Dodaj do ulubionych

COŚ O SZKOLNICTWIE WYŻSZYM

15.03.05, 12:01
Do przemyslenia maturzystom.
Do zastanowienia się na szkolnictwem wyższym we Wrześni, na przykładzie
działajacych uczelni i niudacznym propagowaniu filii PP w roku ubiegłym.

"Trzeba zrezygnować ze słabych szkół"
www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050315/kraj/kraj_a_7.html
"Egzamin dla uczelni"
www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050315/kraj/kraj_a_1.html
Obserwuj wątek
    • klaudiusz4 Re: COŚ O SZKOLNICTWIE WYŻSZYM 15.03.05, 17:08
      Prędzej czy później będą miały miejsce likwidacje wyższych uczelni, przy czym
      dotknie to głównie tych niepaństwowych. Renomowane Uniwersytety, Akademie,
      Politechniki pozostaną przede wszystkim w dużych ośrodkach akademickich typu:
      Warszawa, Kraków, Poznań, Wrocław, Łódź, Gdańsk itp. Ale i one będą musiały
      przeprowadzić cały szereg zmian, choćby w swojej mentalności. Niż demograficzny
      zrobi swoje, ale nie dajmy się zwariować. Czas najwyższy pomyśleć również o
      jakości kształcenia, a nie tylko o ilości. A na pewno będzie ono lepsze i
      skuteczniejsze w mniejszych grupach osobowych. W świetle tych artykułów rysuje
      się celowość otwierania wyższych uczelni w takich małych miasteczkach jak
      Środa, Jarocin, Września. Mam co do tego spore wątpliwości.
      • euglena_pl Re: COŚ O SZKOLNICTWIE WYŻSZYM - oj cieniutko! 18.03.05, 16:26
        Specjalnie dzisiaj poszłam zobaczyć te nasze wyższe uczelnie i cieniutko było
        zwiedzających . Czyżby, zanim rozpoczął się początek nastąpił już koniec? Oj
        cieniutko, cienitko, a tyle nasi prominenci włożyli starań .

• klaudiusz4 Re: COŚ O SZKOLNICTWIE WYŻSZYM - oj cieniutko! 18.03.05, 19:00
          A gdzie i kiedy było można odwiedzić i zobaczyć te nasze lokalne "uniwersytety"?
          • euglena_pl Re: COŚ O SZKOLNICTWIE WYŻSZYM - oj cieniutko! 18.03.05, 19:12
            W WOK
    • skrajnyliberal Re: COŚ O SZKOLNICTWIE 18.03.05, 21:15
      Zgadza się było to w Domu Kultury. Były nasze wrzesińskie uczelnie oraz
      Polibuda Poznań i Milenium Gniezno. Na dole były szkoły średnie i cała masa
      innych szkółek i poradni. Jak byłem dzisiaj rano, to cała masa gimnazjalistów
      oblegała szkoły przy Kaliskiej i Witkowskiej. Były tam całe tłumy i trudno było
      się dopchać do stoisk tych dwóch szkół (jak w ulu). A cała impreza chyba
      niezła, zresztą nie wiem.
      • chemiobiolog Re: COŚ O SZKOLNICTWIE 19.03.05, 11:33
        Prawdą jest że te dwie szkoły cieszyły się największą popularnością i
        największym wzięciem, ale co do organizacji to bym był bardziej krytyczny.Dużo
        było takiego chaosu. Byłem w Poznaniu na targach edukacyjnych i był o wiele
        większy porządek.
      • moralnoscietyka Re: COŚ O SZKOLNICTWIE 21.03.05, 16:40
        No i co z tego że tam chce iść najwięcej? Oprócz popularności u dzieciaków
        trzeba się cieszyć jeszcze popularnością u naszej kochanej władzy. A nie wiem
        czy tych z kaliskiej nasza obecna miejscowa władza tak „kocha”?
        • antykomunista1 Re:bzdury pleciesz 21.03.05, 17:43
          Bzdury pleciesz!
          Niech sobie nie kochają. Akurat do takiego szczęścia są im niepotrzebni, bo
          dzieciaki i ich rodzice o tym będą decydować a nie jakaś tam władza. A mają
          dobre notowania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka