszystkimi politycznymi zawirowaniami wokół niego.
            • kormoran7 Re: Książki 19.03.05, 18:01
              Bardzo mi sie podoba twoj pomysl Emi. Zycze powodzenia w tworzeniu tego
              rankingu. Mam nadzieje ze bedzie z czego go ukladac. Choc szadzac po tym ze na
              tym forum sa bardzo nie tuzinkowi i kulturalni ludzie moje obawy sa napewno
              nieuzasadnione. Podobnie jak ty Rogger po Ksiązke "Mistrz i Malgorzata" ktora
              byla lektura siagnalem dopiero po skonczeniu szkoly. Niesamowita, zakrecona i
              mocno zwiksowana jest. Do konca trzyma w napieciu.Koniec jest tez nie banalny.
              Choc ja przez caly czas mialem wrazenie ze ktos w koncu jakimis czarami pokona
              ta "bande" zła z Wolandem na czele.

A z wojennych dobrze mi sie czytalo "Działa z Nawarony" i "blaszany bebenek:
            • duch3 Re: Książki 22.03.05, 12:03
              "Na Zachodzie Bez Zmian" Erich'a Marie Remarque'a
              "Rozmowy z Katem" K. Moczarskiego
              i "Mistrz i Malgorzata"
              Ksiazki ktore rowniez polecam a ktorych wczesniej nie wymienilem bo nie
              chcialem sie powtarzac! :)
    • maro22 Re: Książki 19.03.05, 17:55
      Chcę polecić książki, które powstały niedawno, ale już dzisiaj stanowią ważne
      pozycje w kanonie najnowszej literatury polskiej. Książki te poruszają sprawy
      trudne i bolesne dla Polaków.

Stefan Chwin w książce „Hanemann” opowiada o losach Wolnego Miasta Gdańska w
      latach trzydziestych, w czasie wojny i po niej, kiedy to miasto dostaje się pod
      polską administrację. Autor opisuje świat rzeczy, które są symbolem pustki
      opuszczenia i przemijania. Książka porusza trudny rozliczeniowy temat stosunki
      Polacy –Niemcy

Warto przeczytać „Eine kleine” Artura Daniela Liskowackiego przytaczam krótką
      recenzję:
      „Eine kleine to pierwsza powieść o niemieckim Stettinie i narodzinach Szczecina
      polskiego: zbiorowy portret rzeczywistego miasta i literacko wykreowanego S.
      Panorama rozległa czasowo i dramatyczna - ukazująca ludzkie losy w momencie
      szczególnego nasycenia dziejów wydarzeniami, które zmieniły historię
      współczesnej Europy i granice państw... Jak i wcześniejsze książki
      Liskowackiego podejmuje ponownie mit Miasta - zatopionej Atlantydy. Za
      antykwaryczną precyzją i szacunkiem dla szczegółu kryje się tu jednak pełen
      emocji, osobisty dyskurs z pamięcią Historii. Eine kleine sięga do problemów
      bolesnych i wątków drażliwych - opisując, np. wysiedlanie Niemców z powojennego
      Szczecina - czyni to jednak z perspektywy uniwersalnego ludzkiego dramatu.”

Tematykę stosunków polsko ukraińskich w czasie wojny i po niej porusza powstała
      w 1999 roku książka Włodzimierza Odojewskiego „Oksana” – życiowy rachunek
      sumienia głównego bohatera.

Gorąco polecam myślę,że te książki należy przeczytać
    • duch3 Re: Książki 20.03.05, 01:07
      Nie bede powtarzal tytułów które wymieniono już wcześniej.
      Bardzo podobał mi się "Proces" Kafki, chociaż nie wszystkim się miło kojarzy.
      Poza tym całe dwudziestolecie z Bruno Szulcem na czele, chociaż też nie łatwa
      do przejścia. Z wojennych polecam wszystkie opowieści z getta.
      Kto uważa siebie za zatwardziałego wroga fantasy to nie czytał sagi
      Sabkowskiego. Te książki się połyka!
      "Sie", "Siekierezada" czyli wszystko o tym,jak ważna jest paczka "Sportów" w
      życiu pana Stachury.
      Obecnie jestem na etapie koncowej konsumpcji pewnego "Sztukmistrza z Lublina".
    • maro22 Re: Książki 20.03.05, 12:02
      Był w moim życiu okres fascynacji prozą Isaaka Bashevisa Singera ( literacka
      Nagroda Nobla w 1978 roku). Również polecam "Sztukmistrza z Lublina", ale także
      inne jego książki np."Rodzina Muszkatów" warto zapoznać się również z
      twórczością mniej znanego starszego brata, Israela Joszuy Singera pisarza
      tworzącego w jidisz polecam "Rodzinę Karnowskich"
    • duch3 NO LOGO 21.04.05, 11:11
      "No logo" Naomi Klein, dopiero zaczynam a już jestem pod wielkim wrażeniem.
      Książka o tym czy decydując się kupić byty adidasa nie sprawiamy że kolejna
      7latka z Wietnamu zamiast iść do szkoły idzie do fabryki!

Bardzo, bardzo polecam- lektura obowiązkowa.

Tutaj można o niej poczytać: www.merlin.com.pl/frontend/towar/383967
      • kormoran7 Lot 22.04.05, 23:51
        Ja sie teraz biore za ksiazke "Lot nad kukulczym gniazdem"Przynajmniej bede
        mial porownanie miedzy filmem a ksiazka. Narazie ksiazka jeszce drastyczniej
        pokazuje despotyzm jaki panuje w szpitalu psychiatrycznym
        • kormoran7 Książka Generała 10.05.05, 10:28
          Z niecierpliwoscia czekam az ukaze sie ksiazka Pana Jaruzelskiego. W ktoryms z
          programow Lisa powiedzial ze chyba w czerwcu wyjdzie jego ksiazka po
          przeczytaniu ktorej paru politykom jak i nawet panu Lisowi zaczerwinia sie uszy
          ze wstydu ze teraz takie bajki opowiadaja o stanie wojennym i ze ksiazka wywola
          wiele kontrowersji w Polsce .Podejrzewam ze w ksiazce tej beda same klamstwa
          ale narobil mi takiego apetytu ze musze ja przeczytac.
          • kormoran7 Poszukuje 28.06.05, 13:34
            ksiazki pt "Zbyt glośna samotnośc"jej autor to Bohumił Hrabal. ma ktos moze ja
            na zbyciu?Emi moze ty mi pomozesz. U nas w powiatowej o zgrozo nie maja zadnej
            ksiazki Hrabala a w bibliotece miejskiej maja chyba wszytskie tego autora a nie
            maja tej jednej ktora szukam.
            • emi53 Re: Poszukuje 30.06.05, 12:49
              Jak tylko bede mógl,pochodze w Warszawie po antykwariatach,i moze uda mi sie ja
              odnalezc.Pozdrawiam czytajacych -po wakacjach,podzielcie sie wrazeniami,z
              przeczytanych ksiazek.
          • natala77 Re: Książka Generała 30.06.05, 14:19
            Kormoranku w salonie prasowym w Środzie zauważyłam książkę na którą czekałeś -
            "Pod prąd" Wojciecha Jaruzelskiego
            • natala77 Re: "ZBYT GŁOŚNA SAMOTNOŚĆ "Hrabal 30.06.05, 14:51
              www.allegro.pl/show_item.php?item=55765751
              • kormoran7 Re: "ZBYT GŁOŚNA SAMOTNOŚĆ "Hrabal 30.06.05, 20:28
                Bylbym wdzieczny jakby mi ktos tego Harballa tylko pozyczyl bo kupowac raczej
                nie chce:)Jesli juz kupuje ksiazki to tylko historyczne bo wiem ze akurat ta
                tematyka w danej ksiazce mnie interesuje. Powiesci w ciemno nie kupie bo a nuz
                mi sie nie spodoba i niepotzrebnie kaske wydam.Jedyny wyjatek jaki ostanio
                zrobilem to kupno Lotu nad kukulczym gniazdem ale to w zasadzie po obejrzeniu
                po raz 4 filmu tak ze tez wiedzialem czego moge sie po niej spodziewac. I sie
                nie zawiodlem:)
                • kormoran7 1 września 03.08.05, 12:41
                  podziele sie z wielka przyjemnoscia z wami tym co przeczytalem.
                  • natala77 Re: 1 września 03.08.05, 14:50
                    dlaczego dopiero 1 września??
                    • kormoran7 Re: 1 września 03.08.05, 17:03
                      No bo 1 wrzesnia skoncza sie wakacje czyli jakis tam okres roku a pozatym Emi
                      zaproponowal by sie podzielic tym co sie przeczytalo we wakacje.
                      • natala77 Re: 1 września 03.08.05, 17:53
                        Wakacje dopiero na półmetku,
                        więc jeśli masz ochotę- mógłbyś już teraz coś napisać
                        -
                        a nuż ktoś szuka dobrej lektury na ten wolny czas i skorzysta z Twoich propozycji:)
                        • natala77 Polecam 03.08.05, 18:07
                          Ze swojej strony polecam np. książki mistrza thrillera medycznego Robina Cooka - wiem, że średzka biblioteka dysponuje paroma tytułami, m.in. "Coma" i "Epidemia",
                          inne można kupić w salonie prasowym.

"Wśród twórców thrillerów medycznych Robin Cook od lat jest po prostu najlepszy. Ukończona medycyna na Uniwersytecie Columbia oraz studia podyplomowe na Harvardzie niewątpliwie przyczyniły się do sukcesu jego powieści, z których wiele przyniosło mu światowy rozgłos."
                          • kormoran7 Re: Polecam 04.08.05, 20:19
                            o to co przeczytalem poczawszy od poczatku czerwca
                            1)Doktor Faustus:Opowiesc o kompozytorze ktory podpisuje pakt z diablem.Dzięki
                            temu zapewnia sobie 20 lat twórczej pracy W tym czasie, toczony śmiertelną
                            chorobą, która stanowi istotny element paktu, kosztem ogromu cierpień własnych
                            i cierpień najbliższych, tworzy niezwykłe dzieło muzyczne, które wprawdzie w
                            swym założeniu ideowym jest antyludzkie i okrutne. Przez pierwsze 200 stron
                            musze przyznac ze strasznie sie meczylem(za duzo opisow instrumentow i nazw
                            muzycznych)ale kiedy dochodzi do tego paktu ksiazka nabiera dobrego rozpedu i
                            nawet wciaga
                            2)Czekajac na Godota-to nie powiesc tylko sztuka w sam raz do teatru
                            wiec "pyknalem" go w autobusie do poznania i z poznania. A sztuka jest o
                            cierpieniu, samotnosci i ciaglym czekaniu na Godota czyli podejrzewa sie ze
                            godot jest bogiem
                            3)ojciec chrzestny-niesamowita ksiazka ktora wciaga od poczatku i nie daje o
                            osbie zapomniec. Dawno nie czytalem tak rewelacujnej ksiazki. Niesamowite opisy
                            zabojstw, planowania strategicznego jakie wymyslaja mafiozi. No i milosc w tle.
                            Jutro leci na TVN "Ojciec chrzestny 2. Ja niestety nie obejrze bo jutro
                            wyjezdzam na weekend ale mam nadzieje ze w wypozyczalnu beda mieli ten film bo
                            grzech nie znac takiej klasyki
                            4)Śmiertelna choroba Hitlera- to juz pozycja ktora kupilem sobie w arsenale z
                            ciekawosci. najpier przedstawia z punktu medycznego jakie choroby powodowaly ze
                            Hitler podejmowal pewne dzialania a potem opisany jest proces w Norymberdze z
                            uwzgledniem portretow psychologicznych skazanych nazistow. Ksiazka dla
                            pasjonatow historia:)
                            • natala77 Re: Polecam 17.09.05, 21:09
                              chciałeś napisać 1 września, ja wymogłam to już 4 sierpnia:) czy coś doszło do tej listy w ciągu miesiąca? a ja dalej czytam thrillery medyczne;P
                              • kormoran7 Re: Polecam 17.09.05, 22:49
                                Tak przeczytałem jeszcze "Gra w klasy" Ksiazka ciezka dosyc do czytania z tego
                                powodu ze duzo jest rozmyslen metafizycznych i w pewnym momncie zadalem sobie
                                pytanie o czym wlasciwie jest ta ksiazka.Niby na pierwszym planie jest milosc
                                ale nie o nia chodzi tutaj chyba moim zdaniem. Ksiazka momentami absurdalna,
                                pokazujaca zagubienie czlowieka.Ale z 2 powodow warto ja przeczytac.

1)sama wybierasz sobie sposob w jaki chcesz czytac ksiazke(tzn nie musisz
                                czytac wedlug rozdzialow tylko mozesz sobie skkac z poczatku ksiazki do
                                ostaniej strony np)
                                2)fajne opisy imprez gdzie ludzie sluchali plyt gramofonowych wsrod klebiacego
                                sie dymu, lejacego sie alkoholu i opowiadania sobie o milosci, zdradzie i
                                sztuce.
                                • natala77 Re: Polecam 19.09.05, 08:39
                                  oo. To chyba sobie kiedyś przeczytam. Tylko wyczytałam przy recenzjach w necie, że warto mieć zapas czasu do tej książki, narazie nie spelnaim warunku;] Ale jak przeczytam to napiszę;)
                                  A może inni też się podzielą tym, co czytają...
                                  • fezs1 Re: Polecam 21.09.05, 22:42
                                    Właśnie w te wakacje zabrałem się za "Grę w klasy" Lektura zajęła mi ponad dwa
                                    miesiące. Książka nie jest łatwa, ale jeśli znajdzie się swój rytm to ucieka
                                    rozdział za rozdziałem. Gorąco polecam również książki Johna Irvinga.
                                    • kormoran7 Re: Polecam 21.09.05, 23:00
                                      Tak nie da sie ukryc ze momentami ta ksiazka jest nawet za ciezka...Chyba dobra
                                      jest na zime pod kolderke
                                      • emi53 Re: Polecam 23.11.05, 18:19
                                        W uzupełnieniu wiadomości,o której pisałem w wątku "Życie jest takie
                                        kruche..."17.11 o 21.53,choć myślałem umieścić to w wątku:"Wspomnienia"...Ów
                                        Andrzej Stasiuk,zdobywca ostatniej "Nike",napisał:"Jak zostałem
                                        pisarzem"Wydawnictwo Czarne'1998 ISBN 83-87391-08-5,a w niej na stronie
                                        80/81:"Pracował tam taki nieśmiały pan z brodą,który pewnego dnia powiedział mi
                                        w tajemnicy,że drugi tom <Odmieńców> można dostać jeszcze w Wołominie."
                                        Jest to dla mnie miłą pamiątką.Spotkałem Go/A.Stasiuka/potem jeszcze raz,gdy
                                        likwidowaliśmy księgarnię.Wyraził swoje ubolewanie z tego powodu.Cóż miałem
                                        odpowiedzieć?-podzieliłem Jego zdanie,wspominając przy tym niski poziom
                                        czytelnictwa książek w Polsce.
                                        • natala77 Książki 13.02.06, 16:50
                                          Może warto odświeżyć ten wątek?
                                          Napewno czytacie ciekawe książki, polecajmy je innym, wymieniajmy opinie..

Mi na ferie bibliotekarki ze szkoły upchnęły całą serię "Królowie przeklęci"
                                          Maurice'a Druona, czy ktoś może powiedzieć słowo na ten temat- czy warto?
                                          Narazie zresztą przedzieram się (z rozbawieniem:) przez "Wojnę polsko-ruską pod
                                          biało-czerwoną flagą" Masłowskiej - polecam, jeśli kogoś nie razi strasznie
                                          niepoprawność językowa (zastosowana u Doroty specjalnie) :P
                                          • emi53 Re: Książki 13.02.06, 17:23
                                            Myślę ,że warto poczytać.Jest tego siedem tomów.Akcja dzieje się w XIV-
                                            wiecznej Francji,za czasów króla Filipa Pięknego.Wartka akcja,ponoć czyta sie
                                            jednym tchem.Osobiście pamiętam,gdy w połowie lat 80-tych sprzedawałem tę
                                            serię .Ukazała się w wydawnictwie PIW. Każdy tom w innej barwnej,okładce,z
                                            rysunkami średniowiecznymi na każdej z nich.Sprzedawana była oczywiście spod
                                            lady,podobnie jak dwa inne głośne tytuły tamtych lat:"Imię róży" i "Władca
                                            pierścieni".
                                            • kormoran7 Re: Książki 13.02.06, 21:23
                                              Precz z Maslowska!!!!Najgorsza ksiazka jak kolwiek mialem okazje czytac i
                                              widziec. Z bolem przeszedlem przez dwa rozdzialy a na trzecim juz nie
                                              wytrzymalem i zamknalem ta ksiazke. Fakt ze chyba ogolnie ten jezyk mi nie
                                              przypadl do gustu i to byl jedyny powod dla ktorego ja osobiscie nikomu nie
                                              polece tej ksiazki.Niby to nowoczesne niby jakies inne ale czasem nowoczesne
                                              nie znaczy dobre.No ale to moje zdanie. Kazdy moze widziec ksiazke inaczej
                                              • natala77 Re: Książki 13.02.06, 21:42
                                                Gusta, gusta :D Mnie takie eksperymenty z jezykiem straaaaasznie bawią, to i
                                                Masłowską polubilam:))
                                          • sskuli Re: Książki 13.02.17, 11:46
                                            Bardzo chwalona jest teraz Burton za "Muzę" i, przede wszystkim, "Miniaturzystkę". Więcej fajnych tytułów (nowości) znajdziesz tutaj www.booktwist.pl/34-hity-na-zimowe-wieczory-ksiazkowe-nowosci-warte-poznania/
    • 41miki Re: Książki 27.06.13, 21:10
      Ja chciałbym polecić serwis rekomendujący książki. Każda książka i autor książki posiadają opinię. Można również się dowiedzieć co inni aktualnie czytają oraz co polecają do przeczytania. Książki również są posortowanie na kategorie, co ułatwi wyszukiwanie konkretnego gatunku - www.coczytac.pl/.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka